اقتباس از دنیای ادبیات همیشه یکی از محبوبترین سیاستهای سینما بوده و طرفداران زیادی دارد. زنده کردن کلمات درون کتاب و به تصویر کشیدن محتوای ذهنی نویسنده برای طرفداران هر داستانی یکی از هیجانانگیزترین اتفاقاتی است که میتواند بیفتد. یکی از نویسندههایی که کتابهایش از مورد اقتباسترینهای تاریخ سینما محسوب میشود، استیون کینگ (Stephen King) است. تا کنون ۶۳ فیلم و سریال از آثار این نویسندهی بزرگ ساخته شده است. چندی پیش در مقالهی «نگاهی به زندگی استیون کینگ و تاثیرش در دنیای سینما و تلویزیون» زندگی این نویسندهی معروف را مرور کردیم. حال در مقالهی امروز قرار است باری دیگر به دنیای ترسناک کتابهای پادشاه ژانر وحشت سفر کنیم و به معرفی برترین فیلمهای اقتباسی از رمانهای استیون کینگ بپردازیم.
۱۰. Gerald’s Game
کارگردان: مایک فلنگن
سال اکران: ۲۰۱۷
اگر یک کارگردان باشید و بخواهید یکی از کتابهای استیون کینگ را انتخاب کنید و اقتباس سینمایی آن را بسازید، کتاب Gerald’s Game شاید آخرین انتخابتان باشد. این کتاب که در اوایل دههی نود میلادی به انتشار رسید، محتوایی متفاوت از دیگر آثار کینگ دارد؛ به صورتی که شاید تنها تعداد کمی از طرفداران این نویسنده انتظار داشتند یک روزی اقتباسش را بر پردهی سینما ببینند. مایک فلنگن (Mike Flanagan) که دوستداران ژانر وحشت او را با سریال The Haunting of Hill House میشناسند، اقدام به تولید یک فیلم سینمایی از این رمان عجیب و غریب کرد و نتیجه یکی از برترین فیلمهایی شد که از رمانهای استیون کینگ اقتباس شده است. فیلم Gerald’s Game داستان زنی را روایت میکند که وقتی با دستبند به یک تخت بسته شده، اتفاقی همسر خود را میکشد. او پس از این فاجعه توهم میزند و صداهای مختلفی میشنود. فلنگن با بهرهگیری از روایت رمان و ترکیب کردن چاشنی مخصوص خود با قلم استیون کینگ، مورد تحسین این نویسندهی بزرگ نیز واقع شد.
۹. The Mist
کارگردان: فرانک دارابونت
سال اکران: ۲۰۰۸
ترکیب نام فرانک دارابونت (Frank Darabont) و عبارت «برگرفتهشده از کتابی به قلم استیون کینگ» یکی از بهترین چیزهایی بوده که سینما به خود دیده است. دارابونت و کینگ با همکاریهای خود همیشه آثار فراموشنشدنی و تاثیرگذاری را به سینما عرضه کردند. یکی از فیلمهایی که دارابونت با اقتباس از کتابهای کینگ ساخته، The Mist است. کارگردان مجارستانی فیلم The Mist را از روی کتابی به همین نام که در سال ۱۹۸۰ به چاپ رسیده بود، تولید کرد. نکتهی شاخص این فیلم پایانبندی آن است؛ پایانبندیای که بدون شک در لیست شوکهکنندهترین پایانبندیهای تاریخ سینما قرار میگیرد. داستان The Mist دربارهی مه بزرگی است که شهر را فرا میگیرد. برخی از اهالی شهر به فروشگاهی پناه میبرند تا از شر این مه در امان باشند. چیزی نمیگذرد تا مشخص میشود هیولاهای ترسناکی که دارابونت و کینگ میخواهند از آنان بترسیم، همانهایی هستند که درون فروشگاه قرار دارند، نه بیرون آن!
۸. The Dead Zone
کارگردان: دیوید کراننبرگ
سال اکران: ۱۹۸۳
فیلم The Dead Zone یکی از ناشناختهترین فیلمهایی به حساب میآید که از رمانهای استیون کینگ اقتباس شده است. حتی دوآتیشهترین طرفداران دیوید کراننبرگ (David Cronenberg) نیز گاهی فراموش میکنند این فیلم را در واچلیست خود قرار دهند. The Dead Zone به خوبی از جادوی سینمای ترسناک کراننبرگ برخوردار است و هنرنمایی بهیادماندنی کریستوفر والکن (Christopher Walken) نیز این فیلم را به یکی از برترین فیلمهای اقتباسی از رمانهای استیون کینگ تبدیل میکند. در The Dead Zone با کریستوفر همراه میشویم؛ پسری که پس از یک تصادف به کما میرود. او پس از به هوش آمدن قدرتی ماورایی به دست میآورد؛ قدرتی که در ابتدا یک نعمت است و رفته رفته به نفرین این پسر تبدیل میشود.
۷. It
کارگردان: اندی موشیتی
سال اکران: ۲۰۱۷
اگر لیستی از برترین کتابهای ترسناک استیون کینگ آماده کنیم، مطمئن باشید It در ردههای نخست ترتیب جای میگیرد. It که بیست و دومین کتاب کینگ است، در سال ۱۹۸۶ برای نخستین بار ویترین کتابفروشیهای جهان را به خود تزیین کرد. این رمان، پرفروشترین کتاب استیون کینگ است. از زمان انتشار این کتاب، آثار متعددی با اقتباس از آن ساخته شده که گل سرسبدشان، It اندی موشتی (Andrés Muschietti) است. این فیلم به قدری موفق بود که بلافاصله پس از اکران، پروسهی ساخت قسمت دومش نیز آغاز شد. قسمت دوم این فیلم نیز در سال ۲۰۱۹ اکران شد. فیلم It داستان گروهی از نوجوانان را روایت میکند که به باشگاه بازندگان معروفند. این گروه پس از ناپدید شدن کودکان شهر، به دنبال سر نخهای موجود میروند تا دلیل این اتفاق را پیدا کنند؛ دلیلی که پای یکی از شاخصترین شخصیتهای ترسناک تاریخ را به این فیلم باز میکند.
۶. Carrie
کارگردان: برایان دی پالما – کت شی
سال اکران: ۱۹۷۶
نخستین فیلمی که پای استیون کینگ را به سینما باز کرد، فیلم Carrie بود. این فیلم که به کارگردانی برایان دی پالما (Brian De Palma) تولید شد، نخستین فیلم اقتباسی از کتابهای استیون کینگ بود. احتمالا حتی خود دی پالما هم فکرش را نمیکرد که روزی با ساخت این فیلم و افزایش شهرت استیون کینگ، انقلابی در تاریخ ژانر ترسناک ایجاد شود. جالب است بدانید یک فیلم دیگر نیز در سال ۲۰۱۳ با اقتباس از رمان Carrie ساخته شد، اما نتوانست موفقیت نسخهی دی پالما را تکرار کند. Carrie به روایت زندگی دختری به همین نام میپردازد. این دختر درونگرا و مظلوم از قدرت ذهنی عجیب و غریبی برخوردار است. او پس از آن که توسط هممدرسهایهایش مورد تحقیر و تمسخر قرار میگیرد، دست به انتقام میزند؛ انتقامی خونین که به مضامین مذهبی، سیاسی و اجتماعی نیز طعنه میزند.
۵. The Green Mile
کارگردان: فرانک دارابونت
سال اکران: ۱۹۹۹
دوباره فرانک دارابونت و اقتباسی بهیادماندنی از آثار استیون کینگ! The Green Mile یکی دیگر از آثار کینگ است که توسط دارابونت ساخته شد و بر پردهی نقرهای به تصویر درآمد. کم پیش میآید که یک فیلم سینمایی اقتباسی از منبع اقتباس خود پیشی بگیرد و محبوبیت بیشتری کسب کند، اما The Green Mile که یکی از بهترین نقشآفرینیهای تام هنکس (Tom Hanks) را با خود به همراه دارد، به این مهم دست پیدا کرده است. کتاب The Green Mile تا پیش از اکران فیلمش آنچنان سرشناس نبود و تنها طرفداران سرسخت استیون کینگ به سمتش میرفتند. اکران فیلم The Green Mile ورق را برای این کتاب برگرداند و جانی دوباره به فروش آن بخشید. دارابونت با ساخت این اثر باری دیگر درک و فهمش از قلم کینگ را به رخ بقیه میکشد تا دیگر مطمئن شویم کسی بهتر از دارابونت نمیتواند کلمات کینگ را زنده کند و تصویر ببخشد.
۴. Misery
کارگردان: راب رینر
سال اکران: ۱۹۹۰
فرانک دارابونت تنها کسی نیست که قلم استیون کینگ را خوب میفهمد و میتواند به بهترین شکل به تصویر بکشد. راب رینر (Rob Reiner) نیز در فروش کتابهای استیون کینگ تاثیر زیادی گذاشت. فیلم Misery که در سال ۱۹۹۰ اکران شد، به جرئت یکی از برترین فیلمهای تاریخ ژانر خود است. راب رینر این مسئله را مدیون بازی درخشان و طوفانی کتی بیتس (Kathy Bates) میداند. هنرنمایی فوقالعادهی بیتس در این فیلم نه تنها کارنامهی بازیگری او را متحول کرد، بلکه به کلاس درسی برای بازیگران ژانر ترسناک نیز تبدیل شد. همچنین از حیث نویسندگی، Misery تنها فیلم اقتباسی از آثار استیون کینگ محسوب میشود که موفق به کسب جایزهی اسکار شده است. داستان فیلم دربارهی یک نویسندهی سرشناس است که پس از نجات یافتن از یک تصادف، توسط یکی از دوآتیشهترین طرفدارانش زندانی میشود.
۳. Stand By Me
کارگردان: راب رینر
سال اکران: ۱۹۸۶
انتخاب خوب بازیگر همیشه فرشتهی نجات راب رینر بوده و ارزش فیلمهایش را چند درجه افزایش داده است. وقتی صحبت از سینمای رینر میشود، هنرنمایی بازیگران اولین نکتهای است که به چشم میآید. به نظر میرسد جادوی کارگردانی این شخص در انتخاب بازیگر است و خوب میداند چه کسی را در چه زمان برای چه نقشی انتخاب کند. Stand By Me نیز از این قائله مستثنا نیست. این فیلم از کتابی به نام The Body نوشتهی استیون کینگ اقتباس شده است. روایت حول شخصی میچرخد که با از دست دادن دوستش تنها میشود. او تصمیم میگیرد برای اینکه جسد دوست صمیمی خود را پیدا کند، پس از مرگش شروع به تعریف کردن خاطراتی کند که با همدیگر تجربه کرده بودند.
۲. The Shining
کارگردان: استنلی کوبریک
سال اکران: ۱۹۸۰
بسیاری از دوستداران فیلمهای ترسناک عقیده دارند The Shining استنلی کوبریک (Stanley Kubrick) برترین فیلم ترسناک تاریخ است. البته ترس این فیلم ریشه در مسائل روانشناختی آن دارد و از المانهای غیرطبیعی برای ترساندن استفاده نمیکند. به هر حال چه موافق این دسته از طرفداران باشید یا نه، در کیفیت بالای این فیلم و هنرنمایی ماندگار جک نیکلسون (Jack Nicholson) احتمالا با آنان اتفاق نظر دارید. شاید برایتان عجیب باشد که با وجود تحسینهای بسیار زیادی که این فیلم با خود به همراه داشته، استیون کینگ از فیلم The Shining به عنوان تنها فیلم اقتباسی که از آن نفرت دارد، یاد کرده است. هنوز مشخص نیست چرا کینگ از اقتباس شاهکار The Shining خوشش نمیآید، اما کوبریک با ساخت این اثر، یکی از برترین فیلمهای اقتباسی از رمانهای استیون کینگ را به دنیا تقدیم کرد.
۱. The Shawshank Redemption
کارگردان: فرانک دارابونت
سال اکران: ۱۹۹۴
فکر نمیکنم توضیح زیادی برای The Shawshank Redemption نیاز باشد. این شاهکار فرانک دارابونت نه تنها به عقیدهی بسیاری از مردم بهترین فیلم اقتباسی تاریخ محسوب میشود، بلکه نزدیک به ۱۳ سال است که بیرقیب در ردهی نخست ۲۵۰ فیلم برتر تاریخ IMDb نیز جا خوش کرده است. The Shawshank Redemption هرچه بیشتر عمر میکند، مضمونش بهتر منتقل میشود. استیون کینگ بارها اعتراف کرده که از ساخت این فیلم به وجد آمده و هرگز انتظار نداشت از کتابهایش چنین اقتباس ماندگاری ساخته شود. The Shawshank Redemption داستان امید است؛ امیدی که در یکی ناامیدکنندهترین مکانهای دنیا زنده میماند و به هدف میرسد. با وجود آنکه این فیلم در سال ۱۹۹۴ اکران شده، به نظر نمیآید بهزودی عمر آن تمام شود. تقریبا تک تک ما در مقطعی از زندگیمان نیاز داریم The Shawshank Redemption را تماشا کنیم تا روزنهی امید باری دیگر در ذهنمان جرقه بزند.
حال که برترین فیلمهای اقتباسی از رمانهای استیون کینگ را با یکدیگر مرور کردیم، نظر شما چیست؟ به نظرتان بهترین فیلم برگرفتهشده از آثار این نویسنده کدام است؟
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید