قرارداد کالاف دیوتی پلی استیشن بهزودی به پایان میرسد
پیشنهاد تمدید قرارداد به مدت ده سال
همانطور که پیشتر شایعه شده بود، قرارداد بازاریابی سری کالاف دیوتی و پلی استیشن در سال ۲۰۲۴ میلادی به پایان میرسد.
حدود یک سال از معامله جنجالی مایکروسافت و اکتیویژن بلیزارد میگذرد؛ خریدی به ارزش ۶۹ میلیارد دلار که به دنبال آن مالکیت تمام استودیوها و بازیهای اکتیویژن از جمله سری کال آو دیوتی در اختیار ردموندیها قرار میگیرد. البته، این معامله هنوز تکمیل نشده و با توجه به عواقب احتمالی، تا به امروز با چالشها و دردسرهای زیادی روبهرو شده است.
مهمترین نگرانی معامله، تصاحب تمام و کمال سری کال آو دیوتی و احتمال عرضه انحصاری آن برای ایکس باکس است. از این رو، سونی یکی از مخالفان سرسخت این خرید بوده و در تلاش است تا از تکمیل آن جلوگیری کند. در همین حین، مایکروسافت مدعی است که هدف اصلی از خرید اکتیویژن بلیزارد، ورود ایکس باکس به حوزه بازیهای موبایل بوده و آنها هیچ برنامهای برای انتشار انحصاری سری Call of Duty ندارند.
در همین راستا، ساعاتی قبل آقای برد اسمیت، رئیس شرکت مایکروسافت، در گفتوگویی اعلام کرد که قرارداد بازاریابی سری کالاف دیوتی و پلی استیشن در سال ۲۰۲۴ میلادی به پایان میرسد. با اتمام دوره این قرارداد، دیگر نسخه پلی استیشن آثار Call of Duty شامل یک سری مزایا نظیر بتای خصوصی و همچنین محتوای منحصر به فرد نخواهد بود.
در ادامه، برد اسمیت خاطرنشان کرد که مایکروسافت هنوز به پیشنهاد خود در قبال عرضه بازیهای کالاف دیوتی برای تمام پلتفرمها متعهد باقی مانده و سونی میتواند از این توافق برد – برد استفاده کند. طبق این پیشنهاد، نسخه پلی استیشن بازیهای جدید Call of Duty به مدت ده سال به طور همزمان و با شرایط برابر با نسخه ایکس باکس منتشر میشوند. از طرفی، ردموندیها در ازای انتشار این عناوین برای پلتفرمهای سونی هیچ امتیازی از آنها دریافت نمیکنند.
البته، یکی دیگر از نگرانیهای سونی، عرضه بازیهای کالاف دیوتی در سرویس اشتراکی ایکس باکس گیم پس است که این موضوع میتواند به شکست پلی استیشن پلاس منجر شود. جالب است بدانید که طبق گزارش بلومبرگ، مایکروسافت حتی حاضر به ارائه یک قرارداد دیگر برای انتشار بازیهای کالاف دیوتی در سرویس اشتراکی پلی استیشن پلاس به مدت ده سال است.
با وجود این پیشنهادها، به نظر میرسد ژاپنیها کماکان با آن مخالف بوده و به دنبال جلوگیری از تکمیل معامله هستند. طبق گزارش رسانه گیم اینداستریز، دو شرکت مایکروسافت و سونی همچنان در قبال خرید اکتیویژن بلیزارد با یکدیگر هم نظر نیستند و چه بسا هنوز به توافقی دو طرفه نزدیک هم نیستند.
لازم به ذکر است که مدتی قبل شرکت مایکروسافت قراردادی برای انتشار بازیهای کال آو دیوتی روی پلتفرم نینتندو تنظیم کرده که به واسطه آن، تمام بازیهای بعدی مجموعه مزبور به مدت ده سال به دست کاربران نینتندو خواهد رسید. در این قرارداد نوشته شده که بازیها مطابق با استانداردهای فنی لازم و به طور مشابه با نسخه ایکس باکس برای پلتفرم مذکور عرضه میشوند. هرچند که اجرای این قرارداد مستلزم تکمیل معامله اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت است.
در این میان، برد اسمیت از احتمال توافق با شرکت انویدیا برای انتشار بازیهای کال آو دیوتی در سرویس GeForce Now خبر داد. بر اساس اظهارات این مدیر، ایکس باکس در نظر دارد تا سری Call of Duty را فارغ از پلتفرم، به دست همه بازیکنان برساند و به همین خاطر، حاضر است تا با تنظیم یک قرارداد، این مجموعه را به مدت ده سال در سرویس ابری انویدیا منتشر کند. این توافق هنوز صورت نگرفته، اما در صورتی که منعقد شود، جدا از اینکه آثار کالاف دیوتی را از طریق کدام فروشگاه خریداری کرده باشید، میتوانید آنها را طریق این سرویس استریمینگ تجربه کنید.
با توجه به اهمیت معامله اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت و تاثیرگذاری آن در آینده صنعت بازیها، سازمانهای نظارتی شماری از کشورها به دقت عواقب این خرید تاریخی را بررسی میکنند. اگر خاطرتان باشد، چند ماه پیش بود که کمیسیون تجارت فدرال آمریکا بعد از ماهها بررسی دقیق پرونده، رسما شکایت خود برای جلوگیری از تکمیل معامله اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت را تنظیم کرد.
این سازمان مدعی است که در صورت تایید معامله و ادغام این دو کمپانی با یکدیگر، ردموندیها قدرت زیادی به دست میآورند که از این برتری برای پیشتازی در بازار و سرکوب رقبای خود استفاده میکنند. البته، مایکروسافت این ادعاها را رد میکند و معتقد است که این معامله نه تنها به فضای رقابتی بازار آسیبی وارد نمیکند، بلکه در مجموع به نفع تمام بازیکنان خواهد بود.
جدا از شکایت کمیسیون تجارت فدرال آمریکا، نهادهای نظارتی اتحادیه اروپا و انگلستان نیز از تکمیل این معامله نگران هستند. این سازمانها تاثیر معامله بر رقابت پلی استیشن با ایکس باکس و سایر بازارهای نوظهور از جمله سرویسهای اشتراکی و بازیهای کلاود را بررسی میکنند. یکی از عمدهترین این نگرانیها، احتمال خروج سونی از عرصه رقابت با مایکروسافت در زمان آغاز نسل دهم صنعت بازیهای ویدیویی است.
در حالی که شماری از نهادهای نظارتی تا حدودی با تکمیل این معامله مخالف هستند، لیکن تا به امروز سازمانهای نظارت بر بازار کشورهای عربستان، برزیل، صربستان و شیلی موافقت خود با پیوستن اکتیویژن بلیزارد به مایکروسافات را اعلام کردند. از طرفی، برخی از چهرههای سرشناس از جمله آقای گیب نیوئل، موسس و رئیس شرکت ولو و فروشگاه استیم، و رئیس کل شرکت متا، مالک پلتفرمهای فیسبوک و اینستاگرام از این خرید حمایت کردند.
در میان این گفتهها، بهتر است بدانید مدتی قبل شرکت حقوقی جوزف ساوری به همراه شرکت حقوقی آلیوتو به نمایندگی گروهی از بازیکنان یک شکایت خصوصی در دادگاه منطقه آمریکا برای مناطق شمالی ایالت کالیفرنیا تنظیم کرده که در سند این شکایت به تاثیر تکمیل معامله اکتیویژن بلیزارد و ایکس باکس روی فضای رقابتی بازار، کاهش حق انتخاب مصرفکنندگان و افزایش قیمتها اشاره شده است.
در هر حال، تایید این معامله از سوی سازمانهای نظارتی همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد و باید منتظر ماند و دید که در آخر مایکروسافت میتواند مالکیت اکتیویژن بلیزارد را به دست بگیرد یا به دنبال شکایت کمیسیون تجارت فدرال آمریکا و فشار نهادهای نظارتی اتحادیه اروپا، این معامله لغو خواهد شد. ناگفته نماند اگر همه چیز مطابق با برنامهریزیهای مایکروسافت پیش برود، این خرید احتمالا در تابستان سال جاری میلادی نهایی میشود.
در پایان این خبر، دیدگاه شما در رابطه با پایان قرارداد بازاریابی کالاف دیوتی و پلی استیشن در سال آینده میلادی چیست؟ به نظر شما، آیا سرانجام شرکت اکتیویژن بلیزارد به ایکس باکس محلق خواهد شد و ژاپنیها تن به تنظیم قرداد ده ساله با مایکروسافت میدهند؟ فراموش نکنید که نظرات شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید