به مدد حضور گستردهی پاندمی کرونا در اقصی نقاط جهان فستیوال کن ۲۰۲۰ برگزار نشد تا امسال، سال ۲۰۲۱، شهر کن فرانسه میزبان یکی از مهمترین دورههای خود باشد. اهمیت فستیوال کن ۲۰۲۱ ناشی از ضیافت تمام عیاری است که فیلمسازان بزرگ به راه انداختهاند. نمایندگان سینمای ایران در این فستیوال اصغر فرهادی و جعفرپناهی هستند. فرهادی با فیلم «قهرمان» در رقابت بخش اصلی حضور دارد و پناهی در یک اثر چند کارگردانه، کارگردانی یک اپیزود را بر عهده داشته است. در این یادداشت سعی میکنیم تا نگاهی به فیلم «قهرمانِ» اصغر فرهادی و رقبای سرشناسش و در کل، مهمترین فیلمهای این دوره جشنوارهی کن بیاندازیم.
آنت (Annette)
آنتِ لئوس کاراکس از مهمترین و مورد انتظارترین فیلمهای سال است. نه تنها تماشای زوج هیجانانگیز آدام درایور و ماریون کوتیار ارزش منتظر ماندن را دارد بلکه وقفهی ده سالهی کاراکس برای ساخت این اثر پس از فیلم قابل تامل و عجیب موتورهای مقدس (Holy Motors) ما را بیش از پیش چشم انتظار این اثر نگه میدارد.
فیلم آنت به تهیهکنندگی آدام درایور فیلم افتتاحیهی فستیوال کن است. این فیلم داستان یک استندآپ کمدین موفق (آدام درایور) و همسرش سوپرانوی مشهور جهان (ماریون کوتیار) است. زندگی پر زرق و برق آنها با تولد دخترش آنت، چرخشی غیرمنتظره میگیرد.
بندتا (Benedetta)
سرانجام و پس از دو سال انتظار، فیلم جدید پل ورهوفن قرار است در فستیوال کن ۲۰۲۱ نمایش داده شود. پس از تجربهی موفق ساخت فیلم «او» (EllE) که هم به موفقیت تجاری رسید و هم تحسین منتقدان را به همراه داشت، پنج سال طول کشید تا پل ورهوفن به سراغ پروژهی بعدی خود برود.
بندتا اثری است اقتباسی از نانفیکشنی بر اساس رابطهی دو راهبه در ایتالیای قرن هفده. ابتدا قرار بود ژان کلود کلیر فیلمنامهی این اثر را بنویسد اما در نهایت ورهوفن به سراغ همکار قدیمی خود جرارد سوئتمن رفت و فیلمبرداری این فیلم در تابستان سال ۲۰۱۸ به پایان رسید و پاندمی کرونا باعث شد تا فیلم در بخش اصلی فستیوال کن ۲۰۲۱ حضور داشته باشد. ستارهی اصلی این فیلم ویرژینی افیرا است که پیش از این با ورهوفن در «او» همکاری داشته.
سابقهی درخشان آقای پل ورهوفن و داشتن فیلمی چون غریزهی اصلی (Basic Instinct) در کارنامهی این کارگردان سرشناس باعث شده تا بندتا یکی از مهمترین فیلمهای این دوره فستیوال کن باشد.
گزارش فرانسوی (The French Dispatch)
وس اندرسون آنقدر بلند آوازه هست که نیازی به معرفی نداشته باشد. گزارش فرانسوی، فیلمی آمریکایی- آلمانی و در ژانر کمدی و درام طبقهبندی میشود که فرانسیس مکدورمندِ دوبار برندهی جایزهی اسکار شده، عهده دار نقش اصلی آن است. غیر از مک دورمند، بیل مری، تیموتی شالامی و جفری رایت در این اثر مهم نقشآفرینی میکنند. وس اندرسن در ساخت این فیلم از زندگی واقعی کارکنان مجله نیویورکر الهام گرفته است. داستان فیلم روایت کارکنان یک مجله اروپایی در یک شهر تخیلی فرانسوی است که تصمیم میگیرند یک نسخه یادمان چاپ کرده و به بزرگداشت سه واقعه مهم یک دهه گذشتهشان بپردازند. این سه واقعه عبارتند از حبس ابد یک هنرمند، شورشهای دانشجویی و یک گروگانگیری. تلفیق این فیلمنامهی عجیب و زیبایی شناسی خاص وس اندرسون احتمالا شاهکار دیگری را در تاریخ سینما ثبت خواهد کرد.
روز پرچم (Flag Day)
شان پن با فیلم روز پرچم در فستیوال کن حضور دارد و برای کسب نخل طلا رقابت میکند. داستان روز پرچم دربارهی دختر یک تبهکار است که باید با گذشتهی پدرش کنار بیاید. در فیلم روز پرچم دیلان پن نقشآفرینی میکند که دختر شان و رابین رایت است. شان پن با در دست داشتن یک کارنامهی بازیگری گرانبها و فیلمهایی که کم سر و صدا هم نبودهاند احتمالا یکی از چهرههای شاخص کن ۲۰۲۱ باشد.
قهرمان (A Hero)
در جمع تمام بزرگان حاضر در فستیوال کن 2021 اصغر فرهادی از شاخصترین چهرههای این مراسم است. فیلم قهرمان به نویسندگی و کارگردانی اصغر فرهادی، در بخش مسابقهی فستیوال کن در فرانسه برای نخستین بار به نمایش در میآید.
قهرمان نهمین ساختهی فرهادی است و امیر جدیدی، محسن تنابنده، فرشته صدرعرفایی، احسان گودرزی و سارینا فرهادی به همراه جمعی دیگر از بازیگران که اغلب از چهرههای جدید هستند در آن ایفای نقش کردهاند.
داستان فیلم قهرمان دربارهی شخصی به نام احمد است که به دلیل عدم توانایی در پرداخت بدهیاش در زندان به سر میبرد. او در یک مرخصی دو روزه تلاش میکند شاکی خود را با پرداخت بخشی از بدهی متقاعد به پس گرفتن شکایت کند. احمد به محض خروج از زندان متوجه میشود نامزدش یک کیف پر از پول پیدا کرده و او با وجود نیاز مبرمش تصمیم میگیرد از این پول استفاده نکند. زمانی که خبر این اقدام انساندوستانهی احمد در شهر میپیچد، او به چهرهای شناخته شده بدل شده و مردم برای کمک به او دست به کار میشوند.
فرهادی پس از بردن جایزهی بهترین فیلمنامهی فستیوال کن برای نگارش فیلنامهی فروشنده و دو جایزهی اسکار برای فیلمهای جدایی نادر از سیمین و فروشنده اینبار خیز دوبارهای برای کسب جوایز بیشتر در سال سینمایی پیش رو برداشته است.
هفتاد و چهارمین فستیوال فیلم کن، امسال، از ششم تا هفدهم جولای (پانزدهم تا بیست و ششم تیرماه) در شهر کن فرانسه برگزار خواهد شد.
نظر شما دربارهی نتایج این جشنواره چیست؟ آیا فرهادی موفق میشود دستاوردهای جدیدتری کسب کند؟
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید