بررسی دوبارهی آیفون ۱۵ پرو این بار با iOS 17.0.3؛ آیا داغ شدن برطرف شده است؟
این آپدیت اپل را نجات داد!
آیفون ۱۵ پرو به شدت در بررسیها داغ شد اما اپل مدعی شده با iOS 17.0.3 این مشکل برطرف شده است که در این مطلب به بررسی این ادعا میپردازیم.
آیفون ۱۵ پرو و پرو مکس بلافاصله بعد از اینکه رسما در دسترس قرار گرفتند، با مشکل داغی بیش از حد در انجام کارهای سنگین مواجه شدند. وضعیت اینطور بود که وقتی فشار زیادی به آنها وارد میشد، نمیتوانستند عملکرد پایدار خود را به خوبی حفظ کنند و در نتیجه با افت چشمگیر عملکرد مواجه میشدند.
اپل در ابتدا که این خبر منتشر شد سکوت کرد و منتظر ماند تا اینکه قضیه آنقدر جدی شد که حتی معتبرترین وبسایتهای حوزهی فناوری هم روی آن صحه گذاشتند. در ابتدا شایعه شد شرکت TSMC که وظیفهی ساخت تراشهی A17 پرو را بر عهده داشته، نتوانسته آنطور که باید آنها را بهینه طراحی کند. از آن جایی هم که اپل برای رسیدگی به تقاضای کاربران عجله داشت، تصمیم گرفت همان تراشههای نه چندان خوب را هم خریداری کند.
بعدها مشخص شد اصلا مشکل از A17 پرو نیست؛ بلکه فریم تیتانیومی نمیتوانست به خوبی فولاد ضد زنگ و آلومینیوم دما را پخش کند. در نتیجه گوشی وقتی داغ میکرد، راهی برای خروج دما وجود نداشت و دیگر نمیشد گوشی را به خاطر این مسأله در دست نگه داشت. کمی گذشت تا اینکه صبر اپل هم لبریز شد و با انتشار بیانیهای، مدعی شد مشکل هیچ یک از این دو عامل نیست، بلکه به نرمافزار مربوط میشود.
در واقع طبق گفتههای اپل، یک سری از نرمافزارها به خاطر بهینه نبودن و هماهنگ نبودن با سیستمعامل iOS 17، در پسزمینه یک سری فعالیتهایی داشتند که روی A17 پرو فشار وارد میشد و این تراشه حتی در انجام کارهای سبک هم داغ میکرد. اپل مدعی شد با توسعهدهندگان این برنامههای خاص صحبت و مشکل را با ارائهی یک آپدیت نرمافزاری برطرف میکند. آپدیتی که اخیرا برای آیفون ۱۵ پرو و پرو مکس و البته کل آیفونهای واجد شرایط برای دریافت iOS 17 منتشر شد iOS 17.0.3 است که با حجم تقریبا کمتر از 500 مگابایت در دسترس قرار گرفت. این آپدیت طبق ادعای اپل باید مشکل داغی بیش از حد آیفون ۱۵ پرو را برطرف کند اما آیا واقعا اینطور است؟
در این مطلب تصمیم گرفتیم بار دیگر به بررسی آیفون ۱۵ پرو و پرو مکس بپردازیم تا ببینیم آیا باز هم زیر فشار سنگین داغ میکنند یا خیر. این تستها همانهایی هستند که در ابتدا روی نسخهی iOS 17 این گوشیها صورت گرفت و شاهد داغ شدن بیش از حدشان بودیم.
دمای آیفون ۱۵ پرو با iOS 17.0.3
همانطور که مشاهده میکنید، دمای حالت کار معمولی با آیفون ۱۵ پرو در آپدیت iOS 17.0.2 و iOS 17.0.3 هیچ تفاوتی نداشت. در واقع در دور نخست تست، نه A17 پرو و نه آیفون ۱۵ پرو هیچ کدام خیلی داغ نشدند و حتی تحت فشار قرار دادن خود پردازنده در حالت ایزوله هم سبب نشد تا دمای آن به شکل چشمگیری افزایش پیدا کند. زمانی که آیفون ۱۵ پرو برای اولین بار هم تست شده بود، پردازندهی آن خیلی داغ نکرد.
دمای آیفون ۱۵ پرو در حالت عادی، مثل گلکسی اس ۲۳ اولترا و پیکسل ۷ پرو تقریبا کمتر از ۲۵ درجه بود. اما با ۱۰ دقیقه تماشای ویدیو در یوتیوب، این میزان به ترتیب در iOS 17.0.2 و iOS 17.0.3 حدودا ۴ و ۳ درجه افزایش پیدا کرد که یک درجه بهتر شد. ۱۰ دقیقه زیر فشار سنگین روی پردازنده، دمای گوشی به ۳۷ درجه رسید که باز هم هیچ تفاوتی در مقایسه با قبل نداشت اما همچنان گلکسی اس ۲۳ اولترا و پیکسل ۷ پرو خنکتر ظاهر شدند.
اما مشکل از زمانی شروع میشود که گرافیک A17 پرو را تحت فشار قرار دهیم. در تست سنگین سهبعدی، در ۵ دقیقهی نخست دمای گوشی حدودا ۲ درجه خنکتر از قبل بود. بعد از ۲۰ دقیقه، باز هم حدود ۲٫۵ درجه عملکرد خنکتری را شاهد بودیم که نزدیک به گلکسی اس ۲۳ اولترا بود. تست ضبط ویدیوی 4K با سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه سبب شد دمای آیفون نسبت به قبل حدودا ۳٫۴ درجه کمتر شود که عدد قابل توجهی است اما همچنان در مقایسه با گلکسی اس ۲۳ اولترا داغتر است. در نهایت هم این تست ۵ دقیقهای، به مدت ۵ دقیقهی دیگر ادامه پیدا کرد که در این حالت، آیفون در مقایسه با قبل خودش ۴ درجه کاهش دما داشت اما در مقایسه با گلکسی اس ۲۳ اولترا، ۵ درجه گرمتر بود.
با iOS 17.0.3، اپل موفق شد ۲ تا ۴ درجه دمای آیفون ۱۵ پرو و پرو مکس را زیر فشار سنگین کاهش دهد که عدد خوبی محسوب میشود.
اگرچه دمای محیط در این تست تأثیر بسیار مهمی دارد و میتواند تفاوتهای زیادی را رقم بزند اما با این حال به وضوح پیداست که iOS 17.0.3 در کاهش دمای آیفون ۱۵ پرو و پرو مکس نقش بهسزایی داشته است. البته شاید در تستهای دیگر این تفاوت دما دیگر بین ۲ تا ۴ درجه نباشد؛ یعنی بیشتر یا کمتر باشد اما به صورت کلی، این آپدیت جدید اپل قطعا تأثیر مثبتی داشته است.
البته این تستها لزوما شرایط مختلف را بررسی نمیکنند. برای مثال یک کاربر شاید با گوشی خود ۳۰ ساعت فیلم 4K با سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه ضبط کند و این موضوع شاید باعث شود گوشی به مراتب داغتر شود. با این حال در تستهای مشابه، آیفونها خوب دوام آوردند. حتی در اپلیکیشنهایی مثل اینستاگرام که با A17 پرو هم مشکل داشتند، دیگر مشکل خاصی مشاهده نشد.
البته نباید این موضوع را فراموش کرد که آیفون ۱۵ پرو و پرو مکس شاید به شکل قابل توجهی در مقایسه با قبل خنکتر شده باشند و این موضوع در تستها هم کاملا مشهود است اما هنوز نمیتوان این حقیقت را انکار کرد که این گوشیها به شکل قابل توجهی در مقایسه با رقبای اندرویدی خود داغتر هستند و هنوز هم زیر فشار سنگین نمیتوانند به اندازهی آنها عملکرد پایدار خود را حفظ کنند. برتری آیفونهای جدید به رقبای اندرویدی صرفا به این خاطر است که A17 پرو در حالت عادی فوقالعاده قدرتمند است و حتی با از دست دادن بخش بزرگی از توانش باز هم از بهترینهای اندرویدی بهتر ظاهر میشود. هرچند داغ شدن را نمیتوان نادیده گرفت.
اما سوالی که حالا وجود دارد این است که آیا آیفون ۱۴ پرو مکس و ۱۳ پرو مکس هم به اندازهی آیفون ۱۵ پرو داغ میکنند؟ اگرچه پردازندههای به کار رفته در پرچمدارهای نسل قبل اپل هم فوقالعاده قدرتمند بودهاند اما با این حال بعد از عرضهی رسمی این گوشیها تا این اندازه از داغ شدن آنها خبری نبود. با این حال وبسایت Android Authority تصمیم گرفت برای مطمئن شدن از این موضوع، این گوشیها را مورد بررسی قرار دهد تا مشخص شود وضعیت آنها زیر فشار سنگین چگونه است.
تصویر بالا نشان میدهد بار دیگر در دمای عادی، هر چهار گوشی یعنی آیفون ۱۵ پرو با آپدیت iOS 17.0.2، آیفون ۱۵ پرو با آپدیت iOS 17.0.3، آیفون ۱۴ پرو مکس و آیفون ۱۳ پرو مکس، کمتر از ۲۵ درجه هستند که کاملا خنک محسوب میشود. اما بعد از ۱۰ دقیقه تماشای ویدیو از یوتیوب که البته نیازمند روشن بودن اینترنت هم هست، دمای این گوشیها از ۲۴٫۶، ۲۴٫۷، ۲۴٫۱ و ۲۴٫۵ به ترتیب ۴، ۳، ۲ و ۱ درجه افزایش پیدا کرد و این یعنی آیفون ۱۳ پرو مکس خنکترین گوشی در این تست بود.
با ۱۰ دقیقه وبگردی، وضعیت کمی تغییر کرد به این صورت که دمای این چهار گوشی به ترتیب ۱ درجه کاهش، ۰٫۷ درجه، ۰٫۵ درجه و ۲ درجه افزایش پیدا کرد. در این تست آیفون ۱۴ پرو مکس توانست بهترین عملکرد را از خود به نمایش بگذارد اما به صورت کلی هر چهار گوشی نسبتا خنک بودند. با ۱۰ دقیقه زیر فشار سنگین قرار دادن پردازنده، هر چهار گوشی به دمای ۳۷ درجه رسیدند اما آیفون ۱۳ پرو مکس تنها گوشی بود که دمایش به ۳۶٫۷ درجه رسید و توانست عملکرد خوبی را از خود به نمایش بگذارد.
در تست مربوط به پردازندهی گرافیکی، آیفون ۱۵ پرو با آپدیت iOS 17.0.2 بدترین عملکرد را از خود به نمایش گذاشت اما آیفون ۱۵ پرو با iOS 17.0.3 توانست در بسیاری از بخشها نه تنها مشابه بلکه حتی بهتر از دو گوشی دیگر ظاهر شود. اینطور که از تست پیداست، در ۵ دقیقهی نخست، دمای آیفون ۱۵ پرو با آپدیت قدیمی به ۴۴ درجه رسید، دمای آیفون ۱۴ پرو مکس و ۱۳ پرو مکس هم به ترتیب به ۴۳٫۷ و ۴۳٫۱ درجه رسید در حالی که آیفون ۱۵ پرو با آپدیت جدید فقط ۴۱٫۶۵ درجه گرم شد و خنکتر از سه گوشی دیگر بود.
۲۰ دقیقه این فشار روی گرافیک ادامه پیدا کرد اما باز هم آیفون ۱۵ پرو با آپدیت جدید توانست از هر سه گوشی دیگر خنکتر عمل کند. هرچند دمای هر چهار گوشی حداقل ۲ و حداکثر ۳ درجه افزایش داشت. با ضبط ویدیوی 4K با سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه به مدت ۵ دقیقه، جز آیفون ۱۵ پرو با آپدیت قدیمی، سه گوشی دیگر تقریبا به یک اندازه گرم شدند و دمایشان بین ۳۵ تا ۳۶ درجه بود اما آیفون ۱۵ با آپدیت iOS 17.0.2 به دمای ۳۸٫۵ درجه رسید که زیاد محسوب میشود؛ آن هم فقط برای ۵ دقیقه فیلمبرداری.
وقتی فیلمبرداری در وضوح 4K با سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه به مدت ۵ دقیقهی دیگر ادامه پیدا کرد، آیفون ۱۴ پرو مکس و ۱۳ پرو مکس توانستند دمای خود را بین ۳۸ تا ۳۸٫۵ حفظ کنند اما دمای آیفون ۱۵ پرو با iOS 17.0.3 به ۳۹٫۶ و دمای آیفون ۱۵ پرو با آپدیت قدیمی هم به ۴۳٫۷ درجه رسید که عملا داغ محسوب میشود.
اگرچه دمای آیفون ۱۵ پرو با آپدیت قدیمی واقعاً زیاد بود و نمیشد گوشی را در دست نگه داشت، اما اپل با آپدیت جدید خود وضعیت را به مراتب بهتر کرد. هرچند هنوز جلوی داغ شدن گوشی کاملا گرفته نشده است. اما نکتهی جالبی که وجود دارد این است که حتی آیفونهای قدیمیتر یعنی ۱۴ پرو مکس و ۱۳ پرو مکس هم زیر فشار سنگین داغ کردند؛ صرفا چون این داغ شدن به اندازهی آیفون ۱۵ پرو با آپدیت iOS 17.0.2 نبود، دلیل نمیشود آنها را خنک در نظر گرفت. این یعنی کاربران آیفونهای گرانقیمت به افزایش دما زیر فشار سنگین عادت دارند اما آیفون ۱۵ پرو با iOS 17.0.3 خیلی بیشتر شبیه به آیفونهای قدیمی بود تا آیفون ۱۵ پرو با آپدیت قدیمی.
با iOS 17.0.3 حالا دمای آیفون ۱۵ پرو بسیار شبیه به دمای آیفون ۱۴ پرو مکس و ۱۳ پرو مکس شده است.
اکنون میتوان گفت آیفون ۱۵ پرو و پرو مکس ارزش خرید بالایی دارند چون دمای آنها زیر فشار سنگین به اندازهی همان آیفونهای مدل پروی دو سال قبل افزایش پیدا میکند که برای کاربران آیفون چیز عجیبی نیست. نکتهی جالبی که در رابطه با آیفونها وجود دارد این است که گرافیک آنها در سه نسل ۱۳، ۱۴ و ۱۵ به شکل کاملا پایداری در محدود کردن قدرت عمل کرده است؛ یعنی هر سه گرافیک بعد از رسیدن به یک دمای مشخص، با کاهش توان سختافزاری مواجه میشوند تا دما کاهش پیدا کند. آیفون ۱۵ پرو فقط دیرتر، سیستم کاهش قدرت خود را راه میاندازد که این باعث میشود گوشی کمی داغتر باشد.
این یعنی آیفون ۱۵ پرو همچنان در مقایسه با سایر گوشیهای اپل داغتر است؛ به خصوص در فیلمبرداری در وضوح 4K با سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه. اما این داغی دیگر آزاردهنده نیست و کاربران حتی زیر فشار سنگین هم میتوانند حداقل گوشی آیفون خود را در دست نگه داشته باشند.
iOS 17.0.3 چگونه این مشکل را برطرف کرد؟
هنوز دقیقا مشخص نیست که آپدیت iOS 17.0.3 دقیقا چه مشکلاتی را برطرف کرده است اما با این حال، به نظر میرسد یکی از اصلیترین دلایلی که سبب شده اپل این آپدیت را ارائه کند، مشکل داغ شدن بیش از حد آیفون ۱۵ پرو بوده است. البته اگرچه آیفون ۱۵ پرو در پخش ویدیو از یوتیوب یا وبگردی به شدت مورد تست و بررسی قرار نگرفت اما گزارشهایی که به داغ شدن این گوشی حین کار با اپلیکیشنهای معمولی نظیر اینستاگرام اشاره داشتند، ظاهرا خیلی جدی نبودند چون به نظر میرسید یک عدم هماهنگی در این بین وجود داشت.
ظاهرا این ناهماهنگی سبب میشود پردازنده در واقع اورکلاک شده و با نهایت توان خود کار کند و همین مورد هم قاعدتا باعث داغی بیش از حد گوشی میشد به گونهای که نمیشد حتی گوشی را در دست گرفت. دلیل اصلی داغ شدن زیاد آیفونهای جدید حین ضبط ویدیو یا انجام بازیهای سنگین هم همین بود.
نکتهی مثبت قضیه برای اپل هم اینجاست که بعد از ارائهی آپدیت، خبری از کاهش امتیاز در بنچمارک نبود. برخیها تصور میکردند اپل با ارائهی آپدیت نرمافزاری میخواهد از توان سختافزاری پردازندهی A17 پرو بکاهد تاب تواند مشکل داغی بیش از حد را جبران کند اما بعد از عرضهی iOS 17.0.3 هیچ مشکل خاصی برای آیفون ۱۵ پرو و پرو مکس در تستهای بنچمارک به وجود نیامد و این گوشیها باز هم امتیاز مشابهی را کسب کردند تا مشخص شود اپل هیچ دستکاری در این زمینه انجام نداده است.
با تمام این تفاسیر، به نظر میرسد اپل توانسته باشد از آزمون سختی که داشته پیروز خارج شود و با ارائهی یک آپدیت نرمافزاری خوب، بدون فدا کردن توان سختافزاری، مشکل داغی بیش از حد گوشیهای پرچمدارش را برطرف کند.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید