تلگرام برنامه پیامرسان محبوبی که در ردهی پنج برنامهی پیامرسان برتر دنیا قرار دارد و تمرکزش روی سرعت انتقال پیام و امنیت است. استفاده از این برنامه رایگان است. کاربران تلگرام امکان ارسال پیام، صدا، ویدیو و فایلهای مختلف و رمزنگاری شده را تا حجم حدود دو گیگابایت دارند.
برنامهی Telegram توسط دو برادر با نامهای پاول دورف و نیکلای دورف به بازار آمد و پشتیبان مالی آن یک سازمان غیرانتفاعی کارآفرینی آلمانی است.
برنامه پیامرسان تلگرام چهاردهم اوت ۲۰۱۳ (۲۳ مرداد ۱۳۹۲) برای آیفون منتشر شد و بعد نسخه آلفا این برنامه ۲۸ مهرماه همان سال برای اندروید ارایه شد.
تعداد کاربران تلگرام
در اکتبر ۲۰۱۳ (مهرماه ۹۲) تلگرام روزانه صد هزار کاربر فعال داشت که در ۲۴ مارس ۲۰۱۴ (اول فروردین ۹۳) این رقم به ۱۵ میلیون رسید.
تابستان ۹۳ تلگرام اعلام کرد که بیش از ۵۰ میلیون کاربر فعال دارد که روزانه بیش از یک میلیارد پیام ارسال میکنند. این رقم در یک بازهی پنجماهه دو برابر شد و به ۲ میلیارد پیام در روز رسید. در سپتامبر ۲۰۱۵ (شهریور ۹۴) اعلام شد که تلگرام بیش از ۶۰ میلیون کاربر فعال دارد که روزانه ۱۲ میلیارد پیام رد و بدل میکنند. در فوریه ۲۰۱۵، شمار کاربران جدید در تلگرام به ۳۵۰ هزار کاربر در روز رسید و در مجموع روزانه بیش از ۱۵ میلیارد پیام در بستر این پیامرسان فرستاده شد.
در سال ۲۰۱۷، تلگرام با حدود ۱۸۰ میلیون کاربر هفتمین پیامرسان پرکاربرد شناخته شد. در این فهرست، تلگرام با فیسبوک و واتساپ در جایگاه نخست قرار گرفت و در بهمن ماه سال ۹۸ تعداد کاربران فعال تلگرام به ۴۰۰ میلیون نفر رسید.
تلگرام پیشبینی کرده که تا سال ۲۰۲۲ تعداد کاربرانش به یک میلیارد نفر میرسد.
این برنامه تا ماه اوت ۲۰۱۹ (مرداد ۱۳۹۸) ۳۶۵ میلیون بار دانلود شده بود.
تلگرام ۵۰ میلیون کاربر در ایران دارد، که ۵۶ درصد کل جمعیت این کشور را تشکیل میدهد. بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که ممنوعیت ۴۸ ساعته استفاده از واتساپ در سال ۲۰۱۵ و ۷۲ ساعت در سال ۲۰۱۶، به ترتیب ۵٫۷ و ۷ میلیون نفر به کاربران تلگرام اضافه کرد.
پیامرسان Telegram در ماه ژوئیه ۲۰۱۹ (تیر ماه ۱۳۹۸) ۳۲۳ درصد تعداد کاربران هنگکنگ نسبت به سال قبل در جریان اعتراضات طرفدار دموکراسی افزایش یافت.
بزرگترین کانال تلگرام، کانال HINDI HD MOVIES با ۳.۲ میلیون دنبال کننده است.
کانال رسمی اخبار تلگرام بالاترین میزان Reach را در تلگرام با میانگین ۱.۶ میلیون کاربر دارد.
معرفی امکانات Telegram
ساخت گروه
گروهها یکی از بخشهای اصلی این پیامرسان محبوب هستند. بهطوریکه کاربران میتوانند با پیوستن به گروهها به صورت چند سویه با دیگران ارتباط برقرار کنند. گروههای نخستین، توانایی پذیرش ۲۰۰ عضو را داشتند؛ ولی تلگرام در ویرایشهای بعدی، توانایی پذیرش گروه عادی به سوپر گروه و افزایش اعضا را از ۲۰۰ به ۵۰۰ و سپس به ۵۰۰۰ نفر را در دسترس همگان قرار داد.
از ویرایش مارس ۲۰۱۶، مدیران گروهها میتوانند پیام سنجاق شده (پین) را در بالای گروهها قرار دهند که از آن به «اطلاعیه» نیز نام برده میشود. از دیگر موارد میتوان به انتخاب شناسه برای گروهها و ساخت گروههای عمومی اشاره کرد که توانایی جستجوی گروهها بر اساس شناسه را برای کاربران فراهم میکند.
کانال
کانال تلگرام، مسیر یک سویهای است که فقط ادمین میتواند در آن پستهای دلخواه را برای اعضای کانال منتشر کند و دیگر اعضا امکان اضافه کردن پست در آن را ندارند. از کانال میتوان برای پیامرسانی بهشمار نامحدودی از کاربران استفاده کرد. این کانالها میتوانند به صورت عمومیباشند و همه کاربران بتوانند در آن عضو شوند یا خصوصی باشند و امکان عضویت برای همه نباشد.
ربات
در ژوئن ۲۰۱۵ (خرداد ۱۳۹۴)، تلگرام اجازه ساخت ربات را به کاربران ثالث داد. این رباتها حسابهای کاربری هستند که از روی یک برنامه اجرا میشوند.
چتهای محرمانه
پیامها همچنان میتوانند به صورت رمزنگاری دوسویه ارسال شوند. این پیامها با سرویس پروتکل MTProto رمزگذاری میشوند.
تماس صوتی
در اواخر مارس ۲۰۱۷، تلگرام تماس صوتی خود را معرفی کرد. تماسها بر مبنای شیوه رمزگذاری سرتاسر چتهای محرمانه ساخته شدهاست.
تماس تصویری
حالا این پیام رسان به مناسبت رسیدن تعداد کاربرانش به بیش از ۴۰۰ میلیون نفر، سرویس تماس تصویری را به قابلیتهای این پیامرسان اضافه کرده است.
رمز ارز تلگرام
پس از اینکه در سال ۲۰۱۶ تعداد کاربران تلگرام به عدد شگفتانگیز بیش از ۱۸۰ میلیون نفر رسید، مدیران تلگرام به فکر افتادند که از ظرفیت بالای این برنامه برای راهاندازی بلاکچین جدید و یک رمزارز اختصاصی استفاده کنند؛ به این ترتیب گرام (Gram) و بلاکچین اختصاصی این برنامه شکل گرفت.
شبکه آزاد تلگرام که TON نامیده میشود با این مفهوم شکل گرفت که از بیتکوین و اتریوم عملکرد بهتری داشته باشد و کاربران این پیامرسان را از هر دولت و بانکی بینیاز کند تا به راحتترین شکل ممکن به مبادله بپردازند. به این ترتیب بود که شکلگیری و توسعه آن با موانع زیادی روبهرو شد؛ اما همچنان تلاشها برای تحقق اهداف آن ادامه دارد.
برخی کارشناسان فناوری اطلاعات از زیر سوال بردن پولهای ملی توسط شبکه بلاکچین جدید و رمزارز اختصاصی آن ابراز نگرانی و اعلام کردند که ممکن است این رمزارز اقتصاد جهانی را با مشکلاتی مواجه کند.
آنها مدعی شدند که این رمزارز هیچ پشتوانه فیزیکی ندارد و عملکرد آن بر پایه قرارداد شکل میگیرد، آینده آن را مبهم پیشبینی کرده و باور داشتند مانند بیتکوین این رمزارز هم برای مقاصد خلاف قانون مثل پولشویی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
البته باید به این نکته توجه داشت که از زمانی که رمزارزها ارایه شدند همیشه دیدگاههای بدبینانه در مورد آنها وجود داشته تا ظرفیت بالای آن را نادیده بگیرند.
با این حال از ۱۰ سال گذشته تا کنون رمز ارزها راه خود را پیدا کردهاند و مراحل رشد و تکامل خود را طی میکنند.
گرام سرمایهای به مبلغ ۸۵۰ میلیون دلار جذب کرد و گزارشها حاکی از آن است که بیش از ۲.۲ میلیارد توکن گرام تا پارسال به فروش رسیده است.
از ویژگیهای توکن گرام میتوان به ترکیب ساختارهای متمرکز و غیرمتمرکز اشاره کرد که آن را به یک ابزار پایه در دنیای رمزارزها تبدیل میکند و میتواند با سایر اپلیکیشنها و قراردادهای هوشمند ارتباط برقرار کند.
بر اساس پیشبینیها، قرار بود گرام سال ۲۰۱۹ عرضه اولیه شود. اما عرضهی آن از سوی قانونگذاران ایالات متحده آمریکا متوقف شد و کانال تلگرامی TON Board نیز که یک کانال خصوصی برای سرمایهگذاران شبکه باز تلگرام بود، فعالیت خود را متوقف کرد.
بر این اساس آینده گرام در هالهای از ابهام فرو رفته است و نمیتوان پیشبینی دقیقی دربارهی آیندهی آن داشت.
با این حال رمزارزها به بخش مهمی از نظام مبادله و سرمایهگذاری جهان تبدیل شدهاند و هزاران نفر در سراسر جهان با هدف سرمایهگذاری بلندمدت از آن استفاده میکنند.
فیلتر تلگرام در روسیه
سازمان نظارت بر اینترنت روسیه فروردین ماه سال ۱۳۹۷ اقدام به فیلترینگ تلگرام کرد؛ در آن زمان سرویس امنیتی فدرال روسیه از تلگرام درخواست کلیدهای رمزنگاری این اپلیکیشن را کرده بود و پس از اینکه تلگرام همکاری نکرد، ۱۴ هزار دلار محکوم شد و سپس دادگاهی در این روسیه، دستور فیلترینگ فوری این سرویس را صادر کرد. به این ترتیب ۱۶ میلیون آیپی مربوط به نرمافزار تلگرام برای مسدودکردن فعالیت این نرمافزار در روسیه بسته شد.
اما دو سال بعد یعنی اواخر خرداد امسال این پیامرسان محبوب در روسیه رفع فیلتر شد.
مشکلات تلگرام در آمریکا
پاییز سال گذشته کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، عرضه توکنهای تلگرام را غیر قانونی اعلام و بعد از تلگرام در دادگاه شکایت کرد.
پیش از عرضه اولیه رمز ارزها، شرکتهایی که روی این پروژهها کار میکنند، اقدام به فروش توکن میکنند تا سرمایه لازم برای آمادهسازی شبکه و زیرساختهای آن را فراهم کنند. در واقع، توکن مانند برگه بهادار یک رمز ارز عمل میکند. در نتیجه به لحاظ مالی و اقتصادی میتواند با بورس اوراق بهادار مرتبط شود.
کمیسیون بورس آمریکا در شکایت خود از تلگرام مدعی شده این توکنها، تفاوتی با سایر اوراق بهادار ندارند، پس قوانین اوراق بهادار در مورد آنها صادق است، اما تلگرام مراحل قانونی مرتبط را طی نکرده است. در واقع، تمام اوراق بهادار باید در کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا ثبت شوند، اما تلگرام این کار را انجام نداده و در نتیجه بر اساس قوانین ایالات متحده، فروش توکنهای رمز ارز گرام، غیر قانونی اعلام شد.
دادگاه ایالات متحده به دلیل اینکه با وجود ممنوعیت خرید و فروش این رمز ارز در آمریکا، شهروندان این کشور روشهای دیگری برای دسترسی به آن پیدا خواهند کرد، خرید و فروش توکن و رمز ارز GRAM در سایر کشورها نیز ممنوع است.
در حقیقت آمریکا از کنترل خود بر دلار استفاده کرده و به این واسطه جلوی پروژه رمز ارز تلگرام را گرفت.
بر این اساس اواخر اردیبهشت امسال پاول دورف، مدیرعامل تلگرام، توقف پروژه بلاکچین را اعلام کرد.
تماس صوتی تلگرام
اواخر فروردین ۱۳۹۶ تلگرام امکان برقراری تماس صوتی را برای کاربرانش فراهم کرد. همزمان این قابلیت برای کاربران ایرانی هم در دسترس قرار گرفت؛ اما بلافاصله پس از فعال شدن در ایران با اختلالاتی روبرو شد و در نهایت به طور کامل از دسترس خارج شد.
در آن زمان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد که هیچ محدودیت و فیلترینگی برای تماس صوتی تلگرام اعمال نکرده و اپراتورها و ارائهدهندگان خدمات اینترنتی ثابت و همراه در ارائه این سرویسها خودمختار هستند. چند روز بعد، دادستان کل کشور اعلام کرد که تمام دستگاههای اطلاعاتی، امنیتی و انتظامی بر این باورند که این سیستم بر خلاف امنیت کشور است.
در نهایت رئیس مرکز ملی فضای مجازی اعلام کرد که تماس صوتی تلگرام، کسب و کار اپراتورها را دچار مشکل میکرد. این پیام رسان با وجود فراگیر بودن در ایران، هنوز نماینده رسمی در کشورمان ندارد و به همین دلیل نمیتوان امکان ارائه خدماتی را به آنها داد که اپراتورها در داخل کشور با پرداخت مالیات ارائه میکنند.
اما در نهایت فروردین ماه امسال خبرهای منتشر شد مبنی بر اینکه تماس صوتی تلگرام البته به وسیلهی فیلترشکن قابلیت استفاده دارد و کاربران میتوانند از آن برای برقراری تماس استفاده کنند.
تماس تصویری تلگرام
تماس تصویری تلگرام به مناسبت هفتمین سالگرد فعالیت این پیامرسان برای اپلیکیشنهای دسکتاپ و موبایل ارائه شده است تا کاربران از آن در سراسر دنیا استفاده کنند.
یکی از نقاط عطف اپلیکیشنهای پیامرسان، قابلیت تماس تصویری است که به نظر میرسد تلگرام با توجه به محبوبیتی که دارد، خیلی دیر اقدام به ارایه این قابلیت کرده است؛ با این حال این پیامرسان تازه قابلیت تماس تصویری را به اپلیکیشن خود اضافه کرده است.
یکی از ویژگیهایی که قابلیت تماس تصویری تلگرام دارد این است که برای برقراری تماس، چهار ایموجی به کاربر نشان داده میشود، اگر هر دو نفر چهار ایموجی یکسان را مشاهده کنند، تماس تصویری آنها رمزگذاری شده خواهد بود.
یکی دیگر از قابلیتهای تلگرام این است که کاربران میتوانند هنگام تماس تصویری، آن را به تماس صوتی تغییر دهند یا اینکه دوربین خود را برای فرد مقابل روشن نکنند. همچنین امکان خاموش کردن میکروفن نیز برای کاربران وجود دارد.
این قابلیت تلگرام هنوز با کمبودهایی روبهرو است اما احتمالا در آینده نزدیک شاهد اضافه شدن ویژگیهای جدید خواهیم بود که یکی از آنها تماس تصویری گروهی است. علاوه بر تماس تصویری، ایموجیهای متحرک بیشتری نیز به این پیام رسان اضافه شده است.
روش فعالسازی تماس تصویری تلگرام
برای فعالسازی تماس ویدیویی تلگرام، لازم است اپلیکیشن تلگرام را به جدیدترین نسخهی آن آپدیت کنید.
پس از بهروزرسانی میتوان به صفحهی پیام خصوصی فردی که میخواهند با وی تماس ویدیویی برقرار کنند، مراجعه کرده، در قسمت بالای صفحه آیکون دوربین دیده میشود، میتوانید با لمس دوربین با مخاطبتان تماس بگیرید یا اگر این گزینه وجود نداشت، آیکون سه نقطه را در بخش بالای سمت راست صفحه لمس کنید تا گزینههای تماس و تماس تصویری ظاهر شود. با لمس گزینهی تماس تصویری میتوانید با مخاطب خود، تماس حاصل کنید.
بهروزرسانی: اضافه شدن امکان تماس تصویری گروهی
با به روز رسانی جدید، تلگرام قابلیتهای جدیدی اضافه کرده که شامل برقراری تماس تصویری گروهی، حذف نویز صوتی، پس زمینه متحرک و اشتراک گذاری صفحه نمایش است.
امکان برقراری تماس تصویری گروهی فراهم شده اما فعلا با محدودیتهایی همراه است؛ مثلا فقط ۳۰ نفر اولی که وارد تماس تصویری شوند، میتوانند به گروه تماس تصویری بپیوندند.
یکی دیگر از قابلیتهای جدید این پیام رسان به اشتراک گذاری نمایشگر با دیگران است. همچنین کاربران میتوانند هنگام چت صوتی نویز را حذف کنند که به این ترتیب با قابلیت «Noise Suppression» صداهای اضافی در چت صوتی حذف میشود.
امکان استفاده از ویژگیهای جدید تلگرام روی گوشیهای هوشمند، تبلت و حتی در نسخه دسکتاپ فراهم است و نمایش افراد شرکت کننده در مکالمه مشابه اسکایپ است.
یکی از ویژگیهای جالبی که به همراه این بهروزرسانی جدید به کاربردهای تلگرام اضافه شده، این است که تماسهای صوتی در نسخه دسکتاپ تلگرام در پنجرهای مجزا باز میشود، بنابراین کاربران میتوانند هنگام صحبت کردن، در صورت نیاز تایپ کنند.
بهروزرسانی ۱۴ مرداد ۱۴۰۰
بررسی قابلیتهای جدید اضافه شده به نسخه بتا تلگرام ۷.۹.۰
نسخه بتا این پیام رسان محبوب از تاریخ ۲۹ جولای (۷ مرداد) در دسترس کاربران قرار گرفته که دارای سه ویژگی جدید و جذاب است. این ویژگیها شامل قابلیت به اشتراک گذاشتن محتوای نمایشگر، امکان کنترل سرعت پخش ویدیوها توسط کاربر و بهبود یافتن پیامهای تصویری میشود.
این پیام رسان جذاب در آخرین به روزرسانی خود بیشتر روی پیامهای ویدیویی تمرکز دارد. این ویژگی بسیار مورد استفاده و توجه کاربران قرار گرفته و به همین دلیل ویژگیهای مربوط به این قابلیت بیشتر دستخوش تغییرات شدهاند، در ادامه به بررسی تغییرات برنامه تلگرام میپردازیم.
تغییر دادن سرعت پخش ویدیوها
در نسخه بتا ۷.۹.۰ تلگرام کاربران میتوانند تا سرعت پخش ویدیو مورد نظر خود را کنترل کنند. سرعت پخش ویدیوها در تلگرام در چهار حالت قرار میگیرد؛ حالت اول پخش با سرعت ۱.۵ برابر (سریع) و حالت دوم اجرا با سرعت ۲ برابری (بسیار سریع) است.
دو حالت دیگر وجود دارد که کاربران میتوانند از آن برای کاهش سرعت پخش ویدیوها استفاده کنند. این دو حالت دارای سرعت پخش ۰.۵ برابری (آهسته) و ۰.۲ برابری (بسیار آهسته) است. این قابلیت چندان جدید نیست، اما اضافه شدن آن به پیام رسان تلگرام میتواند باعث افزایش استفاده کاربران از این نرم افزار شود.
برای فعال سازی این قابلیت شما باید در هنگام مشاهده یک ویدیو در برنامه Telegram روی سه نقطه که به صورت عمودی در گوشه بالا سمت چپ قرار گرفته ضربه بزنید. سپس در منوی باز شده در سمت راست اولین گزینه را که Speed نامیده میشود لمس کنید.
پس از انجام این کار یک منوی کوچک دیگر در سمت چپ باز خواهد شد که میتوانید علاوه بر حالت عادی چهار گزینه برای تغییر سرعت پخش مشاهده و انتخاب کنید.
ویژگی Picture-in-picture
این قابلیت مختص پیامهای ویدیویی بوده که کاربران بسیاری از آن استفاده میکنند. اکنون به کمک ویژگی Picture-in-picture میتوانید به صورت همزمان یک پیام ویدیویی ارسال کنید و در صفحه چت پیامهای دیگر دوست خود را مشاهده کنید.
در گذشته امکان چنین کاری وجود نداشت و افراد تنها میتوانستند تنها یک پیام ویدیویی ارسال کنند. کاربران هنگام ضبط یک پیام ویدیویی با یک صفحه قفل شده مواجه میشدند که نمیتوانستند به بخشهای دیگر چت با افراد مختلف دسترسی داشته باشند.
پاک کردن پیامهای ارسال شده
اگر از قابلیت حذف شدن پیامها به صورت خودکار استفاده نمیکنید، تلگرام قابلیت حذف کردن پیامها به صورت عادی را تمدید کرده و فعلا قصد از بین بردن این ویژگی را ندارد. حذف کردن پیامها در حالت خودکار به صورت دورهای (روزانه یا هفتهای) صورت میگیرد که حالت ماهانه نیز به این بخش اضافه شده است.
در صفحه چت با دوست خود گزینه سه نقطهای را انتخاب کنید و در منو باز شده Clear History را لمس کنید. پس از انجام این کار میتوانید تا در پایین صفحه بازه زمانی یک ماه را نیز انتخاب کنید تا پیامها به صورت خودکار حذف شوند.
به اشتراک گذاشتن صفحه نمایش
با استفاده از این قابلیت جدید افراد میتوانند تا تمام محتواهایی را که روی نمایشگر گوشی خود مشاهده میکنند را با فرد دیگری از طریق این برنامه به اشتراک بگذارند.
برای انجام این کار روی گزینه دوربین که در پایین سمت راست قرار گرفته ضربه بزنید تا این بخش غیر فعال شود. سپس میتوانید گزینه Share Video را لمس کنید و در قسمت به اشتراک گذاشتن ویدیو صفحه گوشی هوشمند خود را انتخاب کنید.
لازم به ذکر است که این ویژگی تنها برای کاربران نسخه بتا ۷.۹.۰ در دسترس بوده و اگر از میان دو فرد تنها یک شخص از این ویژگی استفاده کند، امکان به اشتراک گذاشتن ویدیو وجود ندارد.
بهروزرسانی ۱۶ آبان ۱۴۰۰
قابلیت غیر فعال کردن تبلیغات در کانالهای تلگرامی
از اوایل ماه جاری تلگرام شروع به آزمایش تبلیغات رسمی در کانالها کرد.
این شرکت توضیح داد که تبلیغات برای پوشش هزینههای اولیه ضروری است تا این سرویس همچنان برای کاربران رایگان بماند و همچنین قول داد که از اطلاعات شخصی کاربران استفاده نکند و خود تبلیغات تا حد امکان ایجاد مزاحمت نکنند.
پاول دوروف، بنیانگذار تلگرام اعلام کرده که این تبلیغات در کانالهایی که بیشتر از هزار عضو دارند، ارایه میشود و کاربران برای اینکه تبلیغات را غیرفعال کنند باید اشتراک پولی بگیرند.
بر اساس گزارش مدیرعامل تلگرام، این سرویس در قالب یک اشتراک ارزان قیمت ارایه میشود که به هر کاربری اجازه میدهد مستقیما از توسعه تلگرام حمایت مالی کند و تبلیغات رسمی را در کانالها مشاهده نکند.
وی همچنین به پیشنهاد نویسندگان کانالهای تلگرامی برای اضافه کردن عملکردی اشاره کرد که به شما امکان میدهد تبلیغات را در یک کانال خاص خاموش کنید. به گفته بنیانگذار تلگرام، اکنون تیم پیام رسان در حال محاسبه «شرایط اقتصادی این گزینه» است.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید