ارزهای دیجیتال

هرآنچه که درباره ارزهای دیجیتال باید بدانید

سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال چگونه است

1%
  • 0/10
هرآنچه که درباره ارزهای دیجیتال باید بدانید ۰ ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ مقالات فناوری کپی لینک

امروزه ارزهای دیجیتال مخصوصا بیت کوین را همه می‌شناسند، در اینجا یک مرور کلی از نحوه عملکرد ارزهای دیجیتال، آنچه که می‌توان با این ارزها بخرید و مقررات حاکم بر آن آورده شده است.

در دهه‌ای که از راه‌اندازی ارزهای دیجیتال می‌گذرد، بیت‌کوین (Bitcoin) به یک بازار تریلیون دلاری تبدیل شده است که هیجان حامیان ارزهای دیجیتال را برانگیخته است. برخی از این حامیان فکر می‌کنند ارزهای دیجیتال آینده پول و روش‌های پرداخت است. اما با افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال، منتقدان آن‌ها را وسیله‌ای برای پولشویی می‌دانند و می‌گویند استخراج آن پیامدهای زیست‌محیطی دارد.

ارز دیجیتال یا رمز ارز چیست؟

ارز‌های دیجیتال نوعی ارز مبتنی بر فناوری بلاک چین هستند که نمی‌توانید آن را جعل کنید. بیت کوین، شناخته شده‌ترین نوع ارز دیجیتال، برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ منتشر شد و در سال ۲۰۱۰ تجارت روی پلتفرم‌های مبادلاتی را آغاز کرد.

در مورد بلاک چین باید بگوییم که شبیه دفاتر قدیمی بانک‌ها است که در آن سوابق مشتریان خود را نگه می‌داشتند، منتها بسیار پیچیده‌تر! همچنین بلاک چین به ما این امکان را می‌دهد که فقط یک دفترکل که همه می‌توانند در هر زمانی آن را ببینند داشته باشیم.

برخی معتقدند که بیت کوین شکل شفاف‌تری از واحدهای پول و ارزهای موجود در جهان است و با گذشت زمان، فناوری زیربنای آن می‌تواند معاملات مالی را ارزان‌تر انجام دهد.

غیر از بیت کوین، ارز‌های دیجیتال دیگری هم وجود دارد؟

قطعا هزاران نوع ارز دیجیتال وجود دارد اما برخی از آن‌ها مانند بیت کوین، اتریوم (ethereum) و تتر (tether) مهمتر از بقیه هستند. همچنین ارزهای دیجیتال دیگری نیز وجود دارند که کار خود را بسیار ساده و بیشتر به‌عنوان یک شوخی شروع کردند اما بسیار مشهور شدند. برای مثال ارز دیجیتال دوج کوین (dogecoin) که محبوبیت آن توسط ایلان ماسک، بنیان‌گذار شرکت تسلا، تقویت شد.

نوعی دیگر از ارزهای دیجیتال NFT ها یا توکن‌های غیرقابل تعویض هستند که محبوبیت خود را در سال گذشته افزایش دادند. این توکن‌ها، بخشی از زنجیره بلوک اتریوم یک دارایی دیجیتال را نشان می‌دهند و اثبات می‌کنند که خریدار، مالک واقعی آن آیتم است. برای مثال یک کولاژ دیجیتالی به نام «Everydays: The First 5000 days» از هنمرند دیجیتالی آمریکایی به اسم بیپل (Beeple)، اولین اثر هنری NFT بود که در  یک حراجی تقریبا ۷۰ میلیون دلار فروخته شد.

ارزهای دیجیتال چقدر امن هستند؟

هرچند ارزهای دیجیتال بسیار محبوب هستند اما سرمایه گذاری روی آن‌ها می‌تواند مخاطره‌آمیز باشد. مایکل یانگ (Michael Young)، استادیار امور مالی در دانشگاه میسوری (Missouri)، توضیح می‌دهد ارزش بیت کوین اخیراً بالا و پایین رفته است که بازتابی از بازار سهام است. یانگ می‌گوید خودش نیز دارای ارز‌های دیجیتال است و توصیه می‌کند اگر علاقه مند به سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال هستید، باید افق زمانی طولانی را در نظر بگیرید و ریسک‌های شخصی خود را ارزیابی کنید.

یانگ ضمن اشاره به سن ۳۰ سالگی خود ادامه می‌دهد که اگر ارزش ارز‌های دیجیتال او تا ۴۰ درصد کاهش یابد، او مشکلی ندارد. اما افرادی مانند والدین او هستند که به دوران بازنشستگی نزدیک می‌شوند و نمی‌توانند این ضررها را متحمل شوند. اگر در ارزهای دیجیتال سرمایه گذاری می‌کنید باید با بالا و پایین شدن ارزش آن راحت باشید.

برخی از صرافی‌ها مانند کوین بیس (Coinbase) نیز در حال ایجاد صندوق‌های بازنشستگی ارزهای دیجیتال هستند. کریس فارل (Chris Farrell)، یکی از کارکنان ارشد اقتصاد بازار، معتقد است که قرار دادن ارزهای دیجیتال در یک سبد بازنشستگی  اصلا ایده خوبی نیست.

به طور خلاصه، اکوسیستم ارزهای دیجیتال غیر شفاف و پُر سرو صدا است، اگر امنیت اقتصادی می‌خواهید، سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال راهی برای بدست آوردنش نیست. یکی از توصیه‌های کلی سرمایه‌گذاری که مایکل یانگ همیشه به مردم می‌گوید این است که در نهایت باید بفهمند در چه چیزی سرمایه‌گذاری می‌کنند.

چه مقررات و الزاماتی بر بیت کوین حاکم است؟

قانون در رابطه با ارزهای دیجیتال هنوز کامل نیست. بینش حقوق جهانی (Global Legal Insight) می‌گوید که قوانین رسمی کمی در رابطه با ارزهای دیجیتال وجود دارد. طبق گفته گیل لوریا (Gil Luria)، یک استراتژیست فناوری، می‌توان بر خریداران و شرکت‌هایی که بیت کوین ارائه می‌دهند، نظارت کرد، اما نمی‌توان به طور مستقیم بر خود بیت کوین نظارت داشت.

آژانس‌های نظارتی مختلف هرکدام به نوعی بر برخی از جنبه‌های بیت کوین نظارت دارند. به عنوان مثال، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، قوانین فعلی اوراق بهادار را نیز برای دارایی‌های دیجیتال اعمال می‌کند، به این معنی که سرمایه گذاران باید سود و زیان حاصل از ارزهای دیجیتال‌شان را در مالیات خود گزارش کنند. درکل قوانین نظارتی بر ارزهای دیجیتال در هر کشوری متفاوت است، حتی برخی از کشورها، بعضی از ارزهای دیجیتال را ممنوع کرده‌اند.

آیا بانک‌های بزرگ و موسسات مالی بیت کوین را پذیرفته‌اند؟

بانک‌های بزرگ شروع به پذیرش ارزهای دیجیتال کرده‌اند، اما نه با گرم‌ترین استقبال خود؛ شرکت سرمایه گذاری بانکی آمریکایی به اسم JPMorgan Chase ارز دیجیتال خود به نام JPM Coin را دارد که به مشتریان مدیریت ثروت و توانایی سرمایه‌گذاری در صندوق‌های ارز دیجیتال را می‌دهد.

با این حال، جیمی دیمون (Jamie Dimon)، رئیس و مدیر عامل JPMorgan Chase، اواخر سال گذشته گفت که شخصاً فکر می‌کند بیت کوین بی‌ارزش است. بدون در نظر گرفتن احساسات شخصی خود، دیمون توضیح داد که با ارز دیجیتال شرکت خود می‌خواهد به مشتریانش تا حد امکان بیشترین دسترسی قانونی به ارزهای دیجیتال بدهد.

جروم پاول (Jerome Powell)، رئیس فدرال رزرو ایالات متحده (Chair of the Federal Reserve of the United States)، به احتمال راه اندازی ارز دیجیتالی خود توسط ایالات متحده اشاره کرد و گفت که با انجام این کار بیت کوین غیر ضروری می‌شود. در ادامه در جلسه استماع ماه سپتامبر، تد باد (Ted Budd)، نماینده جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان از کارولینای شمالی از پاول پرسید که آیا راه‌اندازی ارز دیجیتال جدید توسط ایالات متحده بدان معنی است که او ارزهای دیجیتال را مانند کشور چین ممنوع یا محدود می‌کند؟ پاول پاسخ داد که هیچ قصدی برای ممنوعیت یا محدودیت ارز دیجیتال بخصوصی را ندارد.

همچنین جانت یلن (Janet Yellen)، وزیر خزانه داری ایالات متحده و رئیس سابق فدرال رزرو، نسبت به ارزهای رمزنگاری شده ابراز تردید کرده و گفته است که فکر نمی‌کند بیت کوین به طور گسترده به عنوان مکانیزم تراکنش های مالی استفاده شود. او می‌ترسد از بیت کوین اغلب برای تراکنش‌های غیرقانونی استفاده شود. او یادآوری کرد که این یک روش بسیار ناکارآمد برای انجام تراکنش‌ها است و میزان انرژی که در پردازش آن تراکنش‌ها مصرف می‌شود، خیره‌کننده است.

فرآیند استخراج بیت کوین انرژی زیادی می‌گیرد، تحقیقات نشان داده که این کار هر ساله بیش از ۳۰ هزار تن زباله الکترونیکی تولید می‌کند (معادل ضایعاتی که کل کشور هلند از تجهیزات فناوری اطلاعات و مخابرات مانند تلفن‌های همراه و رایانه تولید می‌کند).



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments