آیا زیرساختهای فناوری نسل پنجم در کشور برای گوشیهای 5G فراهم است
نصب دکل 5G طی سه هفته آینده در ایران
بعد از نسل چهارم شبکههای موبایل حالا نوبت شبکه فناوری 5G است تا کاربران فضای جدیدی را با سرعت بالای انتقال داده و دسترسی به اطلاعات تجربه کنند.
تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند سخت تلاش میکنند تا این فناوری را نه تنها روی گوشیهای پرچمدار بلکه گوشیهای میانرده و اقتصادی هم پیاده سازی کنند. بر این اساس کمکم شاهد عرضهی گوشیهای مبتنی بر این فناوری به بازار موبایل جهان هستیم.
اما آیا در ایران زیرساختهای فناوری 5G فراهم است و این بازار آمادگی پشتیبانی از سرویسهای این شبکه را دارد؟
فناوری 5G چیست؟
فناوری 5G استانداردی است که جایگزین شبکهی 4G LTE خواهد شد و سرعت آن بسیار بیشتر است. البته هدف این استاندارد صرفا افزایش سرعت اتصالات اینترنتی گوشیهای هوشمند نیست. این استاندارد، اینترنت بیسیم بسیار پر سرعتی را در همه جا و برای همه اشیاء از جمله خودرو، خانههای هوشمند و اینترنت اشیا فراهم میکند.
فناوری 4G از سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکند در حالی که در فناوری 5G این مقدار به ۱۰ گیگابیت بر ثانیه افزایش خواهد یافت. به این ترتیب 5G صد برابر سریعتر از فناوری 4G خواهد بود.
با وجود این سرعت مشخص است که فناوری 5G با اتصالات اینترنت خانگی کابلی قابل مقایسه نیست.
بر این اساس میتوان به تفاوت شبکههایی که در حال حاضر در دسترس هستند و سرویسهایی که در آینده ارایه خواهند شد پی ببریم.
اما سوال این است که آیا کشور ما در حال حاضر آمادگی ارائهی چنین فناوری را دارد؟
به نظر میرسد گوشیهای هوشمند اولین راه برای ورود این فناوری به زندگی همهی مردم در سراسر دنیا باشند؛ به همین ترتیب در کشور ما نیز این فناوری احتمالا از طریق گوشیهای هوشمند ابتدا به زندگیمان راه مییابد.
در حال حاضر سامسونگ، الجی و شیائومی گوشیهایی با تجهیز به فناوری 5G به بازار ایران وارد کردهاند و بدون توجه به قیمت بالایی که دارد، اما هماکنون استفاده از این گوشیها در بازار ایران با توجه به اینکه زیرساختهای فناوری 5G در کشور وجود ندارد خیلی توجیهپذیر نیست.
در همین راستا معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شهریور ماه سال گذشته اعلام کرده بود که برای اجرا و پیگیری ارائهی چنین سرویسی در کشور کارگروهی با حضور اپراتورهای موبایل و مسئولان ذیربط در رگولاتوری تشکیل شده است.
وی همچنین وعده داده بود که تا سه ماه آینده یعنی اواخر پاییز پارسال نقشهی راه ورود به فناوری نسل پنجم ارتباطات تدوین میشود و به این ترتیب میتوانیم جوانب مربوط به زیرساختهای ارتباطی مورد نیاز را به دست آوریم.
به گفتهی او، در فناوری 5G علاوه بر آنتنهای BTS ، زیرساختهای مبتنی بر فیبر نیاز است تا اینترنت پرسرعت یک گیگابیت بر ثانیه را ارائه کنیم و ارایهی چنین سرویسی نیازمند داشتن زیرساختهای قوی است. از سوی دیگر حرکت به سمت فناوری ۵G برخلاف فناوری 4G که در امتداد 3G بود، نیازمند تغییر پارادایم و الگو است. زیرا اکثر زیرساختهای ارتباطی کشور و تجهیزات، تحت تاثیر شبکهی ۵جی خواهند بود.
البته او به مشکلاتی که در نتیجهی تحریمها که ممکن است سد راه توسعهی این فناوری در کشور شوند نیز اشاره و اعلام کرد بسیاری از تجهیزات این فناوری نیازمند همکاری با شرکای بینالمللی و مستلزم هزینههای بالا است که باید برای آن تدابیری اندیشیده شود.
در همین راستا معاون همراه اول اواخر سال ۹۷ اعلام کرده بودکه تا سال ۱۴۰۰ نسل پنجم شبکهی موبایل در اختیار کاربران این اپراتور قرار خواهد گرفت.
به گفتهی او، همراه اول از سال ۹۶ مسیری را شروع کرده تا با تشکیل تیمهای مشترکی با دانشگاه شریف و تربیت مدرس، شبکه خود را برای زیرساختهای فناوری 5G آماده کند.
اپراتور مخابراتی ایرانسل نیز در سال ۹۶ شبکه 5G را با همکاری شرکت سوئدی اریکسون آزمایش کرد و موفق شد به سرعت ۲۴گیگابایت بر ثانیه دست پیدا کند.
محمدجواد آذری جهرمی سال گذشته دربارهی اینترنت نسل پنج گفته بود مقدمات پیادهسازی 5G در ایران انجام شده است و از اجرایی شدن اولین نسخهی 5G و ارائه خدمات اینترنت نسل پنج، بهعنوان یک مطالبه جدی و نیازمندی کسبوکارها در کشور خبر داده بود.
در همین رابطه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هفتهی پیش اعلام کرد تا یک ماه آینده اولین سایت 5G در کشور راهاندازی خواهد شد و دیروز نیز از نصب دکل 5G طی سه هفته آینده خبر داد.
حالا باید منتظر بمانیم و ببینیم تا نصب دکل 5G در کشور آیا سرویسهای این شبکه نیز در اختیار مشترکان قرار میگیرد یا مستلزم گذر زمان خواهد بود.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید