جشنواره کن: اصغر فرهادی درباره مفاهیم فیلم قهرمان میگوید
این فیلم تحسین مخاطبان را برانگیخته است
اصغر فرهادی فیلمنامهنویس و کارگردان ایرانی در جریان مصاحبه اخیر که در جشنواره کن صورت گرفت، درباره مفاهیم فیلم قهرمان صحبت کرده است.
اگر به تاریخ سینمای ایران نگاهی بیاندازیم، بدون شک با نامهای شاخصی مواجه میشویم که در حوزه کارگردانی فعالیت داشته یا دارند. اصغر فرهادی (Asghar Farhadi) بدون شک یکی از آنها است. او در ابتدا فیلمهای کوتاه میساخت و پس از آن به عنوان فیلمنامهنویس به همکاری با صدا و سیمای جمهوری اسلامی پرداخت. فرهادی طی اتفاقاتی تصمیم گرفت به فیلمسازی در حوزه سینما پرداخته که همین اتفاق را میتوان نقطه عطفی در حرفه کاریاش دانست. او به مرور زمان پلههای طرقی را طی کرد و با ساخت آثار شاخصی از جمله A Separation و The Salesman توانست جوایز معتبری از جمله اسکار، گلدن گلوب و بهترین فیلمنامه جشنواره کن را تصاحب کند.
اصغر فرهادی چندی پیش فیلمنامه جدید اثر خود را تحت عنوان قهرمان (A Hero) تکمیل کرد و در بازار فیلم برلین به فروش گذاشت. ممنتو فیلمز (Memento Films) که یک استودیو در حوزه آثار سینمایی به شمار میرود، امتیاز فیلمنامه را خرید. با رخ دادن اتفاق، شرایط برای فیلمبرداری مهیا شد تا فرهادی و دیگر عوامل ساخت به شیراز رفته و صحنههای مورد نظر را ضبط کنند. پس از آماده شدن نسخه نهایی، فیلم برای جشنواره کن ارسال شد. مطابق انتظار، جدیدترین فیلم فرهادی جواز حضور در بخش رقابتی کن را بدست آورده است.
اصغر فرهادی هم اکنون در جشنواره کن حضور دارد. او به مناسبت نمایش فیلمش در مراسم فرش قرمز حضور یافت و سپس به سوالات رسانهها پاسخ داد. فیلمنامهنویس و کارگردان ایرانی در پاسخ به سوالی درباره هدفش از ساخت آثار سینمایی گفت میخواهد چیزی را در جهان بهبود دهد.
هر کسی هدفی را دنبال میکند و هدف من این است که فرزندم…فرزند هر انسانی بتواند سوالاتش را آزادانه در جامعه مطرح کند.
اگر بتوانیم یک روز در جهانی بدون تابو [رفتارهایی که از دید جامعه منفی شمرده میشود] و بدون محدودیت برای پرسش سوال زندگی کنیم، آن زمان حس خواهم کرد در آستانه یک تغییر بزرگ قرار داریم.
صحبتهایی که اصغر فرهادی پیرامون هدفش از فیلمسازی انجام داده، قطعا به شرایط موجود در جمهوری اسلامی اشاره کرد. او همچنین پیرامون مفاهیم فیلم قهرمان گفت:
ما در ایران به جنونی برای انجام کارهای بزرگ و مهم مبتلا هستیم. از یک جهت فکر میکنیم مرکز جهان بوده و از سوی دیگر میبینیم بیارزش هستیم.
مردم در ایران حاضر هستند همه چیزشان را فدا کنند تا آبروی خود را حفظ کنند. آرامش و اعتماد به نفس ناشی از داشتن آبرو به گونهای است که برای حفظ آن حتی ممکن است به دوسوگرایی [ابراز رفتارها و واکنشهای متناقض] منجر شود.
اصغر فرهادی در ادامه صحبتهای خود به «شبکههای اجتماعی» اشاره کرد که یکی از مفاهیم فیلم قهرمان به شمار میرود. طبق گفته او، رفتارهای مردم در شبکههای اجتماعی با خود واقعیشان در جامعه جمهوری اسلامی تفاوت دارد.
داستان فیلم قهرمان درباره خطاط و نقاشی مطلقه به نام رحیم است که به دلیل عدم پرداخت بدهیاش به نزولخور در زندان قرار دارد. او پس از دریافت مرخصی و خروج از زندان متوجه میشود فرخنده مربی گفتار درمانی فرزندش کیفی حاوی چند سکه طلا پیدا کرده است. فرخنده با رحیم یک رابطه عاشقانه دارد. از همین رو، پیشنهاد میدهد سکهها را فروخته و بدهیاش را پرداخت کند اما ارزش سکهها به اندازه کافی زیاد نیست. در نتیجه، رحیم در سطح شهر اعلامیه پخش میکند. این کار توجه تلویزیون و شبکههای اجتماعی را به خود جلب کرده و رحیم به یک قهرمان تبدیل میشود.
امیر جدیدی، محسن تنابنده، فرشته صدعرفایی و سارینا فرهادی بازیگران فیلم قهرمان هستند. در انتها، بد نیست بدانید تماشاچیان پس از تماشای اثر مزبور در جشنواره کن چند دقیقه ایستاده به تشویق آن پرداختند.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید