ارشا اقدسی

بیوگرافی ارشا اقدسی | مردی در جستجوی آدرنالین

بدلکار فیلم 007 و خیلی از آثار مهم

1%
  • 0/10
بیوگرافی ارشا اقدسی | مردی در جستجوی آدرنالین ۰ ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ مقالات جانبی (سینمایی) کپی لینک

ارشا اقدسی که چند روز قبل حین فیلمبرداری یک اثر در لبنان دچار سانحه‌ای جدی شد درگذشت. به همین بهانه، قصد داریم به زندگی او نگاهی خلاصه‌وار داشته باشیم.

وقتی یک اثر به موفقیت می‌رسد، تنها نام کارگردان، نویسنده، تهیه‌کننده و بازیگران در میان رسانه‌ها و مخاطبان برجسته می‌شود. این در حالی است که افراد دیگری هم در تولید نقش داشته‌اند؛ برای مثال می‌توان به بدلکاران اشاره کرد. بدلکاران به افرادی گفته می‌شود که به جای بازیگر اصلی جلوی دوربین رفته و کارهای خطرناکی مانند درگیری‌های تن به تن، تصادف با خودرو، پریدن از ارتفاع و غیره را انجام می‌دهند. طی ۴ دهه‌ای که از انقلاب می‌گذرد، افراد زیادی در ایران در حوزه بدلکاری فعالیت کرده‌اند اما کمتر کسی توانسته به شهرت ارشا اقدسی دست یابد.

۹ مرداد بود که خبری غیرمنتظره و ناگوار در فضای مجازی پیچید: ارشا اقدسی دچار سانحه جدی شد. بدلکار ایرانی به همراه اعضای تیمش چندی پیش به لبنان سفر کرده بود تا در ساخت یک اثر سینمایی مشارکت داشته باشند. ارشا می‌بایست در یکی از صحنه‌ها خودرو را چپ می‌کرد اما شرایط مطابق انتظار پیش نرفت و او دچار صدمه جدی شد. دست‌اندرکاران فیلم سریعا به آمبولانس خبر داده تا به بیمارستان انتقال داده شده و تحت درمان قرار بگیرد. پزشکان لبنانی پس از بررسی وضعیت جسمانی ارشا اعلام کردند احتمال زنده ماندنش تنها ۱ درصد است. با این حال، اعضای خانواده، دوستان، همکاران و هر فردی که او را می‌شناخت منتظر یک معجزه بود. در نتیجه، تصمیم گرفته شد منتظر بمانند.

متاسفانه ارشا اقدسی از میان ما پر کشید تا زندگی یک عاشق ماجراجویی‌های خطرناک خاتمه یابد. به همین بهانه، تصمیم گرفتیم نگاهی به زندگی‌اش داشته باشیم.

Arsha Aghdasi
ارشا اقدسی در صحنه فیلمبرداری «به وقت شام»

آشنایی اولیه با ارشا اقدسی

ارشا اقدسی متولد ۱۳ اردیبهشت سال ۱۳۶۱ بوده و تهرانی است. او از همان دوران کودکی به ورزش علاقه داشت و به همین دلیل، تصمیم گرفت در حوزه آیکیدو (یک هنر رزمی ژاپنی) به فعالیت بپردازد. استعداد بالایش در حوزه ورزش باعث شد پله‌های ترقی را طی کرده و نهایتا به یک مربی آیکیدو تبدیل شود. البته فعالیت‌های ورزشی او به همین یک مورد خلاصه نشده و در پینتبال، تیروکمان، کارتینگ، سنگ نوردی و پاراگلایدر هم تجربه بالایی دارد.

اولین تجربه بدلکاری

در حالی که تنها ۱۶ سال سن داشت، یکی از دوستانش تصمیم گرفت یک فیلم کوتاه بسازد. در بخشی از فیلم، شخصیت فیلم از پله‌ها به پایین می‌افتد. اگرچه ارشا اقدسی هیچ گونه آموزشی ندیده بود، تصمیم گرفت جای بازیگر اصلی از پله‌ها پایین بیافتد. او گفت بدون تمرین قبلی این کار را انجام داد و مقداری هم متحمل درد شد اما اتفاق جدی‌ای برایش رخ نداد.

یک آگهی و تغییر مسیر زندگی

ارشا اقدسی بورسیه تحصیلی رشته تربیت بدنی را از یک دانشگاه در ایتالیا دریافت کرده بود اما مواجهه با یک آگهی دوره‌های بدلکاری نظرش را جلب کرد؛ آگهی‌ای که به پیمان ابدی تعلق داشت. در صورتی که با ابدی آشنا نیستید، باید بگوییم او بدلکار، کارگردان، طراح صحنه‌های اکشن و قهرمان ورزشی ایرانی بود که در آلمان زندگی می‌کرد. ابدی به واسطه انجام صحنه‌های اکشن سریال هشدار برای کبرا 11 به شهرت زیادی در آلمان و همچنین ایران دست یافت. او طی اتفاقاتی تصمیم گرفت به زادگاهش بازگشته و اولین کلاس‌های آموزشی بدلکاران را برای عاشقان ایرانی دایر کند. بد نیست بدانید ابدی حین بدلکاری برای یک فیلم ایرانی جان خود را از دست داد.

علی‌رغم مشاهده با آگهی اولین کلاس‌های بدلکاری در ایران همچنان نسبت به مسیری که می‌خواست در آن قدم بگذارد مردد بود. در نتیجه، به ملاقات پیمان ابدی رفت. ابدی در صحبت‌هایش به ارشا گفت اگر بمانی، با من موفق می‌شوی. شنیدن همین جمله کافی بود تا تحصیل در ایتالیا را کنار گذاشته و در کلاس‌ها شرکت کند.

شرکت در کلاس‌های آموزشی بدلکاری موفقیت‌های بزرگی را برای ارشا اقدسی به همراه داشت. او پس از اثبات توانایی‌های خود توانست به مربی کلاس‌های بدلکاری پیمان ابدی تبدیل شود. ارشا همچنین در کنار ابدی در راه‌اندازی اولین بانجی جامپینگ ایران نقش داشت. او پس از راه‌اندازی به مربیگری در این حوزه پرداخت.

ارشا اقدسی
ارشا اقدسی در فستیوال جهانی بدلکاری ۲۰۱۸

تاسیس گروه بدلکاران ۱۳ و فوت پیمان ابدی

در سال ۱۳۸۵ شمسی و در حالی که ۲۴ سال سن داشت، گروه بدلکاران ۱۳ را راه‌اندازی کرد تا بتواند به همکاری با پروژه‌های سینمایی و تلویزیونی بپردازد. با گذشت دو سال از تاسیس، او و همکارانش توانستند اولین پروژه خود را به سرانجام برسانند که فیلم «پسر تهرانی» به کراگردانی کاظم راست گفتار بود. فعالیت‌های ارشا و تیمش ادامه داشت تا اینکه پیمان ابدی حین فیلمبرداری «چشم‌های نامحسوس» جان خود را از دست داد. این اتفاق باعث شد ارشا در مدت کوتاهی به مرد شماره یک بدلکاری در ایران تبدیل شود.

بد نیست بدانید سریال «نشانی» به کارگردانی رامبد جوان اولین تجربه حرفه‌ای ارشا اقدسی به عنوان یک بدلکار بود. این فیلم در سال ۱۳۸۴ جلوی دوربین رفت.

شکارچی و ورود به عرصه جهانی

ارشا اقدسی و تیم بدلکاران ۱۳ در فیلم و سریال‌های ایرانی مانند «جرم» و «راه آبی ابرشیم» ادامه داشت تا اینکه پیشنهاد شد در ساخت The Hunter (شکارچی) به کارگردانی رفیع پیتز مشارکت داشته باشد. پیتز، یک کارگردان ایرانی بوده و سال‌های کودکی  خود را داخل کشور گذراند اما نهایتا به همراه خانواده به بریتانیا مهاجرت کرد. او از کارگردانان موج نوی ایران محسوب می‌شود.

بدلکاری برای فیلم شکارچی زمینه‌ساز همکاری بدلکار ایرانی با فیلم‌های خارجی شد. او در ادامه جلوی دوربین Skyfall رفت که بیست و سومین فیلم جیمز باند به شمار می‌رود. اگرچه نامش در تیتراژ نهایی دیده نمی‌شود، با رفتن به صفحه IMDB می‌توان فهمید این موضوع حقیقت دارد. ارشا اقدسی سپس برای چند فیلم خارجی دیگر بدلکاری و بازیگری انجام داد که شاخص‌ترینشان Dying of the Light‎ و Kung Fu Yoga باشد. از بازیگران این آثار به ترتیب می‌توان به نیکلاس کیج و جکی چان اشاره کرد.

خندوانه و شهرت در میان ایرانیان

همان‌طور که پیش از این اشاره شد، بدلکاران معمولا به شهرت چندانی در میان مخاطب سینما و تلویزیون دست پیدا نمی‌کنند اما چنین موضوعی برای ارشا اقدسی صادق نیست. او در میان فعالان حوزه خود نامی شناخته‌شده به شمار می‌رفت اما خندوانه بود که شهرتش را به میزان قابل‌توجهی افزایش داده و باعث شد در میان مخاطبان تلویزیون مشهور شود.

یک شب که خندوانه در حال پخش بود، به رامبد جوان پیامک داد و خواست در برنامه حضور داشته باشد. از آن‌جایی که آن‌ها قبلا همکاری داشته و رامبد با روحیه‌اش آشنا بود، با درخواستش موافقت شد. بدین ترتیب، در خندوانه حضور یافت که در آن برهه زمانی یکی از پربیننده‌ترین برنامه‌های صدا و سیما به شمار می‌رفت. ارشا در مسابقه لباهنگ شرکت کرد و به واسطه اجراهای خود نه تنها توجه‌ها را جلب کرد، بلکه به مسابقه فینال راه یافت.

بدلکار ایرانی برای یکی از اجراهای خود در مسابقه لباهنگ برنامه خندوانه از تخصص خود بهره برد. او در حالی که به آتش کشیده شده بود، آهنگ «ایران فدای اشک خنده تو» اثر سالار عقیلی را لبخوانی کرد.

حادثه‌ای ناگوار و فوت ارشا اقدسی

ارشا اقدسی به همراه دیگر اعضای بدلکاران ۱۳ چند وقت پیش به لبنان سفر کرد تا بدلکاری‌های یک فیلم سینمایی را انجام دهد. او در جریان صحنه مورد نظر باید خودرو را چپ می‌کرد که متاسفانه شرایط مطابق انتظار پیش نرفت تا صدمه شدیدی ببینید. ارشا به سرعت به بیمارستان انتقال داده شد اما شرایط جسمی‌اش به هیچ وجه امیدوارکننده نبود تا نهایتا در روز چهارشنبه ‍۱۳ مرداد سال ۱۴۰۰ فوت کند.

اهدای عضو

ارشا اقدسی که از خطرات شغل خود آگاهی کامل داشت، نه تنها کارت اهدای عضو دریافت کرد، بلکه از خانواده‌اش درخواست کرده بود پس از مرگ اعضای بدنش را اهدا کنند. با توجه اعلام خانواده، وصیت او رنگ حقیقت به خود خواهد گرفت.

رکوردها و افتخارات ارشا اقدسی

در انتها، تعدادی از افتخارات و رکوردهای ارشا اقدسی را مرور می‌کنیم:

  • برنده جایزه SAG برای بدلکاری در فیلم Skyfall
  • دریافت نشان شوالیه در سال ۲۰۱۸ در فستیوال Just Out از رئیس‌جمهور صربستان
  • کسب مقام نخست در رشته چپ کردن ماشین در مسابقات جهانی پرومتئوس روسیه
  • کسب مقام دوم در مسابقه لباهنگ خندوانه
  • کاندید بهترین فیلم کوتاه در جشنواره فیلم سوچی روسیه
  • کاندید بهترین جلوه‌های ویژه میدانی برای فیلم «سارا و آیدا» در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر
  • کاندید بهترین فیلم کوتاه و دریافت دیپلم افتخار بهترین فیلم کوتاه از جشنواره فیلم جیپور
  • اولین مربی بانجی جامپینگ در ایران
  • انجام بانجی جامپینگ از پل، دره و هلیکوپتر برای اولین بار
  • انجام بانجی جامپینگ بدون اتصال به کش بانجی و با گرفتن کش در دست برای اولین بار در ایران
  • رکورددار پرش روی تشک در ایران
  • رکورد بیشترین دفعات چپ کردن ماشین (۳۵ بار)
  • رکورد سقوط از روی هلیکوپتر از ارتفاع ۵۰ متری
  • رکورد معلق زدن ماشین با چهار دور کامل
  • رکورد طولانی‌ترین پرش با ماشین در ایران
  • اولین مربی تونل باد در ایران
  • رکورد پرش با ماشین از روی کامیون به طول سی‌وپنج متر (برای فیلم ترکیه‌ای Kaos)
  • رکورد چرخیدن ماشین دو دور روی هوا پیش از برخورد با زمین که تنها پنج نفر در جهان به این رکورد دست‌یافته‌اند. تنها رکورددار ایران در این حرکت ارشا اقدسی است.
  • رکورد طولانی‌ترین مدت سوختن در آتش (یک دقیقه و هفده ثانیه)
  • سوختن و خواندن هم‌زمان برای اولین بار در ایران، ۲۵ ثانیه بدون حرکت


نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments