رتبهبندی فیلم های سهبعدی دیزنی بر اساس امتیاز متاکریتیک
از انیمیشن Wish تا شهر حیوانات
استودیو انیمیشن والت دیزنی (Walt Disney) شهرت خود را فقط مدیون انیمیشنهای کلاسیک نیست. در این مقاله، معروفترین فیلم های انیمیشنی استودیو دیزنی را که به روش رایانهای یا همان CGI تولید شدهاند، رتبهبندی کردهایم.
رتبهبندی همه انیمیشنهایی که استودیو دیزنی در صد سال اخیر ساخته است، اصلا کار راحتی نیست. چگونه میتوان از بین شاهکارهایی مثل شیرشاه (Lion King)، فانتازیا (Fantasia)، پینوکیو (Pinocchio) و… یکی را بر سایر فیلمها ترجیح داد؟ به همین دلیل، ما رتبهبندی خود را فقط به انیمیشنهای سهبعدی دیزنی (از سال 2000 میلادی تا کنون) اختصاص دادیم تا حق هیچ فیلمی از بین نرود. همچنین لازم به ذکر است که تمام این فیلمها بر اساس امتیاز سایت متاکریتیک (Metacritic) رتبهبندی شدهاند که جزء معتبرترین سایتهای سینمایی به حساب میآید.
Wish
امتیاز متاکریتیک: ۴۷
بهجرئت میتوان گفت که انیمیشن جدید آرزو (Wish) پوسیدهترین فیلم دیزنی در سالیان اخیر است. برای همین بود که هیچ واکنش مثبتی از جانب مخاطبان دیزنی و منتقدان سینما دریافت نکرد. اگرچه منتقدانی هم بودند که این فیلم را سرگرمکننده و موسیقی آن را جذاب میدانستند، ولی همان افراد نیز امتیازات پایینی به انیمیشن آرزو دادهاند. اما مشکل اصلی کجاست؟ قطعا بیش از هر چیز، ماهیت داستان فیلم و ارجاعات توخالی آن به گذشته دیزنی است که چنین واکنشهایی را رقم زده است. انیمیشن آرزو نشان داد که دیزنی از روزهای اوج خود، فاصله زیادی دارد.
Dinosaur
امتیاز متاکریتیک: ۵۶
عده زیادی هستند که میگویند دایناسور باید در انتهای لیست باشد، حتی اگر فیلم بسیار بهتری نسبت به دایناسور خوب پیکسار (Pixar) باشد. اما حقیقت این است که انیمیشن دایناسور با وجود همه مشکلاتی که دارد، از خصوصیات مثبتی هم برخوردار است. توجه کنید که این فیلم، یکی از نخستین تجربه های استودیو دیزنی در حوزه انیمیشن رایانهای است. با این همه، نمیتوان رتبه بالاتری را برای این فیلم بیروح و کسلکننده در نظر گرفت. بهخصوص از این جهت که کپی بیظرافتی از فیلم سرزمین ماقبل زمان (The Land Before Time) محسوب میشود.
Frozen 2
امتیاز متاکریتیک: ۶۴
ممکن است حضور انیمیشن Frozen 2 در رتبه یازدهم، کمی عجیب و حتی ناعادلانه به نظر برسد. اما باید گفت که ما از هیچ فیلمی در این لیست متنفر نیستیم. گذشته از اینکه انیمیشن Frozen 2 جذابیت فیلم قبلی را ندارد، مملو از مشکلات غیر قابل انکار در زمینه داستان و شخصیتپردازی است. علاوه بر این، اکثر آهنگها را میتوان از فیلم حذف کرد و فقط یک ترانه بهیادماندنی وجود دارد (Into the Unknown) که آن هم به اندازه Let It Go زیبا و تاثیرگذار نیست. انگار که Frozen 2 فقط برای فروش بیشتر ساخته شده است، نه سرگرم کردن مخاطبان.
Strange World
امتیاز متاکریتیک: ۶۵
انتظار میرفت که انیمیشن دنیای عجیب با استقبال بیشتری، حداقل از جانب منتقدان، مواجه شود. زیرا استودیو دیزنی در این فیلم برای نخستینبار از یک شخصیت همجنسگرا رونمایی کرد که البته برای جلب نظر منتقدان، کافی نبود. با وجود این، گروهی از منتقدان نیز دنیای عجیب را به خاطر شیوه داستانگویی و جلوههای بصری خلاقانهاش تحسین کردند. اما دنیای عجیب در مقایسه با سایر انیمیشنهای دیزنی چه جایگاهی دارد؟ هیچ تردیدی نیست که نقاط ضعف این فیلم به نقاط قوت آن میچربد و به همین خاطر، آن را در رتبه دهم این فهرست قرار دادیم.
Ralph Breaks the Internet: Wreck It Ralph 2
امتیاز متاکریتیک: ۷۱
انیمیشن رالف خرابکار 2 در رتبهبندی فیلم های CGI دیزنی به جایگاه نهم رسید. این فیلمی است که تقریبا همه ما دوست میداریم، اما متاسفانه نمیتواند رتبه بالاتری را در این فهرست به دست بیاورد. چراکه رالف خرابکار 2 با وجود استفاده از یک ایده جذاب، توفیق چندانی در بسط این ایده ندارد. به همین دلیل، فقط بر چیزهای مرسوم مرتبط با اینترنت تکیه میکند و با کمک تعداد زیادی از ایستراگها، سعی دارد که مخاطبانش را غافلگیر کند. اما همچنان فیلمی سرگرمکننده است و اگر داستان پختهتر و سنجیدهتری داشت، میتوانست از این هم بهتر باشد.
Tangled
امتیاز متاکریتیک: ۷۱
انیمیشن ژولیده یا گیسوکمند، فیلم تاثیرگذاری است که باعث ایجاد رنسانسی در تاریخ استودیو دیزنی شد و قطعا شایسته رتبهای بالاتر از رتبه هشتم است. این فیلم علاوه بر اینکه خاطرات دوران طلایی استودیو دیزنی را به یادمان میآورد، هرگز تلاش نمیکند که کپی دست چندمی از انیمیشنهای کلاسیک استودیو باشد. در عوض، با فیلم تازه و جذابی مواجه هستیم که سعی دارد مسیر متفاوتی را برای ورود به جهان پرنسسها، امتحان کند. مسیری که در آن خبری از کلیشههای تکراری و مرسوم نیست و هیچ پرنسسی هم به دنبال همسر یا شریک زندگی نمیگردد.
Wreck It Ralph
امتیاز متاکریتیک: ۷۲
انیمیشن رالف خرابکار، قطعا یکی از پیکساریترین فیلم های استودیو دیزنی از سال 2010 تا کنون است. قبل از اینکه رالف خرابکار در سینماها به اکران برسد، شاید هیچکدام از ما فکر نمیکردیم که دیزنی هم به خلق شخصیتهای منحصربهفرد و آفرینش جهانهای جدید، روی آورده است. این اولینبار بود که دیزنی به معنای واقعی کلمه، ضرورت ایجاد تغییر را حس کرد و یک توی استوریِ (Toy Story) دیگر را به مخاطبان سینما عرضه داشت. در واقع، شاید بتوان گفت که رالف خرابکار خون تازهای را به رگهای استودیو تزریق کرد و جان دوبارهای به آن داد.
Big Hero 6
امتیاز متاکریتیک: ۷۴
فیلم 6 قهرمان بزرگ، شامل مجموعهای از ژانرهای پرطرفدار است و هیچ مشکلی به لحاظ جذابیت و نوآوری ندارد. واقعا چه کسی انتظار داشت که دیزنی، یک فیلم صمیمانه با محوریت گروهی از ابرقهرمانها بسازد؟ اما تفاوت 6 قهرمان بزرگ با سایر انیمیشنهای دیزنی، فقط شخصیتهای ابرقهرمانش نیست. تفاوت مهمتر، رویکرد این فیلم در ساختن و پرداختن دنیای فناورانهای است که نظیر آن را در آثار قبلی استودیو ندیده بودیم. طراحی شهر سان فرانسوکیو (نامی مرکب از اسامی توکیو و سان فرانسیسکو) بهترین ایده ممکن در فیلم 6 قهرمان بزرگ است.
Raya and the Last Dragon
امتیاز متاکریتیک: ۷۴
فیلم رایا و آخرین اژدها، یکی از بهترین انیمیشنهای دیزنی در سالیان اخیر است که به اندازه کافی مورد تحسین و توجه قرار نگرفت. این فیلم داستان بالغانهای را روایت میکند که شاید اگر توسط استودیو دیگری روایت میشد، اینقدر شیرین و پرجاذبه از آب درنمیآمد. علاوه بر این، باید به صحنههای اکشن و رزمی آن هم اشاره کنیم که مملو از هیجان خالص هستند. صحنههایی که شبیه آن را بهندرت در فیلم های دیگر دیزنی میتوان پیدا کرد. بدون شک اگر فیلمهای بهتری در این فهرست نبودند، رایا و آخرین اژدها میتوانست به رتبه بالاتری دست پیدا کند.
Frozen
امتیاز متاکریتیک: ۷۵
انیمیشن یخزده، معنای پرنسس دیزنی بودن را دوباره تعریف کرد و به مخاطبان دیزنی اجازه داد که در مورد تصورات قبلیشان تجدید نظر کنند. این فیلم به جای تکیه بر روابط عاشقانه یک پرنسس با شخصی که بهتازگی او را ملاقات کرده است، به طور ویژهای بر عشق بین دو خواهر (السا و آنا) تمرکز میکند. در اینجا، پرنسسهای دیزنی مجبور نیستند که همواره در انتظار یک نجاتدهنده باشند. زیرا خودشان میتوانند که در موقعیتهای دشوار، همدیگر را نجات دهند. فیلم معروف یخزده، تا مدتها به عنوان پرفروشترین انیمیشن تاریخ سینما شناخته میشد.
Encanto
امتیاز متاکریتیک: ۷۵
فیلم انکانتو یا افسون، در وهله اول، انیمیشنی پر از آهنگهای شنیدنی و ترانههای بهیادماندنی است. از سوی دیگر، این فیلمی است که سعی دارد فرهنگ خاصی را به تصویر بکشد و در سرزمینی آکنده از طلسم و جادو به ماجراجویی بپردازد. مهمتر اینکه پیام اخلاقی فیلم انکانتو (انسان برای مفید بودن نیازی به جادو ندارد) کاملا مطابق با تصویر فراگیری است که دیزنی مدرن، تلاش کرده است آن را به مخاطبانش ارایه کند. در ضمن، شخصیت میرابل قطعا یکی از بهترین پرنسسهای دیزنی در همه فیلمهای این استودیو است و میتواند بینندگان را تحت تاثیر قرار دهد.
Zootopia
امتیاز متاکریتیک: ۷۸
در میان فیلم های دیزنی، شاید پیکساریتر از انیمیشن زوتوپیا (شهر حیوانات) وجود نداشته باشد. البته دیزنی در این فیلم نیز امضایی از خودش به جا گذاشته است (شخصیت نیک وایلد، شباهت زیادی به شخصیت رابین هود دارد!) گذشته از این، تلاشهای نویسندگان زوتوپیا در بسط یک ایده خلاقانه یعنی ایده همزیستی گونههای مختلف با یکدیگر، به نتیجه موفقیتآمیزی رسیده است. در واقع، اینبار با یک فیلم تمثیلی یا حتی نمادین مواجهیم که هر مخاطبی را به دنبال خود میکشاند. خلاصه، زوتوپیا فیلمی با یک داستان هوشمندانه است که نباید از دست بدهید.
Moana
امتیاز متاکریتیک: ۸۱
استودیو دیزنی در سال 2016 با اکران فیلمهای موآنا و زوتوپیا، نشان داد که هنوز هم یکی از بهترین استودیوها در حوزه ساخت انیمیشن است. در آن سال اگرچه انیمیشن زوتوپیا موفق شد که تمام توجهات را به خودش جلب کند، اما انیمیشن موآنا نیز دست کمی از زوتوپیا نداشت. این فیلم با الهام از اسطورههای فرهنگ پلینزی، توانست به بهترین و مفرحترین فیلم دیزنی در عصر مدرن تبدیل شود. فیلمی که از نظر موسیقی و تصویرپردازی در اوج است. همچنین یکی از جسورترین پرنسسهای دیزنی را دارد که شخصیتی دوستداشتنی و بیبدیل به حساب میآید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید