مدتی پیش بود که انتشار نسخهی بلوری فیلم Tenet، سرتیتر رسانههای حوزهی سرگرمی دنیا را از آنِ خود کرد و باری دیگر به عاملی برای بحث و گفتگو بین دوستداران سینما تبدیل شد؛ فیلمی که عملکرد خوبی نزد منتقدان به همراه داشت و از رسانهی سرگرمی در «نقد فیلم Tenet – تنت» موفق به کسب نمرهی ۹/۱۰ شد. هرچند Tenet نزد منتقدان توانست به موفقیت نسبتا خوبی دست پیدا کند، برخی از طرفداران کریستوفر نولان (Christopher Nolan) از تماشای آن ابراز ناامیدی کردند و پیچیدگی زیاد داستان را به باد انتقاد گرفتند. اما Tenet در کنار مخالفان، طرفداران زیادی نیز با خود همراه کرد تا تبدیل به یکی از جنجالیترین فیلمهای این کارگردان بریتانیایی-آمریکایی شود. اگر از طرفداران فیلم Tenet هستید، در ادامهی مقاله با معرفی ۱۰ فیلم سینمایی که مفاهیمی شبیه به Tenet دارند، با سرگرمی همراه باشید.
پس از گذشت چندین ماه از شیوع ویروس کرونا، شاید دیگر کسی نمانده که تاثیر این ویروس منحوس را حس نکرده باشد. فیلمهای سینمایی و سالنهای سینما نیز از این قضیه مستثنا نیستند. در سالی که گذشت، فیلمهای پرهزینهی مورد انتظار سینما یکی پس از دیگری با تاخیر در اکران مواجه شدند. یکی از مهمترین فیلمهای سال جاری که تحت تاثیر چنین اتفاقی قرار گرفت، فیلم Tenet بود؛ فیلمی که یازدهمین ساختهی کریستوفر نولان به شمار میرود و در روزهای اخیر تبدیل به یکی از مهمترین مباحث دنیای سینما شده است. در جریان پرفراز و نشیب اکران این فیلم، کریستوفر نولان تمام سعی خود را مبنی بر اکران این فیلم انجام داد که با موفقیت به نتیجه هم رسید. فیلم Tenet سرانجام با موافقت کمپانی برادران وارنر (Warner Bros) در تاریخ 26 آگوست (5 شهریور) در بریتانیا و 2 سپتامبر (12 شهریور) سال جاری در آمریکا اکران شد. آخرین ساختهی کریستوفر نولان دربارهی دو مامور است که از سوی یک سازمان مخفی مامور میشوند از آغاز جنگ جهانی سوم جلوگیری کنند. در این فیلم چهرههای شناختهشدهای نظیر جان دیوید واشنگتن (John David Washington)، رابرت پتینسون (Robert Pattinson)، آرون تیلور-جانسون (Aaron Taylor-Johnson) و الیزابت دبیکی (Elizabeth Debicki) به هنرنمایی پرداختند.
هرچند پیچیدگی داستان و مبهم بودن مفهوم فیلم Tenet مایهی انتقاد بسیاری از طرفداران کریستوفر نولان شده، برخی از طرفداران به خوبی جادوی خالقش را در آن پیدا کردند و به ستایش این فیلم پرداختند؛ فیلمی که حکم Star Wars: The Last Jedi را در کارنامهی کریستوفر نولان دارد، چرا که موجب جدا شدن دنیای سرگرمی به دو بخش مخالفان و موافقان این فیلم شد. ابهامات فیلم Tenet به حدی زیاد است که برای درک و فهم آن شاید به مطالعهی مقالهای تخصصی نیاز باشد؛ مقالهای که ما در وبسایت سرگرمی آن را برای شما آماده کردیم. به همین منظور، برای فهم بیشتر فیلم Tenet پیشنهاد میکنیم مقالهی «توضیح داستان تنت و پاسخ به مهمترین سوالات» را مطالعه کنید. در ادامهی این مقاله به معرفی ۱۰ فیلم مشابه به Tenet خواهیم پرداخت. با سرگرمی همراه باشید.
۱۰. The Thirteenth Floor
سال انتشار: ۱۹۹۹
کارگردان: جوزف روسناک
امتیاز متاکریتیک: ۳۶/۱۰۰
یکی از مهمترین فیلمهای کالت علمی-تخیلی دههی نود که در واپسین نفسهای دهه اکران شد، فیلم The Thirteenth Floor بود که هرچند در زمان اکران با عملکرد ضعیف خود نزد منتقدان نتوانست آنطور که باید موفق ظاهر شود، با گذشت زمان به محبوبیت بیشتری دست یافت تا اکنون در لیست ما حضور یابد. این فیلم پروتاگونیست اصلی داستان و مخاطب را همزمان به چالش میکشد و واقعیت را زیر سوال میبرد؛ دقیقا همان مضمونی که طرفداران کریستوفر نولان به خوبی با آن آشنایی دارند. اگر بخش رومانتیک غیرضروری این فیلم را کنار بگذاریم، هنرنمایی درخشان بازیگران و خط داستانی گنگ و در عین حال جذاب این فیلم که با چاشنی فرهنگ عامهی دههی نود همراه است، لحظات سرگرمکنندهای را برایتان رقم خواهد زد.
۹. Dark City
سال انتشار: ۱۹۹۸
کارگردان: Alex Proyas
امتیاز متاکریتیک: ۶۶/۱۰۰
فیلم قبلی که به شما معرفی کردیم، تنها فیلم دهه نودی لیستمان نیست و فیلم Dark City نیز دیگر فیلمی است که به نمایندگی از این دهه در لیست امروزمان حاضر شده است؛ فیلمی که ۲۲ سال پیش، زمانی که به روایت داستانهای روانشناسانهی علمی در سینما آنطور که باید و شاید مانند امروز بها داده نمیشد و ساخت چنین فیلمهایی یک ریسک تمام عیار برای سازنده تلقی میشد، اکران شد. این فیلم که شروعش ما را به یاد فیلمهای Memento و Tenet میاندازد، داستان مردی را روایت میکند که پس از به دست آوردن هوشیاری خود، چیزی به یاد نمیآورد و پس از مدتی متوجه میشود که به دلیل ارتکاب چندین قتل، تحت تعقیب است. او در حالی که از پلیس میگریزد، باید خود را از دید گروهی از مردم به نام The Strangers پنهان کند، چرا که این دسته از مردم قادر به کنترل ذهن و خاطرات مردم دیگر هستند و به خوبی میتوانند دیگران را فریب دهند. Dark City فیلمی تاریک است که از ابتدا تا انتها، در دل شب شما را با شخصیت اصلی تنها میگذارد تا به ماجراجویی در شهری مرموز بپردازید.
۸. Coherence
سال انتشار: ۲۰۱۴
کارگردان: جیمز وارد بیرکت
امتیاز متاکریتیک: ۶۵/۱۰۰
فیلم Coherence فیلم بعدی است که در این لیست به شما معرفی خواهیم کرد. این فیلم داستان یک اتفاق عجیب پس از عبور یک ستارهی دنبالهدار از زمین را تعریف میکند؛ زمانی که هشت نفر در یک مهمانی به سر میبرند که ستارهی دنبالهداری از زمین عبور میکند و متوجه میشوند که در خانهی همسایه اتفاقات عجیب و غریبی انتظارشان را میکشد. Coherence یک فیلم روانشناسانهی علمی-تخیلی است که حتی برای آن دسته از کسانی که از فیلمنامهی Tenet شکایت داشتند نیز میتواند به خوبی جذاب باشد، چرا که یکی از نقاط قوت آن روایت داستان و شخصیتپردازی خوب آن است. هرچند فیلمبرداری این فیلم برای آن دسته از طرفداران Tenet که محو جلوههای اکشن فیلم شدند و تنها این خصوصیت Tenet را به یاد دارند، به هیچوجه رضایتبخش نیست.
۷. Inside Man
سال انتشار: ۲۰۰۶
کارگردان: اسپایک لی
امتیاز متاکریتیک: ۷۶/۱۰۰
یکی از بهترین فیلمهایی که در این لیست به چشمتان میخورد، فیلم Inside Man از اسپایک لی (Spike Lee) است که عملکرد بسیار خوبی نزد طرفداران و منتقدان در زمان اکران از خود به یادگار گذاشت. این فیلم داستان دالتن راسل (Dalton Russel) را روایت میکند؛ فردی که یک سارق بانک است و به دلیل رو دست زدن و یک گام جلو بودن از نیروهای پلیس، تمامی اقدامات کارآگاه خونسرد پلیس، کیت فریزر (Keith Frazier) را با شکست روبرو میکند تا اینکه رئیس بانک از یک میانجیگر سرشناس میخواهد که برای حل مشکل و پایان دادن به گروگانگیری در بانک کمکش کند. اگر از بینندگانی هستید که از کمی طنز در فیلمهای جدی استقبال میکنند، Inside Man شما را به بهترین شکل راضی خواهد کرد.
۶. Timecrimes
سال انتشار: ۲۰۰۷
کارگردان: ناچو ویگالوندو
امتیاز متاکریتیک: ۶۸/۱۰۰
ساخت فیلمهای علمی-تخیلی که قرار است مخاطب را در زمان جابجا کنند، همیشه بودجهی زیادی میخواهد و شاید فکر کنید تقریبا محال است یک فیلم تقریبا مستقل با این مضمون ساخت، اما تماشای فیلم Timecrime موجب میشود که در این عقیدهتان صرف نظر کنید؛ فیلمی که هرچند به هیچوجه نمیتواند رقیب سرسختی برای فیلمهای علمی-تخیلی کریستوفر نولان باشد، پیچش داستانی جالب آن هر طرفدار Tenet را هیجانزده میکند.
داستان فیلم از این قرار است که هکتور (Hector) به همراه همسر خود برای زندگی به خانهای جدید میرود. او در حالی که ساعت یک بعد از ظهر در حال تماشای اطراف با دوربین است، متوجه دختری در جنگل میشود و از روی کنجکاوی به سمتش میدود که ناگهان مردی با پوششی عجیب، حمله میکند. در طی تعقیب و گریز، هکتور وارد یک ماشین زمان میشود و متوجه میشود که به یک ساعت قبل سفر کرده است. مسئول ماشین زمان به هکتور که دیگر اکنون دو نسخه از او وجود دارد، میگوید برای آن که بتواند دوباره به ماشین زمان داخل شود، نباید با هکتور دیگر روبرو شود. اوضاع پیچیده میشود، هکتور تصادف میکند و در ادامه، برای بازگشت به ماشین زمان با چالشهای عجیبی روبرو میشود. داستان تاریک فیلم که با حال و هوای فیلمهای اسلشر ادامه پیدا میکند، تماشای آن را به یکی از تجربههای خوب برایتان تبدیل خواهد کرد.
۵. The Game
سال انتشار: ۱۹۹۷
کارگردان: دیوید فینچر
امتیاز متاکریتیک: ۶۱/۱۰۰
اگرچه فیلمهای سینمایی که تا کنون به شما معرفی کردیم، از جادوی اکشن فیلم Tenet محروم بودند، فیلم The Game از دیوید فینچر (David Fincher) به خوبی آن را جبران میکند و با یک داستان معمایی شما را غافلگیر میکند. این فیلم داستان سرمایهداری را روایت میکند که پس از وارد شدن به شرکت مرموز CRS، در یک بازی شرکت میکند. طولی نمیکشد تا سرمایهدار داستان که مایکل داگلاس (Michael Douglas) در نقشش هنرنمایی میکند، دیگر بازی و واقعیت را تشخیص نمیدهد و کم کم اعتمادش را به دیگر اعضای بازی از دست میدهد. سرمایهدار ۴۸ ساله به مرور زمان متوجه میشود که این بازی نه تنها یک بازی نیست، بلکه بسیار هم واقعی است و اتفاقات خطرناکی برای او رقم میزند. فیلم The Game همانند فیلمهای کریستوفر نولان به بیان مفاهیم اگزیستالیسم و تناقض واقعیت میپردازد که به راحتی این فیلم را به یکی از بهترین انتخابهایتان پس از تماشای Tenet تبدیل میکند.
۴. In the Shadow of the Moon
سال انتشار: ۲۰۱۹
کارگردان: جیم مایکل
امتیاز متاکریتیک: ۴۸/۱۰۰
فیلم In the Shadow of the Moon که نسبت به دیگر فیلمهای لیست این مقاله، مدت زیادی از اکرانش نگذشته، برای آن دسته از طرفداران Tenet که انتظار جلوههای ویژهی انقلابی از آن ندارند، بسیار سرگرمکننده است. این فیلم که در سال ۲۰۱۹ بر پردهی سینما اکران شد، یک فیلم جنایی علمی-تخیلی است که پاسخ سوالی که در ابتدای فیلم مطرح میکند را در سفرهای زمانی ارائه میکند. داستان In the Shadow of the Moon بسیار ساده است؛ داستانی که به روایت دستگیری یک قاتل سریالی میپردازد. این فیلم در چند سال مختلف روایت میشود که هر کدام از آنان، ۹ سال با یکدیگر اختلاف زمانی دارند: ۱۹۸۸، ۱۹۹۷، ۲۰۰۶، ۲۰۱۵ و ۲۰۲۴!
۳. Looper
سال انتشار: ۲۰۱۲
کارگردان: رایان جانسون
امتیاز متاکریتیک: ۸۴/۱۰۰
بهترین فیلم این مقاله از دیدگاه متاکریتیک، فیلم Looper است؛ فیلمی که با کسب امتیاز ۸۴/۱۰۰ عملکرد قابل ستایشی نزد منتقدان به نمایش گذاشت. فیلم Looper سومین اثر رایان جانسون (Rian Johnson) است؛ رایان جانسونی که سال گذشته پس از جنجال Star Wars: The Last Jedi با فیلم تحسینشدهی Knives Out به دنیای سینما بازگشت. فیلم Looper از جنبهی مضمون و روایت داستان شباهت زیادی به فیلم Tenet دارد. داستان فیلم Looper که در سال ۲۰۴۴ رخ میدهد، به روایت گروهی تبهکار میپردازد که برای افرادی از آینده کار میکنند. در این زمان، سفر در زمان هنوز غیرممکن است، اما در آیندهای نه چندان دور، در سال ۲۰۷۴ ممکن خواهد شد. این گروه تبهکار برای خلاص شدن از فردی، او را به گذشته میفرستند، اما داستان به همین راحتی برایشان تمام نمیشود و در ادامه مشکلات زیادی برایشان ایجاد میشود. رایان جانسون با نقدهای بسیار مثبتی که با این فیلم بدست آورد، توانست روز به روز به شهرت بیشتری دست پیدا کند تا به یکی از بهترین کارگردانان دهه تبدیل شود.
۲. Predestination
سال انتشار: ۲۰۱۴
کارگردان: برادران اسپیریگ
امتیاز متاکریتیک: ۶۹/۱۰۰
یکی از بهترین فیلمهایی که شما را حسابی شوکه خواهد کرد، فیلم Predestination است که با پیچش داستانی فوقالعادهی خود تجربهی خوبی برایتان رقم خواهد زد. این فیلم درست مانند فیلم Tenet، یک فیلم اکشن علمی-تخیلی است و به روایت داستانهای سفر در زمانی میپردازد. درست است که این فیلم توسط کریستوفر نولان ساخته نشده، اما اگر آن را برای کسی که شناخت زیادی از اسامی مطرح دنیای سینما ندارد، بگذارید، تفاوت چندانی با فیلمهای کریستوفر نولان در آن احساس نخواهد کرد. این فیلم روایتکنندهی زندگی مردی است که در آخرین ماموریتش، به کمک سفر در زمان به دنبال جنایتکاری معروف میرود. هنرنمایی ایثان هاوک (Ethan Hawke) در این فیلم با تحسین منتقدان همراه شد و از آن به عنوان یکی از بهترین نقشآفرینیهای وی یاد میشود.
۱. Inception
سال انتشار: ۲۰۱۰
کارگردان: کریستوفر نولان
امتیاز متاکریتیک: ۷۴/۱۰۰
یک طرفدار سینما معمولا وقتی از اثری خوشش میآید و جذب آن میشود، در اولین اقدام به سراغ کارنامهی کارگردان آن اثر میرود و ترجیحا به تماشای یکی از فیلمهای دیگر آن کارگردان میپردازد. حال که ما با فیلم Tenet به کارگردانی کریستوفر نولان سر و کار داریم، پیشنهاد ویژهمان را به یکی از معروفترین و محبوبترین فیلمهای این کارگردان که از نظر مضمون نیز همانند Tenet به درگیریهای شخصیت اصلی با واقعیت میپردازد، منحصر میکنیم.
فیلم Inception اولین فیلمی است که اگر تا کنون آن را تماشا نکردید، باید به سراغش بروید. البته هرچند فیلمنامهی این فیلم از نظر مفهومی شباهت زیادی به Tenet دارد، از دیدگاه سرعت روایت داستان بسیار کندتر از Tenet است و پیچیدگیهای بیشتری با خود به همراه دارد. پایانبندی فیلم Inception یکی از بهترین پایانبندیهای تاریخ سینما محسوب میشود؛ پایانی که همچنان پس از گذشت یک دهه، تئوریهای زیادی از سوی طرفداران به همراه دارد. به گفتهی برخی طرفداران کریستوفر نولان، Inception بهترین اثر این کارگردان سرشناس است و حتی خود او نیز همچنان نتوانسته روایتی همچون فیلم Inception ارائه کند.
نظر شما چیست؟ آیا فیلم سینمایی دیگری سراغ دارید که میتوان پس از تماشای فیلم Tenet آن را تماشا کرد؟ نظر و دیدگاهتان را با ما و دیگر خوانندگان این مقاله در وب سایت سرگرمی به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید