هرآنچه که باید از کنسول پلی استیشن 5 پرو بدانید
غول سونی در راه است
شواهد امر گویای این موضوع است که کنسول پلی استیشن 5 پرو کمتر از یک سال دیگر از راه میرسد. اما درباره این کنسول چه میدانیم؟
با توجه به سرعت پیشرفت تکنولوژی، توسعه سختافزارهای جدید و افزیش کیفیت بازیها، کنسولهای خانگی چند سال بعد از عرضه چندان انتظارات بازیکنها را برآورده نمیکنند. این مشکل تا نسل هشتم ادامه داشت، اما دو شرکت مایکروسافت و سونی برای جلوگیری از کوچ گیمرها به کامپیوتر، کنسولهای میان نسلی خود را روانه بازار کردند؛ پلتفرمهایی که به لطف استفاده از سختافزارهای جدیدتر، قدرت بیشتری داشتند. حال، با توجه به ورود به نیمه دوم چرخه عمر کنسولهای نسل نهم ایکس باکس و پلی استیشن، به نظر میرسد که اتفاق مشابهی در این نسل نیز رقم خواهد خورد.
اگر اخبار بازیها را در رسانه سرگرمی دنبال کرده باشید، احتمالا اطلاع دارید که از سال گذشته شایعههای متعددی در رابطه با کنسول جدید پلی استیشن 5 که احتمالا پلی استیشن 5 پرو نام خواهد داشت، به گوش رسیده است. با استناد بر این گزارشها، ظاهرا شرکت سونی در نظر دارد که در میانه نسل، کنسول جدید خود را روانه بازار کند که فارغ از بحث عملکرد و قدرت پردازشی، تجربه به مراتب بهتر و لذتبخشتری را برای هوادارها و گیمرها به ارمغان بیاورد.
بر این اساس، این سوال ذهن شماری از بازیکنها را به خود درگیر کرده که سونی چه امکاناتی را به کنسول بعدی خود اضافه میکند؟ این دستگاه از نظر عملکرد تا چه اندازه قدرتمندتر از مدل استاندارد خواهد بود؟ از طرفی، سوال مهم دیگر این است که پلی استیشن 5 پرو چه زمانی راهی بازار خواهد شد؟ در این مطلب همراه ما باشید تا به بررسی تمام شایعات و خبرها پیرامون این کنسول بازی جذاب بپردازیم.
طراحی کنسول پلی استیشن 5 پرو
اگر نگاهی به نسل هشتم صنعت بازیها بیاندازیم، مشاهده میکنیم که شرکت سونی در طراحی کنسول پلی استیشن 4 پرو همچنان زبان طراحی کنسول اصلی را حفظ کرده بود. در واقع، این دستگاه تلفیقی از مدل استاندارد و مدل اسلیم کنسول بود که البته در برخی زمینهها از جمله ابعاد و وزن، یک سری تفاوتهایی به چشم میخورد.
بر این اساس، ممکن است پلی استیشن 5 پرو نیز از نظر طراحی از این قاعده پیروی کند. البته، هنوز جزئیاتی از شکل ظاهری دستگاه از سوی منابع غیر رسمی فاش نشده، اما به نظر میرسد که مشابه مدل اسلیم، این کنسول نیز دارای درایو دیسک جدا شونده است.
در چنین حالتی، بدیهی است که کنسول PS5 Pro باید طراحی انعطافپذیری داشته باشد و شکل ظاهری آن چه با وجود درایو دیسک و چه بدون آن، یکپارچه و شکیل به نظر برسد. در رابطه با وزن و ابعاد دستگاه، هنوز نمیتوان اظهار نظر دقیقی داشت؛ چرا که به خاطر تغییرات سختافزاری، شاید کنسول وزن بیشتری به نسبت مدلهای فعلی داشته باشد.
مشخصات فنی پلی استیشن 5 پرو
در رابطه با مشخصات فنی و عملکرد کنسول جدید ژاپینها، شایعههای ضد و نقیضی مطرح شده است. با این حال، تازهترین گزارشها مربوط به تام هندرسون، یکی از افشاکرهای قابل اعتماد صنعت بازیها است که با استناد بر اظهارات این منبع، گویا در وهله اول، قدرت تراشه گرافیکی کنسول در محاسبات ممیز شناور ۱۶ بیت برابر با ۶۷ ترافلاپس بوده که معادل ۳۳.۵ ترافلاپس در پردازش تکدقتی است. این رقم بیش از ۳ برابر بیشتر از قدرت خام محاسبه پردازنده گرافیکی مدل استاندارد PS5 بوده و در مقایسه با کارتهای گرافیک، تا حدودی با پردازنده قدرتمند انویدیا RTX 3090 برابر است.
تا سه برابر قویتر از مدل استاندارد پلی استیشن ۵
ماجرا صرفا به این مورد خلاصه نشده و سرعت رندر پردازنده گرافیکی کنسول پلی استیشن 5 پرو به واسطه استفاده از معماری جدید، حدود ۴۵ درصد نسبت به مدل فعلی بیشتر شده است. همچنین، عملکرد قابلیت ری تریسینگ ۲ تا ۳ برابر بهبود یافته و چه بسا در برخی از شرایط شاهد این عملکرد تا ۴ برابر افزایش مییابد. در کنار اینها، باید در نظر داشت پردازنده گرافیکی پلی استیشن 5 پرو به معماری یادگیری ماشینی شخصیسازی شده مجهز بوده و از سیستم شتابدهنده هوش مصنوعی برای بهبود کیفیت و افزایش نرخ فریم بازیها استفاده میکند.
یکی از مهمترین ویژگیهای مدل جدید پلی استیشن، استفاده از فناوری اختصاصی سوپر رزولوشن با نام PlayStation Spectral Super Resolution یا همان PSSR است. هدف اصلی از این تکنولوژی، ارتقای وضوح تصویر و نرخ فریم بازیها است؛ به طوری که کنسول میتواند بازیها را با وضوح تصویر 4K و نرخ ۱۲۰ فریم بر ثانیه و همچنین وضوح تصویر 8K و نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه اجرا کند. این در حالی است که دستیابی به چنین ارقامی بدون استفاده از فناوری PSSR برای کنسول به خاطر محدودیتهای سختافزاری غیرممکن است. سونی از این قابلیت برای بهبود عملکرد ری تریسینگ نیز استفاده میکند. در حقیقت، پلی استیشن 5 پرو به کمک PSSR میتواند بازیها را در زمان فعال بودن حالت رهگیری پرتو، با نرخ فریم ۶۰ فریم بر ثانیه اجرا کند. البته، بدیهی است که تمامی این موارد به فاکتورهای متعددی از جمله میزان بهینهسازی بازیها نیز بستگی دارد.
بوست فرکانس پردازنده مرکزی تا ۳.۸۵ گیگاهرتز
به گفته هندرسون، پردازنده مرکزی PS5 Pro مشابه مدل استاندارد PS5 است؛ با این تفاوت که به لطف بوست تراشه در حالت High CPU Frequency Boost، فرکانس پردازنده مرکزی به ۳.۸۵ گیگاهرتز میرسد که چیزی در حدود ۱۰ درصد بیشتر از مدل کنونی کنسول است. البته، در این حالت فرکانس پردازنده گرافیکی ۱.۵ درصد کاهش یافته که منجر به افت یک درصدی عملکرد آن میشود. از پردازنده گرافیکی و مرکزی دستگاه که بگذریم، نوبت به حافظه رم میرسد. ظاهرا این دستگاه به رمهای پرسرعتتر از نوع GDDR6 با حافظه ۲۵۶ بیتی مجهز شده که پهنای باند حافظه آن برابر با ۵۷۶ گیگابایت بر ثانیه خواهد بود. این رقم در مقایسه با سرعت ۴۴۸ گیگابایت بر ثانیه مدل استاندارد، از افزایش ۲۸ درصدی آن حکایت دارد.
فارغ از اینها، پلی استیشن 5 جدید در زمینه صدا نیز با پیشرفتهایی همراه شده است. در واقع، پردازنده صوتی کنسول این بار با فرکانس عملکرد بالاتری کار میکند و در مقایسه با مدل استاندارد، توانایی آن بالغ بر ۳۵ درصد افزایش یافته که میتوان انتظار افکتهای صوتی بهتری داشت. در انتهای بخش مشخصات فنی، به نظر میرسد که PS5 Pro از نظر حافظه ذخیرهسازی تفاوتی با مدل اسلیم ندارد و گیمرها تنها یک ترابایت فضای خالی برای نصب بازیها در اختیار دارند. البته، ممکن است که سونی از نسل جدید حافظههای پرسرعت M.2 استفاده کند که در این حالت، سرعت بارگذاری و لودینگها افزایش مییابند. هرچند که حافظه داخلی کنسول فعلی نیز در این زمینه پیشتاز بوده و هیچ کمبودی در این خصوص احساس نمیشود. اگر حافظه یک ترابایتی کفاف بازیهای شما را نمیدهد، چندان نگران نباشید؛ چرا که انتظار میرود با استفاده از حافظههای ترد پارتی بتوانید فضای ذخیرهسازی کنسول را افزایش دهید.
تاریخ عرضه پلی استیشن 5 پرو
با توجه به شایعههای قبلی، به نظر میرسد که سونی در سپتامبر سال ۲۰۲۳ میلادی کیت توسعهدهنده PS5 Pro را در اختیار استودیوهای فرست پارتی قرار داده است. همچنین، کیت توسعهدهنده دستگاه از ابتدای سال جاری میلادی به دست استودیوهای ترد پارتی رسیده و مهمتر اینکه ظاهرا کیت بررسی نهایی کنسول از بهار پیشرو در دسترس سازندگان بازیها قرار میگیرد.
فارغ از کیتها، کنسول PS5 Pro احتمالا برای عرضه در تعطیلات پایان سال ۲۰۲۴ میلادی (اواخر پاییز سال ۱۴۰۳) برنامهریزی شده است. هرچند، منابع مختلف مدعی هستند که با توجه به کمبود عناوین فرست پارتی سونی در سال جاری میلادی، ممکن است که عرضه کنسول چند ماهی عقب بیافتد. با این حال، تحلیلگرها معتقد هستند که این دستگاه بدون شک پیش از عرضه بازی GTA 6 در دسترس قرار خواهد گرفت.
در پایان این مقاله، ناگفته نماند که تمامی اطلاعات فوق توسط منابع غیر رسمی منتشر شدهاند و شرکت سونی هیج کدام یک از این ادعاها را تایید نکرده است. بدین ترتیب، بهتر است منتظر ماند و دید که ژاپنی چه مسیری را در نیمه دوم چرخه عمر کنسولهای نسل نهم در پیش میگیرید. فراموش نکنید که نظرات شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید