1%
  • 0/10

هزینه رجیستری گوشی در بازار ایران چقدر است؟

ثبت گوشی در سامانه همتا و هزینه‌هایی که کاربر متحمل می‌شود

هزینه رجیستری گوشی در بازار ایران چقدر است؟ ۳ ۲۴ آبان ۱۳۹۹ مقالات فناوری کپی لینک
رجیستری گوشی انتقال مالکیت

یکی از موضوعات پر بحث این روزها، هزینه رجیستری گوشی در بازار موبایل ایران است.

از سه سال پیش که به منظور جلوگیری از واردات گوشی قاچاق به کشور قرار شد همه‌ی گوشی‌ها در بدو ورود به کشور حتما در سامانه‌ی همتا ثبت و رجیستر شوند، قرار بود که این موضوع باعث افزایش قیمت گوشی نشود، اما با گذشت دو سال از اجرای کامل طرح رجیستری، حالا شاهد رجیستری گوشی‌های مختلف با قیمت نجومی هستیم. در این مقاله قصد داریم به موضوع هزینه رجیستری گوشی‌های هوشمند در بازار ایران بپردازیم.

همانطور که پیشتر هم به موضوع رجیستری گوشی‌ پرداخته بودیم، شرط اول ثبت گوشی در سامانه همتا و رجیستری دستگاه، سفر به خارج از کشور و درج مهر خروج و ورود داخل گذرنامه‌ای است که دو ماه از زمان بازگشتش به کشور نگذشته باشد. حالا به هر دلیلی کاربر خود سفر نکرده و گوشی موبایلی را یا از طرف آشنایان که تازه وارد کشور شده‌اند دریافت کرده یا از بازار خریداری شده باشد، این دستگاه باید در سامانه‌ی همتا رجیستر شود و لازمه‌ی این کار یافتن کسی است که پاسپورتی با چنین شرایطی داشته باشد تا بتواند گوشی خریداری شده را با شماره پاسپورت فرد مورد نظر در سامانه همتا ثبت کند. البته هر فرد فقط امکان ثبت یک گوشی را با شماره پاسپورتش در طول یک سال دارد.

به هر حال با نصب اولین سیم کارت ایرانی، پیامکی مبنی بر مهلت رجیستری ۳۰ روزه دریافت خواهد کرد که باید در زمان تعیین شده کد ملی، شماره همراه و شماره گذرنامه شخصی که به تازگی وارد کشور شده را در فرم «رجیستری گوشی مسافری» وارد کند تا دستگاهش در سیستم مدیریت هوشمند تجهیزات ارتباطی کشور ثبت شود.

در صورتی که خریدار در میان آشنایانش فردی با چنین مشخصاتی نداشته باشد، باید کسی را پیدا کند که تازه وارد کشور شده و لازمه‌ی این اقدامات رضایت فرد مورد نظر برای ثبت اطلاعات پاسپورت است.

برخلاف چند ماه گذشته که مبلغ قابل پرداخت برای رجیستری گوشی به دو بخش هزینه‌ی پاسپورت و هزینه‌ی گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده تقسیم می‌شد و بخش اول بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان بود و بعد از آن هزینه‌ی گمرک بود که بر اساس قیمت گوشی مشخص می‌شد که چه هزینه‌ای پرداخت کند و مبلغ قابل پرداخت برای گران‌ترین گوشی‌های بازار به حدود ۳.۵ میلیون تومان می‌‌رسید؛ اما از اوایل تابستان تاکنون اوضاع فرق کرده و حالا همه‌ی کسانی که گوشی جدید به کشور وارد می‌کنند و کسانی که گوشی بدون کد می‌خرند برای رجیستری دستگاه‌شان حتما باید برای ثبت دستگاه، به صورت حضوری از طریق گمرک اقدام کنند.

بر اساس اطلاعیه همتا که اول مهرماه منتشر شد، مسافران سفرهای خارجی، در صورتی که دستگاهی را از خارج کشور تهیه کرده‌اند و تمایل دارند بیشتر از ۳۰ روز از خدمات اپراتورهای داخل کشور، روی دستگاه خود استفاده کنند باید نسبت به ثبت دستگاه خود اقدام کنند. برای ثبت دستگاه، ابتدا باید عوارض دستگاه در گمرک به صورت حضوری پرداخت شود. به این ترتیب امکان ثبت غیرحضوری دستگاه وجود ندارد و حتما کاربران به شکل حضوری باید به گمرک مراجعه کنند.

البته هزینه رجیستری گوشی هم با تغییراتی همراه شده است؛ اگر سری به بازار بزنید و قیمت‌ها را بررسی کنید متوجه می‌شوید که قیمت گوشی حتی با محاسبه‌ی ارزش دلار روز، با قیمت بسیار بالاتری محاسبه می‌شود؛ مثلا آیفون ۱۱ پرومکس که قیمت جهانی آن حدود هزار دلار است، هم‌اکنون با قیمتی حدود ۵۰ میلیون تومان در بازار ایران به فروش می‌رسد.

اگر با دلار ۲۸ تا ۳۰ هزار تومان هم محاسبه کنیم این گوشی باید قیمتی حدود ۳۰ میلیون تومان داشته باشد اما هزینه رجیستری، مالیات بر ارزش افزوده و گمرکی این گوشی، قیمت آن را به حدود ۵۰ میلیون تومان می‌رساند.

گوشی ۱۲ پرو نیز که قیمت جهانی هزار دلاری دارد، نسخه‌ی بدون کد یا رجیستر نشده‌ی آن هم‌اکنون در بازار ایران ۴۳ میلیون تومان است؛ یعنی این گوشی فعلا به شکل خام و ثبت نشده در شبکه‌ی رجیستری کشور، با قیمتی بیش از ۱۳ میلیون تومان نسبت به قیمت جهانی آن وارد بازار ایران شده که احتمالا پس از محاسبه‌ی هزینه رجیستری قیمت آن به بیش از ۵۳ میلیون تومان هم می‌رسد.

قیمت جهانی گلکسی نوت ۲۰ اولترا هزار دلار است؛ اما این گوشی با قیمت بیش از ۳۶ میلیون تومان در بازار کشورمان معامله می‌شود. یا گلکسی نوت ۲۰ حدود ۷۰۰ دلار قیمت دارد و در بازار ایران با قیمت ۲۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.

بر این اساس به سراغ فروشندگان و فعالان بازار موبایل رفتیم و درباره‌ی نحوه‌ی قیمت‌گذاری گوشی‌ها در بازار پرسیدیم.

به گفته‌ی آنها، حالا که واردات رسمی گوشی به شکل بسیار محدودی صورت می‌گیرد، اکثر گوشی‌ها به شکل مسافری وارد بازار کشور می‌شوند که این موضوع باعث بالاتر رفتن هزینه‌ی واردات می‌شود چرا که علاوه بر قیمت اصلی گوشی، واردکننده هم باید مبلغی را به عنوان هزینه‌ی بار دریافت کند، از سوی دیگر هزینه‌ی خرید پاسپورت و مالیات بر ارزش افزوده و گمرکی نیز به قیمت گوشی اضافه می‌شود و پس از آن به بازار می‌رسد که فروشنده نیز باید در این میان کسب درآمد کند که معمولا به شکل سرجمع خرید پاسپورت برای ثبت اطلاعات گوشی در سامانه‌ همتا چیزی معادل ۴ تا ۵ میلیون تومان هزینه دارد و بنابر قیمت گوشی، مالیات و هزینه‌ی گمرکی آن محاسبه می‌شود که گاهی این مبلغ به حدود ۵ میلیون تومان هم می‌رسد.

به این ترتیب است که بهای گوشی در بازار ایران بسیار بالاتر از قیمت جهانی آن تمام می‌شود و حتی اگر کاربر به شکل شخصی بخواهد گوشی از خارج از کشور وارد و در شبکه‌ی رجیستری ثبت کند، از آن جهت که مجبور نیست هزینه‌ی پاسپورت بپردازد، مبلغ کمتری بابت مالیات و گمرکی پرداخت می‌کند، اما این روزها به دلیل بحران کرونا که مسافرت‌های خارجی بسیار کمی صورت می‌گیرد، هزینه‌ی خرید اطلاعات پاسپورت افزایش یافته و این موضوع روی قیمت گوشی هم تاثیر به‌سزایی گذاشته است.




نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

3 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments