کریستوفر نولان بزرگترین و جاهطلبانهترین اثرش را در دورانی دشوار روانهی سینماها کرده است. چیزهای زیادی هست که باید از فیلم Tenet بدانید و ما در این مقاله به آنها میپردازیم.
فیلم Tenet از زمانی که بهعنوان پروژهی جدید کارگردان باهوش انگلیسی معرفی شد بر سر زبانها بوده و خصوصا طی چند ماه اخیر به دلیل اتفاقات مختلف حسابی سر و صدا کرده است. تغییرات چندبارهی تاریخ اکران فیلم به دلیل شیوع جهانی ویروس کرونا موجب سرخوردگی طرفداران و خود نولان شده؛ Tenet قرار بود ناجی سالنهای سینمایی باشد و دوباره جادوی تماشای فیلم روی صفحهی نقرهای همراه با دهها نفر دیگر را احیا کند. به همین دلیل هم نولان با فشار به شرکت برادران وارنر، به اکران فیلمش در تاریخ مقرر اصرار داشت. در نهایت اما زور او به هرج و مرجی که ویروس چینی در دنیا رقم زده نرسید و اکران تنت سه بار عقب افتاد و پس از مدتی کلا از برنامهی وارنر خارج شد. خوشبختانه سرسختی نولان و این نکته که شاید شرایط برای اکران عمومی فیلمها حالا حالاها مهیا نشود، موجب شد که فیلم ابتدا در بازارهای جهانی اکران شده و پس از مدتی در آمریکای شمالی هم به روی پرده رود. در هفتههای اخیر، موج واکنشها به اثر موردانتظار نولان اینترنت را درنوردیده و تقریبا میدانیم با چه چیزی طرف هستیم. در ادامه تمام اطلاعات لازم و بدون اسپویلری که باید از فیلم Tenet بدانید را برایتان گرد آوردهایم.
وضعیت اکران فیلم Tenet بالاخره چگونه شد؟
تنت فراز و نشیبهای بسیاری را برای اکران در سالنهای سینما پشت سر گذاشت. اگر شرایط جهان آنطور که میدانیم پیش نمیرفت، فیلم حدودا دو ماه پیش در ۲۷ تیر ماه منتشر میشد. اما شد آنچه شد و علیرغم مقاومت شدید نولان، تاریخ اکران دو هفته عقب افتاد و به ۱۰ مرداد موکول شد. این البته پایان کار نبود و یک بار دیگر بنا به تعویق پخش فیلم شد تا سالنهای سینما ۲۲ مرداد پذیرای تنت باشند. عدم بهبود شرایط پاندمی کروناویروس و وضعیت نامناسب ایالات متحده در نهایت باعث شد وارنر برای مدتی کلا بیخیال اکران فیلم Tenet شود تا اوضاع را برای زمان مناسب بررسی کند.
با بدتر شدن شرایط در آمریکا، وارنر تصمیم گرفت که فیلم را ابتدا در بازار سینمای جهان اکران کرده و بعد به سینماهای ایالات متحده بیاورد. بنا بر این تصمیم، مقرر شد که در ۵ شهریور، فیلم در حدود هفتاد منطقهی خارج از آمریکا از جمله در آلمان، استرالیا، بریتانیا، فرانسه، کانادا، ژاپن، ایتالیا، کره جنوبی و روسیه به روی پرده رفته و هشت روز بعد در ۱۳ شهریور در برخی شهرها و سینماهای منتخب آمریکا اکران شود. خوشبختانه این برنامهریزی دیگر دستخوش تغییر نشد و هفتهی گذشته شاهد اکران تنت و اولین واکنشها و بررسیهای آن بودیم.
مطابق انتظار، فروش تنت بسیار عالی بوده و از سطح پیشبینیها هم فراتر رفته است. این فیلم در شرایطی که بسیاری از سینماروها به دلیل نگرانی از ابتلا به ویروس کرونا ترجیح میدهند در خانه بمانند و همچنین کاهش ظرفیت تماشاگران در هر نوبت پخش، در هفتهی اول ۵۳ میلیون دلار فروش داشته است. تازه باید این نکته را هم در نظر گرفت که هنوز خبری از اکران در بازارهای بسیار پرسودی چون چین و هند نیست و اگر با بهبود شرایط، تنت در همهی بازارها پخش فعالی داشته باشد، فروش بسیار خوبی خواهد داشت. یک خبر جالب دیگر در این میان، امکان اکران فیلم Tenet در سالنهای سینمای ایران بود، چرا که قانون کپی رایت در کشور بیمعناست و سینماگردانان خیلی راحت میتوانند از طریقی به نسخهی قابل پخش فیلم دست یافته و بدون نیاز به خرید حق پخش، آن را اکران کنند!
چه بازیگرانی در فیلم Tenet ایفای نقش میکنند؟
نولان برای فیلم جدیدش هم چهرههای آشنا و کهنهکار را انتخاب کرده و هم ستارگان جوانی که سابقهی کار با آنها را نداشته است. از بازیگران آشنا شروع کنیم؛ مایکل کین، هنرپیشهی دوستداشتنی انگلیسی، برای دفعهای که حسابش از دستمان در رفته، در این فیلم کریسوفر نولان هم بازی کرده است. کنت برانا، بازیگر مشهور و پرافتخار ایرلندی که سابقهی بازی در فیلمهای Henry V و «هری پاتر و تالار اسرار» را دارد، نقش منفی اصلی فیلم Tenet است. اون نقش یک تبهکار روسی به نام «آندری ساتور» را ایفا میکند که به دنبال راه انداختن جنگ جهانی سوم است. کاراکتر ساتور ارتباط نزدیکی با یک زن به نام «کت» دارد که نقش او را الیزابت دبیکی استرالیایی (The Man from U.N.C.L.E) بازی میکند.
قهرمانان همانطور که احتمالا از قبل میدانید، جان دیوید واشنگتن و رابرت پتینسون هستند؛ پتینسونی که این روزها به لطف تریلر جدید فیلم The Batman حسابی تبدیل به محبوب دلها شده است. از خلاصه داستانی فیلم Tenet فعلا همینقدر میدانیم که واشنگتن نقش «پروتاگونیست» را ایفا میکند؛ بله این نامی است که در توضیحات فیلم به او داده شده و خبری از اسم واقعی او نیست (در طول فیلم هم به شکل ظریفی از آوردن نام واقعی او خودداری میشود). کاراکتر پتینسون با نام «نیل» همکار پروتاگونیست است که قصد دارند با استفاده از یک فناوری مرموز جلوی وقوع فاجعهای وحشتناک در دنیا را بگیرند. فهرست بازیگران جوان تنت به همینجا ختم نمیشود. آرون تیلور-جانسون نقش فردی به نام «آیوز» را بازی میکند که یک سرباز آموزشدیده و ماهر است. دیمپل کاپادیا هنرپیشهی مشهور سینمای هند نقش زنی به نام «پریا» را بازی میکند. هیمش پاتل (Yesterday)، مارتین داناوان (The Book of Life) و کلیمانس پوزی (۱۲۷ ساعت) از جمله سایر بازیگران فیلم هستند.
تنت اولین فیلم کریستوفر نولان است که بازیگری سیاهپوست، نقش اصلی را در آن ایفا میکند. به علاوه این فیلم میزبان تعدادی از اولینهای دیگر هم در پروژههای نولان هست؛ بعد از چندین فیلم، دیگر شاهد آهنگسازی هانس زیمر افسانهای در این اثر نولان نیستیم و در عوض لودویگ گورانسون، موزیسین جوان و با استعداد که برای فیلم پلنگ سیاه برندهی جایزهی اسکار شده، موسیقی این فیلم را ساخته است.
تصاویر فیلم Tenet
اندکی پیش از اکران جهانی فیلم در ۵ شهریور، تصاویر و پوسترهای متعددی از کاراکترهای اصلی در سطح اینترنت منتشر شد که نه تنها بسیار جذاب و هیجانانگیز هستند، بلکه نکات ریز داستانی هم داخل خود دارند. از جمله پوستری از جان دیوید واشنگتن که حاوی دو نسخه از او است؛ یکی از آنها که پشت به دوربین قرار گرفته، ماسک اکسیژن بر صورت دارد؛ نکتهای که مربوط به یکی از المانهای کلیدی داستان میشود.
داستان فیلم تنت دربارهی چیست؟
توضیح دقیق داستان جدیدترین فیلم نولان اندکی دشوار است، چرا که حتی بازیگران آن هم از درکش عاجز هستند! البته با توجه به اکران فیلم Tenet در برخی سینماها، داستان و پایانبندی آن مشخص شده، اما اگر بخواهیم توضیحاتی بدون اسپویل از آن داشته باشیم، باید اول از همه به نقش «زمان» در فیلم اشاره کنیم. همانطور که رابرت پتینسون، ستارهی فیلم تاکید کرده، تنت دربارهی «سفر در زمان» نیست. در دنیای تنت، فناوری بسیار پیشرفتهای وجود دارد که اجازه طی کردن زمان بهصورت برعکس را به کاربر میدهد. همانطور که کاراکتر مارتین داناوان در تریلرهای فیلم اشاره میکند، تنها چیزی که پروتاگونیست لازم است بداند یک کلمه است: «تنت». عنصر قدرتمندی که «تمام درهای درست و برخی درهای نادرست را باز میکند». مسلما چنین فناوری عجیبی اگر در دستهای نادرست بیفتد، میتواند فاجعه رقم برند. اینجاست که آندری ساتور وارد داستان میشود؛ فرد شروری که میخواهد از معکوس کردن زمان برای راه انداختن بحران جهانی عظیمی استفاده کند. قهرمانهای داستان یعنی پروتاگونیست، نیل، آیوز و سازمانی که در خدمت آن هستند، باید جلوی سواستفاده از این فناوری را بگیرند، چرا که اگر موفق نشوند، نتیجه چیزی فاجعهبارتر از جنگ اتمی خواهد بود. با توجه به نزدیکی فضاسازی تنت به فیلم Inception، تعداد زیادی از طرفداران احتمال ارتباط این دو فیلم را هم مطرح کرده بودند که نکتهای جالب توجه بود.
با این تفاسیر داستان تنت در عین هیجانانگیز بودن، به نظر ساده میآید اما هرگز این تصور را نداشته باشید. نکتهای که در واکنشهای بینندگان و منتقدان نسبت به فیلم به چشم میخورد، پیچیدگی بیش از حد داستان است. نولان عادت دارد در فیلمهایش ذهن مخاطب را به بازی بگیرد، اما در Tenet این کار به شکلی افراطی انجام شده، به گونهای که به تجربهی بسیاری از تماشاگران ضربه زده است. عدهی زیادی از این گفتهاند که درک داستان تنت با یک بار تماشا بسیار سخت است و برای فهمیدن کامل آن احتمالا احتیاج دارید چندین بار پایش بنشینید. یکی از نکات برجستهی آثار نولان این است که با هر بار تماشا، نکات ریز و جالب بیشتری از آن میفهمید و شاید درکتان نسبت به داستان کاملا عوض شود. اما اگر تماشای چندبارهی این فیلمها یک گزینهی اختیاری برای لذت بردن بیشتر از داستان باشد، برای تنت این گزینهای اجباری است که اصلا بفهمید ماجرا از چه قرار است! با این همه، نکتهای که همه به آن اذعان دارند، پروداکشن حیرتانگیز و جلوههای تصویری و صوتی فوقالعادهی فیلم است. بیدلیل نبوده که نولان نسبت به اکران اینترنتی فیلم مقاومت میکرده و ادعای نجات سینماها را داشته است. اظهارات تماشاگران خبر از تجربهای بینظیر از تماشای تنت روی پردهی بزرگ سینما و شنیدن موسیقی و صداگذاری عالی میدهند که شاید همین برای بسیاری از بینندگان کافی باشد.
واکنش منتقدین به فیلم Tenet چگونه بوده است؟
همانطور که اشاره شد، فروش فیلم Tenet تاکنون بسیار خوب بوده و باید برای اکران آن در آمریکا صبر کنیم تا ببینیم هزینهی تولید ۲۰۵ میلیون دلاری خود را جبران خواهد کرد یا نه (که به احتمال قریب به یقین این اتفاق خواهد افتاد). با توجه به هایپ شدید پیرامون فیلم از ابتدای معرفی، انتظار میرفت که تنت نزد منتقدین به یک پدیدهی شاهکار تبدیل شود، اما میانگین نمرات فیلم در متاکریتیک و راتن تومیتوز چندان گواه این مسئله نیستند. متای تنت از ۳۷ نقد تا زمان نوشتن این مقاله ۶۹ بوده و در راتن تومیتوز نیز امتیاز ۷۸ گرفته است. همانطور که اشاره شد، گلایهی اصلی منتقدین از پیچیدگی بیش از حد داستان و استفادهی افراطی نولان از شبهعلم بوده که به تجربهی تماشای فیلم ضربه زده است. با این همه بدون هیچ شکی Tenet ارزش تماشای بسیار بالایی دارد. تعدادی از منتقدین از عملکرد جان دیوید واشنگتن در نزد پروتاگونیست راضی نبودهاند اما بازی پتینسون و دبیکی تاکنون بهشدت تحسین شده است.
یکی دیگر از انتقادات بزرگ به تنت، صداگذاری آن بوده است. مطابق رویهی سنتی نولان، این فیلم هم در بسیاری از صحنهها چنان افکتهای صوتی و موسیقی بلندی دارد که شنیدن دیالوگها را بسیار دشوار کرده است. نولان بارها از تصمیمش برای میکس صدا به این طریق دفاع کرده و اذعان داشته که این ویژگی بخشی از تجربهی فیلم است و «دیالوگ لزوما تنها برای رسیدن به شفافیت» نیست. بهعلاوه او یک بار در سال ۲۰۱۷ اشاره کرده که صدا در فیلمهایش با توجه به سالنهایی که سیستمهای صوتی استاندارد و پیشرفتهی دارند میکس شدهاند و همین مسئله موجب میشود تجربهی تماشای فیلم از این نظر برای همه یکسان نباشد. نقد و بررسی فیلم Tenet را میتوانید همزمان با انتشار نسخهی بلوری در وبسایت سرگرمی مطالعه کنید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید