نام سری Civilization برای هیچ گیمری غریبه نیست. چه طرفدار پر و پا قرص سری باشید چه فدایی ژانر شوتر، اگر بگویید تا کنون نام این سری را نشنیدهاید قطعا باید به گیمر بودنتان شک کرد. سری Civilization همواره یکی از برگ برندههای کامپیوترها در مقابل کنسولهای خانگی و اثباتی بر عدم توانایی انها در اجرای عناوینی بود که گیمپلی پیچیدهای دارند. حتی بازی Civilization Revolution که سال ۲۰۰۹ برای کنسولها عرضه شد و نمرات بسیار خوبی از منتقدان کسب کرد، یک نسخه بسیار محدود بود که به هیچ عنوان نتوانست نظر مساعد طرفداران سری را جلب کند. تمام این ادعاهای برتری PC در اجرای عناوین ژانر استراتژیک با عرضه بازی Civilization VI برای سوییچ تا حدودی نقش بر آب شد و اکنون که این بازی برای دو کنسول پلیاستیشن ۴ و ایکسباکس وان هم عرضه شده، با اطمینان میتوان گفت کنسولهای خانگی هیچ مشکلی برای ورود کامل به قلمرو ژانر استراتژیک ندارند؛ مکانی که تا پیش ازاین محل یکهتازی PC بود.
گرافیک هنری بازی در سطح بالایی قرار دارد. از یک سو رنگپردازی بازی بسیار شاد و سرزنده است و از سوی دیگر نورپردازی آن هم با دقت بسیار صورت گرفته. با اندکی حرکت دوربین در دریاها میتوانید تغییر درجهی تابش خورشید و ایجاد سایه قایقها و کشتیها روی آب را ببینید. یکی از بزرگترین تغییرات گرافیکی نسخهی ششم نسبت به قسمتهای قبلی سری، افزوده شدن چرخهی شبانهروز به گیمپلی بازی است. این حالت تغییری در مکانیزمهای گیمپلی ایجاد نمیکند و تنها میتوان گفت یک عامل تزئینی برای نسخهی ششم محسوب میشود. با این حال به دلیل گستردهتر شدن محیطهای شهری و اضافه شدن مناطق تخصصی در بازی Civilization VI، رقص نور ساختمانها و تاسیسات صنعتی در محیط شب مناظر چشم نوازی را رقم میزنند. با وجود زیباییهای بسیار گرافیک هنری، گرافیک فنی بازی هنوز هم از ایرادات ریز و درشت رنج میبرد. به عنوان مثال هنوز هم در زمان تغییر نوبت، گیمرها با خیال راحت نمیتوانند به گردش در محیط بپردازند و بازی بارها و بارها دچار افت فریم شده و گاها صحنه فریز میشود.
از سوی دیگر وقتی هم که در حال گشت و گذار در محیط نقشه هستید، رهبران دیگر برای مذاکره وارد میشوند و در حالی که گیمرها در حال چانه زدن برای خرید و فروش هستند، دوربین بازی به ته نقشه حرکت کرده و باید آن را سر جایش برگردانید. چنین ایرادی با این که در نسخه PC هم وجود داشت اما در آنجا به دلیل وجود موس، به راحتی میتوانستید نشانهگر را به روی منطقه اولیه بازگردانید. اینجا اما از این خبرها نیست و باید با حرکت کامل آنالوگ سمت راست، تمام مسیر نقشه را تا نقطه مورد نظر طی کنید. این ایراد بارها و بارها تکرار میشود و تقریبا هیچ راهی برای رهایی از آن بجز توقف گشت و گذار در نقشه به هنگام تغییر نوبت وجود ندارد.
هوش مصنوعی رهبران رقیب اصلا خوب نیست
بدون شک بزرگترین نقطه ضعف بازی هوش مصنوعی رهبران است. با این که سازندگان سری Civilization سالهاست که وعدهی بهبود هوش مصنوعی رهبران را دادهاند اما متاسفانه این وعده هیچ گاه عملی نشده و در بازی Civilization VI هم شاهد تصمیمات و برنامهریزیهای احمقانه از سوی رهبران هستیم. به عنوان مثال تمدنهای رقیب هیچگاه قادر به تعیین یک راهبرد درست برای حمله نیستند و بازیکنان به راحتی با اندکی تقویت بنیه دفاعی شهرها میتوانند نیروهای دشمن را تار و مار کنند. از یک سو رهبران رقیب تقریبا هیچ توجهی هم به این موضوع ندارند که چه نوع پیروزیهایی در بازی قابل دسترسی است. بازیکنان میتوانند از میان پنج نوع پیروزی علمی، نظامی، دینی، فرهنگی و امتیازی هرکدام را که خواستند انتخاب کنند و برهمین اساس استراتژی خود را تبیین کنند. با این حال این رهبران هیچ توجهی ندارند که چه پیروزی هایی قابل دسترس است و هیچ گاه برنامه خود را تغییر نمیدهند. به عنوان مثال ممکن است در یک سناریوی اختصاصی نظامی، تمدنهای رقیب به جای تلاش برای تصرف پایتختهای یکدیگر به ساخت مراکز فرهنگی و دینی مشغول شوند. در مقابل هم ممکن است در یک سناریو که تنها به صورت فرهنگی میتوان در آن پیروز شد، تمدنها به جان یکدیگر بیافتند.
رهبران کشورها به صورت دائمی برای گیمرها مزاحمت ایجاد میکنند و با ارائه پیشنهادهای تجاری احمقانه اعصاب بازیکنان را به هم میریزند. به عنوان مثال آنها انتظار دارند منابع اساسی مانند نفت یا اوروانیوم را به قیمتهای نازل به آنها بفروشید و تقریبا هر نوبت با پیشنهادات احمقانه به سراغتان میآیند. البته این قبل از زمانی است که آثار هنری در مناطق فرهنگی خلق کنید. در این حالت به صورت گروهی و در هر نوبت برای خرید این آثار با قیمتهای کم پاشنه در کاختان را از جا خواهند کند.
از هوش مصنوعی پر از ایراد بازی که بگذریم، دیگر جنبههای گیمپلی با زیبایی هر چه تمام تر طراحی شدهاند و پیاده سازی مکانیزمهای گیمپلی روی کنسولهای خانگی به هیچ عنوان خللی در جذابیتهای بازی Civilization VI ایجاد نکرده است. استودیوی Firaxis در سال 2009 عنوان Civilization Revolution را به این بهانه ساخت که امکان عرضه نسخههای اصلی سری به خاطر پیچیدگیهای گیمپلی روی کنسولهای خانگی وجود ندارد. بازی Civ: Revolution بدون شک عنوان زیبایی بود اما طرفداران سری هیچ گاه این نسخه را به عنوان یکی از قسمتهای سری قبول نکردند، زیرا گیمپلی آن به شدت محدود بود. وقتی سازندگان اعلام کردند قرار است قسمت ششم روانه کنسول سوییچ شود، بسیاری با دیده شک و تردید به این تصمیم نگاه کردند. به هر ترتیب که بود نسخهی ششم روی سوییچ عرضه شد و در کمال تعجب گیمپلی آن بسیار خوش ساخت از آب درآمده بود. با موفقیت نسخه سوییچ عرضه بازی Civilization VI روی دو کنسول دیگر نسل هشت به هیچ عنوان دور از انتظار نبود.
قیمت نسخه کامل بازی به صورت بی رحمانهای گران است
با وجود نبود کنترل لمسی در پلیاستیشن ۴ و ایکسباکس وان، کنترل بازی به هیچ عنوان پیچیده نیست و کاربران به راحتی میتوانند به گشت و گذار در منوها پرداخته و از المانهای مختلف و جذاب گیمپلی لذت ببرند. تنها ایراد کنترل بازی، خروج سریع از منوهای اطلاعاتی است که در سری Civ با نام Civilopedia شناخته میشوند. در این منبع که تمام اطلاعات درباره المانهای گیمپلی، ساختمانها و نیروها را در اختیار بازیکنان قرار میدهد، یک ایراد بزرگ وجود دارد. بازیکنان اگر بخواهند به صفحات قبلی بازگشته و درباره یک موضوع دیگر اطلاعات کسب کنند، باید به بالای منو رفته و گزینه بازگشت را انتخاب کنند، در حالی که کاربران کنسولهای خانگی عادت به چنین چیزی نداشته و به صورت غریزی با فشردن یکی از دکمهها (بسته به ریجن کنسول) به صفحه قبلی باز میگردند. اینجا چنین خبری نیست و فشردن دکمه بازگشت مساوی است با خروج کامل از صفحه. برهمین اساس ممکن است برای خواندن چند موضوع متفاوت در Civilopedia، بارها و بارها مجبور به بازگشایی صفحه شوید.
علاوه بر معضل هوش مصنوعی، نسخه کنسولی بازی Civilization VI از یک ایراد اساسی دیگر هم رنج میبرد و آن قیمت بسیار گزاف آن است. البته طلب مبالغ بالا از سوی استودیوی Firaxis چیز جدیدی نیست و این موضوع را در مورد بازیهای قبلی این استودیو مانند XCOM 2 هم شاهد بودهایم. حتی امروز هم پس از گذشت دو سال اگر به صفحه بسته الحاقی اصلی این بازی یعنی War of the Chosen بروید، باید برای تجربهاش ۴۰ دلار بپردازید که عدد بسیار بالایی است. بازی Civilization VI هم از این قاعده مستثنی نیست و گیمرها تنها برای تجربه نسخه پایه بازیای که سه سال از عرضه آن روی PC میگذرد باید 60 دلار بپردازند. از سوی دیگر برای تهیه دو بسته الحاقی بزرگ بازی یعنی Rise and Fall و Gathering Storm هم باید ۵۰ دلار جداگانه پرداخت کنند. یعنی اگر کسی بخواهد این نسخه را به صورت کامل و جامع تجربه کند، باید ۱۱۰ دلار هزینه کند که این رقم حتی با معیارهای غربی هم یک مبلغ هنگفت است. این در حالی است که دو بسته الحاقی به واسطه تغییرات عظیمی که در گیمپلی بازی به وجود میآورند، یکی از ارکان اساسی قسمت ششم محسوب میشوند. سازندگان در بسته Rise and Fall المان فرمانداران و وفاداری را به بازی افزودند و در بسته Gathering Storm هم تغییرات آب و هوایی را به گیمپلی نسخه اصلی اضافه کردند.
بازی Civilization VI با این که سه سال پیش برای کامپیوترهای شخصی عرضه شد و شاید بدون حضور دو بسته الحاقیاش چندان کامل به نظر نرسد اما به قدری خوب روی کنسولهای نسل هشتم پورت شده که قطعا بسیاری از طرفداران سری که ساعتهای طولانی پای نسخه PC آن وقت گذاشتهاند را هم برای تجربه نسخه کنسولی وسوسه خواهد کرد. عرضه بازی Civilization VI برای کنسولهای خانگی یک نکته بسیار مهم دیگر هم دارد و آن توانایی اجرای بازیهای پیچیدهی ژانر استراتژیک است. بدون شک عرضه موفقیت آمیز این نسخه روی کنسولها، راه را برای پورت سری بازیهای دیگری هم باز میکند.
- گیمپلی بینظیر
- تنوع فراوان سناریوها
- گرافیک هنری زیبا
- ارزش سرگرمی بسیار بالا
- منبع عظیم برای یادگیری تاریخ
- هوش مصنوعی ضعیف رهبران رقیب
- قیمت بالا
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید