کرونا و کسب و کار برنده؛ فروشگاههای آنلاین در بحران کنونی رونق گرفتهاند
بهترین کار در شرایط بحران شاید برگزاری دورههای آموزشی باشد
وضعیت اقتصادی ایران که با تشدید تحریمها و پایین آمدن ارزش پول کشور دچار رکود بود با شیوع کرونا به وضعیت نگران کنندهای رسیده است.
آمارها نشان میدهد اقتصاد در ایران از ابتدای اسفند ماه روند نزولی را طی میکند. نه تنها کسب و کارهای کوچک و آنلاین بلکه بسیاری از صنایع نیز آهسته آهسته دست از کار میکشند تا به جای کار خود، جان خود و دیگران را نجات دهند. گزارشهایی که اخیرا منتشر شده نشان میدهد درخواست برای تاکسیهای اینترنتی به شدت کاهش یافته. کسب و کارهای حوزه گردشگری آسیب جدی دیدهاند. استفاده از برنامههای دلیوری غذا کم شده. تیمهای کوچک و بزرگی که غذاهای خانگی و شیرینی درست میکردند و به صورت آنلاین میفروختند حالا اکثرا بیکارند. مشتریان کارآفرینانی که محصولات دستساز خود را در اینستاگرام میفروختند کم شده. کافهها یکی یکی تعطیل میشوند. بیشتر میزهای رستورانها خالی است. برنامههای فرهنگی و هنری لغو شده. استفاده مردم از وسایل حمل و نقل عمومی به طور چشمگیری کم شده و…
در میان این خبرهای نگران کننده که نوید بیکاری گسترده، ورشکستگی اقتصادی بنگاههای کوچک و بزرگ و کاهش دستمزد را در سال ۹۹ میدهند، عدهای هم کسب و کارشان رونق گرفته است؛ فروشگاههای آنلاین.
بحران شیوع کرونا میتواند موجب کاهش تردد در خیابانها شود اما نمیتواند نیازهای ابتدایی مردم را از بین ببرد. منظور از نیازهای ابتدایی، مواد غذایی و بهداشتی است. آخرین آماری که مدیران اپلیکیشن «باسلام» دادهاند نشان میدهد از ابتدای اسفند ماه فروش در این برنامه ۱۵ درصد افزایش داشته است. اسنپ مارکت نیز خبر داده از ابتدای اسفند ماه تقاضا و سبدهای خریدش ۵۰ درصد افزایش داشته است. این افزایش تقاضا برای بسیاری از کسب و کارهایی که مایحتاج اولیه مردم را به دستشان میرسانند اتفاق افتاده است.
شکی نیست استارتاپهایی که بتوانند بهترین خدمات را متناسب با بحران کنونی ارایه دهند، علاوه بر کسب سود و شهرت به مردم نیز کمک میکنند. اما لازم نیست حتما کسب و کار نویی برای این مقطع راهاندازی شود. کافی است کسب و کارها به خصوص کسب و کارهایی که فعالیتشان کم شده با راهاندازی یک بخش جدید مختص به این دوره هم به مردم خدمت ارایه دهند هم در راستای ارتقای روحیه همکارانشان قدم بردارند هم جایگاه و اعتبار خود را بهبود بخشند. اگر هم ایدهای برای انجام دادن در این شرایط ندارند حداقل با همدلی، چشمپوشی از سود بالا، دورکار کردن همکاران خود و کاهش هزینههای حضور همکاران، تبلیغات و… سر پا بمانند تا از بحران به سلامتی بگذریم.
برای مثال کسب و کارهای فعال در حوزه گردشگری که از شیوع ویروس کرونا بیشترین آسیب را دیدهاند برای تعطیلات سال نو سرویسهایی برای گردشگری مجازی راهاندازی کنند. طبیعی است در چنین شرایطی گرفتن تصاویر جدید از مناطق گردشگری امکانپذیر نیست اما میتوان با محتوای متنی جذاب و آثاری که از هنرمندان وجود دارد جاذبههای گردشگری را طی تعطیلات نوروز به کاربران معرفی کرد. برگزاری کارگاههای آنلاین در حوزه گردشگری که به علاقهمندان گردشگری تجربههای جدید و کارآمد منتقل کند نیز میتواند یکی دیگر از این اقدامات باشد. راهاندازی چالش و مسابقه، دعوت از کاربران برای انتشار متن و تصاویری که از مناطق دیدنی داخل و خارج از کشور دارند، انتشار سفرنامههای جذاب، معروف، قدیمی و جدید و… میتواند در این دوران هم برای کاربرانی که خانهنشین شدهاند جذاب باشد هم بتواند برای کسب و کارها درآمدی هر چند اندک به همراه داشته باشد. شاید در پیش گرفتن این مسیر بهتر از افزایش بیکاری باشد.
این دوره بهترین زمان برای یادگیری است. شاید بهترین کاری که بسیاری از کسب و کارها میتوانند انجام دهند برگزاری دورههای آموزشی در حوزه خودشان است. حتما بسیاری از کاربران در مقابل هزینه مناسب در این دوران که خانهنشین هستند اشتیاق زیادی به آموزش دارند. ایده آموزش نه تنها در حوزه گردشگری که در حوزههای دیگر نیز قابل اجراست.
به هر حال در شرایط سخت است که میتوان توان و منش افراد را محک زد. بحران کرونا نیز میدان دیگری برای محک زدن میزان همدلی و خلاقیت صاحبان و علاقهمندان به کسب و کارهای نوین است.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید