دعوای حقوقی اپیک گیمز و اپل به آخر خط رسید
شکستی برای بازیسازان!
پس از کشمکشها و درگیریها فراوان، در نهایت اولین حکم پرونده دعوای حقوقی دو شرکت اپیک گیمز و اپل در دادگاه ایالات متحده آمریکا صادر شد.
شرکت اپیک گیمز چند سالی است که با غولهای صنعت بازیهای ویدیویی و تکنولوژی درگیر شده و برای پیشبرد اهداف خود و مقابله با یک سری از سیاستهای ضد رقابتی، موضوع را به دادگاههای بین المللی نیز کشانده است. همه چیز از بازی فورتنایت شروع شد! زمانی که این عنوان برای نخستین بار در دسترس گیمرها قرار گرفت، به لطف گیمپلی هیجانانگیز خود و تغییر و تحولهای عظیم در سبک بتل رویال، حسابی سر و صدا به پا کرد و در بازه زمانی بسیار کوتاه به جامعهی چند میلیون نفری دست یافت. با گذشت زمان، فورتنایت رکوردهای متعددی را یکی پس از دیگری به خود اختصاص میداد و در پی موفقیت چشمگیر، درآمدهای هنگفتی را برای شرکت اپیک گیمز به همراه آورد.
در این میان، با توجه به سیاستهای اپل و گوگل، تنها ۷۰ درصد از درآمد یک محصول به شرکت ناشر و تیم توسعهدهنده آن تعلق میگیرد و ۳۰ درصد باقی مانده به جیب آنها میرود. از آنجا که درآمد فورتنایت به میلیونها دلار رسیده بود، تقسیم سود آن با گوگل و اپل چندان عادلانه به نظر نمیرسید و به همین خاطر کمپانی اپیک گیمز برای جلوگیری با این موضوع، دست به اقدامات مختلفی زد. از تاسیس فروشگاه اپیک گیمز برای پلتفرم رایانهی شخصی و مقابله با استیم گرفته تا انتشار یک لانچر اختصاصی برای سیستم عامل اندروید و ارائهی درگاههای مستقیم، همگی برای مقابله با سیاست تقسیم ناعادلانه سود میان سازنده و ناشر در طول این چند سال صورت گرفتند.
به طور کلی، اپیک گیمز از سهم زیادی که استورها از سود فروش اپها میگیرند، رضایت ندارد و بعد از اینکه به یکی از مهرههای تاثیرگذار در صنعت بازیهای ویدیویی تبدیل شد، برای مقابله با این سیاست ایستاد. اما این خواسته چندان هم به نفع اپیک گیمز نبوده، چرا که چند وقتی است درگیری بزرگی با ابرغول دنیای تکنولوژی از جمله اپل و گوگل به وجود آمده و کار به دادگاههای بین المللی رسیده است. حال پس از ماهها کشمکش و درگیری، سرانجام یک قاضی دادگاه منطقهای در ایالات متحده آمریکا حکم نهایی این پرونده را صادر کرد که این رای اگرچه یک سری امتیازهایی را به اپیک گیمز و سایر توسعهدهندگان میدهد، اما در مجموع همه چیز به نفع اپل رقم خورده است.
به بیان دقیقتر، ایوون گونزالس راجرز، قاضی پرونده، در حکم خود اعلام کرد که سیاست اجباری اپل به انتقال تمامی پرداختهای درون برنامهای به فروشگاه اپ استور عادلانه نیست و این شرکت از این پس نمیتواند اجبار کند که توسعهدهندگان باید تمامی خریدهای درون برنامهای خود را از طریق فروشگاه رسمی اپ استور انجام دهند. این در حالی است که کوپرتینوییها پیشتر سی درصد از درآمد حاصل از پرداختهای درون برنامهای از جمله فروش لوت باکسهای بازی فورتنایت را تصاحب میکردند. گفته شده که این دستور در صورت عدم صدور حکم جدید، از روز هجدهم آذر ماه سال جاری (مصادف با نهم دسامبر سال ۲۰۲۱ میلادی) اجرایی خواهد شد.
با این وجود، ماجرا صرفا به این یک مورد ختم نمیشود. در حالی که این حکم کنترل اپل بر نحوهی انجام خریدهای درون برنامهای را کاهش میدهد و این موضوع را باید یک پیروزی ارزشمند برای اپیک گیمز و حتی سایر بازیسازان و برنامهنویسان در نظر گرفت، اما ایوون گونزالس راجرز، در تمام موارد دیگر علیه اپیک گیمز حکم صادر کرد. در واقع، اپیک گیمز به خاطر عدم رعایت قرارداد خود با اپل و تخصیص درگاه مستقیم برای خریدهای درون پبرنامهای فورتنایت، به ناچار باید ۳.۵ میلیون دلار به اپل جریمه دهد.
در وهلهی اول، شاید این رای با حکم قبلی قاضی کمی متناقض به نظر رسد، چرا که اپل از ماههای آینده نمیتواند اجبار کند سازندگان تمامی خریدهای درون برنامهای خود را از طریق اپ استور انجام دهند. اما با توجه به اینکه این موضوع در ماههای قبل اتفاق افتاده و در آن زمان شرکت اپیک گیمز در قراردادی با تمامی حقوق و قوانین اپل موافق بوده، به ناچار باید مبلغ مذکور را به عنوان جریمهی عدم رعایت قوانین اپ استور به اپل پرداخت کند.
در ادامه، ایوون گونزالس راجرز با استناد بر شواهد، نتیجه گرفت که اپل قوانین رقابتهای منصفانه را نقض نکرده و اقدامهای آنها در راستای انحصار طلبی نیست. از طرفی، اینکه اپل اجازهی راهاندازی فروشگاهها و لانچرهای غیر رسمی را در سیستمعاملهای خود نمیدهد، ناقض قوانین ایالات متحده آمریکا نیست. بر این اساس، کوپرتینوییها همچنان میتوانند تمامی برنامهها و بازیهای عرضه شده برای سیستمعاملهای خود را از طریق فروشگاه اپ استور منتشر کنند. در کنار تمامی این موارد، قاضی پرونده اپل را مجبور به بازگشت فورتنایت به اپ استور نکرده و این کمپانی میتواند بازی مذکور را به خاطر نقض قوانین فروشگاه برای همیشه در لیست تحریمهای خود قرار دهد.
زمانی که صحبت از تقسیم سود میان سازنده و صاحب استور به میان زده شد، اپل ادعا کرد که دریافت چنین مبالغی کاملا منصفانه بوده و این شرکت برای گسترش خدمات و همچنین بهبود آنها به چنین درآمدهایی احتیاج دارد. اپل اعلام کرد که کاربران آیفون همواره بهترینها را از آنها میخواهند و این شرکت برای تحقق خواستهی کاربران، تامین امنیت و تدام کیفیت و کارایی سرویسها، باید بخشی از درآمد حاصل از فروش نرم افزارها و بازیها را به عنوان مالک اپ استور دریافت کند. ایوون گونزالس راجرز نیز موافقت خود با این سیاست را تایید کرد و بنابراین هیچ تغییری در میزان تقسیم سود میان سازنده و ناشر ایجاد نخواهد شد.
در خلال این پرونده، شرکت اپل درخواست اپیک گیمز برای انتشار بازی فورتنایت در فروشگاه اپ استور کره جنوبی را رد کرد. البته، کوپرتینوییها در بیانیهای اعلام کردند که اگر اپیک گیمز مشابه سایر توسعهدهندگان با قوانین شرکت موافقت کند، میتواند بازی بزرگ و پرطرفدار فورتنایت بار دیگر به فروشگاه اپ استور بازگردد. همانطور که در ابتدای خبر اشاره کردم، سال گذشته میلادی بود که اپل بازی فورتنایت را از فروشگاه خود حذف کرد.
اپیک گیمز برای دور زدن یک سری از سیاستها، راهی اختصاصی برای فروش V-Bucks در نسخههای اندروید و آیاواس فورتنایت معرفی کرد که درگاه پرداخت آن، کاملا مستقل از درگاههای اپل و گوگل بود و به همین جهت، خرید از طریق آن چیزی در حدود ۲۰ درصد هزینهی کمتری برای کاربران به همراه داشت. از آنجا که چنین اقدامی در آن زمان قوانین اپ استور را نقض میکرد، بازی فورتنایت هم به کلی از فروشگاه حذف شد.
حال که بر اساس این حکم، اپل ملزم به انتشار دوباره فورتنایت در اپ استور نیست و اپیک گیمز باید ۳.۵ میلیون دلار به اپل جریمه دهد، ظاهرا اپیک گیمز بازنده اصلی این دعوای حقوقی شده است. به همین خاطر، تیم سوینی، مدیرعامل شرکت، ساعاتی پیش در پیامی اعتراض خود به این حکم را اعلام کرد. گفته شده که این شرکت بهزودی به رای دادگاه اعتراض میکند و بار دیگر روند رسیدگی به این پرونده توسط قاضی دیگر آغاز خواهد شد. در طرف مقابل، شرکت اپل از رای قاضی ابراز خرسندی کرده و این حکم را یک پیروزی برای کاربران آیفون میداند.
اختلاف اپیک گیمز و اپل تا به امروز ضررهای هنگفتی را برای بازی فورتنایت و جامعهی کاربران آن به همراه داشته و شرکت اپل تا به امروز از این دعوای حقوقی جان سالم به در برده است. با این حال، اگر رای جدید دادگاه به کلی با موارد فوق متفاوت باشد، میتواند قوانین مارکتهای بزرگ نرم افزاری از جمله مایکروسافت، سونی، نینتندو و گوگل را تحت شعاع قرار دهد و در آیندهی نه چندان دور، شاهد کاهش میزان سهم مالکان فروشگاهها از فروش و درآمد هر برنامه و یا بازی باشیم.
از دیگر خبرهای مرتبط با شرکت اپیک گیمز میتوان به خرید این کمپانی توسط گوگل اشاره کرد. اگر اخبار دنیای بازیهای ویدیویی را در رسانه سرگرمی دنبال کرده باشید، احتمالا اطلاع دارید که چندی پیش تیم سویینی، رئیس کل این اپیک گیمز، مدعی شد که غول تکنولوژی یعنی گوگل به خاطر جلوگیری از طرح فورتنایت و تداوم سیاستهای انحصار طلبی، در یک برهه تمایل داشته تا اپیک گیمز را تصاحب کند و این اقدام ارتباط مستقیمی با سیاستهای خصمانه شرکت برای سلطه در بازار دارد. همچنین، در اسناد دیگری نوشته شده که گوگل برای اینکه رفتارهای ضد رقابیتی خود را ادامه دهد، با شرکتهای سازنده سخت افزارها نیز همکاری کرده تا با اختصاص بخشی از درآمد به آنها، از نصب پیش فرض سایر فروشگاهها و لانچرها روی گوشیهای اندرویدی جلوگیری کنند.
در پایان این خبر، دیدگاه شما در رابطه با نتیجهی دعوای حقوقی اپیک گیمز و اپل چیست؟ آیا شما با حکم صادر شده از سوی دادگاه منطقهای ایالات متحده آمریکا موافق هستید و یا شرکت اپل را همچنان ناقض رقابتهای منصفانه میدانید؟ فراموش نکنید که نظرات شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید