دلایلی که اپل در بازار چین از سکه افتاد
کاهش فروش آیفون در چین سوالبرانگیز شد
اپل بهتازگی سری جدید آیپد شامل آیپد پرو و آیپد ایر را عرضه کرده و کمتر از چهار ماه تا معرفی آيفونهای سری ۱۶ زمان باقی مانده است که خبرها حکایت از کاهش فروش آیفون و نیز سهم اپل در بازار چین دارد.
اپل بهتازگی از محصولات جدیدش از سری آيپد رونمایی کرد و تیم کوک در مراسم رونمایی گفت: «این مهمترین روز از زمان عرضه آیپد طی ۱۴ سال از ۲۰۱۰ است.» در حالی که گفتههای کوک بر اهمیت مجموعه آیپد تأکید میکند، واضح است که خانواده آیپد بخش بزرگی از کل سیستم تجاری اپل را تشکیل نمیدهند. آیفون همچنان محصول پرچمدار اپل و محرک اصلی درآمد این شرکت بهشمار میرود.
با اینحال، آیفون دیگر جایگاه نخست را در بازار جهانی گوشیهای هوشمند مثل گذشته ندارد. در بازار گوشیهای هوشمند چین در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴، اپل با سهم بازار ۱۳.۷ درصد از پنج رتبه برتر سقوط کرد و حالا در جایگاه پرفروشترین گوشیهای بازار چین قرار ندارد.
این یک وضعیت بیسابقه برای اپل است. در سال ۲۰۲۳، طبق دادههای IDC، اپل ۲۳۴.۶ میلیون دستگاه آیفون فروخت که ۲۰.۱ درصد از سهم بازار جهانی را به خود اختصاص داد و از سامسونگ بهعنوان برندی با بالاترین فروش گوشیهای هوشمند پیشی گرفت. تنها در یک سال، چشم انداز بهطرز چشمگیری تغییر کرده و آیفون از نظر سهم بازار و عملکرد فروش به پایینترین سطح خود رسیده است.
فروش آیفون اپل در چین رو به کاهش است
محمولههای سختافزار اپل، بهویژه سری آیفون 15، در سال ۲۰۲۴ به کاهش خود ادامه دادند و این شرکت سهم قابل توجهی از بازار را در چین از دست داد. بر اساس گزارش شرکت تحقیقات بازار TechInsights، در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴، فروش گوشیهای چینی با یک درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۶۳.۳ میلیون دستگاه رسید و پس از ۱۱ فصل متوالی کاهش فروش پایان یافت. بااینحال، اپل با سهم بازار تنها ۱۳.۷ درصد از پنج برند برتر گوشیهای هوشمند در چین نزول کرد.
پنج برند برتر گوشیهای هوشمند در چین همگی تولیدکنندگان داخلی هستند: اوپو/وانپلاس (۱۷.۱%)، آنر (۱۶.۷%)، هواوی (۱۶.۶%)، ویوو (۱۶.۱%) و شیائومی (۱۵%). سازمان تحقیقات بازار کانالیز همچنین گزارش داد که اپل در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ بیشترین کاهش را در میان برترین تولیدکنندگان تلفن همراه تجربه کرد و با فروش ۱۰ میلیون دستگاه در رتبه پنجم قرار گرفت که ۲۵ درصد کاهش نسبت به سال گذشته نشان میدهد.
گزارش مالی سه ماهه دوم اپل برای سال مالی ۲۰۲۴ شامل کاهش فروش آیفون بود. این شرکت به درآمد ۹۰.۸ میلیارد دلاری دست یافت که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴.۳ درصد کاهش داشت و درآمد کسبوکار آیفون با ۱۰.۵ درصد کاهش به ۴۶ میلیارد دلار رسید. میانگین قیمت محمولههای آیفون نیز با ۱.۳ درصد کاهش به حدود ۹۱۷ دلار رسید.
چرا فروش آیفون در چین کاهش یافت؟
آیفونها پیشرفته نیستند
زمانی آیفون پیشرفتهترین گوشی صنعت تلفن همراه بهشمار میرفت و نسل جدید گوشیهای اپل بحثبرانگیز بودند و معیاری را برای اندروید تعیین میکردند. بااینحال، اپل شروع به تمایز آیفونها فقط در سری Pro و پرو مکس کرد، درحالیکه نسخههای معمولی شبیه نسل قبلی بودند. بهاین ترتیب مفهوم «عملکرد پیشرفته» تا حدودی تنزل یافته است. این استراتژی سود آیفون و خرید محصولات را افزایش داده، اما منجر به کاهش درک مصرف کنندگان شده است.
براساس گزارشی از وال استریت ژورنال، تغییری بزرگ در چین رخ داده بهطوریکه برخی از مصرفکنندگان دیگر محصولات پرچمدار اپل را بهعنوان پیشرفتهتر نمیدانند و هواوی را برای ویژگیهایی مانند کیفیت دوربین، عمر باتری و قدرت سیگنال ترجیح میدهند. پیشرفتهای فناوری هواوی، مانند دوربینهای تلسکوپی با فوکوس فوقالعاده و قابلیتها خلاقانه، سطح نوآوری گوشیهای هوشمند را بالا برده است.
در مقابل، آیفونهای با صفحهنمایش 60 هرتزی، قدیمی به نظر میرسند، بهویژه وقتی رقبایی مانند هواوی بر روی یکپارچهسازی هوش مصنوعی تمرکز میکنند که جنبهای حیاتی از تلفنهای هوشمند مدرن است.
اپل در ارایه هوش مصنوعی تاخیر دارد
یک سال پس از محبوبیت قابل توجه مدل بزرگ هوش مصنوعی در تلفنهای همراه، اپل تمرکز خود را از پروژه ساخت خودرو به حوزه هوشمصنوعی تغییر داد. این حرکت در حالی صورت میگیرد که بازیگران بزرگ صنعت مانند سامسونگ و کوالکام هوش مصنوعی را بهعنوان یک عامل مهم برای پیشی گرفتن از اپل دنبال کردند. مدیرعامل کوالکام پیشبینی میکند که در سال ۲۰۲۴، تلفنهای هوشمند هوش مصنوعی در سطح جهان رشد کنند و کانالیز پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۲۷ افزایش قابل توجهی در محمولههای تلفنهای مبتنی بر هوش مصنوعی افزایش یابد.
تولیدکنندگان چینی گوشیهای هوشمند، از جمله شیائومی، ویوو، اوپو و آنر نیز فناوری هوش مصنوعی را در دستگاههای خود ادغام کردهاند و ویژگیهایی مانند معماریهای عکاسی محاسباتی و سیستمعاملهای مبتنی بر هوش مصنوعی را معرفی کردهاند. در حالیکه مدلهای بزرگ هوش مصنوعی در تلفنهای هوشمند ممکن است کاربرد عملی فوری نداشته باشند، آنها بهعنوان ابزار بازاریابی برای افزایش جذابیت محصول و ارتقاء آن عمل میکنند.
از سال ۲۰۲۳، اپل بیش از ۳۰ استارتاپ هوش مصنوعی را بهطور متوالی خریداری و خود را بهعنوان غول فناوری با بیشترین خرید در این حوزه معرفی کرده است. پیشبینی میشود که اپل در سالجاری میلادی ۴.۷۵ میلیارد دلار برای خرید بیش از ۲۰۰۰۰ سرور برای پشتیبانی از توسعه فناوری هوش مصنوعی سرمایهگذاری کند که نسبت به ۶۲۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۳ افزایش قابل توجهی دارد. با اینحال، در مقایسه با رهبران هوش مصنوعی مانند مایکروسافت، انویدیا، گوگل و متا، اپل بدون شک مانند کودکی است که تازه راه رفتن را یاد گرفته است. در زمینه هوش مصنوعی، اپل حتی ممکن است از سامسونگ پایینتر باشد.
به گفتهی تیم کوک، استفاده از هوش مصنوعی برای استفاده در تمام دستگاههای سختافزاری اپل یک برنامه بلندمدت و الزامی است. کوک اظهار امیدواری کرده است چه آیفون، آیپد، مک یا ویژن پرو باشد، هوش مصنوعی به این دستگاهها اضافه خواهد شد. با اینحال، برنامههای بلندمدت هیچ کمکی به وضعیت بد فعلی اپل نمیکند. اگر اپل بخواهد حجم فروش آیفون را افزایش دهد، باید از زمان حال شروع کند.
عرضه سری جدید آیپد، از جمله آیپد پرو و آیپد ایر برای این شرکت بسیار مهم است، اما کاهش فروش آیفون، بهویژه در بازار چین، چالش جدیدی بهوجود آورده است. عوامل موثر در این کاهش عبارتند از درک پیشرفتهای آیفون، عقب ماندگی در فناوری هوش مصنوعی در مقایسه با رقبا و چشمانداز در حال تحول نوآوری گوشیهای هوشمند. برای مقابله با این چالشها، اپل باید بر بهبود ویژگیهای پیشرفته محصولات خود و ادغام فناوریهای پیشرفته هوش مصنوعی برای ماندن در رقابت تمرکز کند.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید