سنت ارائهی پیشنمایش و دمو در معرفی بازیهای ویدیویی به زمانهای خیلی قدیم بازمیگردد. زمانی که شرکتهای سازنده منابع مالی و نرمافزاری زیادی را صرف معرفی بازیهای خود به مخاطبان میکردند. این هزینهها فقط به منظور فروش بیشتر بازیهای ویدیویی انجام میشود. امروزه بیشتر بازیسازها ترجیح میدهند که پیشنمایش و تریلر اولیهی خود را در نمایشگاهها و همایشهای بزرگی مثل E3 به بینندهها نشان دهند. همچنین ارائهی یک دموی اولیه از گیمپلی بازی نیز بسیار برای مخاطبان جذاب است.
در این بین بازیسازها اغلب در نمایش بازیهای خود کمی اغراق میکردند. البته عناوین زیادی در صنعت بازیهای ویدیویی وجود دارند که در ابتدا یک تریلر یا دموی زیبا از آنها به نمایش درآمده و بعدها که محصول منتشر شده و به نمایش درآمده است، به دلیل پایین بودن کیفیت نهایی کاملاً فراموش شدهاند. با توجه به تجربههای قبلی، امروزه بازیکنها خیلی به وعدههای بازیسازها اعتماد نمیکنند. تاریخ بارها و بارها نشان داده است که بازیسازها برای اینکه فرآیند پیشفروش بازی را سرعت ببخشند و نسخههای بیشتری را پیشفروش کنند، در اقدامی ناپسند ویدیوهای اولیه و دموی بازی را با کیفیت بسیار بالاتری به مخاطبان نشان دادهاند و نسخه نهایی، آن کیفیت را نداشته است.
در ادامه به شما 9 نمونه از بازیها را تکرار معرفی خواهیم کرد که در پیشنمایشهای اولیه بسیار جذاب نشان داده شدهاند ولی بازی نهایی آن کیفیت اولیه را نداشته است. البته این نکته را ذکر کنم که این بازیها در کل آثار بدی نبودهاند و تعدادی از آنها نیز در ژانر خود جزو بهترینها بودهاند و تجربههای نابی را به مخاطب خود منتقل کردهاند.
Aliens: Colonial Marines
معرفی در E3 2012
شاید بتوان گفت که بازی Aliens: Colonial Marines یکی از ناامیدکنندهترین بازیهای این دهه باشد. یک اثر با شعارهای بزرگ که نتوانست به وعدههای خود عمل کند و در نهایت آن چیزی نبود که نشان داده شد! استودیوی گیرباکس بهعنوان سازندهی بازی تبلیغات بسیاری در انجام داد و بسیاری از طرفداران سری Alien را هیجانزده کرد. این هیجان در زمان نمایش تریلر اولیهی بازی به اوج خود رسید.
متأسفانه در دموی ارائه شده در جریان همایش E3 بازیکنها تنها شاید صحنههایی بودند که با مقدار زیادی دود پوشانده شده بود و خیلی محیط بازی را به نمایش نمیگذاشت. همین امر نشان میداد که سازندهها در حال پنهان کردن محصول خود هستند. زمانی که بازی نهایی منتشر شد، کیفیت آن بسیار پایینتر از تریلر معرفی و نسخهی دموی اولیه بود و اتمسفر ، نورپردازی و انیمیشنها بسیار افت کرده بودند. در نسخه اولیه فضاسازی و صدا عالی و نورپردازی محشر و همان چیزی بود که از این بازی انتظار میرفت. فضای بازی بهشدت به فیلم اصلی ساخته شده توسط جیمز کامرون شباهت داشت و همین مورد باعث هیجان بیشتر مخاطبها شده بود، اما نسخهی نهایی هیچکدام از این موارد را نداشت و یا اگر داشت بهشدت بیکیفیت بودند.
تصمیمهای کمپانی سگا بهعنوان ناشر و استودیوی گیرباکس بهعنوان سازندهی این بازی نیز بهشدت به اعتبار این بازی لطمه زد. وعدههایی که سازندهها از این بازی میدادند عملی نشد و در نهایت یک بازی نصفهنیمه و بیکیفیت نسبت به ویدیوی اولیه به بازیکنندهها تحویل داده شد که اعتراضات زیادی را در پی داشت.
Bioshock Infinite
معرفی در E3 2011
قطعاً با دیدن این اسم شما هم تعجب کردهاید! دمو و پیشنمایش ارائهشدهی این بازی در E3 سال 2011 یکی از بهترین اجراها در تاریخ این نمایشگاه تا به امروز است. یک نمایش بینقص و عالی از یک بازی کمنظیر، اما نسخهی نهایی آن چیزی نبود که نشان داده بودند! مشکل اصلی بازی در همان ۱۵ دقیقه دموی اولیه بود که نمایش داده شد. شاید اگر نمایشی مانند نسخهی کامل بازی به عموم نشان داده میشد هیچوقت اسم این بازی بزرگ در این لیست نمیآمد، اما کیفیت نسخه دموی نشان دادهشده به حدی بالا بود که حتی بازی نهایی هم به پای آن نرسید.
تمام ماجرا از این قرار بود که در نسخهی دمو بخشهایی نشان داده شد که یک درگیری در یک محیط روباز شهری را نشان میداد. حرکت دشمنان، انیمیشنها و هوش مصنوعی آنها به حدی بالا بود که فضا کاملاً درگیرکننده و حماسی نشان داده میشد؛ اما این دمو تنها یک نسخهی برنامهنویسی شده از قبل بود و حتی در نسخهی نهایی بهصورت کامل قرار داده نشد.
در زمان ارائهی دموی اولیه هوش مصنوعی بازی کامل نشده بود، برای همین تمامی حرکات دشمنان و نحوهی واکنش آنها از قبل طراحی شده بود. زمان حملهها، واکنش به تیرها و همهچیز از قبل توسط کدهای برنامهنویسی نوشته شده بود. تعداد دشمنها هم در این نمایش بیشتر از حد عادی بود؛ در حالی که در نسخهی نهایی بازی تنها شش دشمن به صورت همزمان میتوانستند به سمت شما حمله کنند، این مقدار در دموی اولیه به ۱۶ دشمن رسیده بود!
در دموی اولیه به مخاطبها نشان داده شد که محیط بازی بهصورت یک محیط باز و فضای شهری کاملاً باز است که بازیکنندهها باید خود مسیر حرکت و نحوهی رسیدن به مأموریتها را مشخص کنند، اما نسخهی به این صورت نبود و محدودیتهای زیاد برای بازیکن در طول مراحل قرار دادهشده بود که بازی را از یک اثر جهان باز کاملاً دور میکرد.
همچنین نسخهی دمو تنها برای نسخههای کامپیوتر طراحی شده بود که سختافزار بالایی داشتند. برای همین فرآیند ساخت بازی برای کنسولهای آن زمان یعنی PS3 و Xbox 360 بیش از دو سال زمان برد که در نوع خود جالب بود. بازی بایوشاک اینفینیت در نوع خود یک بازی عالی و تمامعیار بود و حتی جوایز زیادی را در سال ۲۰۱۳ تصاحب کرد، اما با بررسی دموی اولیه و قدرت کنسولهای آن زمان کاملاً مشخص شده بود که بازی نهایی اگر تنها برای رایانههای شخصی منتشر میشد، میتوانست خیلی بهتر باشد و شاید یکی از بهترین بازیهای تاریخ این صنعت لقب بگیرد.
Mass Effect
معرفی در کنفرانس X06 مایکروسافت
یک سال قبل از اینکه استودیوی بایوور اولین نسخه از این سری جاودانه را عرضه کند، در کمپانی مایکروسافت بخشهایی از بازی به بینندهها نشان داده شد. بازی نشان داده شده به دلیل اینکه به صورت سفارشی برای این کنفرانس ایجاد شده بود بسیار بهتر و عالیتر از نسخهی نهایی بود. به عنوان مثال بخشهای مربوط به انیمیشنها، طراحیهای صحنه و نورپردازی بسیار باکیفیتتر از نسخهی نهایی و به نحوی بود که از یک انقلاب در صنعت بازیهای ویدیویی خبر میداد، اما در نسخهی نهایی کیفیت آنها بهشدت پایین آمده بود.
بخش انتخاب دیالوگها در نسخهی دمو وجود نداشت و بعدها به بازی نهایی اضافه شد. همچنین قابلیت فرماندهی به گروه و اعلام دستورات که در نسخهی دمو به بازیکنندهها نشان دادهشده بود در نسخه نهایی نیز وجود داشت و حذف نشده بود که بعدها تبدیل به نقطه قوت بازی شد. با این حال بخش شخصیسازی کاراکتر که کنترل آن به دست مخاطب بود دچار تغییرات متعدد شد و بخشهای زیادی از آن حذف شدند.
بازی Mass Effect یکی از بهترین بازیهای تاریخ این صنعت است، اما موارد نشان داده شده در آن کنفرانس این بازی را بسیار جذابتر و پربارتر میکرد. حیف که در نسخهی نهایی این موارد حذف شده بودند و یا کیفیت آنها بسیار پایین آمده بود.
Watch Dogs
معرفی در کنفرانس E3 2012
کمپانی یوبیسافت در زمینهی پایین آوردن کیفیت نهایی بازیهای خود نسبت به ویدیوی معرفی زبانزد خاص و عام است. این کمپانی در سال ۲۰۱۲ یک بازی هیجانانگیز معرفی کرد و توانست در کنفرانس آن سال بسیار بدرخشد، اما همانطور که انتظار میرفت بازی نهایی چیزی جز یک دروغ نبود!
بازی Watch Dogs قرار بود به عنوان یکی از بازیهای نسل هشتمی بازیکنها را با نسل جدیدی آشنا کند. بازی که بهشدت از جانب سازنده جذاب معرفی شد، قرار بود روی کنسولهای PS4 و Xbox One شروعکنندهی نسل هشتم باشد، اما شد آنچه نباید میشد! بازی در ماه می سال ۲۰۱۴ بعد از مدتها وقفه منتشر شد و از همان ابتدا ناامیدی شدیدی را در بین مخاطبین منتشر کرد! تقریباً همهی سایتها، منتقدین و مخاطبها از افت کیفیت بازی نهایی شاکی بودند و یوبیسافت هم کاری از دستش برنمیآمد!
ایرادات بازی در زمان انتشار آنقدر زیاد بود که یوبیسافت نمیدانست از کجا شروع کند! نورپردازی بیکیفیت که قرار بود تنها کمی با نورپردازی دنیای واقعی فرق داشته باشد، مخصوصاً که در دموی اولیه نورهای خیابان بسیار چشمنواز و عالی بود و در نسخهی نهایی بسیار بدکیفیت و افتضاح! در تریلر اولیه حتی نورهای چراغهای نئون مغازهها و کلابها هم بسیار چشمنواز و زیبا بود، اما در نسخهی نهایی اصلاً خبری از این نورپردازیها نبود!
تصادف خودروها در دموی اولیه بسیار باجزئیات بود و چیزی کمتر از تصادفات در بازیهای ریسینگ نداشت، اما در نسخهی نهایی اصلاً خبری از جزئیات و خرد شدنها نبود! فیزیک لباس با توجه به شخصیت بازی از نکات مهم بازی بود ولی در نسخه نهایی اصلاً خبری از فیزیک لباس نبود و تنها به چند حرکت کت بازیکن اصلی اکتفا شده بود. حتی کاراکترهای غیرقابل بازی هم اصلاً از هوش مصنوعی بهره نبرده بودند و تمام حرکات آنها از قبل برنامهنویسی شده بود.
نتیجه اینکه محصول نهایی اصلا با تبلیغات قابل مقایسه نبود. قرار بود که بازی بهعنوان یک بازی جهانباز معرفی شود، اما در نهایت چیزی که بازیکن میدید بسیار با عناوین جهانباز متفاوت بود و شخصیت بازی اصلاً آزادی عمل یک اثر جهانباز را نداشت.
Killzone 2
معرفی در E3 2005
در جریان کنفرانس E3 سال ۲۰۰۵ سونی از بازی Killzone 2 رونمایی کرد. این بازی قرار بود قدرت کنسول PS3 را به همه نشان دهد و به رخ بکشد، اما در جریان کنفرانس کمپانی گوریلا گیمز تنها به انتشار یک تریلر CGI از قبل آماده شده بسنده کرد. تفاوت نسخهی نهایی این بازی با تریلر منتشر شده بهقدری فاحش بود که منتقدان و فنهای این بازی از کلمات و عبارات رکیکی برای معرفیاش استفاده کردند.
تریلر دو دقیقهای منتشر شده که مثلا از گیمپلی بازی بود، بهقدری قدرت سینمایی بالایی داشت که حتی اگر امروز برای اولین بار آن را ببینید از کیفیتش شگفتزده خواهید شد! اما زمانی که بازی پس از وقفههای متعدد در سال ۲۰۰۹ عرضه شد بازیکنها متوجه شدند که نمایش معرفیشده با بازی نهایی، از زمین تا آسمان تفاوت دارد!
افتضاحات این بازی بهقدری بالا بود که مدیر ارشد استودیوی گوریلا گیمز بعد از انتشار اعلام کرد که تریلر معرفی تنها برای معرفی عنوان بازی برای مدیران سونی ساخته شده بود و قرار نبود به عنوان تریلر اولیهی بازی به دنیا معرفی شود.
اما مدیر وقت سونی آقای «کن کوتاراگی» همه را مجبور کرد که این تریلر را بهعنوان یک دمو از نسخهی اولیهی بازی به همه نشان بدهند. در نتیجه تریلر به عنوان ویدیویی که از محیط بازی ضبط شده و کیفیت اصلی است منتشر شد. وقتی نسخه نهایی بیرون آمد کیفیت آن چند صد درجه پایینتر از تریلر بود!
نکتهی جالب آنجا بود که بعدها مشخص شد چند ماه بعد از کنفرانس E3 سال ۲۰۰۵ تازه کیت طراحی بازی برای کنسول PS3 یا همان Dev-Kit پلیاستیشن ۳ به دست استودیوی گوریلا گیمز رسیده بود و این یعنی حتی در زمان انتشار این دمو سازنده ها و مدیران گوریلا دسترسی به کیت را نداشتند و معلوم نبود این تریلر روی چه سختافزاری اجرا شده است!
The Legend of Zelda Wii U
معرفی در E3 2011
در جریان کنفرانس E3 سال ۲۰۱۱ نینتندو از کنسول جدید خود به نام Wii U رونمایی کرد و همچنین این کمپانی یکی از بهترین بازیهای خود را روی این کنسول نشان داد. بازی The Legend Of Zelda Wii U در نگاه اول بسیار زیبا بود. در واقع ما برای اولین بار شاهد یک نسخه از این بازی بهصورت HD بودیم. کیفیت تصاویر و محیطهای بازی بسیار عالی بود. حتی عنکبوت نشان داده شده در ویدئو نیز بسیار جالب و عالی بود و بافتها همه نشان از یک بازی عالی و یک کنسول قدرتمند را میداد.
بازی بهقدری عالی نشان داده شد که تمامی طرفداران نینتندو تصور کردند که کنسول جدید نینتندو یک کنسول عالی و پرقدرت است و میخواهد با کنسولهای نسل جدید سونی و مایکروسافت بر سر کیفیت تصاویر رقابت کند. مخصوصاً بازی قرار بود یک اثر زمان انتشار یا Launch Title برای وییو باشد.
این اثر بالاخره و پس از تاخیرهای متوالی، با نام The Legend of Zelda: Breath of the Wild روی کنسول سوییچ منتشر شد؛ اثری که به عقیدهی بسیاری یکی از بهترین آثار تاریخ به شمار میآید، اما باز هم حسرت گرافیکی که در دموی سال ۲۰۱۱ دیدیم بر دلمان ماند.
Spore
معرفی در GDC 2005
بیش از یک دهه از انتشار بازی فوق جذاب Spore توسط استودیوی Maxis میگذرد. دنیای بازیهای استراتژی خانوادگی یکی از بهترین بازیهای خود را در این سالها از دست داده است و معلوم نیست نسخه دیگری از این بازی ساخته شود.
فرآیند ایدهپردازی، ساخت و انتشار این بازی بهقدری جالب و جذاب بود و بعد از سالها هم میتوان این بازی را انجام داد و از آن لذت برد؛ اما نسخهی نهایی نسبت به آن چیزی که تولیدکنندهها در زمان معرفی به ما نشان دادند بسیار متفاوت بود. ساخت این بازی بیش از هشت سال طول کشید و در این مدت تمامی ایدههای ممکن به این بازی اضافه شد و در دموی اولیه هم آنها را به ما نشان دادند.
در دموی نشان داده شده در سال ۲۰۰۵ در کنفرانس GDC این بازی شامل ویژگیهایی بود که هر بازیکنی آرزویش را داشتُ اما در نسخهی نهایی تمامی این ویژگیها بهیکباره حذف شده بودند! بازی دارای چهار برههی زمانی بود و از بخشهای جذاب برههی زمانی شهرسازی و شهرنشینی بود. یکی دیگر از برههها و زمانهای مهم وقتی بود که بازیکن برای اولین بار به فضا میرفت و در دنیای بیکرانی قرار میگرفت!
در نسخهی دمو بخش شخصیسازی و ویرایش شخصیت اصلی بازی بسیار کامل بود. شما قابلیتهای شخصیسازی زیادی برای شهرها، وسایل جنگی، نوع تعامل و رفتار با دیگران و حتی سفینهی فضایی خود داشتید. تمامی این شخصیسازیها از بهترینهای نوع خود بودند و دست بازیکن را در این زمینه بسیار باز گذاشته بودند، اما در نسخهی نهایی تمامی این ویژگیها حذف شد و شما در بخش شخصیسازی دستگاهها و ابزارها تنها محدود به انتخاب چند گزینه بین گزینههای موجود بودید.
این افت کیفیت نهایی بازی بهقدری بود که بازیکنندهها تنها بعد از چند ساعت بازی اولیه از این بازی خارج شدند و دیگر بازی را ادامه ندادند.
Resident Evil 7
معرفی در E3 2016
تنها چند ساعت پس از سورپرایز کنفرانس سونی در E3 2016 دموی اولیه بازی Resident Evil 7 با نام Beginning Hour منتشر شد. این دمو در همان ساعات اولیه جو ترسناک و فوقالعاده بازی را به نمایش میگذاشت؛ یک جو مخصوص سری بازیهای Resident Evil.
در ابتدا باید بگویم که Resident Evil 7 در نوع خود یک بازی عالی است که توانسته بود به ریشههای خود در سبک ترسناک بازگردد و یک تجربهی عالی به شمار میآمد، اما دموی منتشر شده که بخشهایی از بازی را در خانهی بیکرها نشان میداد، چیزی فراتر از نسخهی کامل بازی بود.
دموی بازی بهصورت دید اولشخص بود و به خوبی توانسته بود جو و اتمسفر ترسناک بازی را به بیننده منتقل کند. فضاسازی داخل خانه و نورپردازی به بهترین شکل ممکن بود و بازیکن تجربهی بسیار جالبی از ژانر وحشت و ترس را با بازی کردن این دمو به دست میآورد. محصول نهایی با وجود اینکه تجربهای عالی به ارمغان میآورد و حتی یک رزیدنت ایول عالی به شمار میرود، ولی اتمسفر و فضاسازیاش با دمو تفاوت زیادی داشت و وجود سلاحهای مختلف حتی آن را به سمت یک بازی اکشن سوق میداد.
Halo 2
معرفی در E3 2005
به یکی از بزرگترین بازیهای تاریخ رسیدیم! Halo 2 در زمان معرفی خود سروصدای بسیار زیاد به راه انداخته بود. نمایش اولیهی نشان داده شده در E3 2003 بهقدری دارای جزئیات و ویژگیهای گرافیکی بالا بود که باعث تعجب همگان شده بود و خیلیها از انتشار آن شوکه شده بودند و زمزمههای عجیبی در جریان همان کنفرانس به گوش میرسید که این بازی اصلا ساخته نمی شود!
در نهایت سازنده با این بهانه که کنسول Xbox ممکن است نتواند این همه جزئیات را در نسخه نهایی به شما نشان دهد، کمی از فشارهای وارد شده به خود کم کردند و بازیکنها به امید اینکه اگر بازی نیمی از این گرافیک را هم داشته باشد فوق عالی است تا زمان انتشار بازی صبر کردند.
در نهایت نسخهی نهایی منتشر شد و مخاطبان با یک بازی عجیب روبرو شدند. تعجب نکنید Halo 2 یک بازی عالی است اما نسبت به نسخه معرفیشده، نسخه نهایی یک بازی عجیب بود. تمام بخشهای گرافیکی چندین درجه افت کیفیت داشتند. هوش مصنوعی بازی، طراحی محیطها و شخصیتها، دشمنان، همه و همه بهشدت افت کرده بودند و اصلاً حتی یک درصد هم شبیه به ویدیویی نبود که برای معرفی نشان داده بودند!
کار بهجایی رسید که یکی از مدیران ارشد بانجی به نام Chris Butcher اعلام کرد دموی اولیهی نشان داده شده قرار نبوده کیفیت اصلی باشد و تنها معرفی بازی بوده است. او در ادامه گفت موارد و جزئیات نشان داده شده در آن ویدیو به حدی بالا بود که حتی در آن زمان و چند سال بعد از آن هم نیز هیچ موتور بازی توان و قدرت پردازش آن را نداشت! در واقع آنها ویدیویی از بازی را نشان دادند که هیچ کنسولی در آن زمان قادر به اجرای این بازی نبود!
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید