اپل، استاد تبلغ قابلیتهایی است که شاید هیچوقت استفاده نکنیم!
اپل یکی از شرکتهای بزرگ حوزه فناوری است که اگرچه محصولات جذاب زیاد دارد اما از طرفی استاد تبلیغ قابلیتهایی است که خیلیها فرصت استفاده از آنها را هیچوقت پیدا نمیکنند.
از آن جایی که این مقاله بر اساس نظر شخصی به نگارش درآمده، در نتیجه ممکن است همه با نظرات نویسنده موافق نباشند. این مقاله در واقع ترجمهای است از نوشته فردی که درباره شرکت اپل اظهارنظرهایی بسیار صریح و جسورانه کرده است.
او معتقد است که اپل بسیاری از قابلیتهای خود را بهگونهای تبلیغ میکند که گویی همه کاربران جهان قرار است به آن دسترسی پیدا کنند. اما در حقیقت چنین نیست و بسیاری از این ویژگیها اصلاً در منطقه زندگی یک سری از کاربران در دسترس قرار نمیگیرد. حتی برخی از ویژگیهایی که اپل روی آنها سرمایهگذاری زیادی کرده، در واقع هیچوقت خیلیها شانس امتحان کردنشان را پیدا نخواهند کرد.
ما این مطلب را بدون هیچ تغییری منتشر کردهایم و از شما دعوت میکنیم تا نظرات خود را در اینباره با ما به اشتراک بگذارید. آیا شما هم با این دیدگاهها موافقید یا نظر دیگری دارید؟ منتظر شنیدن نظرات شما هستیم.
مقدمه
بسیاری از شما مثل من عاشق تماشای رویدادهای فناوری هستید و از دیدن قابلیتهای جدیدی که شرکتهایی مثل اپل و گوگل به گوشیهای هوشمند اضافه میکنند، هیجانزده میشوید. اپل به طور ویژه در بازاریابی مهارت فوقالعادهای دارد و رویدادهای از پیش ضبط شده، ویرایش شده و بینقص خود را به گونهای ارائه میکند که بهنظر زنده میرسند. این نمایشهای بصری جذاب و گذارهای دیدنی به قدری چشمنواز هستند که تقریبا باعث میشوند فراموش کنید بسیاری از ویژگیهایی که اپل با آب و تاب معرفی میکند، به این زودیها در دسترس شما نخواهند بود؛ مخصوصا اگر خارج از آمریکا، مثلاً در اروپا زندگی میکنید. (بگذارید ضمن تصدیق این گفته، ایران را هم به لیست این مناطق اضافه کنیم که تقریبا همه چیز در آن بهسادگی غیرقابل دسترس است).
همیشه احساس میکنم آن بخش از سخنرانی تیم اپل را از دست میدهیم. البته اگر اصلاً وجود داشته باشند؛ جایی که احتمالا تیم کوک به صحنه میآید و به بسیاری از کاربران میگوید قابلیتهایی که از دیدنشان هیجانزده شدهاند، به کشورشان نمیرسند. این روند که اپل ویژگیهایی معرفی میکند که همه را در سراسر جهان مشتاق میکند، اما عملاً در دسترس بسیاری از مناطق قرار نمیگیرد، برایم آزاردهنده است.
بگذارید درباره تمام ویژگیهای جذابی صحبت کنیم که اپل مرا برایشان هیجانزده کرد. اما خیلی زود پس از تلاش برای استفاده از آنها، مایوس شدم، چرا که در واقعیت به آنها دسترسی نداشتیم.
قابلیت تست شنوایی ایرپادز
ویژگی تست شنوایی ایرپادها؛ چقدر جذاب است، نه؟ وقتی اپل در رویدادش اعلام کرد که قرار است قابلیت تست شنوایی برای کاربران ایرپاد ارائه دهد، واقعاً هیجانزده شدم. این بار صحبت از یک قابلیت سطحی و بیاهمیت نبود، بلکه ویژگیای بود که برای بسیاری از ما اهمیت داشت.
ما فقط کاربران گوشیهای هوشمند نیستیم؛ بلکه انسانهای واقعی با مشکلات واقعی هستیم. بنابراین وقتی اپل در ارائههای خود، بخشی را به قابلیت تست شنوایی ایرپاد اختصاص داد، بلافاصله توجهام جلب شد. با خودم گفتم: «عالیه! من ایرپاد پرو 2 دارم و به زودی این قابلیت را امتحان خواهم کرد.»
اما آن «به زودی» برای من عملی نشد. مجبور بودم منتظر بمانم. این انتظار طولانی بود، اما بالاخره این ویژگی در بسیاری از مناطق از جمله محل زندگی من فعال شد و باید بگویم که ارزش صبر کردن را داشت.
اگر شما هم به امتحان کردن این ویژگی علاقه دارید، باید بدانید که در صورتی که در دسترس شما باشد، انجام تست مدتی طول میکشد و نیاز به محیطی کاملاً ساکت دارد. اما در نهایت، این قابلیت، ایرپاد پروی شما را برای نیازهای شنوایی خاص شما بهینه میکند و کیفیت صدا را بهبود میبخشد.
من شخصاً کمی در گوش چپ مشکل شنوایی دارم، که احتمالاً نتیجه گوش دادن به موسیقی بلند در نوجوانی و کار در فستیوالهای موسیقی الکترونیک در دهه 20 زندگیام است. به هر حال، همه اینها اثر خود را گذاشته است و این تست برای من مفید بود.
البته از اینکه مجبور شدم آنقدر منتظر بمانم که هیجان اولیهام نسبت به این ویژگی کاهش پیدا کند، راضی نیستم. اما حداقل این قابلیت بالاخره ارائه شد.
قابلیت Mirroring آیفون
وقتی برای اولینبار درباره این ویژگی شنیدم، هیجانزده شدم که مکبوک قدیمیام را روشن کنم و آن را امتحان کنم. این قابلیت اساساً به شما امکان میدهد تا صفحه گوشی آیفون خود را روی لپتاپ ببینید و بدون نیاز به جابجایی مداوم بین دستگاهها، پیامها و اعلانهای مختلف را مدیریت کنید. ایده فوقالعادهای به نظر میرسید.
پس مکبوکم را روشن کردم، برنامه Mirroring آیفون را باز کردم و… یک پیام روی صفحه ظاهر شد که میگفت این قابلیت در منطقه من در دسترس نیست. عالی، نه؟ همه آن هیجان برای هیچ!
مشکل اینجاست که اپل هیچ اطلاعات واضحی درباره اینکه آیا این ویژگی به اروپا میآید یا نه، ارائه نمیدهد. طی سالها، از دیدن پیامهای مشابهی که میگویند «در منطقه شما موجود نیست» خسته شدهام و این مشکل را همیشه فقط با محصولات اپل داشتهام. (چه خوب که ما در یک منطقه زندگی نمیکنیم).
درست است، متوجهام که برخی قابلیتها نمیتوانند بهصورت همزمان در همه جا عرضه شوند؛ قوانین و پیچیدگیهای مختلفی وجود دارند. اما حداقل انتظار دارم اپل اطلاعات بیشتری ارائه دهد، بهجای اینکه تنها بگوید: «در منطقه شما موجود نیست.»
Apple Vision Pro و فروشگاه اپلیکیشن آن؛ چه میتوان گفت؟
اگر شما از کاربران ثابت PhoneArena باشید، احتمالاً متوجه شدهاید که تقریباً تمامی هدستهای AR/VR و عینکهای AR که نقد و بررسی کردهایم، توسط من انجام شدهاند. کسی که قلبا علاقهمند به فناوری واقعیت افزوده و واقعیت مجازی، است. من حدود ده سال است که از هدستها و عینکهای واقعیت افزوده و مجازی استفاده میکنم و تقریباً همه آنها را تجربه کردهام. من عاشق این فناوری هستم.
بنابراین، وقتی اپل بالاخره تصمیم گرفت وارد دنیای AR/VR شود و Apple Vision Pro را معرفی کرد، به طور طبیعی هیجانزده شدم تا این هدست را امتحان کنم. اما مشکلی وجود داشت؛ این هدست فقط در ایالات متحده در دسترس قرار گرفت.
خب، ما آن را وارد کردیم. حالا میتوانم از آن استفاده کنم؟ نه، فروشگاه اپلیکیشن Vision Pro همچنان همان پیام آشنای «در منطقه شما موجود نیست» را نشان میدهد. این یکی دیگر از محصولاتی است که اپل با جسارت زیادی به جهان معرفی کرد، اما در واقع برای دنیا عرضه نکرد.
من واقعاً نمیتوانم درک کنم که چگونه Vision Pro قرار است با پیشتازان این صنعت، یعنی هدستهای Meta Quest رقابت کند، وقتی که قیمت آن حدود 3000 دلار بیشتر از آنهاست و تنها در بخشی از مناطق در دسترس است. در حالی که هدستهای Meta در بسیاری از مناطق عرضه میشوند.
این وضعیت باعث میشود تا نگران شفافیت بیشتر در مورد استراتژیهای جهانی اپل شوم. وقتی محصولی به این اندازه گران و نوآورانه در دسترس تنها بخش کوچکی از بازار قرار میگیرد، به سختی میتوان گفت که این محصول میتواند به موفقیت جهانی دست یابد. حتی اگر هم موفقیت زیادی کسب کند، چه ارزشی دارد وقتی بسیاری از کاربران اصلا نمیتوانند از آن استفاده کنند؟
امکانات هوش مصنوعی اپل یا همان Apple Intelligence
سری آیفون 16 تنها یک ویژگی جذاب دارد و آن هم Apple Intelligence است؛ پاسخ اپل به روند رو به رشد هوش مصنوعی. حالا اگر این ویژگی از سری آیفون 16 حذف شود، اساساً همان گوشیهای سال گذشته را خواهیم داشت. اگرچه فنبیس اپل باز هم گوشیهای این شرکت را خواهد خرید و اصلا برایش ارتقا مهم نیست، همینکه نام از ۱۵ به ۱۶ تغییر کند یعنی ارتقای قابل توجه و ارزشمند. اما حقیقت چیز دیگری است.
همانطور که میدانید، Apple Intelligence در تمامی رویدادهای اپل امسال به شدت تبلیغ شد. اما همچنان برای بسیاری از مردم دنیا در دسترس نیست. حتی در ایالات متحده، که بازار اصلی اپل است، این ویژگی تنها چند روز فعال شد. حال جالب است بدانید اینکه در ماه ژوئن، یعنی پنج ماه پیش، اپل از آن رونمایی کرد. حتی در ایالات متحده هم Apple Intelligence هنوز با تمامی ویژگیهای promised خود در دسترس قرار ندارد.
حالا تصور کنید ما که در اروپا هستیم، چه مدت باید منتظر بمانیم تا این ویژگی برای ما فعال شود. وای به حال کاربران سایر مناطق (به خصوص ایران). حداقل اپل اعلام کرده که کاربران در اتحادیه اروپا میتوانند این ویژگی را روی مکبوکهای خود فعال کنند، اما نه روی آیپدها یا آیفونها. حدس بزنید چه شد؟ من تلاش کردم این ویژگی را روی مکبوکم فعال کنم، و تنها چیزی که به دست آوردم، ثبتنام در لیست انتظار بود. لیست انتظار! هنوز هیچ خبری نیست!
اپل این کار را فقط برای رضایت سرمایهگذاران انجام داده
متوجهام که اپل مجبور شد این ویژگی را برای همراستایی با روند رو به رشد هوش مصنوعی رونمایی کند تا نظر سرمایهگذاران خود را جلب کند. اما واقعاً، معرفی ویژگیای یک سال قبل از اینکه دنیا به آن دسترسی پیدا کند، عجیب نیست؟ (عجیب است چطور این شرکت با این همه نوآوری در کنترل این وضعیت مانده است).
جز این مورد که اخیرا صفحه نمایش آیفون 15 پلاس من به شدت خش افتاد، که به طرز عجیبی خیلی راحت خط میافتد، هیچ دلیلی نمیبینم که به آیفون 16 ارتقا بدهم. چرا که ویژگی خاص آن تا سال آینده برای من در دسترس نخواهد بود. شما چه فکر میکنید؟
چرا این ویژگیها هنوز در دسترس نیستند؟
پس چرا این اتفاق میافتد؟ بیایید کمی به اپل فرصت بدهیم. عرضه ویژگیها در مناطق مختلف تحت تأثیر قوانین و مقررات متفاوت است. اپل و دیگر شرکتها باید زمان بگذارند تا مجوزهای لازم برای ارائه ویژگیهایی که نگرانیهای حریم خصوصی را به دنبال دارند، مانند Apple Intelligence، بهویژه در اتحادیه اروپا که قوانین حریم خصوصی بسیار سختگیرانه است، دریافت کنند.
علاوه بر این، استفاده از Apple Intelligence به عنوان مثال، احتمالاً اپل برای همراستا شدن با روند رو به رشد هوش مصنوعی و جلب رضایت سرمایهگذارانش، این ویژگی را قبل از آماده بودن کامل رونمایی کرده است. این موضوع را قبلاً ذکر کردم، اما برخلاف دلیل قبلی، از دیدگاه کاربر این یکی حتی سختتر قابل توجیه است.
تمامی این ویژگیها در نهایت به احتمال زیاد در تمام مناطقی که اپل محصولات خود را میفروشد، در دسترس خواهند بود؛ مشکل اینجاست که اپل این ویژگیها را بهخاطر سرمایهگذاران معرفی کرده است، نه به خاطر کاربران خود. یا آنها را رونمایی کرده است بدون اینکه بهطور واضح بگوید که ارائه آنها در تمامی مناطق زمان میبرد و به ما یک برآورد زمانی بدهد. (در واقع مثل خیلی از زمانهای دیگر اپل به آن شکلی که خودش خواست برای مردم تصمیم گرفت. در حالی که همه تصور میکنند این شرکت بیشترین احترام را برای کاربرانش قائل است).
اپل و دیگر شرکتها چه کاری میتوانند انجام دهند تا اوضاع را برای کاربران بهتر کنند؟
من شرکتها را برای عدم توانایی در راهاندازی یک ویژگی برای همه کاربران در یک زمان سرزنش نمیکنم. همانطور که پیشتر اشاره کردم، قوانین و مقررات منطقهای تأثیرگذار هستند. چیزی که من به آن انتقاد دارم، نبود شفافیت است.
آنچه اپل بهطور خاص میتواند انجام دهد این است که در رویدادهای خود کاملاً واضح بیان کند که ویژگیای که در حال تبلیغ آن است تنها در منطقه X در دسترس خواهد بود. همچنین بگوید که مناطق Y و Z چه زمانی میتوانند انتظار آن ویژگی را داشته باشند. خیلی شفاف، نه با متن ریز در پایین صفحه. یا اینکه بعد از کلی اشتیاق، کاربر با پیغام «در منطقه شما در دسترس نیست» مواجه شده و اینطور بفهمد که قرار نیست فلان ویژگی را دریافت کند.
و زمانی که پیامی با مضمون «این ویژگی در منطقه شما در دسترس نیست» روی دستگاه اپل من ظاهر میشود، واقعا دوست دارم اطلاعات بیشتری درباره آن داشته باشم. اینکه چرا دارد این اتفاق میافتد؟ زیرا این پیام هیچ اطلاعاتی به من نمیدهد. حداقل یک خط دوم اضافه کنید که بگوید این ویژگی چه زمانی در دسترس خواهد بود. واقعا سخت است؟
اگر اپل خیلی سخاوت به خرج بدهد، باید یک مورد سومم هم به خواستههای زیاد از حد و غیرمنصفانه (!) خود از اپل اضافه کنیم. اینکه بگوید دقیقا چرا این ویژگی در دسترس نیست. زیرا همه افراد از محدودیتهای منطقهای آگاهی ندارند. شفافتر بودن با کاربران، با برخورد انسانی و نشان دادن اینکه آنها حق دارند بدانند چه اتفاقی در حال رخ دادن است، هیچ وقت چیز بدی نخواهد بود.
نتیجه
نظر شما در رابطه با گفتههای این فرد چیست؟ راستش را بخواهید، او اگر در کشور ما زندگی میکرد، دیگر از بابت این کار اپل شکایتی نداشت. چون حداقل یک سری از قابلیتها بالاخره در اروپا در دسترس قرار میگیرد. نه اینکه بیش از ۷۰ درصد هزینهای که برای یک محصول پرداخت میکنیم، بیفایده باشد چون بخش اعظمی از قابلیتهای آن هیچوقت در منطقهی ما در دسترس قرار نمیگیرد.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید