7 قابلیتی که گوشیهای هوشمند نیاز دارند تا بتوانند با دوربینهای DSLR رقابت کنند
با این 7 قابلیت، دوربینهای DSLR مغلوب گوشیهای هوشمند خواهند شد
گوشیهای هوشمند اگرچه هنوز قادر به رقابت با دوربینهای DSLR نیستند اما به کمک چند قابلیت میتوانند به سادگی با آنها رقابت کنند.
در حوزه فناوری، گوشیهای هوشمند به طور چشمگیری در زمینه عکاسی پیشرفت کردهاند. در عین حال و با در نظر گرفتن این پیشرفتها، باز هم نمیتوانند با دوربینهای حرفهای DSLR رقابت کنند. امروزه گوشیهای هوشمند از دوربینهایی با کیفیت بسیار بالا و ویژگیهای پیشرفتهای برخوردار هستند. اما، دوربینهای DSLR به دلیل کیفیت بالای تصویر، امکانات قابل تنظیم بیشتر و قابلیت اتصال به لنزهای مختلف، همچنان محبوبیت خاصی در بین عکاسان حرفهای دارند. این دوربینها به عنوان ابزار اصلی برای عکاسان حرفهای در نظر گرفته میشوند، زیرا عملکرد بهتری در شرایط نوری مختلف ارائه میدهند و امکاناتی مانند تغییرات دستی تنظیمات عکسبرداری و… را فراهم میکنند.
از سوی دیگر، گوشیهای هوشمند امکاناتی همچون پردازش تصویر بیشتر، امکانات فیلمبرداری پیشرفته و اشتراکگذاری آسان عکسها و ویدئوها را فراهم میکنند. به همین دلیل، این محصولات غالبا به عنوان ابزاری برای عکاسی روزانه و اشتراکگذاری سریع عکسها و ویدئوها، مورد استفاده قرار میگیرند و به همین خاطر هم هست که خیلی محبوب هستند.
به صورت کلی، هر یک از این دو دستگاه نقش خود را در زمینه عکاسی دارند و با توجه به نیازها سلایق شخصی، انتخاب مناسبی برای افراد مختلف خواهند بود. اما سوال ما این است که چرا بعد از این همه سال پیشرفت، همچنان گوشیهای هوشمند یارای رقابت با دوربینهای DSLR را در زمینهی عکاسی ندارند؟ این محصولات به چه قابلیتهایی نیاز دارند تا بتوانند در این بخش بهتر شوند؟ در این مطلب همراه ما باشید تا شما را با 7 مورد از این قابلیتها آشنا کنیم.
1. تنظیمات ISO بیشتر
هر چند ممکن است با گوشی هوشمند خود عکسهای خوبی در شرایط نور کم بگیرید، اما این کار در تاریکی شب بسیار دشوارتر است. برای این منظور، شخص باید بتواند دستگاه عکاسی خود را به گونهای تنظیم کند که بیشترین نور را از محیط جذب کند. این کار به لطف حالت شب در گوشیهای هوشمند انجام میشود. اما دوربینهای DSLR به لطف تنظیمات بیشتر ISO، این کار را به بهترین شکل ممکن انجام میدهند. بهترین راه برای کنترل نور در دوربین، ISO است. اما گوشیهای هوشمند اغلب در این زمینه دارای نقصهای جدی هستند.
بیایید یک دوربین عکاسی مثل فوجی فیلم را به عنوان مثال در نظر داشته باشیم. در این دوربین شما میتوانید مقدار ISO را تا ۱۲٬۸۰۰ افزایش دهید. این میزان در دوربینهای جدید و قدیم، میتواند مختلف باشد. مثلا نیکون یک دوربین داشته که کاربر میتوانست ISO آن را تا 25٫600 برساند. البته چون بسیاری از عکاسان در محیطهایی که نور کافی وجود دارد عکاسی میکنند، ISOهای بیشتر از 1000 خیلی به کارشان نمیآید. اما وجود تنظیمات مختلف به این معناست که شما امکانات لازم برای عکاسی در هر محیطی را در اختیار دارید. اطمینان خاطری که با گوشیهای هوشمند نخواهید داشت.
اگرچه در گوشیهای هوشمند هم میتوانید روشنایی را تنظیم کنید، اما بسیاری از گوشیها امکان تغییر مقدار ISO را به شما نمیدهند. به همین دلیل، افرادی که به دنبال سفارشیتر کردن تجربهی عکاسی خود هستند همچنان به دوربینهای DSLR و دستگاههای بدون آیینه نیاز خواهند داشت. حداقلش این است که نمیتوانند روی گوشیهای هوشمند به عنوان دستگاههای عکاسی قدرتمند و پیشرفته حساب باز کنند. مهم هم نیست گوشی از چه برندی باشد.
2. سنسورهای بزرگتر
علیرغم اینکه بارها در مطالب مختلف به این نکته اشاره کردیم که در بحث کیفیت دوربین، مگاپیکسل کمترین تأثیر را دارد، اما همچنان هستند افرادی که برای تعیین کیفیت دوربین گوشی خود، عدد مگاپیکسل را با افتخار اعلام میکنند. حقیقت این است که هرچه مگاپیکسل بزرگتر باشد، لزوما هیچ تأثیری روی کیفیت تصاویر شما نخواهد گذاشت. چون یک دوربین یا یک گوشی هوشمند باید امکانات دیگری هم در کنار آن داشته باشد. در بحث دوربین، باید بگوییم یک سنسور قدرتمند و باکیفیت لزوما مگاپیکسل بالایی ندارد و برعکس، یک دوربین با مگاپیکسل بالا هم لزوما سنسور بزرگی ندارد. بنابراین باید حتما هنگام خرید، مشخصات کامل دستگاه مورد نظر را بررسی کنید.
در دوربینهای DSRL، شرکتها آنقدر فضا دارند که بتوانند سنسورهای بسیار بزرگی را تعبیه کنند. هرچه سنسور بزرگتر باشد، نور بیشتری را جذب کرده و در نتیجه جزئیاتی که در تصاویر به نمایش گذاشته میشوند بیشتر و باکیفیتتر خواهند بود. این کار در گوشیهای هوشمند فعلا یک محدودیت خاص دارد. نخست اینکه شرکتهای تولیدکننده گوشی همچنان سوار بر قطار باور اشتباه کاربران حرکت کرده و روی مگاپیکسل به عنوان عامل اصلی کیفیت دوربین مانور میدهند. اما باید بدانید موضوع مهم در این زمینه، اندازهی خود سنسور است، نه رزولوشن آن.
فعلا امکان تعبیهی سنسورهای بزرگ درون گوشیهای هوشمند وجود ندارد
بنابراین کاری که شرکتها باید برای بهبود کیفیت عکاسی و فیلمبرداری گوشیهای هوشمند انجام دهند این است که سنسور دوربین بزرگتری را درون آنها تعبیه کنند. شما با نگاه کردن به تصویر بالا، میتوانید سنسور را درون دوربین نگاه کنید. همانطور که مشاهده میکنید، این سنسور به قدری بزرگ هست که فعلا نتوان آن را درون یک گوشی هوشمد تعبیه کرد. چون در این صورت باید ماژول دوربین بسیار بزرگی برای گوشی در نظر گرفت. البته اگر دررون خود گوشی فضای کافی برای تعبیهی ان وجود داشته باشد.
به صورت کلی موضوع این است که شرکتها برای اینکه بخواهند گوشیهای هوشمند از لحاظ کیفیت با دوربینهای DSLR رقابت کنند، باید روی افزایش سنسور تمرکز داشته باشند و نه مگاپیکسل. حال چه زمانی قادر به تعبیهی چنین سنسورهایی درون گوشی خواهند بود مشخص نیست.
3. کنترل بیشتر روی تعادل نور سفید
یکی دیگر از محدودیتهای معمول با گوشیهای هوشمند این است که شما عملا هیچ کنترل معناداری روی تعادل رنگ سفید ندارید. اگر هم بخواهیم این آزادی در تغییر تنظیمات را با دوربینهای DSLR مقایسه کنیم باید بگوییم گوشیهای هوشمند عملا هیچ حرفی برای گفتن ندارند. اما تعادل رنگ سفید چیست؟ خیلی ساده و قابل فهم بخواهیم صحبت کنیم باید بگوییم اینکه تصاویرتان چقدر گرم یا چقدر سرد به نظر برسند، به خاطر این قابلیت است. حال هرچقدر روی آن کنترل داشته باشید، میتوانید تصاویر خود را نزدیک به واقعیت یا با حالت اشباع رنگی به ثبت برسانید.
مثلا گاهی اوقات میخواهید از دیوار سفید یا کاغذ عکاسی کنید اما میبینید که زرد ثبت میشوند. اینجاست که اگر برای اعمال تغییرات روی رنگ سفید آزادی عمل داشته باشید، میتوانید دیوار را به همان رنگی که هست یا در نزدیکترین حالت ممکنش ثبت کنید.
وقتی از یک دوربین DSLR استفاده میکنید، معمولاً میتوانید یک عدد کلوین برای تعادل رنگ سفید انتخاب کنید. علاوه بر این، شما میتوانید از پیشتنظیمات مختلفی که درون خود دوربینهای DSLR برخلاف گوشیهای هوشمند وجود دارد استفاده کنید، مانند هوای ابری یا آفتابی. اکثر گوشیهای هوشمند این امکانات را ارائه نمیدهند، به این معنا که شما باید برای ثبت یک تصویر سفید با دقت بالا به توانایی گوشی خود متکی باشید.
بهترین روش برای ویرایش تعادل رنگ سفید در عکسهای گوشیهای هوشمند شما استفاده از نرمافزارهای ویرایشی مانند Adobe Lightroom است. همچنین میتوانید میزان گرما را در برنامه ویرایش عکس پیشفرض خود گوشی پس از گرفتن عکس تغییر دهید. با این حال، توانایی کنترل رنگ سفید هنگام گرفتن عکس معمولاً نتایج بهتری را تولید میکند.
4. حالتهای عکاسی بیشتر در دوربینهای DSLR در مقایسه با گوشیهای هوشمند
دوربینهای هوشمند مدرن فیلترهای متعددی را ارائه میدهند، فقط به فیلترهای دوربین آیفون نگاه کنید تا متوجه این موضوع بشوید. گوشیهای هوشمند همچنین در حالتهای عکاسی پیشرفت خوبی در مقاسیه با قبل داشتهاند، اما باز هم این دستگاهها برای فیلمبرداری گزینهی بهتری هستند تا عکاسی. یک دوربین عکاسی DSLR قادر به عکاسی حداقل در حالتهای خودکار، دستی، اولویت با شاتر و اولویت با گشودگی دیافراگم هست. گزینههایی هم وجود دارند که بتوانید کنترل بیشتری روی تصاویر خود داشته باشید.
البته شما میتوانید بدون نیاز به یک دوربین DSLR، کیفیت تصاویر ثبت شده با گوشی خود را افزایش دهید. اما خیلی بهتر میشد اگر خود گوشی حالتهای عکاسی بیشتری را به صورت پیشفرض در دسترس کاربران قرار میداد. بدین ترتیب گوشیهای هوشمند در حالت عادی حرف زیادی برای گفتن در مقابل دوربینهای DSLR خواهند داشت.
5. کنترل بیشتر روی سرعت شاتر در دوربینهای DSLR در مقاسیه با گوشیهای هوشمند
سرعت شاتر یکی از مهمترین جنبههای عکاسی است و اغلب تعیینکنندهی این است که یک تصویر مات یا واضح باشد. اما در حالی که میتوانید روی دیافراگم برخی از گوشیهای هوشمند کنترل داشته باشید، اغلب امکان کنترل دستی سرعت شاتر غیرممکن است. تنها استثناء واقعی زمانی است که میتوانید انتخاب کنید که آیا میخواهید برای ثبت تصاویر در نور کم، زمان بیشتری بگذرد یا خیر. این یعنی سنسور فرصت کافی برای جذب نور بیشتر داشته باشد. اگر دقت کنید، وقتی با گوشیهای هوشمند در حالت شب عکاسی میکنید، پس از فشردن کلید شاتر، چند ثانیه زمان میگذرد تا سنسور در این مدت نور کافی را از محیط جذب کند. بدین ترتیب میتواند تصاویر را با نور کافی و جزئیات بالا به ثبت برساند.
از آنجا که کاربران کنترل زیادی بر سرعت شاتر ندارند، بنابراین در زمانهایی که نیاز است با تغییر سرعت شاتر، تصاویر بهتری ثبت کنید، در گوشیهای هوشمند این امکان وجود نخواهد داشت. به عنوان مثال، ممکن است در هنگام گرفتن عکسهای ورزشی، بخواهید سرعت شاتر را کندتر کنید تا بتوانید وقت کافی برای ثبت تمام حرکات را داشته باشید تا تصویر نهایی تار نشود. اما گوشیهای هوشمند در مقایسه با دوربینهای DSLR کنترل خیلی کمتری در این شرایط به کاربران میدهند.
اگر گوشیهای هوشمند این قابلیت را در آیندهای نزدیک به دست نیاورند، قطعا رقابت با دوربینهای DSLR برایشان یک رویا خواهد بود. چون یکی از مهمترین فاکتورهای کیفیت دوربین، سرعت شاتر است.
6. کیفیت بیشتر هنگام زوم
اگرچه گوشیهای هوشمند دوربینهای تلهفوتو با زوم 10 برابری اپتیکال دارند، اما باز هم دوربینهای DSLR در زمینهی زوم عملکرد بسیار بهتری دارند. البته نیازهای کاربران را همان دوربین زوم معمولی هم برطرف میکند. مثلا آیفون 15 پرو مکس زوم 5 برابری اپتیکال دارد و کیفیت آن هم فوقالعاده است. اما وقتی بخواهید آن را با یک دوربین DSLR مقایسه کنید میبینید کیفیت تصاویر از میزان زوم 1.5 برابری به بعد کاهش پیدا میکند. از جمله دلایل این موضوع این است که گوشیهای هوشمند برخلاف دوربینهای DSLR از زوم اپتیکال متغیر بهره نمیبرند.
در دوربین DSLR فوجیفیلم که لنز 16-80 میلیمتری دارد، شما حتی با رسیدن به 80 میلیمتر هم هیچ افت کیفیت محسوسی را مشاهده نخواهید کرد. بنابراین چه دلیلی دارد کسی که میخواهد روی سوژهها از فواصل دور زوم کند، از گوشی هوشمندش استفاده کند؟ در حالی که میتواند با دوربین، اثر فوقالعادهتری را به ثبت برساند؟
شکی در این نیست که بسیاری از گوشیهای هوشمند امروزی کیفیت تصاویر فوقالعادهای دارند. به خصوص وقتی درباره دوربین اصلی صحبت میکنیم. اما در بحث زوم، اگرچه زوم 10 و 100 برابری و عکاسی از ماه و… زیاد وجود دارد اما در عمل، هیچ یک از اینها کیفیت خاصی در مقایسه با نمونههای ثبت شده با دوربین DSLR ندارند. این موضوع وقتی بخواهید روی تصاویر کراپ کنید هم بیشتر خودش را نشان میدهد و اوضاع بدتر میشود.
7. گزینههای بیشتر برای عکاسی با فرمت RAW
اگرچه تصاویر با فرمت JPEG را هم میتوان در بسیاری از مواقع بدون هیچ مشکلی ویرایش کرد، اما گزینههایی که برای این منظور در دسترس دارید بسیار محدود هستند. البته وقتی میگوییم محدود، شاید متوجه منظورمان نشوید. بهتر است بگوییم در مقایسه با امکاناتی که حین ویرایش تصاویر با فرمت RAW یا همان خام دارید. حالا متوجه میشوید که فرمت JPEG چقدر فرمت بدون استفادهای است وقتی درباره ویرایش تصاویر صحبت میکنیم. اگرچه تعداد گوشیهایی که قابلیت عکاسی در حالت RAW را دارند بیشتر از قبل شده اما همچنان آنقدر کم هستند که نتوانیم خیلی روی آن مانور بدهیم.
تقریبا تمام دوربینهای DSLR به شما این اجازه را میدهند تا با فرمت RAW عکاسی کنید. این یعنی شما میتوانید جزئیات بسیار بیشتری را هنگام ویرایش تصاویر خود کنترل کنید. بنابراین در حالی که در برخی از شرایط عکاسی با فرمت JPEG بهتر است (مثلا زمانهایی که حجم عکس باید پایین باشد)، اما بسیاری از افراد و به خصوص عکاسان حرفهای برای اینکه بتوانند کنترل بیشتری روی تصاویر داشته باشند، به سراغ دوربینهای DSLR میروند، نه گوشیهای هوشمند.
دوربینهای DSLR در مقابل گوشیهای هوشمند؛ 7 محدودیتی که باید برداشته شود
حتی برای کسی که عکاسی را به صورت حرفهای دنبال نمیکند هم دوربینهای گوشیهای هوشمند محدودیت زیادی در مقایسه با دوربینهای DSLR دارند. از کاهش کیفیت تصاویر حین زوم کردن حتی با بهترین گوشیها گرفته تا امکانات و کنترلهای محدود برای شخصیسازی یا ویرایش تصاویر، سنسورهای کوچک، عملکرد ضعیف در نور شب، عدم کنترل روی سرعت شاتر و… از جمله دلایلی هستند که نمیتوان فعلا گوشیهای هوشمند را به دوربینهای DSLR برای عکاسی ترجیح داد.
اینکه چه زمانی شرکتهای تولیدکننده گوشی میتوانند تدابیری برای رقابت با دوربینهای DSLR بیاندیشند یا خیر مشخص نیست و به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. اما رسیدن به چنین آیندهای اصلا دور از تصور نیست. نظر شما در رابهط با این موضوع چیست؟ چه قابلیت دیگری باید وجود داشته باشد تا گوشیهای هوشمند بتوانند با دوربینهای DSLR رقابت کنند؟
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید