فیلم First Cow یک اثر درام و فانتزی به کارگردانی «کلی رایکارد» است که روایتگر داستانی خاص و پرکنایه از روابط انسانها با یکدیگر و مقایسهی سیستم کاپیتالیسم با نظام فئودالی است.
این فیلم اولین بار در جشنواره فیلم «تلیوراید» به نمایش در آمد و پس از آن نامزد دریافت خرس طلایی در هفتادمین جشنواره بینالمللی فیلم برلین شد. این فیلم از مارس ۲۰۲۰ آماده انتشار از سرویسهای استریم آنلاین شده است.
فیلم نخستین گاو داستانی مملو از کنایه را در منطقهی «اورگن» ایالات متحده و در دههی ۱۸۲۰ روایت میکند. «کوکی» یک آشپز سفیدپوست در آمریکا است که با گروهی از شکارچیان همراه شده تا پوست سگ آبی را جمعآوری و برای دوخت لباس به اروپا صادر کند. او در یک شب با فردی چینی به نام «کینگ لو» آشنا و دوست میشود که از دست گروهی روستبار فرار کرده است. دوستی میان کوکی و کینگ لو باعث میشود تا آنها به فکر ایجاد کسبوکاری جدید برای فروش شیرینی در بازار بیفتند. پخت و فروش شیرینی، ایدهی بکر و تازهی آنها است که نیاز به تهیه شیر به عنوان مادهی اولیهی دارد. چالش اصلی این است که در منطقهی زندگی آنها فقط یک گاو شیرده وجود دارد و کوکی و کینگ لو تصمیم میگیرند تا هر شب شیر گاو را بدون گرفتن اجازه از صاحبش بدوشند و روزها را صرف پخت و فروش شیرینیها کنند.
نخستین گاو در روایتِ هیچ یک از بخشهای داستانش رفتاری عجولانه ندارد
نخستین گاو ریتمی کند، اما منظم را برای روایت داستان خود انتخاب کرده است. این فیلم دو ساعته شامل چهار بخش ۳۰ دقیقهای است که هر یک از آنها به طور دقیق به یک بخش از رویدادهای داستان اصلی میپردازند. نیم ساعت اول به نحوهی آشنایی کوکی و کینگ لو و نیم ساعت دوم به ایدهی ساخت شیرینی توسط آنها میپردازد. در بخش سوم، فیلم رو شدن دست کوکی و کینگ لو به خاطر دزدی شیر گاو را نشان میدهد و در بخش چهارم عاقبت این دو شریک و دوست نتیجهگیری میشود. نکتهی مشترک در تمامی این چهار بخش، کند بودن ریتم نمایش رویدادها است. در حقیقت نخستین گاو در روایتِ هیچ یک از بخشهای داستانش رفتاری عجولانه ندارد و زمان کافی را برای ایجاد فضای مناسب در ذهن مخاطب خود صرف میکند.
فیلم در ابتدا روندی یکنواخت را همراه با دیالوگهای بسیار محدود پیش میگیرد تا از آن طریق فضاسازی خود را به تکامل برساند. البته فیلم رفتهرفته تعداد دیالوگهای خود در سکانسهای مختلف را افزایش میدهد تا به روند روایت داستان لطمهای وارد نشود.
البته روند یکنواخت فیلم بسیار هوشمندانه برای فضاسازی تکنیکی به کار گرفته میشود؛ نسبت ابعادی سه به چهار و فیلتر روی تصویر که در تمام برداشتها دیده میشود، باعث شده تا ذهن مخاطب حسی مشابه با تماشای یک فیلم قدیمی را داشته باشد. نخستین گاو در داستان خود نیز از فضاسازی خاصی استفاده کرده؛ در سکانس اول یک کشتی صنعتی را دیده میشود که با سرعتی آرام از چارچوب تصویر خارج میشود. شاید فیلم با نمایش این کشتی در تلاش است تا داستان مملو از کنایهی خود را به پیش از آغاز انقلاب صنعتی و زندگی مدرن بشر امروز ارتباط دهد.
فیلم در طول روایت داستان خودش با قرار دادن یک گاو تنها تلاش کرده تا نگاهی کنایهآمیز به نظام سرمایهداری داشته باشد و آن را با نظام فئودالی مقایسه کند. کوکی و کینگ لو افرادی فقیر، اما دارای ایدههایی بکر برای ثروتمند شدن هستند. آنها میدانند که با ساخت و فروش شیرینی در بازار، میتوانند به پول خوبی برسند و پس از آن با سرمایهی ثانویه یک هتل در سانفرانسیسکو تأسیس کنند، اما نکته اصلی ماجرا این است که آنها سرمایهی اولیه که همان شیر گاو باشد را برای راهاندازی کسب و کار ندارند و همین موضوع باعث میشود تا آنها تصمیم به دزدیدن شیر از «رئیس فکتور» بگیرند.
رئیس فکتور به عنوان صاحب تنها گاو منطقه، هیچ استفادهی مفیدی از دارایی خود نمیکند و صرفاً آن را برای نوشیدن شیر در وعدهی صبحانه به آنجا کشانده است. او به اصالت خود و حتی نژاد گاوش افتخار میکند و از طرف دیگر انسانهای فقیر را همچون موجوداتی بیمایه در نظر میگیرد. فیلم به شکلی تأثیرگذار تلاش دارد تا ارزش یک دارایی مشخص از نگاه افراد فقیر و ایدهپرداز را با نگاه ثروتمندان به آن مقایسه کند. این فیلم به شکلی نمادین نشان میدهد که چگونه پیشرفت یک جامعه در گروی ایدههای مختلف است؛ چراکه اگر کوکی و کینگ لو چنین کاری را نمیکردند، هرگز کسب و کار پخت شیرینی در منطقهی زندگی آنها رونق نمیگرفت. در بخشی از فیلم میبینیم که رئیس فکتور برای تحقیر مهمانش از کوکی و کینگ لو درخواست میکند تا نوعی شیرینی فرانسوی را برای او درست کنند؛ او به عنوان فردی ثروتمند، تمام داراییهایش را فقط صرف داشتن اوقاتی خوش میکند و ارزش بالقوهی آنها را نمیداند.
از طرف دیگر در نیمهی دوم، داستان فیلم به سمت نمایش کنایهآمیز یکی از بنیادیترین قوانین جامعهی بشری پیش میرود. رو شدن دست کینگ لو و کوکی در کنار فرار آنها از دست فکتور بیانگر آن است که حتی در صورت داشتن ایدهای بکر برای تغییر جامعه، همچنان نمیتوان عمل دزدی را بخشید. سرقت شیر به دست دو کاراکتر اصلی فیلم حتی با وجود ایدهی بکرشان، عملی غیرقابل بخشش است و در نهایت آنها به سرنوشتی ناخوشایند دچار میشوند. فیلم با نشان دادن این موضوع سعی دارد تا قضاوت مخاطب را برای بخشیدن عمل دزدی در مقابل خطر فدا شدن یک ایدهی بزرگ به چالش بکشاند.
نخستین گاو در دقایق ابتدایی با نشان دادن سرنوشت کوکی و کینگ لو، داستان خودش را در یک حلقهی تکراری قرار میدهد
البته فیلم نخستین گاو در دقایق ابتدایی با نشان دادن سرنوشت کوکی و کینگ لو داستان خودش را در یک حلقهی تکراری قرار میدهد. در دقایق ابتدایی فیلم میبینیم که زنی با جست و جوی اطراف خود، باقیماندهی دو جسد را پیدا میکند که متعلق به کینگ لو و کوکی است. وجود این حلقه در بخش ابتدایی و پایانی فیلم، بیانگر آن است که اتفاقات روایت شده در داستان نخستین گاو امری است که بارها و بارها در جوامع مختلف بشری و در اعصار مختلف تکرار شده است.
اشاره به این موضوع در کنار روایت شدن داستان در کشور ایالات متحده که قطب نظام سرمایهداری در جامعهی امروزی است، یکی از بزرگترین کنایههای فیلم به شمار میرود. فیلم با این موضوع به مخاطب خود نشان داده که ریشههای فئودالیسم و نظام ارباب و رعیتی همچنان در جوامع پیشرفتهای که بر اساس ایدهی کاپیتالیسم بناشده، باقیمانده است. نخستین گاو را میتوان یک اثر اعتراضی دانست که بیانگر تداوم روند ارزشگذاری انسانها بر پایهی داراییهای آنها است؛ این موضوع در بخشی از فیلم از زبان کینگ لو بیان میشود که به شکلی اعتراضی اعلام میکند که از نظر رئیس فکتور، نژاد گاو اصیلتر از نژاد او به عنوان یک فرد چینی است.
به طور کل، میتوان فیلم First Cow را یک اثر اعتراضی دانست که با داستان نمادگرایانهی خود تلاش کرده تا انتقادهایی سازنده را به نظامهای کاپیتالیستی وارد کند. این فیلم هرچند که فضاسازی درست و تأثیرگذاری دارد و از شیوهای منظم برای روایت داستان خود استفاده کرده، همچنان به خاطر ریتم کندش خستهکننده است و مخاطب برای تماشایش تا بخشهای پایانی، نیاز به صبر زیادی دارد.
- داستان نمادگرایانه و اعتراضی در مورد نظام سرمایهداری
- فضاسازی مناسب
- زمانبندی منظم داستان برای نمایش رخدادها
- کند بودن ریتم فیلم
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید