قرارداد مایکروسافت و اکتیویژن بلیزارد لغو میشود؟
مدیرعامل ردموندیها توضیح میدهد
مدیرعامل شرکت مایکروسافت بر این باور است که سازمانهای نظارتی ایالات متحده آمریکا قرارداد ۶۹ میلیارد دلاری اکتیویژن بلیزارد و ایکسباکس را تایید میکنند.
برخلاف نسل هشتم که مایکروسافت به خاطر کمبود بازیهای انحصاری باکیفیت برای کنسولهای ایکسباکس در برابر رقیب دیرینه خود یعنی سونی به کلی شکست خورد، اما این کمپانی نسل نهم را کاملا متفاوت و قدرتمندتر از همیشه آغاز کرده است. اگر اخبار بازیها را در رسانه سرگرمی دنبال کرده باشید، احتمالا اطلاع دارید که ردموندیها در اوایل سال گذشته میلادی با پرداخت ۷.۵ میلیارد دلار، شرکت بزرگ زنیمکس، کمپانی مادر بتزدا، را خریداری کردند؛ معاملهای که به واسطهی آن استودیوهای بزرگی همچون آیدی سافتور، آرکین، تانگو سافتورکس به همراه فرنچایزهای پرطرفداری نظیر دووم به مایکروسافت ملحق شدند.
این تنها خرید ردموندیها در نسل نهم نبود و چند هفتهی پیش آنها در اقدامی غافلگیرکننده از تصاحب شرکت پرآوازه اکتیویژن بلیزارد خبر دادند. بر اساس اطلاعات رسمی منتشر شده، ارزش این قرارداد برابر با ۶۸.۷ میلیارد دلار بوده که به دنبال آن، تمامی حق امتیاز بازیها نظیر کال آو دیوتی و همچنین استودیوهای این شرکت از جمله اسلج همر گیمز، اینفینیتی وارد، تریآرک و بلیزارد اینترتینمنت تحت مالکیت مایکروسافت قرار میگیرند.
البته، گفته شده که این معامله و پرداخت چنین مبلغ هنگفتی در انتهای سال مالی ۲۰۲۳ میلادی نهایی خواهد شد و در طول این مدت، اکتیویژن بلیزارد به طور مستقل به فعالیت خود ادامه میدهد. در طرف مقابل، چند روز پیش نیز شرکت سونی با پرداخت ۳.۶ میلیارد دلار، استودیوی بانجی، خالق سری هیلو و دستینی، را خریداری کرد. چنین خریدهای بزرگی وضعیت عجیب و غریبی را در حوزه ویدیو گیم رقم زدهاند و چه بسا شماری از هواداران از آیندهی این صنعت و مجموعههای پرطرفدار به کلی نگران هستند.
در همین راستا، چندی پیش رسانه معروف بلومبرگ در گزارشی اعلام کرد که کمیسیون تجارت فدرال آمریکا به همراه دپارتمان عدالت ایالات متحده آمریکا قرارداد مایکروسافت و اکتیویژن بلیزارد را به طور دقیق بررسی میکنند. در واقع، این دو سازمان نگران افزایش قدرت یک کمپانی هستند و با توجه به اینکه صنایع این کشور بیش از همیشه متمرکز و یکپارچه شده، برای مقابله با سوء اقدامات احتمالی، باید ابعاد و نتایج این قرارداد را ارزیابی کنند. بر اساس قوانین ایالتی آمریکا، اگر این دو سازمان قراردادهای بزرگ را تایید نکنند، آن معامله علیرغم توافق طرفین به کلی لغو میشود.
رئیس کمیسیون تجارت فدرال هشداره داده که در صورت تایید این معامله، قدرت مایکروسافت در حوزه بازیهای ویدیویی به طرز چشمگیری افزایش مییابد و این موضوع میتواند منجر به افزایش قیمتها برای مصرفکننده و همچنین کاهش دستمزد کارگران شود. با توجه به اینکه این سازمان پیشتر خرید ۴۰ میلیارد دلاری شرکت Arm توسط انویدیا را لغو کرده، ممکن است که خرید اکتیویژن بلیزارد نیز باطل شود. به همین خاطر، چند وقتی است که شماری از سرمایهگذاران مایکرسافت و چه بسا برخی از هواداران ایکسباکس از احتمال عدم تایید قرارداد توسط سازمانهای نظارتی آمریکا نگران هستند.
ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، ساعاتی پیش در گفتوگو با رسانه معروف فایننشال تایمز اعلام کرد که این قرارداد توسط کمیسیون تجارت فدرال آمریکا و دپارتمان عدالت ایالات متحده آمریکا تایید میشود. او معتقد است که مایکروسافت حتی پس از تصاحب اکتیویژن بلیزارد، بعد از تنسنت و سونی، به عنوان سومین شرکت بازیسازی شناخته خواهد شد و این معامله هیچگونه فضای رقابتی را از بین نمیبرد و از همه مهمتر، خبری هم از انحصار طلبی نیست.
نادلا در ادامهی صحبتهای خود به صراحت اشاره کرد که فارغ از پلتفرم ایکسباکس، مایکروسافت به عنوان بزرگترین توزیعکننده و تاثیرگذارترین کمپانی در رایانهی شخصی به شمار نمیرود. از این رو، مدیر خلاق ردموندیها بر این باور است که خرید اکتیویژن بلیزارد هیچ تاثیری روی بازار صنعت بازیهای ویدیویی نمیگذارد و این معامله توسط سازمانهای نظارتی تایید خواهد شد. او در این زمینه توضیح میدهد:
حتی پس از تصاحب اکتیویژن بلیزارد، ما همچنان به عنوان سومین شرکت بزرگ بازیسازی دنیا خواهیم بود. این نشان میدهد که تولید محتوا در این صنعت چقدر پراکنده و گسترده است. از طرفی، حدس میزنید تنها پلتفرم توزیع آزاد متعلق به چیست؟ بله، ویندوز تنها پلتفرم توزیع آزاد بازیها است که استیم به عنوان بزرگترین فروشگاه آن به حساب میآید. این یعنی مایکروسافت بزرگترین شرکت ناشر و فروشنده بازی در ویندوز نیست.
نکته جالب این است که همزمان با اعلام خبر خرید اکتیویژن بلیزارد توسط مایکروسافت، وزارت دادگستری آمریکا و کمیسیون تجارت فدرال از برنامههای خود برای تغییر و بهبود دستورالعملهای مربوط به خرید کمپانیها و کسب و کارها سخن گفتند. این سازمان مدعی است که به منظور جلوگیری از انحصاری شدن یک صنعت، خریدهای مربوطه را به هیچ عنوان تایید نمیکند. همانطور که اشاره کردم، سازمان مذکور در گذشته قرارداد خرید Arm توسط انویدیا و معاملهی کمپانی هوافضا لاکهید مارتین برای تصاحب تولیدکننده موشک اروجت راکتداین را لغو کرده است.
مایکروسافت پیشتر ثابت کرده که در صورت تصاحب یک کمپانی، کماکان به قراردادهای فعال آن احترام میگذارد. به عنوان مثال، این شرکت با وجود خرید بتزدا، مانع از انتشار انحصاری بازی Deathloop برای کنسول پلیاستیشن 5 نشد و یا در عرضهی بازی گوست وایر توکیو توسط بتزدا دخالتی نمیکند. همچنین، فیل اسپنسر، رئیس کل ایکسباکس و بخش گیمینگ مایکروسافت، بارها و بارها تاکید کرده که به بازیکنان پلتفرم پلیاستیشن احترام میگذارد و سری کال آو دیوتی و سایر فرنچایزهای معروف همچنان به طور چند پلتفرمی به دست علاقهمندان خواهند رسید.
از این رو، شاید مایکروسافت بتواند کمیسیون تجارت فدرال و دپارتمان عدالت ایالات متحده آمریکا را به خوبی قانع کند. البته، شواهد امر گویای این موضوع است که خرید بانجی توسط سونی نیز توسط سازمانهای مذکور بررسی خواهد شد. با این حال، با توجه به اینکه شرکت بانجی از نظر توانایی و مالی با اکتیویژن بلیزارد قابل مقایسه نیست، احتمال میرود که این خرید به راحتی مراحل تایید خود را طی کند.
در هر صورت، اگر همه چیز مطابق با برنامهریزیها پیش برود و سازمانهای نظارتی نیز این معامله را تایید کنند، خرید اکتیویژن بلیزارد در سال مالی ۲۰۲۳ میلادی نهایی خواهد شد و تا آن زمان اکتیویژن به طور مستقل به کار خود ادامه میدهد. فیل اسپنسر در این زمینه اعلام کرده که نتایج خرید اکتیویژن بلیزارد به کوتاه مدت مربوط نمیشود و ثمره این همکاری به مرور زمان و در بلند مدت مشخص خواهد شد.
در پایان این خبر، دیدگاه شما در رابطه با اظهارات مدیرعامل مایکروسافت و احتمال لفو قرارداد اکتیویژن بلیزارد و ایکسباکس چیست؟ به نظر شما، آیا تصاحب شرکتهای بزرگ و سرشناس بازیسازی توسط مایکروسافت و سونی نتایج مثبتی را برای دنیای بازیهای ویدیویی به دنبال دارند و یا اقدامات به ضرر مصرفکنندگان ختم خواهد شد؟ فراموش نکنید که نظرات شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید