غذای فاسد، سرویس بهداشتی کثیف، حقوق پایین؛ کارگران در این شرایط آیفون تولید میکنند!
شرایط بهبود یافته اما حقوق همچنان پایین است!
به تازگی خبری منتشر شده مبنی بر اینکه کارگران شرکت فاکسکان هند در شرایطی اسفناک و واقعا تأسفبرانگیز به تولید آیفون مشغول هستند.
اگرچه خیلی ناراحتکننده و عذابآور به نظر میرسد اما کارخانهی مونتاژ آیفون در کشور هندوستان در سال ۲۰۲۱ به صورت موقف تعطیل شد چرا که شرایط کاری در آنجا برای کارگران فصلی بسیار سخت بود. تعداد زیادی از این کارگران از کشورهای دیگر به هند آمده بودند اما مجبور بودند در زمانهایی که آیفون تولید نمیکردند در همان شرکت بخوابند. اما اوضاع زمانی ناراحتکننده میشود که بدانید این کارگران باید با موش، توالتهای خراب و غذاهای کرمزده سر میکردند.
این شرایط آنقدر بد بود که دولت هندوستان به قضیه ورود کرد. شاید شنیدن این موضوع خوشحالکننده به نظر برسد اما وقتی دولت تحقیقات خود را آغاز کرد، اتفاقات عجیب و غریب و بیرحمانهی دیگری هم خود را نشان دادند. برخی از این اتفاقات، فوقالعاده خطرناک و کشنده بودند تا جایی که اپل مجبور شد بازرسین خود را برای بررسی اوضاع به هند بفرستد. بعد از گزارشات دریافتی، اپل متوجه شد که باید فاکسکان شعبهی هند را تعطیل کند.
در دسامبر سال ۲۰۲۱، فاکسکان هندوستان تعطیل شد و در نتیجهی آن، تمام کارمندان هم از کار بیکار شدند. اما این اتفاق اصلا اهمیت نداشت؛ مورد آزاردهنده، بستری شدن تقریبا ۱۵۰ نفر از این افراد در بیمارستان بر اساس مسمومیت غذایی بود که نه تعداد کمی به حساب میآید و نه دلیل، دلیل مناسبی است. در آن زمان، یکی از سخنگویان اپل گفت:
با توجه به نگرانیهای اخیر در مورد سلامت مواد غذایی و شرایط اقامت در فاکسکان، تصمیم گرفتیم شخصا اوضاع را مورد بررسی قرار دهیم. ما متوجه شدیم که برخی از اقامتگاههای دورافتاده و اتاقهای غذاخوری که برای کارکنان استفاده میشوند، اصلا متناسب با استانداردهای ما نیستند. در نتیجه با همکاری تأمینکنندگان در تلاش هستیم تا تصمیمات درستی در این رابطه اتخاذ کنیم.
چهار سازمان دولتی در هند، این کارخانه را بررسی کردند و در حالی که نتایج این بررسیها هرگز عمومی نشده بودند، TIME یک سند دولتی غیرعمومی را مورد بررسی قرار داد و با برخی از کارگران فاکسکان در این رابطه صحبت کرد که بسیاری از آنها برای تأمین مخارج زندگی خانواده، به این شغل وابسته بودند. یک کارگر زن در این رابطه گفت:
کاری که ما در این کارخانه انجام میدهیم، با آنچه که برایش درس خواندهایم همخوانی ندارد اما این برای خانوادهی ما حکم بقا را دارد (با انجام این کار است که بقای خانوادههای خود را تضمین میکنیم).
بررسیهای دولت نشان داد که شش کارگر بدون هیچ گونه تجهیزات حفاظتی از جمله عینکهای محافظ، دستکشهای مقاوم در برابر مواد شیمیایی و یا ماسکهای تنفسی مشغول تولید گوشی هستند که فوقالعاده این شرایط خطرناک است. بازرس متوجه شد که در یک بخش از کارخانه که در آن جوشکاری انجام میشد، سیستم تهویه موجود، آنقدر قدرتمند نبود که اجازه ندهد بخارهای سمی وارد محیط کار شوند. بدین ترتیب شرایط کار بسیار سخت و خطرناک بود.
یک بخش دیگر از این تسهیلات مشکل عجیبتری داشت. کارگران «عینک مناسبی برای محافظت از چشمان خود در مقابل نور بیش از حد و تابش اشعهی مادون قرمز» دریافت نکرده بودند. ۷۷ دستگاه اصلا مکانیزم امنیتی نداشتند که از کار کردن آنها در شرایط کاری خطرناک جلوگیری کند. شش دستگاه بزرگ که کارشان اتصال قطعات کوچک به مادربردهای آیفون بود، قبل از اینکه کارگران از آنها استفاده کنند اصلا توسط یک فرد متخصص و ماهر مورد بررسی و تست قرار نگرفته بودند.
کارگران با کمترین دستمزد در این کارخانه باید شش ماه بدون پرداخت پول غذا یا اجاره کار کنند تا بتوانند فقط دستگاهی که در حال ساخت آن هستند را تهیه کنند.
این کارخانه تولید آیفون در هند همچنین به تعداد زیادی نقض قوانین اشتغالی متهم بود و حداقل ۱۷ نفر مجبور به کار در روز یکشنبه بودند که تنها روز مرخصی این کارمندان بود. این در حالی است که در کشورهای اروپای کار کردن در این روزها اصلا درست نیست. حداقل اگر شرایط کاری مناسب بود میشد با این اضافهکاریها کنار آمد. مثلا در گزارش مربوط به این خبر آمده:
تمام سرویسهای بهداشتی کارخانه همواره در شرایط تمیز و بهداشتی نگهداری نمیشدند.
در یک بیانیه به TIME، یکی از سخنگویان فاکسکان گفت:
ما اقداماتی انجام دادیم و به هر مشکلی که دولت در بازرسی خود اشاره کرده بود پاسخ دادیم. سلامت و ایمنی کارکنان ما اولویت اصلی فاکسکان است.
البته مشخص نیست آیا این فرد اصلا در جریان اوضاع بوده یا خیر وگرنه مفهوم «سلامت کارکنان اولویت ماست» هیچوقت غذای پر از کرم و فاسد و سرویس بهداشتی آلوده و کثیف نیست. در مورد بازرسی شرکت اپل هم یک سخنگوی دیگر در ماه مه به TIME گفت:
تمام مشکلاتی که به کارخانه تولید آیفون فاکسکان در هند وارد شد، یک سال و نیم پیش مورد بررسی قرار گرفتند و برطرف شدند و خود کارخانه هم تحت نظارت کامل، کار خود را ادامه داد.
در طول این مدت، فاکسکان واقعا شرایط کاری را بهبود بخشیده و زیر نظر بازرسین فصلی و سه هفتهای، مدام بهتر و بهتر شده است. اپل و بازرسین آن به صورت مداوم این کارخانه را تحت نظر داشتهاند تا مطمئن شوند اوضاع فرق کرده و دارد به سمت درستش پیش میرود.
وضعیت در این تسهیلات تولید آیفون هند از آن زمان تاکنون به شکل قابل توجهی بهبود یافته است، هرچند باز هم مشکلات وجود دارند. دو کارگر خط تولید به TIME گفتند که در برخی از روزها، هر کارگر خط تولید ممکن بود تا ۵۲۰ دستگاه آیفون تولید نند. این بدان معناست که در برخی از روزها، هر کارگر خط تولید به ارزش ۴ میلیون دلار آیفون تولید میکرد در حالی که حقوقشان چیزی در حدود ۰٫۹۹دلار و ۱٫۲۲ دلار.
نکتهی قابل توجه و ناراحتکننده در رابطه با شرایط کاری در فاکسکان این است که کارگران با کمترین دستمزد در این کارخانه باید شش ماه کار کنند تا بتوانند یک آیفون ۱۵ خریداری کنند و این تنها در صورتی است که مجرد باشند و برای اجاره یا غذا هزینهای پرداخت نکنند. زنی که در این کارخانه کار میکند، گفت:
وقتی حقوق خود را با قیمت یک آیفون مقایسه میکنم، به این فکر میکنم که آنها بدون شک میتوانند به من حقوق بهتری بپردازند.
در حال حاضر به نظر میرسد تمام مشکلات برطرف شده جز حقوق بسیار ناچیز کارکنان که امیدواریم این موضوع هم به لطف حضور موثر اپل حل شود. اینکه کسی تمام وقت خود را در طول روز بگذارد تا در نهایت ۵۲۰ آیفون تولید کند اما حتی نتواند یک مدل از آنها را خریداری کند، اصلا اتفاق جالبی نیست.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید