آیا فرازمینیها در جایی نزدیک زمین زندگی میکنند
دلایلی از وجود تمدنهای غیرزمینی
فرضیههای مختلفی مطرح شده که بر أساس آنها گفته میشود با وجود میلیاردها کره شبیه زمین در فضا، حداقل یکی از آنها مسکونی است که احتمال وجود فرازمینیها را افزایش میهد.
خورشید که در مرکز منظومه شمسی معلق است، یک ستاره است. کهکشان راه شیری فقط ۴۰۰ میلیارد ستاره دیگر دارد که همگی کار مشابهی را انجام میدهند، با احتمال وجود ۶ میلیارد سیاره شبیه زمین که به دور آنها میچرخند پس با اعداد بسیار بزرگی روبهرو میشویم که بسیار شگفتانگیز است.
با وجود میلیاردها مخزن بالقوه برای حیات در فضا، مطمئناً حداقل یکی از آنها مسکونی است. با اینکه حیات بیگانه هنوز کشف نشده و هیچ مدرک علمی از حیات فرازمینی وجود ندارد، اما احتمال وجود این موجودات زیاد است.
بر این اساس نظریههایی مطرح شده که گفته میشود زندگی بیگانه ممکن است هنوز آنقدر پیشرفت نکرده باشد تا با انسان ارتباط برقرار کند. از سوی دیگر تخمین زده میشود که بیگانگان فعلا قصد ندارند با ما کاری داشته باشند. در سال ۱۹۶۱، فرانک دریک، ستارهشناس آمریکایی، معادلهای برای تخمین تعداد تمدنهای بیگانه مطرح کرد که به اندازه کافی به ما نزدیک هستند که بتوانیم آنها را حس کنیم.
بر أساس معادلات وی، شانس ما برای اینکه تنها موجود هوشمند در کهکشان راه شیری باشیم بین ۵۳ تا ۹۹.۶ درصد است. بنابراین، به طور خلاصه، ممکن است فرازمینیها زندگی هوشمندانهای داشته باشند یا ممکن است ما تنها باشیم. برخی از اخترفیزیکدانان بر این باورند که نوعی از حیات بیگانه میتواند در نزدیکی ما باشد، در حالی که برخی دیگر قاطعانه معتقدند که ایجاد حیات در سیاره ما یک اتفاق عجیب بوده که هرگز نمیتوان آن را در جای دیگری تکرار کرد.
اگر فرازمینیها واقعا وجود داشته باشند، چه شکلی خواهند بود؟
همه ما داستانهایی از برخورد نزدیک با موجودات فرازمینی شنیدهایم، معمولاً در یک جاده روستایی در جایی در غرب میانه آمریکا که در آن بیگانگان دارای ظاهری نسبتاً یکنواخت هستند؛ پوست خاکستری و چشمهای درشت، اصلا غیرعادی نیست. اما آیا منطقی وجود دارد که بیگانگان به این شکل ظاهر شوند؟ عناصر تشکیل دهنده حیات در سیاره ما، نیتروژن، هیدروژن و اکسیژن، در سراسر جهان گسترده هستند.
بنابراین، این نشان میدهد که اگر این شرایط در جای دیگری تکرار شود، زندگی، به شکلی، میتواند تغییر کند. با این حال، ما همچنین میدانیم که در حالی که زندگی در سیاره ما نسبتاً بلافاصله پس از تشکیل زمین آغاز شد، به روشهای مختلف تکامل یافت. روزی روزگاری، کل زمین مملو از دایناسورها بود، اما وقتی آنها از بین رفتند، با دایناسورها جایگزین نشدند.
در عوض، طیف کاملاً جدیدی از موجودات تکامل یافتند که نشان میدهد یک شکل منحصربهفرد و بهینه برای حیات روی زمین وجود ندارد. تنوع عظیمی از موجودات میتوانند در این سیاره وجود داشته باشند و رشد کنند و به همین راحتی از بین رفته و ناپدید میشوند. بنابراین، زندگی بیگانه احتمالاً به همه چیزهایی که ما برای زنده ماندن نیاز داریم، مانند انرژی، محافظت در برابر شکارچیان و راهی برای حرکت نیاز دارد، اما فراتر از آن، آنها میتوانند به طرز شگفت انگیزی متفاوت به نظر برسند.
فقط موجودات عجیب و غریب زیردریایی را در نظر بگیرید که حرکت میکنند و غذا میخورند و از خوردن خودداری میکنند اما شبیه ما یا هیچ چیز دیگری نیستند. همه بیگانگان میتوانند شکل و شمایل عجیبی داشته باشند یا چیزی که مغز ما حتی نمیتواند آن را تصور کند. مانند بسیاری از چیزهای اخترفیزیکی، پاسخهای ممکن بسیار زیادی وجود دارد.
جهان هستی بسیار بزرگ است. فضاپیمایی همچون وویجر-1 ناسا که با سرعت ۱۷.۳ کیلومتر بر ثانیه (۱۰.۵ مایل در ثانیه) حرکت میکند، ۷۳۰۰۰ سال طول میکشد تا به نزدیکترین ستاره همسایه ما برسد. محاسبه شده است که نزدیکترین حیات بیگانه بالقوه در فاصله ۲۰ سال نوری از ما قرار دارد. توجه داشته باشید، دوستان بیگانه ما ممکن است روشهای حمل و نقل پیشرفتهای داشته باشند تا زودتر به اینجا برسند، یا شاید از روشهای ماوراطبیعی خارج از قوانین فضا-زمان استفاده کنند.
نیکلای کارداشف، ستاره شناس برجسته روسی، یک سیستم سه لایه ابداع کرد تا توضیح دهد که یک تمدن بیگانه چقدر ممکن است از نظر فناوری پیشرفته باشد. تمدن نوع I قادر است تمام انرژی خورشید را که روی سیاره آنها منتشر میشود جمع آوری کند. تمدن نوع دوم میتواند تمام انرژی ستاره مادر خود را به جای خود سیاره، از راه دور در فضا جمعآوری کند. این باید شامل یک جمع کننده عظیم انرژی خورشیدی باشد که به دور سیاره میچرخد که به کره دایسون معروف است.
این موضوع شبیه ستاره مرگ در جنگ ستارگان است. یک جرم آسمانی کاملاً ساخته شده، اما برای مهار انرژی به جای تخریب سیارات استفاده میشود. اگر این تمدن بیگانه توانسته باشد یک کره دایسون را برای پاسخگویی به نیازهای آنها بسازد، آنها میتوانند به تمدن نوع سوم کارداشف ارتقا یابند. در اینجا، آنها شروع به گرفتن انرژی از ستارگان همسایه میکنند، سپس به آرامی شبکهای از دایسونها را میسازند که در نهایت میتواند انرژی کل یک کهکشان را مهار کنند.
این جذبکنندههای قوی انرژی خورشیدی به مواد لازم برای ساختن این سازههای به اندازه سیاره نیاز دارند. بنابراین میتوانید فرض کنید همانطور که آنها از طریق یک کهکشان در حال ساخت کره خود هستند، آنچه را که نیاز داشتند از هر سیاره بیدفاعی که با آن روبهرو میشوند استخراج میکنند. اما یکی از آن سیارات احتمالا سیاره ما نیست.
آیا فرازمینیها در نزدیکی ما زندگی میکنند؟
سال ۲۰۱۳، سیگنالهای عجیب و غریب به تلسکوپ فضایی کپلر ناسا رسید و ناگهان چشمانداز کره دایسون در کهکشان ما به یک احتمال ضعیف تبدیل شد. این تلسکوپ کهکشان راه شیری را برای یافتن سیارات فراخورشیدی، سیاراتی که به دور ستارگان خارج از منظومه شمسی میچرخند، جستوجو میکرد. این سیارات فراخورشیدی هنگامی که از مقابل یک ستاره عبور میکنند، دیده میشوند. به نظر میرسد که نور ستارگان تا حدی کمرنگ میشود. این کاهش نور معمولاً کاملاً یکنواخت و قابل پیشبینی است.
اما کپلر رویدادی را شناسایی کرد که یکنواخت و قابل پیشبینی نبود، بلکه عجیب و نامنظم بود، چیزی بسیار غیرسیارهای از مقابل ستاره عبور میکرد. به این ترتیب سوالاتی ذهن دانشمندان را درگیر کرد که آیا این میتواند یک کره دایسون در همسایگی ما باشد؟ آیا خورشید ما به زودی در دید آن قرار میگیرد؟ بر این اساس تلسکوپهای فضایی بیشتری به سمت کره بالقوه دایسون نشانه رفتند تا مشخص شود که آیا تمدن بیگانه بسیار پیشرفتهای در این نزدیکی کار میکند یا خیر.
و آیا زمان آن رسیده است که آماده پذیرش تمدن بسیار پیشرفته فرازمینیها باشیم. البته ممکن است آنچه دانشمندان شاهد آن بودند ناشی از گرد و غبار باشد. ابرهای بزرگ از غبار فضایی که احتمالاً از یک ماه که به نوعی نابود شده است، میتواند شکل نامنظمی باشد که باعث تغییرات غیرقابل پیشبینی در نور شده است. بنابراین، اگر این یک ابرساختار بیگانه نبود، به این معنی است که همه ما میتوانیم راحت باشیم.
از زمان این کشف، ستارگان دیگری با افت عجیب نور نیز مشاهده شده است. پس به این ترتیب آیا میتوانند حاکی از وجود فرازمینیها باشد؟ و آیا سازندگان آنها میتوانند به سمت ما حرکت کنند؟ اگر واقعاً حیات فرازمینی وجود داشته باشد که همه ما را تهدید کند، به اندازه کافی نزدیک ستاره ما باشد و بتواند انرژی را در اطراف یک سیاره مهار کند، ممکن است باعث نگرانیمان شود.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید