ایلان ماسک

پروژه جدید ایلان ماسک؛ جایگذاری تراشه در مغز میمون و انجام بازی‌های ویدیویی

قدرت تراشه‌های کنترل ذهن

1%
  • 0/10
پروژه جدید ایلان ماسک؛ جایگذاری تراشه در مغز میمون و انجام بازی‌های ویدیویی ۱ ۳۰ فروردین ۱۴۰۰ مقالات فناوری کپی لینک

اخیرا ایلان ماسک (Elon Musk) ویدیویی در یوتیوب منتشر کرده که در آن میمونی به نام Pager بازی Pong را با کمک تراشه داخل مغزش بازی می‌کند. با این حال به گفته او پیشرفت این تراشه می‌تواند در آینده به برتری هوش مصنوعی بر مغز انسان منجر شود!

پیشرفت تکنولوژی صد درصد جهان را طی سال‌های گذشته تغییر داده است. گوشی‌های تاشو، ماشین‌های برقی با نهایت سرعت ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت و چندین گجت هوشمند و عجیب دیگر که در دهه گذشته معرفی شده‌اند. با این حال اگر سه دهه پیش درباره تکنولوژی با فردی صحبت می‌کردید، شاید او هرگز انتظار دیدن چنین چیزهایی را نداشته و شما را هم برای گفتن این حرف‌ها مسخره می‌کرد! اما جالب است بدانید که همیشه مسئله پیشرفت تکنولوژی و ارتقا سطح کیفی زندگی مردم در چنین مواردی خیلی هم دور از انتظار نبوده است.

برای مثال در کتاب‌های کامیک یا داستان‌های تخیلی (که امروزه روی پرده سینما می‌روند) بسیاری از این اتفاقات توسط ذهن بشر از پیش دیده شده است. مانند پیش‌بینی ماشین‌های پرنده و همچنین قرار دادن یک چیپ چند میلی‌متری در مغز که باعث کسب برخی مهارت در فرد مورد نظر می‌شود.

چیپ‌های ایلان ماسک مهارت‌ها را در مغز جای می‌دهد!

ایلان ماسک مدیر عامل شرکت تسلا (Tesla)، کسی است که تک به تک این ایده‌ها را جدی گرفته و ظاهرا تمام تلاش خود و مجموعه‌اش را با خرج‌های بزرگ به کار گرفته تا هرآنچه که در کتاب‌های کامیک و فیلم‌های تخیلی دیده بودیم را به واقعیت تبدیل کند.

چیپ‌های Neuralink ساخته دست دانشمندانی است که زیر نظر او مشغول به فعالیت هستند و اخیرا ویدیویی را منتشر کرده‌اند که در آن، یک میمون ۹ ساله به نام پیجر (Pager) قادر شده تا با دسته جوی استیک (Joystick) بازی کند و ذهنی آماده برای چالش‌های بازی Pong داشته باشد. هدیه او نیز برای رد کردن مراحل مختلف و یاد گرفتن نحوه کار با دسته بازی، اسموتی موزی است که در پک‌های شیک به او داده می‌شود!

با این وجود ظاهرا برخلاف روش‌های قدیمی یاد دادن مهارت‌ها به میمون، در نظر ایلان ماسک کمی متفاوت است. به نحوی که دو چیپ Neuralink در روی سر پیجر گذاشته شده که به او اجازه می‌دهد تا اطلاعات مربوط به اندازه‌گیری مقدار لازم برای کشیدن و ضربه زدن روی دکمه‌های دسته را یاد بگیرد. این در حالی که ۶ هفته از جایگذاری این چیپ روی سر پیجر می‌گذرد و ظاهرا روند یادگیری او نیز به همین مقدار طول کشیده است.

به گفته سازندگان، این چیپ قادر بوده تا طی هفته‌های گذشته فعالیت‌های ذهنی پیجر را ضبط کرده و آن را در حافظه خود و در رایانه دانشمندان ذخیره کند. همه این داده‌ها توسط چیزی حدود ۲,۰۰۰ سیم کوچک که داخل چیپ Neuralink گذاشته شده‌اند ثبت شده و تماما حرکات انگشت و دستان را زیر نظر داشته‌اند. سپس اطلاعات حرکتی پیجر به نحوی رمزگشایی شده تا افراد بتوانند هر کاری که او انجام می‌دهد را در یک الگوریتم خاص پیش‌بینی کنند و نحوه انجام درست آن را به او یاد دهند. به نحوی که دیگر به جای استفاده بی‌هدف از کنترلر بازی، به گفته ایلان ماسک حتی قادر باشد تا نشانگر روی صفحه را با دقتی مشابه انسان کنترل کند و برای انتخاب کردن گزینه تکان دهد.

با این حال جالب است بدانید که در ویدیو منتشر شده نیز پیجر دقیقا همین کار را انجام می‌دهد، اما اندرو جکسون (Andrew Jackson) دانشمند کمپانی Neural Interface اظهار کرده است که دیدن میمون‌هایی با قابلیت کنترل نشانگر روی صفحه یا تجربه بازی‌های ویدیویی چندان هم اتفاق تازه‌ای نیست. او بیان کرده که اولین تجربه دیدن میمون‌ها برای انجام کارهایی مثل حل کردن یک پازل، به سال ۲۰۰۲ برمی‌گردد، اما شاید حتی اگر کمی دید منتقدانه نسبت به این موضوع داشته باشیم، در واقع سال ۱۹۶۰ بود که برای اولین بار چنین قابلیتی را با مسئله «شرطی کردن» در ذهن میمون‌های آزمایشگاهی قرار می‌دادند. همچنین در سال ۲۰۰۶ این آزمایش روی انسان نیز انجام شده بود و ثابت شده که انجام کارها به شرط گرفتن پاداش، می‌تواند ذهن بشر را هم به کنترل نسبی توسط فرد یا افراد شرط ‌گذار درآورد.

او اضافه کرد که ویدیو منتشر شده توسط ایلان ماسک بدون شک یک پیشرفت بزرگ در علم را نشان می‌دهد، اما به هر حال تا زمانی که جزئیات دقیقی از اطلاعات آن در دسترس عموم یا دانشمندان دیگر قرار نگیرد، نمی‌توان آن را تایید یا رد کرد. چرا که در گذشته نیز این کار بدون نیاز به یک چیپ الکترونیکی انجام شده و باید دید که نقش قرار دادن یک دستگاه در کنار مغز یک موجود زنده تا چه حدی می‌تواند روی یادگیری او تاثیرگذار باشد.

به هر حال این مسئله که عملا بدون نیاز به اتصال یک کابل به مغز پیجر او قادر به یادگیری سریع یک بازی شده قطعا یک پیشرفت است. چرا که انجام دادن این کار با کمک چند کابل شاید بسیار راحت‌تر از آنچه که می‌بینیم انجام می‌شد و اینکه دانشمندان زیر نظر ایلان ماسک قادر هستند تا سیگنال‌ها را به صورت بی‌سیم به مغز مقصد بفرستند بسیار نکته مهمی است. اتصال کابل به مغز ممکن است موجود زنده را دچار اختلال‌های ذهنی کرده و از طرفی باز شدن لایه پوست قاعدتا به نفوذ ویروس‌ها و مریض شدن او منجر می‌شود.

چیپ‌هایی که قدرت کنترل اجسام را می‌دهند

حدودا یک سال پیش بود که ایلان ماسک به صورت زنده تصاویری از سه خوک را منتشر کرد که سیگنال‌های مغزی یکی از آن‌ها به صورت مستقیم ضبط شده و به بینندگان نمایش داده می‌شد.

در واقع هدف این کار مشاهده این موضوع بود که کدام اطلاعات از مغز انسان یا یک موجود زنده، این قابلیت را دارند تا توسط چیپ‌های ساخته شده ضبط می‌شود. این کار می‌تواند به دستورهای ذهنی به چیپ، بدون نیاز به استفاده از دست کمک کند؛ کاری که به گفته ایلان ماسک و دانشمندان تحت نظر او می‌تواند در آینده باعث شود تا افراد فلج یا دارای نقص‌عضو، بتوانند به راحتی تنها با دستور ذهن خود اجسام خاصی را جا به جا کرده و کنترل کنند. فعالیتی درست مشابه با آنچه که در فیلم Ant-Man دیده شده بود؛ جایی که قهرمان داستان از یک چیپ کوچک پشت گوش خود برای کنترل حرکات مورچه‌ها استفاده می‌کند تا قهوه جلوی دست او را شیرین کنند!

پنج‌شنبه هفته گذشته، ایلان ماسک درباره این تکنولوژی جدید اعلام کرد که افراد با استفاده از این چیپ می‌توانند از گوشی هوشمند خود بسیار سریع‌تر از انگشتان دست استفاده کنند. او اعتقاد دارد که یک روز هوش مصنوعی می‌تواند انسان‌ها را پشت سر بگذارد و جهان را کنترل کنند. طبق گفته ماسک نه‌تنها از این واقعه دور نیستیم، بلکه سرعت کار آن‌ها به شدت رو به افزایش است و طی سالیان گذشته در آزمایشگاه‌های OpenAI و Deep Mind دانشمندان او به موفقیت‌هایی رسیده‌اند که احتمال وقوع رویداد برتری هوش مصنوعی بر ذهن بشر را حتی نزدیک‌تر می‌کند.

ایلان ماسک می‌گوید که در حال حاضر نیز به واسطه گوشی‌ها و گجت‌های هوشمند می‌توان انسان را یک ربات هوشمند دانست که لایه‌ای از اپلکیشن‌ها و کامپیوترها را روی احساس خود کشیده است. حال با پیشرفت علم و استفاده از چیپ‌های مختلف، او معتقد است که تعامل بین مغز و این لایه می‌تواند تا چندین برابر افزایش پیدا کرده و در استفاده درست، در جهت رفاه حال مردم ساخته شود.

این لایه دیجیتالی عملا می‌تواند هرچیزی مانند یک گوشی هوشمند یا حتی اکانت اینستاگرامی شما باشد. با این حال اگر پیشرفت این چیپ‌ها به عرضه جهانی آن‌ها منجر شود، طولی نخواهد کشید که افراد قادر به ارسال پیام‌ و فایل‌هایی برای یکدیگر حتی بدون نیاز به در دست گرفتن گوشی خود خواهند بود. همچنین اگر پیشرفت آن را در آینده ببینیم، هیچ بعید نیست که روزی ذهن افراد ذخیره شده و در یک بدن رباتیک قرار داده شود تا حتی بعد از مرگ نیز همچنان زنده بمانند!

به نظر شما این ایده ایلان ماسک می‌تواند منجر به تغییراتی در جهان شود؟



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

1 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments