یک طراح مدعی شد: طرحهای Resident Evil و Devil May Cry دزدی است!
کپکام، متهم استفاده بدون اجازه از محتوا برای دومین مرتبه
استفاده بدون داشتن حق کپی رایت محتوا درمیان شرکتهای بزرگ مرسوم نبوده و آنها معمولا از چنین دردسرهایی پرهیز میکنند. بااین حال شرکتهایی هستند که با بیاحتیاطی باعث از دست دادن مبالغ بزرگ شده و اعتبار خود را زیر سوال میبرند.
اینگونه بهنظر میرسد که شرکت کپکام در برخی از بازیهای خود از جمله Resident Evil 4 و Devil May Cry از محتوای ثبت شدهای استفاده کرده که حق کپیرایت آنها را در اختیار نداشته است. روز جمعه شکایتی علیه این شرکت طرح شده که به استفاده غیر قانونی آنها از فضاها و جزئیات اشاره داشته و گفته شده لوگوی عنوان Resident Evil 4 نیز بهطور کامل برای کپکام نیست.
طراحی با نام جودی آ. جوراسک (Judy A. Juracek) روز جمعه شکایت اولیه خود را در دادگاه ایالت کانکتیکات کشور ایالات متحده وضع کرده است. طبق این شکایت، او شرکت کپکام را متهم به استفاده غیرقانونی از عکسهای درون کتاب کپیرایت شده او با نام Surfaces در چند عنوان از جمله Resident Evil 4 و Devil May Cry کرده است. کتاب Surfaces اثر جوراسک مجموعهای از ۱۲۰۰ عکس از سطوح و تکسچرهای متفاوت است که توسط شخص او عکس برداری شدهاند و اینگونه که در توضیحات کتاب نوشته شده، هدف این کتاب استفاده هنرمندان، معماران و طراحان از این عکسها بوده است. این کتاب اولین بار در سال ۱۹۹۶ بههمراه یک دیسک انتشار یافته است. جوراسک اعلام کرد درصورتی که خریداران علاقه به استفاده از این عکسها در محتوای تبلیغاتی خود دارند، باید ابتدا با شخص او بهطور مستقیم تماس گرفته و برای استفاده اجازه کسب کنند.
جوراسک در ادامه ادعا داشت که حداقل ۸۰ عکس تصویر برداری شده توسط او در بازیهای کپکام استفاده شده و جوراسک شکایت خود را در بیش از ۱۰۰ صفحه به دادگاه ارائه داده است. یکی از این محتوای استفاده شده به طرح شکستی شیشه در لوگوی بازی Resident Evil 4 اشاره دارد. جوراسک گفت این قسمت عکس یک شیشه در کشور ایتالیاست. او در این باره گفت:
خیلی سخت است تصور کنید جوراسک از شیشهای شکسته و فضای داخلی یک عمارت در ایتالیا عکس برداری کرده باشد و طراحان کپکام دقیقا همان الگوی شیشه شکسته و طراحی داخلی را بدون کسب اجازه از جوراسک طراحی و استفاده کنند.
جوراسک بیش از ۱۰۰ صفحه شکایت وضع کرده و اشاره داشته که بیش از ۲۰۰ سطح عکس برداری شده توسط او نیز در بازیهای کپکام استفاده شده است. این سطوح شامل سطوح مرمری و جزئیات مجسمههای ساخته شده در بازی میشوند که بهوضوح قابل رویت هستند. بخشی از مدارک جوراسک مربوط به اطلاعات لو رفته از بازیهای کپکام در نوامبر سال گذشته میلادی میشوند. به گفته کپکام برنامههای آنها برای عنوان Resident Evil Village و اطلاعات شخصی هزاران نفر از جمله مشتریان، سهام داران شرکت و البته کارمندان آنها افشا شده و در اختیار عموم قرار گرفته است. اینگونه بهنظر میرسد که کپکام پیش از انتشار این خبر نیز پیامهایی مربوط به پرداخت غرامت دریافت کرده است. جوراسک در این باره گفت:
عکسها با کیفیت بالا در بازی Resident Evil و دیگر بازیها استفاده شدهاند. حتی نام یکی از فایلهای استفاده شده که افشا شد، با نامی که من در دیسک کتاب Surfaces استفاده کرده بودم تفاوت نداشت و آن را تغییر نداده بودند.
شکایت وضع شده شامل عکسی از سطحی فلزی در دیسک کتاب Surfaces با نام «ME009» بود که در فایلهای لو رفته از کپکام نیز این عکس عینا با همین نام مشاهده شده است. در این شکایت همچنین مطرح شده که مدتی پیش شرکت کپکام به کپی برداری بدون اجازه از فیلم کارگردان هلندی یعنی آقای ریچاد راپهورست (Richard Raaphorst) در بازی Resident Evil Village متهم شده است. راپهورست مدتی پیش طی مصاحبه با Eurogamer اعلام کرد او نیز پس از ارتباط با برخی طرفداران متوجه شده که کپکام از شخصیتهای فیلم Frankenstein’s Army او بدون اجازه کپی برداری کرده است و یکی از نمونههای کپی برداری شده به هیولایی که سرش از پروانه ملخی هواپیما تشکیل شده و نامش Sturm است اشاره دارد.
وکیلهای جوراسک برای جبران خسارات وارده و استفاده بدون داشتن حق کپی رایت طلب ۱۲ میلیون دلار وجه کردهاند. جوراسک همچنین در تلاش است به سبب کپی رایت دروغ و حذف کپی رایت اصلی برای هر عکس استفاده شده، مبلغ ۲۵۰۰ الی ۲۵۰۰۰ دلار غرامت دریافت کند. درهمین حین یکی از مدیران اجرایی کپکام اعلام کرده که از شکایت وضع شده مطلع بوده و نظری ندارد. حال باید دید چه اتفاقی رخ میدهد.
استفاده از محتوای فاقد حق کپی رایت مسئلهایست که کمتر درمیان شرکتهای بزرگ بازی سازی دیده شده، بااین حال این پرونده اولین مورد استفاده بدون داشتن حق کپی رایت نبوده و میتواند مشکلات زیادی را برای شرکتهایی مانند کپکام، از جمله اعتماد نکردن هنرمندان بزرگ و کاهش سرمایه آنها را دربر داشته باشد. شما چه فکری میکنید؟ آیا استفاده بدون اجازه شرکتی بزرگ مانند کپکام از محتوای دیگران میتواند باعث ایجاد اختلال در کار آنها شود؟ منتظر نظرات در این باره شما هستیم.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید