موضوع اینترنت رایگان معلمان، اساتید و دانشجویان به کجا رسید؟
سرنوشت سیمکارت شاد چه شد
همهگیری ویروس کرونا باعث شده تا روش زندگی مردم تغییر کند و کمکم مدل تازهای از زندگی شکل گرفته که بیشتر آن مبتنی بر وب و به شکل مجازی انجام میگیرد؛ دید و بازدیدهای اینترنتی، خرید و گشت و گذار از طریق وب و در نهایت آموزش مجازی.
خو گرفتن به این روش جدید زندگی خیلی هم ساده و یک شبه اتفاق نیفتاده و بعد از ماهها دست و پنجه نرم کردن با مشکلات سبک جدید زندگی، حالا کمکم همهی مردم در سراسر دنیا عادت میکنند به سبکی تازه از زندگیشان؛ دورکاری، آموزش از راه دور و دید و بازدیدهای آنلاین.
اگرچه این سبک جدید زندگی با چالشهایی همراه بوده و در ابتدا سختیهایی را پیش پایمان قرار داده، اما اینکه صبحها مجبور نیستیم ساعتها در ترافیک بمانیم و بیشتر ساعات روز را دور از خانه و در محیط کار سپری کنیم، شاید برای بسیاری از کارمندان خوشایند باشد، اگرچه برخی نیز به این سبک و سیاق عادت نکرده و ترجیح میدهند در محل کار حضور یابند. به هر حال همین مدل زندگی هزینههای دیگری را بر دوش بسیاری تحمیل کرده که یکی از این هزینهها اینترنت است.
برای دانشآموزان، دانشجویان، معلمان و اساتید دانشگاهها این سبک جدید آموزشی خیلی هم ساده و راحت نیست؛ معلمان برخلاف گذشته که ساعت مشخصی در مدارس مشغول آموزش بودند، حالا بیشتر ساعات شبانهروز را باید به ضبط ویدیو یا پاسخگویی به سوالات دانشآموزان بپردازند و از سوی دیگر ساعاتی را به شکل آنلاین و تصویری به آموزش دروس مشغول باشند آن هم با اینترنتی بعضا کند که مدام قطع و وصل میشود و این روزها مشکلات بسیاری را بهوجود آورده است. اما از همهی اینها که بگذریم بحث اینترنت رایگان این روزها داغ است و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات وعده داده بود که علاوه بر معلمان و اساتید دانشگاهها، به دانشآموزان و دانشجویان نیز اینترنت رایگان داده میشود. اما در ادامه به اینترنت رایگان که قرار بود اپراتورها در پی دستور وزیر ارتباطات به کاربران اختصاص دهد، میپردازیم.
اینترنت رایگان اساتید
وزیر ارتباطات اعلام کرده بود که ۱۲۰ گیگابایت اینترنت رایگان به اساتید دانشگاهها تعلق میگیرد. محمدجواد آذری جهرمی همچنین با آغاز سال تحصیلی از تمدید اینترنت رایگان اهدایی به ۶۰۰ هزار معلم در آموزش مجازی سال تحصیلی جاری نیز خبر داده بود.
بر این اساس اساتید دانشگاههای کل کشور شامل دانشگاههای دولتی، آزاد و علوم پزشکی با مراجعه به سایت ICTGIFTS.IR بسته اینترنت هدیه ۱۲۰ گیگابایت را دریافت میکنند.
اما آیا همهی اساتید دانشگاهها امکان دریافت اینترنت رایگان را دارند
ظاهرا فقط اساتیدی که نامشان در لیست ارسالی وزارتخانههای مذکور بوده امکان دریافت این هدیه را داشتهاند اما اعضای هیات علمی و اساتیدی که نامشان در این لیست نیست میتوانند با شماره اعلام شده در این سامانه متناسب با آنکه در استخدام کدام وزارتخانه یا دانشگاه هستند، مکاتبه کرده و مراتب را اعلام کنند.
مطابق با شمارنده لحظهای سامانه دریافت اینترنت هدیه (ictgifts.ir) تا هشتم مهرماه ۴۳ هزار و ۸۹۵ استاد و هیات علمی اینترنت رایگان ۱۲۰ گیگابایتی دریافت کردند و قرار است این هدیه برای استادان دانشگاهی که درخواست خود را ارسال کردهاند، از ۱۵ مهر فعال شود.
اینترنت رایگان دانشجویان
وزارت ارتباطات برای هزینههای اینترنت چهار میلیون دانشجو در کشور نیز اقداماتی انجام داده و ظاهرا کارهای اجرایی اتصال یکهزار و صد دانشگاه به شبکهی فیبر نوری با وزارت علوم هماهنگ شده است.
البته ارائهی تسهیلات برای دریافت خدمات ابری آموزش مجازی دانشگاهها نیز کمی تعویق پیدا کرده، اما به گفتهی وزیر ارتباطات، اطلاعرسانی دربارهی اختصاص بستههای مورد نیاز دانشجویان اعلام خواهد شد.
ترم پیش ترافیک اینترنت سامانههای آموزشی دانشگاهیان رایگان شد و دانشجویان کاربر هر اپراتوری چه موبایل و چه ثابت بودند بابت اتصال به سامانههای آموزشی کل کشور، هزینهای پرداخت نکردند.
در ترم جدید قرار بود لیستها به صورت یکپارچه از سمت مراکز دانشگاهی دریافت شود و پس از یک غربالگری به اپراتورها برای رایگان شدن IP آدرسها اقدام شود.
مسوولان ذیربط میگویند نواقصی وجود دارد که باید رفع شود و پس از آن دستور ترافیک رایگان این آدرسها اعلام میشود تا زمانی که دانشجویان میخواهند به سامانههای آموزش مجازی متصل شوند بابت این ترافیک خاص، هزینهای پرداخت نکنند.
البته برخی سامانهها به وزارت ارتباطات معرفی نشدند و در لیست سامانههایی که به وزارت ارسال شده بود، وجود نداشتند. از سوی دیگر اسامی که برای سامانههای دانشگاهی به وزارت ارتباطات اعلام شد صرفا درگاه ورود به دانشگاه بود و آدرس IP خدمات سامانههای دانشگاهی در لیست نبود. به بیان دیگر هر سامانه دانشگاهی یک سرور دارد که دانشجویان و اساتید از طریق آن وارد سایت میشوند و ممکن است سرویسهای آموزش از طریق آدرسها و سرورهای دیگری ارائه شود که باقی این آدرسهای IP در آن لیست به این وزارتخانه منعکس نشده بود؛ بنابراین به دلیل این مغایرت، ترافیک رایگان شد اما ذینفعان میگفتند رایگان نشده است.
بر این اساس وزارتخانه مدعی است که لیست اولیه توسط مدیران IT دانشگاهها یا به صلاحدید روسای دانشگاهها انتخاب میشوند، اطلاعات تکمیلی را وارد این سامانه میکنند و وزارت ارتباطات آن را برای تخصیص ترافیک رایگان به اپراتورها ابلاغ میکند.
در همین راستا وزیر ارتباطات اعلام کرد که اینترنت رایگان برای همه دانشجویان کشور، در هنگام استفاده از سامانههای آموزش مجازی دانشگاهها، از روز چهاردهم مهرماه فعال شده است و مشاهده لیست سامانههای فعلی مشمول طرح و همچنین ثبت نام سامانههای جدید توسط دانشگاهها از طریق سایت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات میسر است.
از مجموعهی دانشگاههای سراسر کشور اعم از دولتی و خصوصی حدود ۱۱۰۰ دانشگاه که سامانههای آموزشی توزیعشدهای برای خودشان دارند و روال آنها مانند آموزش و پرورش، متمرکز نیست و استفاده از این سامانهها برای دانشجویان در سراسر شبکه رایگان میشود که برای آموزش مجازی هزینهای پرداخت نکنند. به این ترتیب فهرست همهی سامانههای آموزشی که رایگان شده، در سایت وزارت ارتباطات در دسترس قرار دارد.
تاکنون ۱۷۸ دانشگاه اطلاعاتشان را برای وزارت علوم ارسال کردهاند که در سایت گذاشته شده و بالغ بر ۷۰۰ سامانه آموزشی رایگان شده است. در خود سایت وزارت ارتباطات هم امکانی را برای دانشگاهها فراهم شده که اطلاعات سامانه آموزشیشان را درج کنند و به محض درج در کمترین زمان ممکن آنها هم رایگان میشوند.
جهرمی همچنین اعلام کرده که بسته ویژهای هم برای دانشگاهها در نظر گرفته شده که شامل اتصال آنها به فیبر نوری و تهیه زیرساختهای لازم است که شرکت مخابرات ایران جزئیات آن را اعلام خواهد کرد و تلاش خواهد شد، نیازمندیهای دانشگاهها برای این سامانههای آموزشی فراهم شود. با این چارچوب بسته حمایتی دولت در بحث آموزش مجازی برای دانشجویان و دانش آموزان کامل میشود.
مشکلات اینترنت معلمان
اما اینترنت ۲۰ گیگابایتی اختصاص یافته به معلمان دردسرهایی را برای این قشر در پی داشته است. این کاربران میگویند که بستههایی که پیش از اختصاص ۲۰ گیگابایت اینترنت رایگان، خریداری کردهاند برای آنها غیرفعال شده و مدت زمان آن بعد از مصرف اینترنت هدیه به اتمام میرسد و امکان استفاده از آن را نخواهند داشت.
بر این اساس معلمانی که پیش از اختصاص هدیه اقدام به خریداری بستهی دیگری کرده باشند این بستهها برای آنها ظاهرا قابل استفاده نخواهد بود.
مصرف اینترنت شاد
البته مشکلات معلمان فقط به از بین رفتن بستههای اینترنت مربوط نمیشود و کندی اینترنت از یک سو و ساعات زیادی را که مجبورند برای آموزش و پاسخگویی به سوالات دانشآموزان در دسترس و آنلاین باشند، از سوی دیگر مشکلات زیادی را برایشان بهوجود آورده است که همین مدت زمان نامحدودی که برای پاسخگویی سپری میشود آیا ۲۰ گیگابایت اینترنت کفایت میکند آن هم در شرایطی که شبکهی شاد با وجود مشکلاتی که دارد، دانشآموزان و معلمان مجبورند از سرویسهای پیامرسان دیگری بهره ببرند که برخلاف شاد، اینترنت مصرفی برای دسترسی به این شبکهها رایگان نیست و بخش زیادی از حجم اینترنت آنها را مصرف میکند.
بر اساس گزارش وزیر ارتباطات، ۱.۵ میلیون نفر از شاد بهطور مستمر استفاده میکنند.
مشکلاتی همچون قطعیهای مکرر، سرعت کند کار با برنامه، قطع شدن تصویر در زمان اجرای پخش زنده و مشکلات ثبتنام زحمات فراوانی برای کادر آموزشی و دانشآموزان و خانوادهی آنها بههمراه داشته است.
البته وزیر ارتباطات معتقد است که شاد اولین پیامرسان ایرانی است که مدلهای خارجی خود را پشتسر گذاشته و برآورد میشود که استفادهی آن اکنون از واتساپ هم در ایران بیشتر شده و همین موضوع زمینهساز مشکلاتی برای شاد شده است.
سیمکارت شاد
پس از کش و قوسهایی که در رابطه با سیمکارت شاد وجود داشت، بالاخره هفته پیش وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد که برخی اپراتورها مدعی بودند که میتوانند سیمکارت شاد را ارائه دهند اما بعد گفتند وزارت ارتباطات با محدودیت شماره مواجه است و نمیتوانند انجام دهند اما برای ارائه سیستمهای ایمن تدابیری در وزارت ارتباطات اندیشیده شده است که در قالب بستههایی بتوانند از اینترنت ایمن استفاده کنند. بر این اساس توزیع سیمکارت شاد منتفی شد.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید