نقد فیلم A Quiet Place: Day One – یک مکان ساکت: روز اول
1%
  • 10/10

نقد فیلم A Quiet Place: Day One – یک مکان ساکت: روز اول

نقد فیلم A Quiet Place: Day One – یک مکان ساکت: روز اول ۱ ۲۰ مرداد ۱۴۰۳ سینمای جهان کپی لینک

در نقد فیلم A Quiet Place: Day One به سراغ جدیدترین اثر فرنچایز یک مکان ساکت رفته و می‌خواهیم ببینیم به گردپای قسمت‌های قبلی می‌رسد یا خیر.

یک مکان ساکت (A Quiet Place)، یکی از جدیدترین فرنچایزهای ترسناک سینما به شمار می‌رود که خیلی زود توانست به شهرت رسیده و حالا بازی ویدیویی آن هم در دست ساخت قرار دارد. این فرنچایز محصول خلاقیت جان کرازینسکی (John Krasinski) بوده که بسیاری او را با نقش طنزش در سریال The Office می‌شناسند. اتفاقاً همین موضوع هم باعث شده بود فیلم A Quiet Place در سال ۲۰۱۸ میلادی به سینماها بیاید و علی‌رغم انتظارات پایین شگفتی سازی کند؛ فیلمی که در مقابل بودجه ۱۷ میلیون دلاری خود، بیش از ۳۴۰ میلیون دلار فروخت.

جان کرازینسکی علی‌رغم بی میلی برای بازگشت سرانجام تصمیم گرفت برای گسترش جهان داستانی‌ای که خلق کرده بود، بازگردد. او نه تنها چند سال بعد A Quiet Place Part II را جلوی دوربین برد و کارگردانی کرد، بلکه بخشی از تمرکز خود را روی ساخت یک اسپین آف قرار داد. این اسپین آف تحت عنوان A Quiet Place: Day One در سال جاری میلادی روی پرده نقره‌ای آمد و توانست نقدهای مثبتی را دریافت کرده و بیش از ۲۵۰ میلیون دلار بفروشد. حالا که نسخه باکیفیت در فضای مجازی منتشر شده، می‌خواهیم به نقد فیلم A Quiet Place: Day One بپردازیم.

همانطور که از نامش می‌توان حدس زد، فیلم A Quiet Place: Day One اولین روز حمله بیگانگان به سیاره زمین را به تصویر می‌کشد. شخصیت اصلی، یک زن رنگین پوست به نام سمیرا است که قبلاً یک شاعر بود اما حالا به خاطر ابتلا به یک نوع سرطان به همراه سگش در آسایشگاه زندگی می‌کند. او به فرد بدعُنُقی تبدیل شده و حین حرف زدن اصلاً ملاحظه دیگران را نمی‌کند. سیمرا یک روز و به اصرار یکی از پرستاران برای تماشای تئاتر و خوردن پیتزای مورد علاقه‌اش به داخل شهر می‌آید که حین بازگشت حمله بیگانگان رخ می‌دهد.

جان کرازینسکی ترجیح داده برای کارگردانی A Quiet Place: Day One بازنگشته و این وظیفه را به مایکل سارنوسکی (Michael Sarnoski) بسپارد؛ فیلمسازی که با ساخت اثری سینمایی به نام Pig توانست توجه کرازینسکی را به خود جلب کند. عدم حضور این بازیگر و فیلمساز آمریکایی را می‌توان با پوست و گوشت و استخوان لمس کرد. Day One برخلاف قسمت‌های قبلی در دل دشت و جنگل روایت نشده و اینبار همه چیز در خیابان‌های نیویورک جریان دارد. همچنین اینبار خبری از والدینی نیست که برای نجات فرزندان خود تقلا می‌کنند. آن‌ها جای خود را به یک زن و مرد غریبه داده‌اند که حمله بیگانگان باعث شکل گیری رابطه‌ای دوستانه میانشان می‌شود.

حضور مایکل سارنوسکی باعث شده تا A Quiet Place: Day One بیشتر از اینکه به اثری متعلق به فرنچایز یک مکان ساکت شبیه باشد، به فیلم Pig شباهت داشته باشد. در فیلم Pig، باب برای یافتن خوکش تلاش می‌کند که در ابتدا بسیار احمقانه بنظر می‌رسد اما با گذشت مدتی به لایه‌های پنهان شخصیت پروتاگونیست پی برده و همه چیز معنا مفهوم پیدا می‌کند. سارنوسکی که از قضا یکی از نویسندگان Day One بوده، از همین ایده در فیلم جدیدش بهره برده است.

بیگانگان حمله کرده‌اند و تمدن بشری عملاً هیچ شانسی در برابر این موجودات بسیار حساس به صدا ندارد. در چنین شرایطی، سمیرا تصمیم می‌گیرد از پناهگاه بیرون رفته و خودش را به پیتزا فروشی مورد علاقه‌اش رسانده و یک اسلایس بخورد! این موضوع بسیار احمقانه بنظر نمی‌رسد، بلکه واقعاً احمقانه هست. اگرچه نویسندگان سعی کردند در ادامه به آن معنا و مفهوم بدهند، مانند اتفاقی که در فیلم Pig رخ داد اما موفق نمی‌شوند. در اینجا با شخصیتی مواجه هستیم که مرگ را پذیرفته و آماده‌اش است اما ناگهان تصمیم می‌گیرد برای آخرین بار حس زندگی را در خود ایجاد کند! چرا؟! هرگز نمی‌فهمیم.

سوالات پیرامون دیگر شخصیت اصلی داستان، یعنی اریک هم بدون پاسخ باقی می‌مانند. علی رغم سن و سالی که دارد، بشدت از حمله بیگانگان ترسیده است. هیچ وقت نمی‌فهمیم ریشه این مقدار عجیب ترس چیست و از همه مهمتر، تحولی که در او رخ داده را نمی‌توانیم درک کنیم، چون دلیل قرص و محکمی برای تحول نمی‌بینیم. دیگر ایرادی که باید به فیلمنامه گرفت، عدم وجود اتفاقات ترسناک و دلهره آور است. مگر می‌شود صحنه ورود بیگانه به خانه و پنهان شدن مادر خانواده یا گرفتار شدن فرزندان در محفظه و کمبود اکسیژن را فراموش کرد؟

متاسفانه فیلم A Quiet Place: Day One تلاش کافی‌ای برای ترساندن نکرده و جز اولین مواجهه با بیگانگان در خیابان‌های لس آنجلس، بعید می‌دانم در صحنه دیگری دچار دلهره شوید. البته که صحنه‌هایی وجود دارند اما هیچ کدامشان نمی‌توانند به گرد پای A Quiet Place یا A Quiet Place Part II برسند. از همین رو، با اطمینان کامل می‌توان گفت شاهد یک عقبگرد کامل هستیم. البته نباید چشم‌هایمان را روی عملکرد فوق العاده لوپیتا نیونگو (Lupita Nyong’o) در نقش سمیرا و جوزف کویین (Joseph Quinn) در نقش اریک ببندیم. بخصوص نیونگو که در صحنه‌هایی از فیلم حس ترس و وحشت را به بهترین شکل ممکن از طریق میمیک صورت به نمایش می‌گذارد.

A Quiet Place: Day One فیلمی آخرالزمانی است که سعی دارد روی شخصیت‌های اصلی‌اش تمرکز داشته و پیامی پیرامون زندگی را انتقال دهد. اگر ایرادات گفته شده و عدم وجود منطق پیرامون گربه و نامه سمیرا به اریک را نادیده بگیریم، می‌توان گفت اثر قابل قبولی بوده و می‌تواند مخاطب را با خود همراه کند. به خصوص اینکه مدت زمانش حدوداً یک ساعت و نیم است. اما اگر بعنوان قسمت جدید یک مکان ساکت می‌خواهید پای تماشایش بنشینید و مانند قسمت اول و دوم حسابی لرزه به اندام خود بیاندازید، سخت در اشتباهید و قطعاً ناامید خواهید شد.


5.5 متوسط
A Quiet Place: Day One فیلم خوبی است اما میراثدار خوبی برای دو قسمت قبلی فرنچایز محسوب نمی‌شود.
  • عملکرد بی نقص لوپیتا نیونگو و جوزف کویین در القای حس ترس
  • داستان در بخش‌های پایانی مقداری قابل درک‌تر می‌شود اما نه به اندازه کافی!
  • کمرنگ شدن المان‌های ترسناک و دلهره آور
  • عدم پرداخت کافی به دو شخصیت اصلی
  • گربه‌ای که در اوج بلبشو باز هم صاحبش را پیدا می‌کند
  • جلوه‌های بصری گاهی اوقات سوال برانگیز می‌شوند

مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

1 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments