1%
  • 0/10

ثابت کنید این ادعا اشتباه است؛ اپل در طراحی گوشی نوآوری ندارد!

دوران عکاسی جلوی آیینه سرآمده!

ثابت کنید این ادعا اشتباه است؛ اپل در طراحی گوشی نوآوری ندارد! ۱ ۱۳ دی ۱۴۰۲ یادداشت فناوری کپی لینک
اپل طراحی

اینطور که از خبرها پیداست، ظاهرا عدم نوآوری اپل در طراحی گوشی‌های آیفون سبب شده تا سهام این شرکت با افت قابل توجهی همراه باشد.

آیفون به مدت طولانی، پادشاه بی چون و چرای کسب و کار اپل بوده و هر سال میلیاردها دلار درآمد و سود به همراه آورده‌اند. شرکت آمریکایی هر سال تقاضای کم‌نظیری برای گوشی‌های خود در بازارهای مهم، از جمله چین، که یکی از پرسودترین بازارهای گوشی هوشمند در جهان است، تجربه می‌کند.

با این حال، چالش‌هایی برای آینده آیفون وجود دارد، که به خاطر تنبلی و عدم نوآوری اپل در طراحی آن‌هاست. تحلیل‌گران این حوزه پیش‌بینی می‌کنند که این موضوع تأثیر قابل توجهی بر سود شرکت اپل در آینده خواهد داشت. بانک بارکلیز، امتیاز سهام اپل را به دو دلیل به میزان کمتر از متوسط کاهش داده است؛ نخست، فروش بسیار آهسته‌ی سری آیفون 15 در چین و دوم، انتظار فروش ضعیف آیفون 16 در سال 2024.

سهام اپل به دنبال این موضوع تقریباً 4٪ کاهش یافت؛ بزرگترین کاهشی که این شرکت از آگوست 2023 تجربه کرده بود که به دنبال آن، سهام تأمین‌کنندگان آسیایی اپل مانند TSMC و فاکسکان نیز افت کرد. سهام اپل امروز دومین روز متوالی افت خود را داشته‌ و این نشان می‌دهد چالش‌های بزرگی بر سر راه کوپرتینویی‌ها قرار دارد.

تنبلی اپل در طراحی آیفون‌ها نه تنها سهام این شرکت بلکه سهام شرکای تجاری آن را هم با کاهش مواجه کرد.

تیم لانگ، تحلیلگر بارکلیز، در یک یادداشت به سرمایه‌گذاران نوشت: «مشکلات پیش آمده به خاطر آیفون‌ها و همچنین عدم جبران این موضوع توسط مک‌ها، آیپدها و گجت‌های پوشیدنی اپل همچنان دیده می‌شود». او افزود: «بزرگترین نتیجه‌ای که از آخرین بررسی‌ها به دست آمده، فروش پایین گوشی‌های جدید اپل یعنی سری آیفون ۱۵ در چین و سایر بازارهای توسعه‌یافته را نشان می‌دهد».

درآمد اپل از آیفون‌ها در سال 2023 نسبت به سال 2022، 5 میلیارد دلار کاهش یافته و این روند ممکن است سال بعد هم ادامه یابد. لانگ انتظار دارد که تقاضای کاهش یافته برای آیفون‌ها حتی پس از عرضه آیفون 16 در اواخر امسال ادامه یابد، زیرا کاربران می‌دانند قرار نیست چیز جدید و خاصی را شاهد باشند.

اپل طراحی
تنها تغییر مثبت از لحاظ ظاهری از آیفون 11 تا 15؛ حذف ناچی که از همان اول اشتباه بود و جایگزین کردن آن با جزیره‌ی پویا

حتی بخش خدمات و سرویس‌های اپل که میلیاردها دلار برای این شرکت سودآفرینی داشته و دارد هم چالش بزرگی را پیش روی خودش می‌بیند. طبق گفته‌های لانگ، طی ماه‌های پیش رو سرویس‌های اپل با چالش‌های جدی از لحاظ درآمدزایی روبرو خواهند شد چرا که فشار زیادی روی این شرکت قرار دارد تا به توسعه‌دهندگان اجازه دهد درگاه پرداخت اختصاصی خودشان را در اپ استور قرار دهند؛ موضوعی که فعلا اپل آن را غیر قانونی می‌داند چرا که از طریق درگاه خودش، ۳۰٪ کارمزد دریافت می‌کند.

توافق مخفی این شرکت با گوگل هم در خطر است؛ گوگل که غول موتور جست و جو در دنیا به حساب می‌آید، میلیاردها دلار به اپل پول داده تا گوگل، موتور جست و جوی پیش‌فرض تمام دستگاه‌های اپل باشد. وزارت دادگستری به این قضیه ورود کرده و به احتمال زیاد از این کار گوگل به موجب قانون آنتی‌تراست جلوگیری خواهد کرد. با این اتفاق، یکی دیگر از اصلی‌ترین منبع درآمد اپل هم از بین خواهد رفت.

اگرچه چالش‌ها زیاد به نظر می‌رسند، عدم نوآوری اپل در طراحی آیفون هم نمک روی زخم این شرکت پاشیده است

ثبات در طراحی عالی است، اما نه در دنیای تنوع‌طلب امروزی

با اینکه صنعت گوشی‌های هوشمند طی چند سال اخیر دشواری‌های زیادی را تجربه کرده، اما می‌توان ادعا کرد که چالش‌های اپل هم ناشی از عدم نوآوری آن در طراحی آیفون‌هاست. اپل تمام تمرکز خود را روی بخش سرویس‌های نرم‌افزاری منعطف کرده و ظاهرا فراموش کرده که باید دستی به سر و روی گوشی‌هایش هم بکشد تا کاربران از این طراحی یکنواخت و خسته‌کننده نجات پیدا کنند.

این حقیقت که اپل در چند سال گذشته تقریباً هیچ تغییر اساسی در طراحی آیفون ایجاد نکرده است، بر کسی پوشیده نیست. شرکت هر سال مدل‌های جدیدی را با تغییرات درونی نه چندان گسترده عرضه می‌کند. هیچ نشانی از این وجود ندارد که اپل می‌خواهد در این بازار پررقابت که گوشی‌هایی با طراحی تاشو دارند رواج پیدا می‌کنند، تغییری روی گوشی‌هایش اعمال کند؛ حال گوشی تاشو پیش‌کش!

گوشی تاشو سامسونگ
عدم حضور اپل در بازار گوشی‌های تاشو و جولان سامسونگ با نماینده‌های جذابش

سامسونگ متوجه شد که بازار گوشی‌های بالارده دیگر از لحاظ ظاهری اشباع شده و اتفاق متفاوتی باید رخ دهد تا مشتریان گزینه‌های منحصر به فردی برای انتخاب داشته باشند. این شرکت از این مزیت اولیه استفاده کرد و حالا سهمی ۸۰ درصدی از بازار گوشی‌های تاشو را در اختیار دارد. برخی تولیدکنندگان چینی اکنون تلاش می‌کنند که با سامسونگ رقابت کنند اما هنوز قادر به انجام این کار نیستند.

احتمالاً مالکان آیفون هم دیگر از ظاهر آیفون‌ها و تنبلی اپل در طراحی آن‌ها خسته شده‌اند. آن‌ها هر سال گوشی خود را ارتقا می‌دهند، اما چیزی به دست نمی‌آورند که به نظر آن‌ها به اندازه آن چیزی که از سوی شرکت‌های دیگر مانند سامسونگ، شیائومی و… ارائه می‌شود، جذاب باشد. آیفون‌ها هر سال تکراری‌تر از قبل می‌شوند اما شرکتی مثل سامسونگ با عرضه‌ی گوشی‌های تاشو که یک سرمایه‌گذاری جدید و منبع درآمدی آینده‌دار به حساب می‌آید، در بازار جولان می‌دهد.

هدست اپل ویژن پرو؛ اپل آینده را در چیزی غیر از آیفون می‌بیند

اپل طراحی ویژن پرو
آینده‌ای که اپل می‌خواهد بازیگر اصلی‌اش باشد

البته اپل در راستای بهبود بخش سخت‌افزار، مسیر متفاوتی را در پیش گرفته است. هدست AR/VR ویژن پرو! محصولی که در نوع خود، کم‌نظیر است و اپل را باید اولین بازیگر آن در بین شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی دانست. البته این هدست فوق‌العاده گران است ولی نمی‌توان انکار کرد که آینده از آن این محصول است!

اگرچه قیمت تقریبا ۳۵۰۰ دلاری آن را به محصولی دست‌نیافتنی حتی برای قشر پردرآمد تبدیل می‌کند، اما با حضور شرکت‌های دیگر در این بخش، قطعا اوضاع بهتر خواهد شد و هدست‌های ارزان‌تری به بازار عرضه می‌شوند. اما تا آن زمان، آیفون‌ها احتمالا سودی که اپل می‌خواهد را به آن نمی‌رسانند.

البته نمی‌توان کاهش امتیاز یا رتبه سهام یک شرکت مثل اپل توسط یک تحلیلگر یا شرکت سرمایه‌گذاری را مبنای قضاوت قرار داد و مدعی شد که اپل قطعا شکست خواهد خورد. اپل شرکت کم‌تجربه و ضعیفی نیست و اگر نوآوری در طراحی آیفون‌ها ندارد، قطعا دارد توجهش را روی یک بخش دیگر که مطمئن است در آینده سوددهی بالایی خواهد داشت منعطف می‌کند.

اپل شرکت نسبتا محتاطی است (نمی‌گوییم ترسو) که تا از بابت سودده بودن و بی‌نقص بودن یک فناوری مطمئن نشود، آن را به کار نمی‌گیرد. دلیل اصلی عدم حضور آن در بازار گوشی‌های تاشو هم دقیقا همین است چون این گوشی‌ها مشکل مقاومت در بخش نمایشگر تاشو دارند و هنوز کاملا ضد گرد و غبار هم نیستند.

از یک جایی به بعد، شوآف کردن با گوشی سه‌دوربینه جذابیتش را از دست می‌دهد!

اپل طراحی
صحنه‌ای که آرزوی خیلی‌هاست اما خیلی زود جذابیتش را از دست می‌دهد!

اما کاهش فروش سری آیفون ۱۵ نشان می‌دهد که اپل باید فکری اساسی به حال آیفون‌ها کند. صرفا برداشتن ناچ و جایگزین کردن آن با حفره دیگر کاربران این شرکت را گول نمی‌زند و خود اپل هم خوب می‌داند که بعد از مدتی، دیگر کلاس کاری،‌ معنایش را از دست می‌دهد و کاربران به دنبال چیزی فراتر از شوآف کردن با سه دوربین یا دو دوربین مورب روی پنل پشتی خواهند رفت.

اگرچه غیر ممکن به نظر می‌رسد اما اپل شاید روزی تصمیم بگیرد دیوار جادویی و خسته‌کننده‌ای که دور کاربرانش کشیده را فرو بریزد. سوییچ از لایتنینگ به USB-C اولین اقدام این شرکت بود، آزاد کردن سایدلود اپلیکیشن روی آیفون‌ها در اروپا اقدام دوم بود و احتمالا آزادی‌های بیشتر هم در راه هستند. اپل بالاخره متوجه شده که نسل جدید به دنبال چیزهای متفاوتی هستند، اما چه زمانی این خواسته‌ها را عملی می‌کند، مشخص نیست.




نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

1 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments