پرواز MH370 مالزی پرواز ناپدید شده مالزی
1%
  • 1/10

چرا پرواز MH370 مالزی هرگز پیدا نشد

۱۰ سال از گم‌شدن پرواز مالزی گذشت و هنوز خبری از مسافران نیست

چرا پرواز MH370 مالزی هرگز پیدا نشد ۰ ۲۴ اسفند ۱۴۰۲ فضا کپی لینک

یک دهه از ناپدید شدن پرواز ناپدید شده MH370 مالزی گذشته و هنوز ردی از این هواپیما و سرنشینان آن وجود ندارد.

ده سال پیش، روز هشتم مارس ۲۰۱۴، هواپیمای 370 خط هوایی مالزی از کوالالامپور در مسیر پکن با ۲۳۹ سرنشین پرواز کرد و هرگز اثری از آن یافت نشد. یک دهه از آن اتفاق گذشته اما همچنان سرنوشت این هواپیما حل‌نشده باقی مانده است و ناپدید شدن غم‌انگیز آن به یکی از بزرگ‌ترین و جذاب‌ترین اسرار هوانوردی دنیا تبدیل شده است.

پس از ناپدید شدن هواپیمای MH370، جست‌و‌جوی گسترده‌ای انجام شد که به مدت چهار سال ادامه یافت و میلیون‌ها دلار هزینه داشت. حتی پس از پایان یافتن تلاش‌های رسمی برای بازیابی، کارآگاهان به تلاش برای یافتن این هواپیما ادامه دادند که کمتر از ۴۰ دقیقه پس از پرواز از رادار ناپدید شد. اما آیا معمای اتفاقی که برای پرواز MH370 افتاد، ده سال بعد به حل شدن نزدیک‌تر است؟ یا حداقل معمایی که ممکن است لاشه هواپیما کجا باشد؟ برخی از جست‌وجوگرانی که در دهه گذشته در تلاش برای حل این پرونده بوده‌اند هنوز هم به یافتن آن امید دارند.

ریچارد گادفری، مهندس هوافضا بازنشسته بریتانیایی و خالق سایت The Search for MH370، که بیشتر از 10 سال گذشته را به این سوال اختصاص داده، متقاعد شده است که برای یافتن MH370 تنها یک جستجوی دیگر در مکان مناسب لازم است. از سوی دیگر وینسنت لین، محقق سابق موسسه مطالعات دریایی و قطب جنوب (IMAS) در دانشگاه تاسمانی که مقالات متعددی در این زمینه منتشر کرده نیز تحقیقات مستقل خود را انجام داده و مطمئن است که مکان هواپیما یک راز نیست.

لین می‌گوید: «موقعیت دقیق MH370 در یک حفره بسیار عمیق ۶۰۰۰ متری حدود ۱۵۰۰ کیلومتری غرب پرث و در امتداد طول جغرافیایی پنانگ قرار دارد. “این مکان همه شواهد را با هم تطبیق می‌دهد.” اما چگونه گادفری و لاین هر کدام در مورد مکان دقیق هواپیما تا این حد مطمئن شدند در حالی که سال‌ها جستجوهای رسمی چیزی پیدا نکردند؟

ناپدید شدن پرواز 370 خطوط هوایی مالزی

پرواز شماره 370 خط هوایی مالزی ساعت ۱۲:۴۱ صبح ۸ مارس ۲۰۱۴ فرودگاه بین‌المللی کوالالامپور را ترک کرد و قرار بود ساعت ۶:۳۰ صبح به وقت محلی به فرودگاه بین‌المللی پکن برسد. اما آنچه در ادامه اتفاق افتاد، تحلیلگران را گیج کرده است. آخرین اطلاعات از این هواپیما زمانی شنیده شد که خلبانان این پرواز با کنترلرهای ترافیک هوایی در کوالالامپور ارتباط برقرار کردند تا نشان دهند که هواپیما در حال حرکت به سمت حریم هوایی کشور دیگری در مسیر پکن است.

الساندرا بونومولو، کارگردان مستند جدید ناپدید شدن MH370، چرا هواپیماها ناپدید می‌شوند: شکار MH370، در پادکست اخیر بی‌بی‌سی گفت: «پس از ۴۰ دقیقه، از رادار غیرنظامی ناپدید شد. دقایقی قبل ارتباطی بین خلبانان و کنترلرهای ترافیک هوایی در کوالالامپور وجود داشت که مکالمه کوتاهی با هم رد و بدل کردند که کاملاً مرسوم است وقتی آنها می‌گویند که قصد دارند به فضای هوایی دیگری حرکت کنند – [که در آن صورت] بونومولو در پادکست توضیح می‌دهد که منطقه جدید ویتنام بود و بعد از آن «شب بخیر»،

کنترل‌کننده‌های ترافیک هوایی در مالزی می‌دانند که دیگر مسئول آن هواپیما نیستند زیرا وارد حریم هوایی کشور دیگری شده است. تجزیه و تحلیل بعدی داده‌های ارتباطی راداری و ماهواره‌ای نشان داد که هواپیما در واقع هفت ساعت دیگر به پرواز ادامه داده است. بونومولو می‌گوید، در مرز حریم هوایی مالزی و ویتنام بود که هواپیما ناپدید شد و ارتباط خود را با کنترل کننده‌های ترافیک هوایی به طور کامل متوقف کرد و اینجاست که این معمای رازآلود شروع می‌شود.

از آن پس مالزی مسئول جستجو برای یافتن هواپیمای گم شده بود. اما به درخواست دولت مالزی، این تلاش توسط اداره ایمنی حمل و نقل استرالیا (ATSB) هدایت شد. بر اساس گزارشی از ATSB، جستجو در ۱۷ مارس ۲۰۱۴ آغاز شد و به مدت ۱۰۴۶ روز ادامه یافت و در ۱۷ جولای ۲۰۱۸ به پایان رسید. گزارش حجیمی که بعداً توسط ATSB منتشر شد، تکه‌های بیشتری به معمای مربوط به آنچه MH370 پس از امضای قرارداد با کنترل‌کننده‌های ترافیک هوایی در آن شب سرنوشت‌ساز انجام داد، اضافه کرد .

تحلیل بعدی داده‌های ارتباطی راداری و ماهواره‌ای نشان داد که هواپیما در واقع به پرواز خود هفت ساعت دیگر ادامه داده است. آخرین موقعیت آن در منطقه شمالی سوماترا توسط سیستم‌های نظارتی فعال در آن شب، شش ساعت قبل از پایان پرواز در جنوب اقیانوس هند، ثابت شد. فراتر از آن، گزارش‌ها حاکی از آن است که جستجوگران اطلاعات دقیق بسیار محدودی در مورد مکان هواپیما داشتند. در این گزارش آمده است که جست‌وجوی‌های سطحی و زیرآبی چندین میلیون کیلومتر مربع را پوشش می‌دهد و بزرگ‌ترین جست‌وجو در تاریخ هوانوردی بوده است. اما بااین‌حال هواپیما هرگز پیدا نشد.

چه چیزی باعث ناپدید شدن هواپیما شد

معمای مربوط به پرواز MH370 با بحث در مورد علت ناپدید شدن هواپیما بیشتر می‌شود. ربوده شد؟ آیا دچار شکست مکانیکی شده است؟ یا شاید خلبان آن، ناخدا زهاری احمدشاه ۵۳ ساله، به نحوی درگیر اتفاقاتی بود که روی داد. این تئوری‌ها و موارد دیگر به طور گسترده در گزارش‌های رسانه‌ای در ماه‌ها و سال‌های اولیه پس از ناپدید شدن هواپیما منتشر شد، به‌ویژه این ایده که وی ممکن است اقدام به قتل و خودکشی کرده، مطرح شده بود.

در حالی که گادفری و لاین با هم کار نمی‌کنند یا از توضیح یکدیگر در مورد مکان هواپیما پشتیبانی نمی‌کنند، هر دو معتقدند که دخالت خلبان ممکن است خارج از پایگاه نباشد. گادفری می‌گوید: «کاپیتان یک شبیه‌ساز پرواز در خانه داشت، جایی که پروازی را برای سوختن فرسودگی در اقیانوس هند شبیه‌سازی کرد.

گزارش نهایی ATSB نیز همین موضوع را تایید می کند. در این گزارش آمده است که از شبیه ساز پرواز کاپیتان شش هفته قبل از ۸ مارس ۲۰۱۴ برای ترسیم مسیری تا حدودی شبیه به مسیر پرواز MH370 استفاده شده است که در کوالالامپور برخاسته و «به سمت تنگه مالاکا، با پیچ و تاب سمت چپ و مسیر به سمت بالا رفته و تا جنوب اقیانوس هند پیش رفته است.

اما اگر اینطور بود، چرا خلبان تصمیم گرفت هواپیمای خود را ساقط کند؟ شاید پاسخ هرگز مشخص نباشد، اما مستند بی‌بی‌سی درباره MH370 که در آن گادفری ظاهر می‌شود، به گزارش‌هایی درباره سلامت روان خلبانان خطوط هوایی و بروز قابل توجه افسردگی اشاره می‌کند و به‌عنوان یکی از انگیزه‌های بالقوه برای خودکشی. توسط برخی مطالعات مستند شده است،

مطالعه‌ای که توسط مجله سلامت محیطی منتشر شد، نشان داد که ۱۳.۵ درصد از ۱۴۳۰ خلبانی که در هفت روز گذشته در زمان نظرسنجی به عنوان خلبان هواپیمایی کار می‌کردند، به افسردگی مبتلا بودند در حالی که “هفتاد و پنج شرکت کننده گزارش کرده‌اند که در دو هفته گذشته افکار خودکشی داشته است. اگر این سوال را بپرسید که انگیزه کاپیتان چه بود؟ و هیچ انگیزه دیگری وجود ندارد؛ چراکه او وضع مالی خوبی داشت، روابطش خوب بود، در شرف طلاق نبود، پس به این نتیجه می‌رسید که وضعیت روحی بدی نداشته است.

ردیابی مکان نهایی هواپیما

گادفری که به‌طور مستقل کار می‌کند، به تلاش‌های خود برای تعیین محل نهایی لاشه MH370 ادامه داده و لاین نیز برای انجام این کار به‌تنهایی تلاش کرده است. تلاش گادفری شامل مطالعه سیگنال‌های WSPR رادیویی از شب ناپدید شدن هواپیما بود. محققان رادیویی دائماً سیگنال‌های آزمایشی ارسال می‌کنند و داده‌های سیگنال را ضبط می‌کنند، چیزی که دهه‌هاست در حال وقوع است.

به همین دلیل است که این داده‌ها بسیار مهم هستند، زیرا وقتی هواپیما از طریق سیگنال رادیویی عبور می‌کند، سیگنال را مختل می‌کند و از این اختلال می‌توان حضور هواپیما را ردیابی کرد. گادفری توضیح می‌دهد: «به ۸ مارس ۲۰۱۴ برگشتم و همه سیگنال‌ها را دانلود کردم. هزاران نفر از آنها وجود دارد و من از آخرین نقطه شناخته شده MH370 که توسط رادار تعریف شده بود شروع کردم و مسیر آن و داده‌های اقیانوس شناسی را ردیابی کردم.”

تمام این تلاش‌ها و بیشتر از سوی گادفری، از جمله ترکیب مجموعه‌ داده‌های مختلف که قبلاً در حوزه‌های جداگانه نگهداری می‌شد، او را به این نتیجه رساند که هواپیما در ۱۵۰۰ کیلومتری غرب پرث، استرالیا قرار دارد. گادفری می‌گوید: «محل سقوط MH370 که توسط فناوری WSPR تعریف شده است، در دایره‌ای با شعاع ۳۰ کیلومتری و در مرکز ۲۹.۱۲۸ درجه جنوبی ۹۹.۹۳۴ درجه شرقی قرار دارد. “این منطقه در ۱۵۶۰ کیلومتری غرب پرث استرالیا قرار دارد. فقط یک جستجوی دیگر در این منطقه طول می‌کشد و ما MH370 را پیدا خواهیم کرد.”

در همین حال، لاین می‌گوید که این هواپیما در غرب پرث در امتداد طول جغرافیایی پنانگ پیدا خواهد شد. این مکان بسیار مهم است زیرا پنانگ زادگاه خلبان بود و مشخص شد که هواپیما در ساعاتی پس از خروج از مسیر خود به پانانگ منحرف شده است، شاید تا کاپیتان بتواند نگاه نهایی را داشته باشد. لاین معتقد است مکان دقیق MH370 و مسیر پرواز برنامه ریزی شده آن از اطلاعات شبیه‌ساز خلبان رمزگشایی شده است.

مانند گادفری، لین به اطلاعات زیادی که از ۸ مارس ۲۰۱۴ مرتب کرده است، اشاره می‌کند که بیشتر از نظریه مکان‌یابی او پشتیبانی می‌کند، مانند یک دنباله ۳۰۰ کیلومتری از ناهنجاری‌های ابری که مربوط به مسیر پرواز نهایی MH370 است. لاین می‌گوید: «خلبان سعی می‌کرد با پرواز در میان ابرها پنهان شود، اما در عوض یک دنباله طولانی قابل مشاهده در پنج تصویر ماهواره‌ای مستقل از سه گذر ماهواره‌ای بر جای گذاشت.»

لاین می‌گوید: «فقط یک نفر در آن هواپیما وجود داشت که می‌توانست آن مسیر مخفی پرواز و مکان فرود را که از اهمیت ارتباط با طول جغرافیایی پنانگ خبر داشت، طراحی کند.»

لاین معتقد است که بزرگ‌ترین چالش برای یافتن نهایی هواپیما این است که «سنجش لازم» پیرامون هر نظریه یا مکان پیشنهادی جدید معمولاً توسط مقاماتی که بر ادامه جستجو در منطقه‌ای به نام قوس هفتم تمرکز دارند رد می‌شود. همانطور که اسناد ATSB توضیح می‌دهند، قوس هفتم منطقه‌ای است – بر اساس تجزیه و تحلیل داده‌های ماهواره‌ای و مدل‌سازی رانش – که گمان می‌رود MH370 زمانی که سوختش تمام شد و شروع به فرود کرد به آن رسیده است.

لاین می‌گوید که قوس هفتم مکان اشتباهی است، زیرا بر اساس «این تصور غیرممکن است که هواپیمایی که سوختش تمام می‌شود، فوراً با یک شیرجه با شتاب گرانشی با سرعت بالا مواجه می‌شود، اما حتی یک تکه زباله هم در آن منطقه وجود ندارد».

لاین می‌افزاید: «هیچ گروه بین‌المللی برای بررسی علمی وجود ندارد که به‌طور عینی همه شواهد را ارزیابی کند و یک استراتژی جستجوی جدید ارائه دهد». در عوض طرح جستجوی جدید به طور انحصاری از قوس هفتم یا در یک منطقه کوچک با بررسی ضعیف گسترش می‌یابد، که ادعا می‌کند یک گروه MH370 را پنهان کرده است.

پیدا کردن هواپیما چه چیزی را فاش می‌کند

صحبت از جستجوهای بیشتری برای یافتن MH370 شده است. مکان‌یابی لاشه هواپیما به حل بسیاری از معماها و سؤالات مهم در مورد پرواز محکوم به فنا کمک می‌کند، شاید مهم‌ترین آنها، اینکه چه کسی در زمان ناپدید شدن هواپیما در حال پرواز بود و آیا واقعاً کاپیتان هواپیما بود یا خیر.

گادفری می‌گوید: «تا زمانی که لاشه هواپیما و جعبه سیاه را پیدا نکنیم تا زمانی که این معما را حل نکنیم، شواهد کافی برای ایستادن در دادگاه و تصمیم‌گیری، مقصری نخواهیم داشت.» یافتن لاشه هواپیما همچنین به ما امکان می‌دهد بفهمیم چه کسی در کابین خلبان است.

گادفری می‌گوید: «تنها در این‌صورت است که می‌توانیم از این رویداد درس بگیریم تا بتوانیم هوانوردی را در آینده ایمن‌تر کنیم». به‌گفته وی، هر کجا که لاشه هواپیما قرار گرفته باشد، احتمالاً حداقل ۳ تا ۴ هزار متر زیر آب، در یک محیط عمیق، تاریک و بسیار سرد قرار دارد – محیطی که برای حفظ شواهد ایده‌آل است، حتی ده سال پس از این واقعیت.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments