رتبهبندی بهترین بازیهای اسپایدرمن
پرمشغلهترین ابرقهرمان در بازیهای ویدئویی
سرانجام نوبت آن رسیده تا با تهیه فهرستی به مرور و رتبهبندی بهترین بازیهای اسپایدرمن بپردازیم که آثار متفاوتی را شامل میشوند.
با توجه به محبوبیت کمنظیری که شخصیت اسپایدرمن (Spider-Man) دارد، تعداد فراوانی بازی ویدئویی نیز از این ابرقهرمان محبوب تولید شده که اولین نسخه آن به سال 1982 باز میگردد و آخرین مورد نیز به ساخته استودیو اینسومنیاک گیمز (Insomniac Games) در سال 2023 ارتباط دارد. مسلما تولید بیشمار تعداد بازیهای مختلف براساس یک شخصیت ابرقهرمانی سبب میشود تا تعداد آثار بیکیفیت ساخته شده در میان آنها زیاد باشد حال آن که بازیهای قابل توجهی نیز در طول سالیان گذشته ساخته و عرضه شدهاند که هر کدام تاثیر مهم بر تاریخچه این ابرقهرمان محبوب در دنیای بازیهای ویدئویی داشتهاند.
این بازیها طیف گستردهای از ژانرها را از اکشن ساید اسکرولر بیتمآپ تا آثار جهان باز اکشن ماجراجویی در بر گرفته و برداشتهای متعددی از همسایه محبوب شهر نیویورک نیز به نمایش گذاشتهاند. حال آن که همیشه در بازیها با پیتر پارکر اصلی مواجه نبوده و شخصیتهای دیگری چون مایلز مورالز، اسپایدرمن 2099 و اسپایدرمن نوآر در تعدادی از بازیها نیز حضور یافتهاند. در ادامه به ده مورد برتر از بهترین بازیهای اسپایدرمن میپردازیم.
بازی Spider-Man: The Video Game محصول سال 1991
عنوان Spider-Man: The Video Game در سال 1991 برای Sega System 32 عرضه شد و در آن شخصیت اسپایدرمن در کنار همراهانش باید سعی به بازپسگیری یک شی مهم میکردند و در این راه با افراد شرور مشهور دنیای این شخصیت از جمله کینگپین، ونوم، گرین گابلین و داکتر دوم مواجه شوند.
اگرچه این بازی آرکیدی با محوریت شخصیت اسپایدرمن دنبال میشود، وجود بخش چندنفره آن به مخاطبین اجازه میدهد تا در نقش سایر ابرقهرمانان نیز به تجربه بازی بپردازند. بلک کت، هاکی و ساب مارینر همگی قابل بازی بوده که امری عالی محسوب میشود مخصوصا که بازیهای ویدئویی چندانی وجود نداشته که شامل حضور آنها نیز بشود. اگرچه بازی مورد بحث امروزه به فراموشی سپرده شده است اما زمانی که عرضه شد به عنوان یک اثر آرکیدی کلاسیک مورد تحسین فراوانی واقع شد و آن را یکی از بهترین بازیهای ابرقهرمانی عصر خود قلمداد کردند.
بازی Spider-Man: The Movie محصول سال 2002
در حالی که Spider-Man 2 تمامی توجهات و تمجیدها را از منظر بازی که براساس فیلمها ساخته شده به خود اختصاص میدهد اما نسخه قبلی آن چندان در جایگاه عقبتری از آن قرار نمیگیرد. همانطور که از نام آن نیز بر میآید عنوان مورد بحث براساس اولین نسخه از سهگانه اسپایدرمن سم ریمی (Sam Raimi) ساخته شده و انقلاب بعدی در مقایسه با بازی که پیش از آن روی PS1 عرضه شده بود به شمار میرود.
در داستان بازی هم توبی مگوایر (Tobey Maguire) و هم ویلیم دفو (Willem Dafoe) روی کاراکترهای خود یعنی اسپایدرمن و گرین گابلین صداگذاری کرده، حال آن که توبی مگوایر عملکرد چندان درخشانی از خود برجای نگذاشته است. بخش کمپین بازی به طور قابل توجهی کوتاه بوده و تنها 6 ساعت به طول میانجامد اما نکته حائز اهمیت آن بدین شرح است که پس از به اتمام رساندن بازی میتوانید در نقش گرین گابلین به تجربه مجدد بازی بپردازید و پس از آن نیز داستان جدیدی با محوریت هری آزبورن در دسترس قرار میگیرد.
در کنار مبارزات پیشرفته و عناصر بصری بهبود یافته، درگیری با شخصیت گرین گابلین جزو بهترین لحظات بازیهای اسپایدرمن به شمار میرود. مبارزه با آن در آسمان روی گلایدر گرین گابلین و روی زمین، امری چالشبرانگیز بوده اما در نهایت با پاداش رضایتبخشی همراه میشود.
بازی Spider-Man محصول سال 2000
برای بسیاری از مخاطبین این بازی که در سال 2000 برای کنسول پلی استیشن 1 و سپس برای سایر پلتفرمها عرضه شد نقطه عطفی در زمینه بهترین بازیهای شخصیت اسپایدرمن به شمار میرفت. این بازی بسیاری از استانداردهای چگونگی ساخت یک عنوان سهبعدی شایسته از این ابرقهرمان را پایهگذاری کرد. اگرچه عنوان مورد بحث از بسیاری جهات تاریخ مصرف خود را از دست داده اما مکانیزم تار زنی را به امری ویژه تبدیل کرد و شامل مبارزات درخشانی نیز برای زمان خود بود.
در این بازی داستانی جذاب در مقابل گیمرها قرار گرفت که با فراز و فرودهای مناسبی حرکت میکرد و شامل کاراکترها و کامئوهای مختلف میشد. هر کسی که این بازی را تجربه کرده باشد به سختی میتواند مبارزه نهایی در مقابل کارنیج و دکتر اختاپوس به صورت همزمان را فراموش کند. این بازی یکی از اولین و بهترین بازیهای اسپایدرمن بوده که حرکات، مبارزات، نویسندگی و صداگذاری را به شکلی مناسب پیادهسازی کرده بود و سطح کیفی آثار ابرقهرمانی را به استانداردهای جدیدی رساند.
بازی Spider-Man: Web of Shadows محصول سال 2008
این بازی در سال 2018 برای کنسولهای نسل هفتم منتشر شد و داستانی به مراتب تاریکتر را در مقایسه با سایر آثار مرتبط با شخصیت اسپایدرمن روایت میکند. نکته عجیب و قابل توجه در خصوص بازی Spider-Man: Web of Shadows به این ترتیب است که این بازی برای کنسولهای خانگی و کنسول دستی Nintendo DS با یک اسم و کاور کاملا یکسان عرضه شد حال آن که با دو بازی کاملا متفاوت مواجه بودیم که مورد اول یک بازی اکشن ماجراجویی جهان باز و دیگر یک بازی دو بعدی ساید اسکرول برالر بود. حال آن که هر دو بازی دارای طرح داستانی یکسان بودند.
نکته جالبتر بدین شکل است که بازی عرضه شده روی کنسول دستی DS تجربهای به مراتب بهتر و تازهتری را روی ساختار دو بعدی مترویدوانیای خود ارائه میکرد و سیستم مبارزات پاداشدهنده و نقشهای که همواره بزرگتر میشود موجب میشد تا نتوانید از تجربه آن دست بکشید. داستان تاثیرگذار بازی حول محور حضور ونوم و آلودهسازی شهر نیویورک با سیمبیوتها چرخیده حال آن که روایت آن بسیار فراتر از یک تقابل ساده اسپایدرمن و ونوم جلو میرود. این بازی همچنین شامل حضور شخصیتهای معروف دیگری نیز میشود که از جمله میتوان به مون نایت، لوک کیج و ولورین اشاره کرد.
بازی Ultimate Spider-Man محصول سال 2005
استودیو تریآرک (Treyarch) تمامی تجربیات خود از ساخت آثار قبلی اسپایدرمن از جمله Spider-Man 2: The Movie را به کار گرفت و به منظور ساخت بازی Ultimate Spider-Man از آنها استفاده کرد. این بازی براساس کامیکبوکهای مدرن مارول تحت عنوان همین نام ساخته شده و با یک اتفاق بزرگ نیز آغاز میشود که مبارزه پیتر پارکر با بهترین دوستش ادی براک پس از آن که نمیتواند در مقابل آلوده شدن به سیمبیوت مقاوت کند و به ونوم تبدیل میشود صورت میگیرد.
تار زدن و گشت و گذار در نقش اسپایدرمن در فضای شهر نیویورک سیتی حس عالی را منتقل کرده اما اضافه شدن شخصیت ونوم به عنوان یک کاراکتر قابل بازی، از Ultimate Spider-Man یک اثر ویژه میسازد. در این بازی پلیر مجبور میشود با استفاده از دشمنان و حتی شهروندان بیگناه عادی به تغذیه ونوم و زنده نگهداشتن او بپردازد در حالی که با استفاده از شاخکهایش از یک ساختمان به ساختمان دیگر میپرد.
بازی Ultimate Spider-Man به طور هوشمندانهای از نحوه روایت کامیک بوکی بهره گرفته و به منظور تغییر یک صحنه و یا تغییر زاویه کاراکتر به یک کاراکتر دیگر را با نمایی به مانند ورق زدن چپترهای یک کامیک بوک به نمایش میگذارد. استایل سلشید آن یادآور عناوین نسلهای گذشته بوده و به طور کلی این بازی به عنوان یکی از بهترین بازیهای اسپایدرمن آزمون تست زمان را با موفقیت گذرانده است.
بازی Spider-Man: Shattered Dimensions محصول سال 2010
ساخته استودیو بیناکس (Beenox) که در سال 2010 عرضه شد به مخاطبین اجازه میداد تا به کنترل چهار نسخه متفاوت از اسپایدرمن بپردازند که شامل شخصیت Amazing Spider-Man، شخصیت Spider-Man Noir، شخصیت Spider-Man 2099 و شخصیت Ultimate Spider-Man میشد.
هر کدام دارای قدرتهای مخصوص به خود از جمله مخفیکاری و تواناییهای مربوط به بولت تایم بوده و مراحل جذابی نیز در بازی طراحی شده که شامل درگیری با باسفایتهای شخصیتهای شرور دنیای اسپایدرمن میشود. از سوی دیگر بازی Spider-Man: Shattered Dimensions اثری بسیار کوتاه بوده که داستان آن بسیار ساده و بدون هیچ چالشی جلو میرود. دوربین بازی اگرچه مشکلاتی را برای گیمر به وجود میآورد اما در کل با تجربه مفرحی مواجه هستیم که مهمترین بخش آن نیز قرار گرفتن در نقش چهار نسخه مختلف از اسپایدرمن است.
بازی Spider-Man 2: The Movie محصول سال 2004
این بازی نیز دقیقا به مانند نسخه اول آن براساس فیلم دوم از سهگانه سم ریمی ساخته شد و طرح آن داستانی نیز به مانند فیلم آغاز میشود اما در ادامه شامل حضور طیف گستردهای از شخصیتهای شرور دنیای اسپایدرمن میشود و بدین ترتیب تجربه قدرتمند و رضایتبخشی را از ابتدا تا انتها ارائه میکند.
نکته حائز اهمیت درباره بازی Spider-Man 2: The Movie بدین شرح است که این اولین باری بود که سیستم تار زنی به شکلی طراحی و پیادهسازی شد که تارها انگار واقعا به ساختمانها چسبیده و احساس شتابی که اسپایدرمن در هنگام حرکت بین ساختمانهای شهر منهتن دارد را به مخاطب منتقل میکرد. فضای جهان باز این بازی که از عنوان Grand Theft Auto 3 نیز الهام گرفته بود، شهری گسترده و قابل جستجو سرشار از فعالیتهای مختلف را شامل میشد که برای مثال میتوان به جلوگیری از جرم و جنایتها و حتی تحویل پیتزا به مشتریها اشاره کرد.
عنوان مورد بحث از هر نظر در تجربهای که از یک بازی اسپایدرمن انتظار میرود انقلاب به پا کرد به طوری که در آثار متاخر ساخته شده توسط استودیو اینسومنیاک میتوان به طور قابل لمسی رد پای این بازی را مشاهده کرد.
بازی Marvel’s Spider-Man محصول سال 2018
اکنون که صحبت از استودیو اینسومنیاک و آثارش شد، بازی Marvel’s Spider-Man یک تجربه کلاسیک مدرن به شمار میرود. هیچ جنبهای از یک بازی اسپایدرمن باقی نماند که تیم سازنده در این بازی آن را مجددا در سطحی کاملا استاندارد تعریف نکند. جوانبی که شامل سیستم تار زنی، مبارزات نرم و روان، مجموعهای از لباسهای جایگزین و یک نقشه وسیع از شهر نیویورک که تلاش برای تکمیل صد در صد بازی را به چالشی ارزشمند تبدیل میکرد. این بازی از نظر بصری فوقالعاده بوده و سرانجام رویای بسیاری از طرفداران این شخصیت محبوب را برآورده میکند.
چیزی که Marvel’s Spider-Man را به اثری متمایز تبدیل میکند روایت یک داستان غنی و احساسی بوده که شانه به شانه آن چه در فیلمهای این کاراکتر تماشا کردهایم میایستد. چالشها و مشکلات پیتر پارکر در برقراری تعادل میان خواستهها و نیازهای خودش در مقابل آن چه که یک ابرقهرمان بودن میطلبد، همواره در بطن داستانهای اسپایدرمن وجود داشته و این بازی نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این بازی پیتر پارکر به مدت چندین سال است که به عنوان ابرقهرمان منهتن مشغول به فعالیت بوده و همواره محبور به گرفتن تصمیماتی بوده که عواقبش در زندگی او طنینانداز میشود. صداگذاری تحسین برانگیز یوری لوونتال (Yuri Lowenthal) در نقش پیتر پارکر و لورا بیلی (Luara Bailey) در نقش مری جین واستون نیز عمقی دیگر به تجربه احساسی بازی میبخشد.
بازی Marvel’s Spider-Man: Miles Morales محصول سال 2020
بازی Spider-Man: Miles Morales نه یک نسخه دنباله بلکه بیشتر یک بسته گسترش دهنده مستقل برای اولین بازی اسپایدرمن اینسومنیاک به شمار میرود. عنوان مورد بحث به سادگی فرمول بازی قبلی را بهبود بخشیده و به شکلی شایسته قهرمان تازهکار نیویورک یعنی مایلز مورالز را در مرکز توجه قرار میدهد. میزان خطرات موجود در داستان و مقیاس کلی بازی شاید کوچکتر باشد اما این موضوع به هیچ عنوان از جذابیت تجربه چیزی کم نکرده است.
این اثر به عنوان یکی از بهترین بازیهای اسپایدرمن شاید بهترین نمایش از شخصیت مایلز مورالز در بازیهای Spider-Man باشد و تیم سازنده نیز مکانیزمهای جدیدی به این شخصیت اضافه کرده تا به شکل مناسبی از تجربه بازی با پیتر پارکر متفاوت باشد بدون آن که در تجربه اصلی بازی خللی ایجاد کند.
بازی Marvel’s Spider-Man 2 محصول سال 2023
بازی Marvel’s Spider-Man 2 شاید به مانند نسخه اول خود اثری انقلابی نباشد، اما به سختی میتوان مدعی شد که بازی بهتری نیز محسوب نمیشود. سطح پیشرفتها و لایههای بهبودیافته اضافه شده به مبارزات عالی و سیستم تار زنی فوقالعاده، آن را به یک دستاورد درخشان تبدیل میکند. تعویض یکپارچه بین شخصیت پیتر پارکر و شخصیت مایلز مورالز موجب تازه ماندن تجربه گیمپلی بازی شده و اضافه کردن وب وینگها به منظور پرواز بر فراز ساختمانهای بلندبالای نیویورک در کنار سیستم تار زنی قبلی، موهبتی ویژه به محسوب میشود.
داستان درگیری دو اسپایدرمن با کریون شکارچی و سیمبیوت ونوم هم جذاب و هم در عین تاثیرگذار است و عملکرد قابل توجه تمامی عوامل بازیگری نیز، به آن باری احساسی میبخشد. تمرکز اینسومنیاک به منظور ساخت بازی تنها برای کنسول PS5 موجب شده تا یکی از چشمنوازترین تصاویر ممکن را در این بازی مشاهده نماییم. عنوان مورد بحث بدون شک در رتبه نخست بهترین بازیهای اسپایدرمن جای گرفته و تجربه آن چه برای گیمرهای عادی و چه برای طرفداران آثار ابرقهرمانی امری ضروری است.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید