با پیشرفت و محبوبیت بیشتر سرویس Xbox Game Pass در ارائه کتابخانه بزرگی از بازیها برای کاربران، آیا پلی استیشن هم باید راه مایکروسافت و ایکس باکس را برای جذب کاربران و ساخت یک رقیب برای سرویس محبوب آنها پیدا کند؟
امروزه صحبتهای بسیاری درباره سرویس ایکس باکس گیم سرویس ایکس باکس گیم پس در میان دارندگان کنسولهای ایکس باکس وان و سری ایکس یا اس شنیده میشود. در واقع مایکروسافت با ساخت این سرویس، راهی پیش روی کاربرانی که از بودجه مالی کمتری برخوردار هستند گذاشته تا ماهیانه با پرداخت مبلغی از پیش تعیین شده و ثابت، به جدیدترین بازیهای روز دسترسی داشته و در کنار آن صدها عنوان دیگر را در کتابخانه گیم پس خود داشته باشند.
به هر حال تجربه بازیهای جدید در بهترین کیفیت همیشه به عنوان یک تفریح گران قیمت در نظر گرفته شده که تنها بخشی از افراد میتوانند به صورت روزمره به آن بپردازند و لذت ببرند. با این وجود سرویس گیم پس شرایطی را فراهم کرده که دیگر هرکسی با یک تلویزیون و کنسول نسل هشتمی یا نهمی ایکس باکس، میتواند در کنار سایر کاربران بازیهای جدید و متنوع را تجربه کند. با این وجود، حتما این سوال در ذهن کاربران هنگام خرید کنسول جدید ایجاد خواهد شد که سونی با ارائه دستگاههای پلی استیشن چه سرویسی را ارائه میکند؟
در حال حاضر بدون شک رقیب شماره یک مایکروسافت در صنعت گیم، سونی است که با عرضه کنسولهای پلی استیشن طی دو دهه اخیر این کمپانی را در اوج رقابت قرار داده است. اما با شروع نسل نهم، رفته رفته سرویس جدید ایکس باکس باعث شد تا کاربران بیشتری به خرید کنسولهای جدید مایکروسافت نظر مثبت پیدا کرده و رقابت آن با سونی حتی شدیدتر شود.
مسیر غلطی که سونی برای پلی استیشن در پیش گرفته است
اینکه سونی باید به این رقابت جدید واکنش نشان دهد یک مورد کاملا واضح است، اما اینکه چطور و آیا میتواند چنین خدمات مشابهی را برای کاربران ارائه کند در هالهای از ابهام قرار دارد.
اخیرا شرکت سونی فروشگاههای آنلاین دو کنسول پلی استیشن 3 و Vita را به کلی تعطیل کرده و همچنین برخی از استودیوهای زیر دست خود را که پیش از این کمک بسیاری در پیشرفت کمپانی کرده بودند را نیز مرخص کرده است. به علاوه، شنیده شده که برخی کارکنان قدیمی سونی که در طراحی سری بازیهای معروفی مانند Uncharted و The Last of Us نقش داشتهاند نیز اخیرا خود از همکاری با این کمپانی کنارهگیری کردهاند.
به گفته آنها، سونی اخیرا فقط و فقط به عناوین بزرگ و انحصاری خود فکر میکند و دیگر به فکر تامین خدمات برای کارکنان خود نیست و بسیاری از پروژههای بزرگ و ناتمام را کنسل کرده است. با این حساب، چنین تصمیماتی هرگز آن چیزی که سونی باید در جذب کاربران انجام دهد نیست.
با این حال درست است که کنسولهای پلی استیشن به سرعت فروش میروند و میزان سود این شرکت از صنعت گیم بسیار مناسب و همیشه مثبت بوده، اما اگر اتفاق تازهای رخ ندهد و سونی کاری برای رقابت پیش رو انجام ندهد، احتمالا در آینده با مسائل مختلفی رو به رو خواهد شد که مدیران آن فکرش را نمیکردند. در حالی که مایکروسافت به دنبال خرید و پشتیبانی از سازندگان مختلف است، سونی برای کنسولهای پلی استیشن تنها بازیهای انحصاری تولید میکند و سرویسدهی برای کاربران را نادیده میگیرد تا فقط از بازی در نقش خدای جنگ لذت ببرند.
اگر سونی سرویس مشابه ایکس باکس گیم پس را ارائه کند چه میشود؟
اگر شرایط عوض شود و سونی چنین سرویسی را برای کاربران خود ارائه دهد، بدون شک تعداد افرادی که هماکنون به دنبال خرید کنسول پلی استیشن 5 هستند افزایش یافته و سرویس مربوطه نیز اعضای زیادی را مجذوب خود خواهد کرد. شاید حتی با انجام این کار، مهر پیروزی به شرکت سونی داده شده و در اقدامی دیگر مایکروسافت را به کلی پشت سر بگذارد؛ چرا که هماکنون بدون ارائه چنین سرویسی جمع انبوهی از کاربران پلی استیشن 5 را به ایکس باکس سری ایکس و اس ترجیح میدهند، چه برسد به اینکه سرویس مشابه گیم پس نیز در آن گذاشته شود!
همچنین اگر افراد این سرویس جدید سونی را خریداری کنند، مجبور هستند تا برای دسترسی به بازیهای خود ماهیانه مبلغی را پرداخت کنند؛ کاری که در دراز مدت به دائم شدن تعداد کاربران و همچنین سود بسیاری برای کمپانی منجر خواهد شد. اما شاید دلیل واضحی برای راهاندازی نشدن این سرویس توسط سونی وجود داشته باشد.
چرا پلی استیشن چنین سرویسی را در حال حاضر ندارد؟
کمی عجیب به نظر میرسد اما پیش از هرچیز باید به نکته گفته شده در پاراگراف قبلی توجه کنید؛ اینکه انجام این کار و راهاندازی چنین سرویسی در دراز مدت سود قابل توجهی خواهد داشت. با این حساب، احتمالا میدانید که مایکروسافت چقدر در خرج کردن ماهر بوده و سرمایه آن تا چه حد عمیقتر از سونی است. بگذارید با این مثال توضیح دهیم که اخیرا مایکروسافت میلیاردها دلار خرج کرد تا تنها استودیو بتزدا (Bethseda) را با تمامی استودیوهای زیرمجموعه آن خریداری کند!
با این وجود منظور از این مثال هرگز به معنای این نیست که سونی نمیتواند چنین خرجی را انجام دهد یا توان راهاندازی سرویس مشابه ایکس باکس گیم پس را برای کنسولهای پلی استیشن ندارد، بلکه اگر این کار را انجام دهد، روی کاغذ ممکن است که ریسک بزرگی کرده و در آینده با عواقب بسیاری مواجه شود. اما آیا این یعنی سونی هیچ وقت نباید به سمت ساخت چنین سرویسی برای کاربران خود حرکت کند؟
شاید بهترین راه برای این شرکت ساخت یک اکوسیستم کوچک و سپس گسترش آن باشد تا رفته رفته بدون نیاز به خرج بیشتر، از سود همان سرویس کوچک منابع بزرگتری را به دست آورد. برای مثال در حال حاضر این شرکت سرویس پلی استیشن پلاس (PlayStation Plus) را دارد که با آن کاربران با پرداخت مبلغی ماهیانه میتوانند دو یا سه بازی را دریافت کنند و در کتابخانه بازیهای خود نگه دارند؛ اما تا زمانی که عضو پلاس باشند.
با این وجود نحوه عملکرد سرویس پلاس چندان هم با گیم پس مشابه نیست، چراکه بازیهای ارائه شده تنها تا یک ماه برای دانلود رایگان در دسترس کاربران خواهند بود و اگر زمان آن بگذرد، دیگر قادر به دریافت آنها نیستید. اما اگر به مدت یک سال هر ماهه بازیها را دانلود و ذخیره کنید، پس از گذشت مدتی کتابخانه بزرگی از بازیها را خواهید داشت که برای خرید هرکدام، باید مبلغ بسیاری را پرداخت میکردید. در حالی که اگر در ایکس باکس گیم پس شرایط متفاوت است؛ تا به امروز، تمام بازیهایی که وارد این سرویس اشتراکی شدهاند، حداقل ۳ ماه در دسترس بودهاند؛ برخی دیگر از عناوین نیز بیشتر از ۲ سال است که در دسترس مشترکین Xbox Game Pass قرار دارد!
با این وجود سونی در سال گذشته یک قابلیت خاص را برای کنسول پلی استیشن 5 معرفی کرد که در کنار عناوین مورد انتطار انحصاری و همچنین هپتیک فیدبک روی کنترلرهای دوال سنس، شاید مهمترین دلیل برای کاربران در خرید PS5 باشد. طبق اعلام این شرکت، افرادی که پلی استیشن 5 خود را خریده و در سرویس پلاس نیز عضو هستند، میتوانند ۲۰ عنوان مختلف و بینظیر از جمله Days Gone و Detroit: Became Human را رایگان دریافت کنند. اما این مورد نیز در مقابل سرویس ایکس باکس گیم پس بسیار کوچک بوده و نمیتوان آن را مقایسه کرد.
راه چاره سونی
به هر حال شاید بهترین کار برای سونی، ارائه سرویس مشابه نباشد. چراکه عملا نیازی نیست که به صورت کاملا دقیق، کاری مشابه با ایکس باکس گیم پس انجام شده و میلیونها دلار خرج جمعآوری یک مجموعه و سرویس جدید شود که خود به چهارمین سرویس سونی تبدیل خواهد شد. بلکه همانطور که توضیح دادیم، بهترین راه پیش روی سونی برای اینکه بتواند خود را در رقابت سرویسها کمی جلوتر ببرد، پیشرفت و گسترش همان پلی استیشن پلاس است.
ترکیب پلاس با سرویس PlayStation Now میتوانید اولین حرکت از سوی این شرکت باشد که اخیرا شایعات بسیاری درباره آن نیز شنیده میشود. اما به هر طریق، لازم است تا در آینده قیمت سرویس ماهیانه در رقابت با گیم پس کاهش یافته و تعداد بازیهای آن افزایش پیدا کند تا مایکروسافت نیز در این زمینه احساس خطر کند.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید