در تازهترین قسمت سری مطالب جامع وب سایت سرگرمی به سراغ مراسم اسکار یا Academy Awards آمده و تصمیم داریم نگاهی به این رویداد بزرگ بیاندازیم.
دههها پیش گروهی از سینماگران مطرح ایالات متحده آمریکا یک سازمان غیردولتی به نام آکادمی علوم و هنرهای سینمایی (با نام آکادمی تصاویر متحرک هم شناخته میشود) تشکیل دادند تا از طریق آن بتوانند به گسترش صنعت سینما کمک کرده و با گامهای خود، نگاه عموم مردم نسبت به آن را بهبود ببخشند. به خصوص اینکه در دهه ۲۰ میلادی شرایط دستاندرکاران آثار سینمایی چندان قابلدفاع نبود. همزمان با تلاش برای بهبود وضعیت کاری دستاندرکاران، اعضای آکادمی تصمیم گرفتند یک مراسم اهدای جایزه برگزار کنند که Academy Awards نام داشته و در میان عموم علاقهمندان به هنر هفتم با نام اسکار شناخته میشود.
مراسمهای اهدای جوایزی طی دهههای گذشته برای نخستین بار برگزار شدند اما اسکار موفق شده اهمیت خود را حفظ کرده و همچنان شاخصترین مراسم اهدای جایزه در حوزه سینما باشد. البته حفظ چنین جایگاهی آسان نبوده و آکادمی تصاویر متحرک فراز و نشیبهای بسیاری را پشت سر گذاشته است. در ادامه قصد داریم نگاهی به اسکار انداخته و بیشتر با آن آشنا شویم.
فهرست مطالب
اسکار چیست؟
Academy Awards یا اسکار، یک مراسم اهدای جوایز است که توسط سازمان غیردولتی آکادمی علوم و هنرهای سینما آمریکا برگزار میشود. هدف از برگزاری چنین مراسمی، شناسایی و قدردانی از فعالینی است که با تلاشهای خود آثار ارزشمندی را روی پرده نقرهای فرستادهاند.
اولین مراسم اسکار در مه سال ۱۹۲۹ میلادی و در هتل روزولت هالیوود برگزار شد. برخلاف دهههای اخیر، اولین مراسم کاملا خصوصی بود و در جریان برگزاری آن، حدود ۲۷۰ نفر در سالن حضور داشتند. تعدادی از حاضران توسط آکادمی علوم و هنرهای سینما دعوت شده بودند و تعدادی دیگر به عنوان مهمان در مراسم حضور یافتند. مهمانان برای دریافت بلیط ورودی ۵ دلار پرداخته بودند. با در نظر گرفتن نرخ تورم طی چند دهه گذشته، میتوان گفت حضور در اولین Academy Awards برای هر کدام از مهمانان نزدیک به ۸۰ دلار امروزی آب خورد. در ضمن، مراسم طی مدت زمان کوتاهی به اتمام رسید و در جریان آن از هنرمندان، کارگردانان و دیگر دستاندرکارانی که در ساخت آثار سینمایی بین ۱۹۲۷ الی ۱۹۲۸ میلادی مشارکت داشتند قدردانی شد.
برندگان اولین Academy Awards سه ماه پیش از برگزاری معرفی شده و در جریان مراسم تنها جوایز خود را دریافت کردند. روال کاری از دومین مراسم تغییر کرد. لیست برندگان در اختیار روزنامهها قرار میگیرفت تا حین برگزاری آن را منتشر کنند. این روند ادامه داشت تا اینکه لس آنجلس تایمز لیست برندگان را قبل از موعد مقرر در اختیار علاقهمندان قرار داد. با رخ دادن این اتفاق، مدیران آکادمی علوم و هنرهای سینما تصمیم گرفتند از یک نامه مهر و موم شده بهره ببرند تا هیچ کس نتواند به لیست برندگان قبل از برگزاری مراسم دسترسی یابد.
با تندیس Academy Awards بیشتر آشنا شوید
افرادی که از سوی داوران شایسته شناخته شوند، جایزه Academy Awards یا اصطلاحا تندیس اسکار را دریافت میکنند. این تندیس در واقع شوالیهای بوده که روی یک حلقه فیلم ایستاده و شمشیری را در دستان خود نگه میدارد. حلقه فیلمی که شوالیه روی آن ایستاده، دارای پنج پره است که به اصلیترین رشتهها در حوزه فیلمسازی اشاره دارد: بازیگران، نویسندگان، کارگردانان، تهیهکنندگان و دستاندرکاران. داخل تندیس از فلز سیاهرنگی استفاده شده و برای سطح آن از برنز آب طلاکاری شده استفاده میشود. در ضمن، طراحی تندیس با الهام سبک هنری آرت دکو صورت گرفته که در فرانسه پیش از جنگ جهانی اول ریشه دارد.
سدریک گیبنز کارگردان اهل ایالات متحده آمریکا طراح اولیه تندیس را آماده کرد و سپس جرج استنلی مجسمهساز آمریکایی قالب طرح را با استفاده از خاک رس ساخت. تندیسها ترکیبی از برنز و روکش طلا بودند. با گذشت مدتی، برنز جای خود را به یک آلیاژ خاص داد که ترکیبی از مس، نقره، نیکل و طلای ۲۴ عیار بود. با شروع جنگ جهانی دوم و افزایش نیاز به فلزات، آکادمی علوم و هنرهای سینمای مجبور شد از گچ برای ساخت تندیسهای خود استفاده کند. با اتمام جنگ، آکادمی از برندگان طی سالهای گذشته درخواست کرد برای دریافت تندیسهای جدید خود اقدام کنند که از فلز ساخته شده بودند.
وظیفه ساخت تندیس اسکار در حال حاضر بر عهده شرکت ریختهگری والدن واقع در نیویورک قرار دارد. آنها برای طراحی مدل اولیه از اسکن تندیسی بهره میبرند که در مراسم سال ۱۹۲۹ میلادی استفاده شده بود.
نامگذاری تندیس اسکار
نام اسکار در سال ۱۹۳۹ میلادی به صورت رسمی برای تندیس Academy Awards انتخاب شد. همین موضوع باعث شده تا یافتن دلیل چنین نامگذاریای مقداری سخت شود.
بت دیویس در یک برهه زمانی مدیر مراسم اسکار بود. در یکی از بیوگرافیهای او ادعا شده دیویس نام تندیس را از نخستین شوهر خود گرفت که هارمون اسکار نلسون نام داشت و رهبر یک گروه موسیقی بود. تئوری بعدی، به مارگارت هریک مربوط میشود که در یک برهه زمانی مدیر اجرایی Academy Awards بود. او گفت وقتی اولین بار تندیس را دید یاد پسرعمویش اسکار پیرس افتاد.
حکاکی نام برندگان اسکار
به منظور جلوگیری از افشای نام برندگان اسکار، روی پلاک تندیس هیچ نامی نوشته نشده و به صورت کامل خالی هستند.
برندگان اسکار پس از تمام مراسم باید تندیسها را بازگردانده و سپس چند هفته صبر میکردند تا تندیس به همراه حکاکی نامشان روی پلاک بازگردد. این رویه در سال ۲۰۱۰ میلادی تا حدودی تغییر کرد. برندگان در یک برهه زمانی حق انتخاب داشته و میتوانستند تا پایان اتمام مراسم صبر کرده و سپس به محلی مشخص بروند تا حکامی نامشان روی پلاک تندیس صورت بگیرد.
آکادمی علوم و هنرهای سینما حالا سیاست متفاوتی را در پیش گرفته است. پلاکهای مربوط به تمامی نامزدها ساخته شده و پس معرفی برنده، پلاک مربوطه به آن متصل میشود. پلاک دیگر نامزدها هم از بین میروند.
مالکیت تندیسهای اسکار از آن کیست؟
تا پیش از ۱۹۵۰ میلادی مالکیت تندیس به صورت کامل به برنده انتقال مییافت و او میتوانست هر تصمیمی نسبت به آن اتخاذ کند. در ابتدای دهه ۵۰ تغییر کوچکی در توافقنامه به وجود آمد. اگرچه مالکیت به برنده انتقال مییافت، او در صورت تمایل برای فروش در ابتدا میبایست آن را به قیمت یک دلار به آکادمی علوم و هنرهای سینما پیشنهاد میداد و اگر آنها نمیپذیرفتند، میتوانست آن را به هر فردی که دوست داشته بفروشد یا به حراج بگذارد. پیش از اینکه چنین بندی به توافقنامه اضافه شود، تندیسها در حراجیهای مختلف و به رقمهای هنگفت به فروش رسیده بودند.
نوه مایکل تاد سعی کرد جایزه اسکار بهترین فیلمی که پدربزرگش در سال ۱۹۵۶ میلادی بدست آورده بود را بفروشد. آکادم علوم و هنرهای سینما در پی اطلاع از ماجرا وارد عمل شد و یک دعوای حقوقی راه انداخت. در انتها، آکادمی بنده دعوای حقوقی شد و مالکیت را بدست آورد.
هارولد راسل در سال ۱۹۹۲ میلادی جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را به حراج گذاشت تا هزینههای درمانی همسر خود را تامین کند. اگرچه اقدام او یک جنجال به پا کرد، موفق شد تندیس اسکار را به قیمت ۶۰ هزار و ۵۰۰ دلار (معادل ۱۱۱ هزار و ۶۰۰ دلار امروزی) در یک حراجی بفروشد. او در یکی از مصاحبههای خود به دفاع از اقدام اخیرش پرداخت و تاکید کرد سلامتی همسرش بسیار مهمتر از تندیس است.
تندیس هارولد راسل، تنها تندیسی نیست که طی دهههای گذشته به فروش رفته است. تندیس بهترین فیلمنامه غیراقتباسی سال ۱۹۴۱ میلادی که به اورسن ولز تعلق گرفته بود، در دسامبر سال ۲۰۱۱ میلادی به فروش رفت. وارثان او در سال ۲۰۰۴ میلادی و در یک دعوای حقوقی ثابت کرده بودند ولز در هنگام دریافت تندیس اسکار هیچ گونه توافقنامهای را امضا نکرده بود. از همین رو، اختیار جایزه به آنها سپرده شد. در ضمن، تندیس مزبور ۸۶۱ هزار و ۶۴۲ دلار (معادل ۹۹۱ هزار و ۲۰۰ دلار) قیمت خورد.
نامزدهای اسکار چگونه انتخاب میشوند؟
آثاری که در رشتههای مختلف اسکار شرکت داده میشوند، باید از شرایط مشخصی برخوردار باشند. از آنجایی که فیلمهای سینمایی معمولا بیشترین توجهها را به خود جلب میکنند، در ادامه به آنها میپردازیم.
اگر سازندگان بخواهند اثرشان در اسکار شرکت داده شود، باید در بازه زمانی یک ژانویه الی ۳۱ دسامبر سال گذشته روی پرده نقرهای رفته باشد. در غیر این صورت، اثر برای رقابتهای سال بعدی در نظر گرفته میشود. فیلم مزبور همچنین باید به مدت ۷ روز مداوم در شش شهر بزرگ و مهم ایالات متحده آمریکا اکران شده باشد. البته اکران در شهرهای آمریکا برای آثار مربوط به رشته «بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان» الزامی نیست. در ضمن، فیلم در طول اکران خود حتما باید در سه نوبت اکران شود.
ناشران آمریکایی از میان فیلمهایی که در بازه یک ژانویه الی ۳۱ دسامبر اکران شده میتوانند تعدادی را انتخاب کرده و برای آکادمی علوم و هنرهای سینما ارسال کنند. این وظیفه در قبال فیلمهای غیر انگلیسی زبان بر عهده نهاد سینمایی هر کشور قرار داد؛ برای مثال، در کشور ما شورایی متشکل از چند سینماگر در بنیاد سینمایی فارابی نماینده را انتخاب کرده و میفرستد. فیلمهای غیر انگلیسی زبان حتما باید دارای زیرنویس باشند تا کارشناسان انگلیسی زبان بتوانند در قبالش تصمیمگیری کنند. در ضمن، فیلمهای بلند باید حداقل ۴۰ دقیقه زمان داشته باشند. در غیر این صورت، میتوانند در رشته بهترین فیلم کوتاه شرکت کنند.
از آنجایی که تنوع نژادی دستاندرکاران و بازیگران به یکی از موضوعات بحثبرانگیز و حائز اهمیت در سینمای امروز تبدیل شده، آکادمی علوم و هنرهای سینما قوانین مربوط به بهترین فیلم را تغییر داده است؛ تغییراتی که طی سالهای آتی اعمال خواهند شد.
قوانین مربوط به بهترین فیلم چه تغییراتی داشته است؟
تغییرات مربوط به بهترین فیلم چندین تغییر داشته که میتوان آنها را به چهار دسته تقیسم کرد. دسته اول، به بازیگران و افراد حاضر جلوی دوربین مربط میشود. توجه داشته باشید، نیازی نیست تمامی شروط لحاظ شود. تنها یک مورد کافی است:
- حداقل یکی از بازیگران نقشهای مهم باید از اقلیتهای جنسی یا نژادی/قومی باشد.
- داستان باید حول محور یک زن، شخصیتی از اقلیتهای جنسی، شخصیتی از اقلیتهای نژادی/قومی یا فردی معلول بچرخد.
- حداقل ۳۰ درصد از بازیگران باید از چهار گروه زنان، اقلیتهای جنسی، اقلیتهای نژادی/قومی یا معلولین باشد.
دسته دوم به افراد حاضر در پشت دوربین مربوط میشود. در ساخت فیلم باید حداقل یکی از آنها لحاظ شود:
- دو یا تعداد بیشتری از دستاندرکاران اصلی مانند کارگردان، فیلمبردار یا سازنده موسیقی متن باید از زنان، اقلیتهای جنسی، اقلیتهای نژادی/قومی یا معلولین باشد.
- حداقل شش نفر از دستاندرکاران باید از اقلیتهای نژادی/قومی باشند.
آکادمی علوم و هنرهای سینما به جلو و پشت دوربین بسنده نکرده و قصد دارد از نفوذ خود برای اعمال تغییر در ساختار استودیوها بهره بهره ببرد. در همین راستا، موارد زیر به شرایط مورد نیاز برای شرکت در رقابتهای اسکار اضافه خواهند شد:
- ناشر یا شرکت سرمایهگذار حداقل باید دو کارآموز از گروههای چهارگانه داشته باشد.
- شرکت تولیدکننده، ناشر یا شرکت سرمایهگذار باید فرصتهای آموزشی یا کاری در اختیار گروههای چهارگانه قرار دهد.
جوایز Academy Awards در چه رشتههایی اهدا میشوند؟
در ادامه جوایز اصلی اسکار قابلمشاهده است:
- بهترین فیلم
- بهترین فیلم کوتاه
- بهترین کارگردان
- بهترین بازیگر نقش اصلی مرد
- بهترین بازیگر نقش اصلی زن
- بهترین بازیگر نقش مکمل مرد
- بهترین بازیگر نقش مکمل زن
- بهترین انیمیشن سینمایی
- بهترین انیمیشن کوتاه
- بهترین فیلمبرداری
- بهترین طراحی لباس
- بهترین مستند بلند
- بهترین مستند کوتاه
- بهترین فیلمنامه اقتباسی
- بهترین تدوین
- بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان
- بهترین گریم مو و چهره
- بهترین موسیقی متن
- بهترین آهنگ اورجینال
- بهترین طراحی صحنه
- بهترین صداگذاری
- بهترین جلوههای ویژه
- بهترین فیلمنامه اورجینال
لیستی که در بالا قرار گرفته، نتیجه بارها تغییر طی دهههای گذشته محسوب میشود؛ برای مثال، در نخستین سال برگزاری مراسم اسکار دو جایزه کارگردانی وجود داشت: کارگردانی اثر درام و کارگردانی اثر کمدی. همچنین برخی جوایز به صورت کامل حذف شده و دیگر خبری از آنها نیست.
رکورددارهای اسکار چه کسانی هستند؟
در ادامه مهمترین رکوردهایی که طی دهههای گذشته در اسکار به ثبت رسیده را مرور میکنیم.
بیشترین جایزه کسب شده توسط یک فیلم
فیلمهای پیش رو هر کدام در ۱۱ رشته برنده شدند که بالاترین رکورد در این زمینه محسوب میشود:
- Ben-Hur – محصول سال ۱۹۵۹ میلادی
- Titanic – محصول سال ۱۹۹۹ میلادی
- The Lord of the Rings: The Return of the King – محصول سال ۲۰۰۳ میلادی
بیشترین نامزدی توسط یک فیلم
فیلمهای پیش رو در ۱۴ رشته مختلف نامزد شدند که بالاترین رکورد در این زمینه محسوب میشود:
- All About Eve – محصول سال ۱۹۵۰ میلادی
- Titanic – محصول سال ۱۹۹۹ میلادی
- La La Land – محصول سال ۲۰۱۶ میلادی
فیلمی که در تمامی رشتههای نامزد شده رقبا را کنار زد
The Lord of the Rings: The Return of the King محصول سال ۲۰۰۳ میلادی تنها فیلمی است که در تمامی رشتههای نامزد شده موفق به دریافت تندیس اسکار شد. این فیلم در ۱۱ رشته نامزد شده بود.
بیشترین تندیس کسبشده توسط یک مرد
والت دیزنی با کسب ۲۲ اسکار در طول سالهای فعالیت خود رکورددار محسوب میشود.
بیشترین تندیس کسبشده توسط یک زن
ادیث هد با کسب ۸ اسکار در طول سالهای فعالیت خود رکوددار محسوب میشود. نکته جالب اینجا است که تمامی جوایز او به رشته طراحی لباس تعلق دارند.
پرافتخارترین بازیگر Academy Awards
کاترین هپبورن با کسب ۴ جایزه اسکار پرافتخارترین بازیگر اسکار محسوب میشود.
پرافتخارترین کارگردان
جان فورد با کسب ۴ جایزه پرافتخارترین کارگردان اسکار محسوب میشود.
پرافتخارترین نویسنده
نویسندگانی که لیستشان در ادامه قرار گرفته هر کدام سه بار تندیس اسکار را دریافت کردهاند که بالاترین رکورد در این زمینه محسوب میشود:
- وودی آلن
- چارلز براکت
- پدی چایفسکی
- فرانسیس فورد کاپولا
- بیلی وایلدر
پرافتخارترین تدوینگر Academy Awards
تدوینگرانی که لیستشان در ادامه قرار گرفته هر کدام سه بار تندیس اسکار را دریافت کردهاند که بالاترین رکورد در این زمینه محسوب میشود:
- مایکل کان
- تلما شونمیکر
پرافتخارترین فیلمبردار
فیلمبردارانی که لیستشان در ادامه قرار گرفته هر کدام چهار بار تندیس اسکار را دریافت کردهاند که بالاترین رکورد در این زمینه محسوب میشود:
- جوزف روتنبرگ
- لئون شامروی
پرافتخارترین آهنگساز/ترانهسرا
آهنگساز/ترانهسراهایی که لیستشان در ادامه قرار گرفته هر کدام ۹ بار تندیس اسکار را دریافت کردهاند که بالاترین رکورد در این زمینه محسوب میشود:
- آلفرد نیومن
- آلن منکن
- سمی کان
- جانی مرسر
- جیمی ون هیوزن
پرافتخارترین طراح لباس Academy Awards
ادیث هد در طول سالهای فعالیت خود ۸ تندیس اسکار دریافت کرد که یک رکورد در این زمینه محسوب میشود.
جوانترین برنده اسکار
تاتوم اونیل در هنگام دریافت جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای فیلم Paper Moon تنها ۱۰ سال سن داشت.
پیرترین برنده اسکار
آنتونی هاپکینز در هنگام دریافت جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اصلی زن برای فیلم The Father هشتاد و سه سالن سن داشت.
برندگان اسکار توسط چه افرادی انتخاب میشوند
آکادمی علوم و هنرهای سینما یک هیئت داوری داشته که تعداد اعضایش از مرز ۷ هزار نفر عبور میکند. مشخصات اعضا هرگز به صورت عمومی منتشر نشده اما طبق اطلاعات موجود، اعضای هیئت داوری از افراد مختلفی تشکیل شده که در حوزه فیلم فعالیت دارند. طبق یک بررسی که توسط لس آنجلس تایمز صورت گرفت، بیش از ۵ هزار نفر از داوران بازیگر هستند، ۷۷ درصدشان اصالتا قفقازی یا اروپایی هستند، ۷۷ درصدشان مرد هستند و ۵۴ درصدشان بیش از ۶۰ سال سن دارند.
در صورتی که یکی از اعضا بخواهد از هیئت داوری کنار بکشد، فرد جایگزین به دو روش انتخاب میشود: روش اول، تیم داوری میتوانند فردی را به عنوان جایگزین معرفی کنند. پس از بررسی، دعوتنامه برای شخص ارسال میشود؛ روش دوم، انتخاب از میان افرادی است که طی سالهای گذشته برای دریافت یک جایزه نامزد شده بود.
مراسم Academy Awards چه زمانی و چگونه برگزار میشود؟
اسکار مانند دیگر مراسمهای بزرگ و حائز اهمیت به صورت زنده و از طریق شبکه تلویزیونی برای بینندگان پخش میشود. برگزاری مراسم معمولا اواخر فوریه یا اوایل مارس و ۶ هفته پس از انتشار لیست نهایی نامزدها برگزار میشود. اسکار همچنین به عنوان حسن ختامی بر فصل جوایز به شمار میرود؛ بازه زمانیای که از نوامبر یا دسامبر سال گذشته میلادی آغاز میشود.
نامزدها در کنار مهمانان دعوت شده نخست در یک مراسم فرش قرمز شرکت کرده و سپس در محل برگزاری اسکار حضور مییابند. مراسم فرش قرمز مانند اتفاقی که در دیگر رویدادها رخ میدهد، به یک فشن شو شباهت داشته که در آن شاهد پوشیدن جدیدترین لباسها هستیم. مردان معمولا پاپیون سیاه (یه پوشش غربی و نیمه رسمی برای مراسمات) به تن دارند.
اسکار نخستین بار در سال ۱۹۵۳میلادی از طریق NBC روی آنتن زنده شود. شبکه مزبور وظیفه پخش زنده را بر عهده داشت تا اینکه ABC در سال ۱۹۶۰ به عنوان شبکه پخشکننده انتخاب شد. ABC به مدت ۱۰ سال مراسم را به صورت زنده پخش کرد تا اینکه NBC بار دیگر با آکادمی علوم و هنرهای سینما به توافق رسید و توانست حق پخش را به دست بیاورد. البته توافقشان چندان طولانی نبود و پس از گذشت پنج سال به انتها رسید. در پی این اتفاق، ABC بار دیگر وظیفه پخش را بر عهده گرفت و قرار است تا سال ۲۰۲۸ این کار را ادامه دهد.
از آنجایی که اسکار یکی از مهمترین مراسمهای اهدای جایزه در سراسر جهان به شمار میرود، آکادمی علوم و هنرهای سینما دههها قبل تلاش کرد تا امکان تماشای آن برای علاقهمندان در دیگر کشورها هم فراهم باشد. نتیجه تلاشهای آکادمی، فروش امتیاز پخش به شبکههای مختلف بود. در حال حاضر به غیر از ۷۶ شبکه غیر از ABC حق پخش مراسم اسکار را در اختیار دارند. مطابق انتظار، آنها فقط باید به بینندگان کشور خود خدمات ارائه دهند.
مراسم اسکار چقدر طول میکشد؟
مراسم اسکار به صورت میانگین ۳ ساعت و ۳۰ دقیقه به طول میانجامد. با اینحال، مراسمهایی وجود دارد که مدت برگزاریشان کمتر یا بیشتر از رقم مزبور بود. اولین اسکار طی ۱۵ دقیقه به اتمام رسید یا مراسم سال ۲۰۰۲ میلادی پس از گذشت ۴ ساعت و ۲۳ دقیقه تمام شد.
وقتی برنده معرفی شده، بالای استیج میآید تا تندیس را دریافت کند. پس از این، فرد برنده میتواند یک سخنرانی انجام دهد. از آنجایی که بخش مزبور از چندان در میان مخاطبان اسکار محبوب نبوده، برگزارکنندگان اعلام کردهاند هر فرد باید جملات خود را در ۴۵ ثانیه به زبان آورده و سخنرانی را به اتمام برساند.
مراسم اسکار از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
مراسم اسکار تنها به معرفی برنده و سخنرانی خلاصه نشده و شامل بخشهای زیادی میشود. حاضران در طول مراسم شاهد اجراهای زنده موسیقی و پخش کلیپهایی هستند. به این مورد باید سخنرانی مهمانان را افزود.
مراسم اسکار چه تعداد بیننده دارد؟
اگرچه اسکار پرمخاطبترین مراسم اهدای جایزه در جهان به شمار میرود، طی سالهای گذشته افت شدید در تعداد بیننده را تجربه کرده است.
تعداد بینندگان اسکار ارتباط مستقیمی با فیلمهایی دارد که در رشتههای مختلف نامزد شدهاند. در ۱۹۹۸ میلادی، همان سالی که Titanic اکران و نامزد دریافت جایزه در رشتههای مختلف شد، ۵۷ میلیون و ۲۵۰ هزار بیننده آمریکایی پای تماشای مراسم نشستند. تایتانیک در آمریکای شمالی بیش از ۶۰۰ میلیون دلار فروخته بود. مثال دیگر، مراسم سال ۲۰۰۳ است که در آن The Lord of the Rings: The Return of the King به رقابت با دیگر آثار پرداخت. آن سال، ۴۳ میلیون و ۵۶۰ هزار بیننده منحصر به فرد ثبت شد.
در مقابل، مراسمهای مختلفی مانند سال ۲۰۰۶ میلادی قرار میگیرد که آثار پرفروش جایگاهی در آنها نداشتند. آن سال فیلم مستقل و نه چندان پرفروش Crash جایزه بهترین فیلم را از آن خود کرد. هفتاد و هشتمین اسکار، تنها ۳۸ میلیون و ۶۴۰ هزار بیننده داشت.
نود و سومین مراسم اسکار که سال جاری میلادی برگزار شد، کمتر از ۱۱میلیون بیننده داشت که کمترین رقم از سال ۱۹۷۴ میلادی به شمار میرود. شرکت تحقیقاتی از سال ۷۴ تعداد بینندگان مراسمهای اسکار را به صورت تقریبی اعلام میکند.
اسکار آماج حملات چه انتقادهایی بوده است؟
اسکار مانند هر مجموعه دیگری که به شکلی گسترده فعالیت میکند، انتقادهای متعددی را دریافت کرده که در ادامه نگاهی به شاخصترینهایشان میاندازیم:
تبدیل یک صنعت هنری به صنعتی تجارت
از آنجایی که اسکار مهمترین مراسم اهدای جایزه به شمار میرود و جوایزش میتواند توجهها را به سمت اثر جذب کند، استودیوها در فصل جوایز (یک بازه زمانی بین ابتدای نوامبر الی انتهای دسامبر) هزینههای بالایی را صرف تبلیغ آثار خود میکنند تا شانس موفقیتشان بیشتر شود. در این بازه زمانی معمولا تمرکز استودیوها روی آن دسته از آثاری قرار دارد که شانس موفقیتشان بالاتر است. با در نظر گرفتن این مورد، عدهای از کارشناسان مدعی هستند هیئت داوری دیگر به ارزش هنری یک اثر توجهی نداشته و تنها به زرق و برق آن نگاه میکند.
عده دیگری از کارشناسان مدعی هستند استودیوها برای کنار زدن رقبای خود تنها به تبلیغ بسنده نکرده و از روشهای ناپسندی بهره میبرند که یکی از آنها تبلیغات منفی است. ظاهرا استودیوها سعی میکنند در میان رسانهها و عموم مخاطبان شایعههایی را پخش کنند که باعث تغییر دیدگاهها نسبت به اثر رقیب شود. کارشناسان برای اثبات ادعای خود به Zero Dark Thirty اشاره میکنند. عدهای از مخاطبان در یک برهه زمانی باور داشتند Zero Dark Thirty سعی دارد شکنجه را توجیه یا Lincoln تاریخ را نقض میکند.
طعمه اسکار
طی دهههای گذشته اصطلاح جدیدی تحت عنوان طعمه اسکار به وجود آمده است. این اصطلاح به آثاری اشاره دارد که تنها یک هدف را دنبال میکنند: بردن یک یا چند جایزه اسکار. فیلمهایی که تحت عنوان طعمه اسکار شناخته میشوند، معمولا چند ویژگی خاص دارند که یکی از مهمترینهایش، اکران در هفتههای پایانی تقویم است. چنین اقدامی باعث میشود اثر مزبور در حافظه اعضای هئیت داوری قرار گرفته و احتمال راه یافتنش در لیست نهایی نامزدها افزایش یابد. علاوه بر این، فاصله کوتاه آغاز اکران و معرفی نامزدها معمولا تاثیر قابلتوجهی روی فروش در باکس آفیس دارد.
اکران در ماههای پایانی سال، تنها ویژگیهای طعمههای اسکار نیست. آنها معمولا در ژانرهای خاصی مانند درام تاریخی ساخته شده و یک واقعه تراژدیک را به تصویر میکشند. آثار مزبور همچنین معمولا جوایز مربوط به فیلمبرداری، گریم مو و چهره، طراحی لباس و طراحی صحنه را بدست میآورند.
عدم تنوع در میان برندگان
پیش از اینکه بحث تجاریسازی اسکار یا طعمه اسکار به وجود بیاید، این مراسم اهدای جایزه همیشه مورد هجوم انتقاهایی مبنی بر عدم تنوع قرار گرفته است. طبق بررسیهایی که صورت گرفت، تنها ۶.۴ درصد نامزدهای اسکار از سال ۱۹۲۹ میلادی تاکنون رنگین پوست بودند. این رقم از سال ۱۹۹۱ تاکنون به ۱۱.۲ درصد افزایش یافته اما به هیچ وجه برای کارشناسان و فعالان اجتماعی کافی نبوده است.
عدم تنوع در میان برندگان به قدری جدی شد که گروهی از علاقهمندان به سینما تصمیم گرفتند هشتاد و هشتمین اسکار را تحریم کنند. در همین راستا، هشتگ OscarsSoWhite در شبکههای اجتماعی به راه افتاد و بسیار مورد توجه قرار گرفت. این اتفاق نتیجه سفید پوست بودن تمامی نامزدهای رشتههای مرتبط با بازیگری بود.
انتقادها به تنوع پایین نهایتا جواب داد و آکادمی علوم و هنرهای سینما تغییرات قابلتوجهی را در شرایط لازم برای شرکت در رقابتها به وجود آورد.
ورود سرویسهای استریم به رقابتها
پس از اینکه Roma محصول نتفلیکس برای دریافت ۱۰ جایزه اسکار از جمله بهترین فیلم نامزد شد، استیون اسپیلبرگ و تعدادی دیگر از اعضای آکادمی علوم و هنرهای سینمایی درباره تغییر در شروط مورد نیاز برای شرکت در رقابتها بحث و گفتگو کردند. اسپیلبرگ که دیدگاه خوبی نسبت به سرویسهای استریم نداشته، معتقد است نتفلیکس از سرمایه زیادی برخوردار بوده و قادر بیشتر از استودیوهای بزرگ فیلم تولید کند. از همین رو، او و همفکرانش قصد داشتند با افزودن بندهای جدید به شرایط مورد نیاز جلوی حضور آثار متعلق به سرویسهای استریم را بگیرند.
در پی بالا گرفتن بحثها پیرامون شرکت یا عدم شرکت آثار سرویسهای استریم در اسکار، وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا یک نامه برای آکادمی علوم و هنرهای سینما نوشت. دادگستری در نامه خود تذکر داده بود تغییر قوانین به منظور مقابله با سرویسهای استریم میتواند اعتماد علاقهمندان سینما به مراسم را خدشهدار کند. در انتها، استیون اسپیلبرگ و دیگران تسلیم شده و تغییری در قوانین به وجود نیامد.
مراسم اسکار چه تاثیری بر صنعت سینما داشته است؟
اسکار طی دهههای گذشته تاثیرهای قابلتوجهی بر سینما گذاشته که یکی از جنبههایش تجاری است. وقتی نام یک فیلم در میان نامزدها قرار میگیرد، احتمال افزایش فروشش به میزان چشمگیری افزایش مییابد؛ برای مثال، میتوان American Beauty اشاره کرد که محصول سال ۱۹۹۹ میلادی محسوب میشود. اثر سم مندز از اکتبر ۹۹ به صورت گسترده اکران شد و تا قبل از معرفی نامزدها ۷۵ میلیون دلار در باکس آفیس داخلی فروخته بود که رقم خوبی برای یک پروژه ۱۵ میلیون دلار به شمار میرود. با معرفی نامزدهای اسکار و قرار داشتن نام American Beauty در رشتههای مختلف، به شدت مورد توجه علاقهمندان به سینما قرار گرفت. از همین رو، تعداد سالنهایی که آن را نمایش میدادند افزایش یافت. در پی این اتفاقات، فروش فیلم افزایش قابلتوجهی را تجربه کرد
افزایش فروش American Beauty در باکس آفیس داخلی در حالی رخ داده بود که حدودا دو ماه از آغاز اکران داخلی میگذشت؛ اتفاقی که سابقه نداشت. محصول دریمورکز پیکچرز در انتهای اکران داخلی رقم ۱۳۰ میلیون دلار را به ثبت رساند. مثال دیگر از تاثیر مثبت اسکار روی فروش فیلمها Green Book و Room است. این دو به ترتیب ۸۵ و ۶۵ درصد از فروش باکس آفیس داخلی خود را پس از معرفی نامزدهای اسکار کسب کردند؛ موضوعی که نشان میدهد کسب نامزدی میتواند مخاطبان بیشتری را پای تماشای اثر بنشاند.
البته قرار گرفتن نام یک اثر در لیست نامزدهای اسکار همیشه نمیتواند تاثیر مثبتی بر فروش داشته باشد و عوامل دیگری هم موثر هستند. برای اثبات این ادعا میتوان 1917 را نام برد که از قضا جدیدترین محصول سم مندز است. این اثر جنگی در فاصله کوتاهی از معرفی نامزدها اکران شد. در نتیجه، معرفی نامزدها تاثیر چندانی روی فروش نگذاشت.
تاثیر تجاری اسکار تنها به فیلمها خلاصه نمیشود و بازیگران را هم تحت تاثیر قرار میدهد. با توجه به بررسیها، دستیابی به جوایز مرتبط با بازیگری میانگین ۲۰ درصد دستمزد را بالا میبرد. البته ارقام بسیار بالاتری هم ثبت شده است. هالی بری برای حضور در Monster’s Ball که جایزه بهترین بازیگر نقش اصلی زن را برایش ارمغان داشت، ۶۰۰ هزار دلار دریافت کرد. او پس از برنده شدن در مراسم اسکار در دو فیلم Gothika و Catwoman حضور یافت که برایشان به ترتیب ۶ و ۱۴ میلیون دلار دستمزد دریافت کرد.
مثال دیگر، نیکولاس کیج است. او برای ایفای نقشش در Leaving Las Vegas که منجر به دریافت جایزه اسکار شد، تنها ۲۴۰ هزار دلار دریافت کرد. کیج در پی برنده شدن دستمزدهای پیشنهادی خود را به میزان عجیبی بالا برد تا جایی که برای هر کدام از فیلمهای Gone in Sixty Seconds، Windtalkers و National Treaure مبلغ ۲۰ میلیون دلار دریافت کرد. البته همه بازیگران دستمزد خود را بالا نمیبرند. برخی دیگر بندهایی را به قرارداد اضافه میکنند تا بخشی از فروش کلی را تصاحب کنند.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید