اندروید 15؛ از سیستمعامل بعدی گوگل چه انتظاراتی داریم؟
دوست داریم سیستمعامل بعدی گوگل چه امکاناتی داشته باشد؟
اندروید 15 یکی از سیستمعاملهای مورد انتظار گوگل محسوب میشود که در این مطلب قصد داریم به بررسی انتظاراتمان از آن بپردازیم.
سیستمعامل اندروید 14 هنوز یک ساله هم نشده، در واقع حتی به ۶ ماه هم نرسیده است اما با این حال شایعات و خبرهای زیادی پیرامون اندروید ۱۵ میشنویم. اندروید به بلوغ کافی رسیده و دیگر چیزی نیست که گوگل به آن اضافه کند و کاربران را به وجد بیاورد. حتی اگر گوگل کمکاری کند، شرکتهای اندرویدی با رابط کاربری خود این کمبودیها را جبران میکنند.
با این اوصاف به نظر میرسد اگر بخواهید با خودتان فکر کنید که در اندروید بعدی واقعا به چه چیزی نیاز دارید، به دو یا سه مورد هم برنخورید. اما در این مطلب میبینید که هنوز جزئیاتی مانده که باید در اندروید 15 به آنها توجه شود ولی از چشمان مهندسان گوگل دور ماندهاند.
اندروید 15؛ امکاناتی که میخواهیم در سیستمعامل بعدی گوگل ببینیم؟
متأسفانه اندروید ۱۴ آپدیت خیلی بزرگ و به اصطلاح عامیانه، خفنی نبوده است. امکانات خاصی به این سیستمعامل اضافه نشده که بگوییم اگر از اندروید ۱۳ به ۱۴ کوچ نکنید، تجربهی لذتبخشی را از دست میدهید. اما به وضوح پیداست که گوگل دارد روی یک تغییر بزرگتر کار میکند.
در این مطلب به بررسی حواشی و اخبار پیرامون این سیستمعامل مورد انتظار هم میپردازیم اما فعلا قصد داریم فقط به انتظارات خود از آن اشاره داشته باشیم. پس با سرگرمی همراه باشید و در بخش نظرات هم انتظارات خود از این سیستمعامل را با ما به اشتراک بگذارید.
اپهای دوتایی یا یک پوشهی امن در اندروید 15
برخی از ما کاربران بیش از یک حساب کاربری برای یک سری از اپلیکیشنهای اجتماعی خود میخواهیم و داریم. مثلا تلگرام، اینستاگرام و واتساپ.
البته تلگرام، انیستاگرام، مسنجر، تیکتاک و برخی از این اپلیکیشنها راه حلهای بومی برای حل این مشکل ارائه دادهاند. اما بسیاری از اپلیکیشنها از این قابلیت بهره نمیبرند و اجازه نمیدهند بدون دردسر، حساب کاربری دوم خود را هم فعال کنید.
سامسونگ و بسیاری از شرکتهای تولیدکننده گوشیهای اندرویدی هم به نوبهی خود برای حل این مشکل اقداماتی انجام دادهاند. برای مثال سامسونگ از قابلیت Dual Messenger بهره میبرد که به شما اجازه میدهد اپلیکیشنهای عمدهی شبکه اجتماعی را در یک نسخهی دیگر روی گوشی نصب کنید. سپس میتوانید حساب کاربری دوم خود را هم به آن اضافه کنید. این قابلیت به لطف پوشهی امن سامسونگ ممکن شده است (Secure Folder).
آنچه از اندروید 15 انتظار داریم این است که به صورت رسمی و بدون دردسر، قابلیت یادشده را به گوشیهای اندرویدی بیاورد. این اجازه باید به کاربر داده شود که هر تعداد نسخه از اپلیکیشن پیامرسانی که میخواهید بتوانید روی گوشی نصب کنید. گوگل که با سامسونگ همکاری بسیار خوبی دارد، امیدواریم از قابلیت پوشهی امن شرکت کرهای الگوبرداری کرده و یک قابلیت مشابه را به سیستمعامل اندروید اضافه کند.
این قابلیت جدید که گفته میشود گوگل روی آن کار میکند، Private Space نام دارد و به کاربران اندروید اجازه میدهد اپلیکیشنهای خود را پنهان یا قفل کنند. همچنین به لطف این قابلیت شما میتوانید، نسخههای زیادی از یک اپلیکیشن را روی گوشی نصب کنید. البته نمیدانیم چطور تمام این اتفاقات روی گوشی رخ میدهد اما امیدواریم بشود از آن به آن گونه که میخواهیم استفاده کنیم.
ویجتها باید در اندروید ۱۵ تغییر کنند
ویجت در نسخههای مختلف اندروید تغییرات زیادی به خود دیده و بسیار بهتر شده است. اما انتظار میرود در یک آپدیت دیگر، وضعیت آن به مراتب بهتر شود. اوایل اینطور بود که میشد ویجتهای مختلفی به صفحهی قفل اضافه کرد. اما در اندروید ۵ که لالیپاپ نام داشت، این قابلیت به شکل عجیب و بدون هیچ دلیل منطقی حذف شد.
حالا زمان آن رسیده که در اندروید ۱۵ این قابلیت به گوشیهای اندرویدی برگردد. این قابلیت حتی اپل را هم مجاب کرده که به آیفونهای جدید، اضافهاش کند. اندروید که خدای شخصیسازی و سفارشیسازی است، این قابلیت را چندین سال پیش ارائه میداد اما حذف کرد. حالا که اپل در iOS این قابلیت را اضافه کرده و به رشد رسانده، وقتش رسیده که در اندروید هم شاهد آن باشیم.
ویجتها این روزها ارتقای زیادی داشتهاند و به روشهای مختلفی میتوان از آنها بهره برد. اپل به شکل عجیبی در این زمینه دست بالاتر را دارد. برای مثال دستهبندی ویجتها. این امکان که ویجتها را بتوان در iOS دستهبندی کار واقعا کاربردی و کمککننده است و فضای زیادی را هم از صفحات گوشی ذخیره میکند. در اندروید 15 این قابلیت باید به شکل بهبود یافتهای حضور پیدا کند و تمام گوشیهای اندرویدی باید بتوانند از آن استفاده کنند.
چقدر احتمال دارد گوگل در اندروید ۱۵ این قابلیت را اضافه کند؟ کدهای QPR2 اندروید 14 نشان دادهاند که ویجتهای صفحهی قفل ممکن است به زودی به اندروید بازگردند. اما باید خبرهای بیشتری در این رابطه منتشر شود که بتوانیم با قاطعیت دربارهاش نظر بدهیم.
پنجرههای شناور در اندروید 15
پنجرههای شناور اصلا در رابطهای کاربری معروف اندروید عملکرد جذابی ندارند. البته این قابلیت حضور دارد اما اینطور نیست که ما بخواهیم و کارراهانداز باشد. این قابلیت در رابط کاربری ColorOS و MIUI واقعا به بهترین شکل ممکن حضور دارد. خیلی خلاصه بخواهیم بگوییم، این رابطهای کاربری به شما اجازه میدهند اپلیکیشنهای مختلف را تغییر اندازه بدهید تا بتوانید در یک گوشه از صفحه برایشان جایی پیدا کنید. این اتفاق سبب میشود اپهای مختلف در صفحهی گوشی باز باشند بدون اینکه فضای زیادی را اشغال کنند، درست مثل ویندوز.
شما میتوانید اپها را روی هم قرار دهید تا اپی که بیشتر به آن نیاز دارید دم دستتان باشد. برای مثال اگر دارید با اپلیکیشن ماشینحساب کار میکنید، میتوانید آن را روی اپ پیامرسان قرار دهید و همزمان با یک اپ دیگر، اعداد و ارقام را چک کنید. دم دست داشتن ماشین حساب سبب میشود شما در سریعترین زمان ممکن بتوانید به آن دسترسی داشته باشید.
این ویژگی برای اندروید 15 یک «باید» محسوب میشود که خیلیها به آن نیاز دارند اما اصلا به آن فکر نمیکنند. فقط اگر به آنها یادآوری شود که چنین قابلیتی میتواند وجود داشته باشد، تازه متوجه اهمیتش میشوند. امیدواریم گوگل در اندروید بعدی اضافه کردن این قابلیت را مد نظر داشته باشد.
امکانات شخصیسازی بیشتر، به خصوص برای آیکونها
شرکت گوگل از همان ابتدا تاکنون قابلیتهای شخصیسازی فراوانی را به اندروید اضافه کرده. اینطور است که کاربران دستشان آنقدر برای شخصیسازی باز هست که گاهی اوقات خودشان هم نمیتوانند به همهی آنها مسلط شوند. آنهایی هم که مسلط میشوند، از بس گوشی را تغییر دادهاند، دیگر خسته شدهاند.
حال باید به این تغییرات، رابط کاربری شرکتهای دیگر را هم اضافه کنیم که دست کاربران را بیشتر باز میگذارند. مثلا سامسونگ به لطف اپلیکیشن Good Lock اجازه میدهد 0 تا 100 گوشی را به گونهای تغییر دهید که خودتان هم دیگر گوشی را نشناسید.
بیایید کمی ریز به قضیه نگاه کنیم؛ حالا متوجه میشویم که یک سری از بخشها از قلم افتادهاند. مثلا آیکونها. در اندروید ۱۲ امکان تغییر تم آیکونها به عنوان یک قابلیت بتا در اختیار کاربران قرار گرفت. اما بسیاری از توسعهدهندگان اپلیکیشن این قابلیت را نادیده گرفتند.
به همین خاطر حالا اگر شما بخواهید تم یک اپلیکیشن را حتی به زور تغییر دهید، یک سری از اپها رنگ خاص خود را حفظ میکنند و فقط اپهای سیستمی تغییر پیدا میکنند. همین موضوع سبب میشود اپها ظاهر ناهمگون و زشتی پیدا کنند که گوشی را از ریخت و قیافه میاندازد.
حقیقت این است که گوگل هم مثل اپل باید با توسعهدهندگان اپلیکیشن رابطهی نزدیکتری داشته باشد و از آنها بخواهد از APIهای مختلفی که در این سیستمعامل غنی وجود دارد به خوبی استفاده کنند.
شرکتی مثل گوگل باید ابزار بیشتر و خلاقانهتری طراحی کند که حتی اگر توسعهدهندگان اپلیکیشن هم APIهای اندروید را نادیده گرفتند، خود اندروید بتواند به زور یک سری تغییرات را حداقل از لحاظ ظاهری رویشان اعمال کند. مثل حالت تیره سراسری. این اتفاق به لطف هوش مصنوعی شاید به خوبی رخ دهد، حتی شاید بدون هوش مصنوعی.
شخصیسازی فقط به تم ختم نمیشود
البته شخصیسازی فقط برای تم آیکونها نیست. دوست داریم در اندروید 15 تغییرات دیگری را هم از این حیث ببینیم. آیکونها باید از لحاظ ظاهری هم بیشتر شخصیسازی شوند. مثلا فونتها، شکل ظاهری و حتی سبکی که آیکون به آن شکل در منوی سریع یا Quick Menu به نمایش در میآید.
اندروید در ابتدا این امکان را به کاربران میداد اما باز هم به شکل عجیبی در اندروید ۱۲ آن را حذف کرد تا پایداری بیشتری با سیستم تم این سیستمعامل به وجود بیاورد. جالب است نه؟
اگرچه داریم درباره شخصیسازی صحبت میکنیم، اما در اندروید 15 باید دستی به سر و روی منوی تنظیمات سریع کشیده شود. این منو در حال حاضر خوب است اما جا برای بهتر شدن دارد. مثلا با اضافه شدن کنترلهای بیشتر مثل میانبرهای بیشتر و کاربردیتر.
مثلا فرض کنید شما یک روتین خاص متشکل از میانبرهای مختلف دارید. باید یک قابلیتی وجود داشته باشد که این میانبرها با هم ادغام شوند تا شما با لمس تنها یک گزینه، همهی آنها را فعال کنید. مثلا اینترنت همراه، بلوتوث و هات اسپات به صورت همزمان فعال شوند. علاوه بر اینها، باید امکان کنترل مجزای آنها هم وجود داشته باشد.
تاریخ رونمایی و عرضهی احتمالی اندروید ۱۵
از انتظارات که بگذریم، میرسیم به خبرها و حواشی اطراف اندروید ۱۵ تا ببینیم فعلا چه اطلاعاتی از این سیستمعامل در اختیار داریم. از تاریخ رونمایی و عرضهی این سیستم عامل اگر بخواهیم بگوییم، احتمالا گوگل آن را در ماه اکتبر امسال رسما عرضه میکند.
در سال ۲۰۲۱، اندروید ۱۲ در تاریخ ۱۹ اکتبر منتشر شد، یک سال بعد اما این اتفاق خیلی زودتر و در ماه آگوست رخ داد اما سال گذشته بار دیگر در ماه اکتبر، گوگل از اندروید ۱۴ رونمایی کرد.
گوگل دیگر مثل گذشته اندروید خود را نامگذاری نمیکند اما تیم داخلی، اندروید را بر اساس شیرینی و شکلات نامگذاری میکنند. با در نظر گرفتن این موارد، گوگل شاید اندروید ۱۵ را بستنی وانیلی نامگذاری کند. یک اسم خوشمزه و خواستنی که اگر قابلیتهای یادشده به بهترین شکل ممکن در آن قرار نگیرند، اصلا به اندازهی اسمش خواستنی و جذاب نخواهد بود.
سالهاست که گوگل برای عرضهی سیستمعامل خودش یک رویهی ثابت را در نظر گرفته است. این شرکت معمولا در فوریهی هر سال از سیستمعامل بعدیاش حرف میزند و در فصل بهار هم شروع به عرضهی نسخههای بتای آن میکند. عرضهی رسمی هم غالبا در پاییز رخ میدهد که معمولا هم در ماه اکتبر است. گاهی اوقات استثنا پیش میآید؛ مثل اندروید ۱۳ که در آگوست عرضه شد.
به احتمال زیاد گوگل بار دیگر به همان رویهی قبلی باز میگردد. یعنی در فوریه از اندروید جدید رونمایی میکند و سپس بتای آن را عرضه میکند. در پاییز و احتمالا اکتبر (مهر-آبان) هم شاهد عرضهی رسمی آن خواهیم بود.
شایعات پیرامون قابلیتهای اندروید 15
قابلیت جفتسازی اپها
شرکت آمریکایی در حال بررسی قابلیتی است که بتوان با کمک آن، اپها را با هم جفت کرد. این یعتی شما میتوانید آیکنهای میانبر از اپلیکیشنها روی صفحه هوم ایجاد کرده و آنها را همزمان با هم اجرا کنید. مثل اپ یادداشت و ماشینحساب، یوتیوب و گوگل کروم و اپهای دیگر. این قابلیت فعلا در نسخهی بتای اندروید ۱۴ وجود دارد اما شاید در اندروید ۱۵ شاهد آن باشیم، شاید هم خیلی زودتر در اندروید ۱۴ عرضه شود.
امکانات هوش مصنوعی
در حال حاضر گوگل اجازه میدهد گوگل اسیستنت را فقط با گفتن نام آن فرا بخوانید. برخی از شرکتها هم دستیارهای صوتی اختصاصی خود را دارند مثل سامسونگ بیکسبی. اما یک صفحهی مخفی در بتای اندروید ۱۴ نشان داده که یک قابلیت فراخوانی صوتی قرار است به اندروید بیاید که هر دستیار صوتی را میتوان با آن فعال کرد.
کد اخیر ChatGPT هم نشان داده که OpenAI دارد روی قابلیتی مشابه کار میکند. این احتمال وجود دارد که گوگل در حال همکاری با این شرکت باشد تا هم از ChatGPT در اندروید ۱۵ پشتیبانی کند و هم بتواند سیستم فراخوانی صوتی آن را به اندروید 15 بیاورد.
قابلیتهای دیگر
از جمله قابلیتهای دیگری که قرار است به اندروید ۱۵ اضافه شود میتوان به حفاظت پلی پروتکت از کاربران در مقابل کلاهبرداری اپها، سوییچ سادهتر بلوتوث بین دستگاهها، تسکبار و امکان پین کردن اپها به تسکبار و… اشاره کرد. مشخص نیست آیا تمام این قابلیتها به اندروید 15 اضافه خواهد یا سیستمعاملهای بعد از آن اما انتظار داریم اکثرشان را خیلی زود ببینیم.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید