برگزیده
📣 پخش زنده مسابقات زولا هر روز ساعت 17 از آپارات
گلکسی S25 اگزینوس اسنپدراگون
1%
  • 10/10

سامسونگ باید بداند؛ نبرد اگزینوس با اسنپدراگون به ضرر گلکسی S25 خواهد بود

سامسونگ باید این بازی را هرچه زودتر تمام کند

سامسونگ باید بداند؛ نبرد اگزینوس با اسنپدراگون به ضرر گلکسی S25 خواهد بود ۰ ۱۵ خرداد ۱۴۰۳ مقالات فناوری کپی لینک

سامسونگ احتمالا برای گلکسی S25 از سیاست دو پردازنده اگزینوس و اسنپدراگون استفاده می‌کند. اما این بار شاید همه چیز به ضرر این شرکت تمام شود.

هنوز چندین ماه با عرضه سری گلکسی S25 سامسونگ فاصله داریم. در نتیجه شاید صحبت کردن درباره قابلیت‌ها و امکانات این گوشی‌ها بی‌فایده باشد. اما آنچه که قصد داریم به بررسی آن بپردازیم، مشخصات فنی و قابلیت‌های احتمالی این سری نیست. بلکه بررسی اقدامی است از سوی سامسونگ که قطع به یقین رخ می‌دهد.

از همین حالا مشخص است که آنپکد سال 2025 می‌تواند یکی از بحث‌برانگیزترین رویدادهای تاریخ رونمایی از گوشی‌های هوشمند باشد. اما چرا درباره سری گلکسی S25 اینطور صحبت می‌کنیم؟ در ادامه با سرگرمی همراه باشید؛ تا ببینیم چطور تصمیم سامسونگ مبنی بر استفاده از تراشه‌های اگزینوس و اسنپدراگون در سری گلکسی S25 می‌تواند به ضرر آن تمام شود.

در حالی که تاکنون شایعاتی پراکنده شنیده‌ایم، اما خبرها راجع به پردازنده‌های مرکزی و گرافیکی جدید ARM بسیاری از کاربران را مجذوب خود کرده است. انتظار می‌رود فناوری جدید ARM خیلی قدرتمند باشد و باید از این بابت خوشحال باشیم. اما به نظر می‌رسد کاربران سامسونگ بیشتر از هر زمان دیگری از این بابت نگران هستند.

سیاست سامسونگ درباره گوشی‌های پرچم‌دار

سامسونگ به جز سری گلکسی S23، طی چند سال اخیر تمام پرچم‌دارهایش را با یک سیاست خاص عرضه کرده است. اگر با این داستان آشنا نیستید باید بگوییم، در بازارهایی نظیر آمریکا، کانادا، ژاپن، چین و… با تراشه‌های ساخت کوالکام یعنی اسنپدراگون عرضه می‌کند. در بازارهای اروپایی و خاورمیانه، این گوشی‌ها با تراشه‌های اختصاصی خود شرکت کره‌ای یعنی اگزینوس عرضه می‌شوند. این اتفاق فقط سال گذشته رخ نداد و تمام گوشی‌های سری S23 با اسنپدراگون 8 نسل 2 به بازار آمدند.

در حال حاضر مشتریان بازارهای غیر از آمریکا و چند کشور نام‌برده که S24 یا S24 پلاس را خریداری می‌کنند، اگزینوس 2400 را به عنوان قلب تپنده در آن شاهد خواهند بود. در حالی که گلکسی S24 اولترا مثل نسل گذشته در تمام بازارها اسنپدراگون 8 نسل 3 را درون خود می‌بیند. اتفاقا این گوشی توانست در مقایسه با تمام پرچم‌دارهای سامسونگ، عنوان پرفروش‌ترین گوشی را هم کسب کند. اخیرا حتی گلکسی S24 اولترا در لیست 10 گوشی پرفروش سه ماه نخست هم حضور پیدا کرد.

سامسونگ تمام تلاش خود را می‌کند تا ویژگی‌های مشابهی بین تمام مدل‌های خود فراهم کند. اما اختلافات اجتناب‌ناپذیری در عملکرد، عمر باتری و شبکه، بین گوشی‌های آن وجود دارد. تفاوتی که ناشی از تراشه‌های متفاوت آن‌هاست. نبرد بین اگزینوس و اسنپدراگون سال‌هاست که ادامه دارد و همیشه روی تجربه‌ی کاربری و عشق و نفرت کاربران به سامسونگ تأثیر مستقیم داشته است. حالا همین نبرد اگزینوس و اسنپدراگون با توجه به هسته‌های جدید ARM می‌تواند آینده گلکسی S25 را هم تهدید کند. چون کاربران در سال 2025 آنقدر درگیر امکانات متعدد هستند که نمی‌خواهند خود را درگیر مقایسه اگزینوس و اسنپدراگون کنند.

اگزینوس به Cortex شرکت ARM وفادار ماند اما کوالکام می‌خواهد از هسته‌های Phoenix در اسنپدراگون بعدی استفاده کند. این یعنی عملکرد دو تراشه بیش از پیش از هم فاصله می‌گیرد.

تا به امروز، همیشه اگزینوس‌ها و اسنپدراگون‌ها از هسته‌های ساخت شرکت ARM یعنی Cortex استفاده می‌کردند. کوالکام از سال 2017 و اسنپدراگون 835، از هسته‌های Cortex شرکت ARM استفاده کرده است. قبل از آن، هسته‌های سفارشی Krait خود را بر اساس معماری Arm توسعه داده بود و حالا با اسنپدراگون 8 نسل 4 و پس از خرید Nuvia در سال 2021، به فرمول مشابهی بازمی‌گردد. شایعه شده که این تراشه شامل شش هسته Phoenix L و دو هسته Phoenix M است که از معماری Oryon پلتفرم اسنپدراگون X الیت مخصوص کامپیوترهای مبتنی بر Arm مشتق شده‌اند.

سامسونگ نیز سال‌هاست از پردازنده‌های Cortex Arm برای اگزینوس استفاده کرده که این تراشه‌ها همیشه یک پیکربندی دقیق ندارند. اما در سال‌های اخیر عملکرد و ویژگی‌های بسیار مشابهی داشته‌اند. تا جایی که می‌دانیم، سامسونگ به احتمال زیاد از هسته‌ی قدرتمند Cortex-X925، هسته‌های میانی A725 و کم‌مصرف A520 در برخی پیکربندی‌ها برای اگزینوس 2500 استفاده خواهد کرد.

اگر این اتفاق رخ دهد، سامسونگ و کوالکام را در دو جبهه‌ی کاملا متفاوت شاهد خواهیم بود. دو جبهه‌ای که به خاطر فناوری و هسته‌های متفاوت، قطعا تفاوت زیادی هم در بخش‌های مختلف و مهم‌تر از همه برای سامسونگ، در بخش هوش مصنوعی خواهند داشت. با تزریق این تفاوت به گوشی‌ها، باید انتظار این را داشته باشیم که کاربران بازارهای آمریکا، ژاپن و… که سری گلکسی S25 را با تراشه اسنپدراگون 8 نسل 4 دریافت می‌کنند، تجربه‌ای متفاوت از سایر کاربران داشته باشند که S25 را با اگزینوس 2500 خریداری می‌کنند.

تراشه‌هایی مشتق‌شده از معماری پردازنده‌های کامپیوترهای شخصی؛ قدرتمند اما بیش از حد داغ برای گوشی هوشمند

واضح است که هر پلتفرمی که از یک CPU کلاس کامپیوتر شخصی مشتق شده باشد، قدرتمند خواهد بود، اما به همان اندازه، خطر افزایش توان مصرفی نیز وجود دارد. شایعات اولیه (که البته کمی مشکوک هستند) به گوشی‌های نسل بعد با باتری‌های بزرگتر اشاره می‌کنند، اگرچه این لزوماً به دلیل مصرف توان بیشتر نیست چون افزایش طول عمر باتری سال‌هاست به خواسته‌ی اول کاربران از شرکت‌های سازنده گوشی تبدیل شده است.

اینطور که به نظر می‌رسد، کوالکام نمی‌خواهد در پردازنده‌ی بعدی خودش از هسته‌های کم‌مصرف استفاده کند. این یعنی تمام هسته‌های پردازنده اسنپدراگون 8 نسل 4 قدرتمند خواهند بود. از آن طرف، تراشه‌ی اگزینوس بعدی مثل هر تراشه‌ی دیگری در مصرف انرژی احتمالا کمتری از رقیب خواهد داشت. چون در این پردازنده هسته‌های کم‌مصرف A520 حضور خواهند داشت. حال تصور کنید نبرد بین این دو تراشه از لحاظ مصرف انرژی به کجا خواهد کشید؟ اگزینوس‌ها معمولا مصرف انرژی کمتری از اسنپدراگون دارند و این اختلاف امسال حتی بیشتر هم خواهد داشت. ARM مدعی شده پردازنده‌ی جدیدش تا 30٪ مصرف انرژی کمتری از قبل خواهد داشت. اگر این تفاوت به پردازنده اگزینوس تزریق شود، فکر می‌کنید اختلاف دو تراشه از لحاظ مصرف انرژی چقدر خواهد بود؟

عملکرد اسنپدراگون 8 نسل 4 و اگزینوس 2500 چطور خواهد بود؟

هنوز دقیقاً نمی‌دانیم که هسته‌های Phoenix چه عملکردی از لحاظ قدرت پردازشی خواهند داشت. اما با توجه به اینکه هسته‌های Cortex-X925 جدید ARM در مقایسه با قبل 35% توانایی بیشتری دارند این احتمال وجود دارد که از لحاظ تک هسته‌ای، بهترین پردازنده موبایل حال حاضر در جهان یعنی اپل A17 پرو را پشت سر بگذارند. این پیشرفت در مقایسه با سال گذشته عالی است ولی نه بعد از اینکه اپل و کوالکام از تراشه‌های A18 پرو و اسنپدراگون 8 نسل 4 رونمایی کنند. چون تمرکز هر دو شرکت این بار روی هسته‌های بزرگ است و از هسته‌های کوچک استفاده نخواهند کرد.

اگر و اگر، هسته‌های Phoenix کوالکام بتوانند از هسته‌های تراشه‌ی اپل A18 پرو هم بهتر ظاهر شوند، تفاوتی که بین مدل‌های مختلف گلکسی S25 به وجود خواهد آمد بسیار زیاد می‌شود. از طرفی اگر اسنپدراگون 8 نسل 4 واقعا از هسته‌هایی استفاده کند که از کامپیوترهای شخصی مشتق شده باشند، احتمالا از لحاظ پایداری عملکرد هم اگزینوس 2500 عملکرد بهتری خواهد داشت و این موضوع به ضرر کاربران آمریکایی گلکسی S25 خواهد بود.

اسنپدراگون 8 نسل 4 بسیار گران‌تر خواهد بود؛ این چه تأثیری در قیمت‌گذاری سری گلکسی S25 مجهز به اگزینوس 2500 خواهد داشت؟

مشکل دیگری که وجود دارد این است که انتظار می‌رود هزینه‌ی تمام‌شده‌ی گوشی‌های هوشمند مجهز به تراشه کوالکام هم افزایش یابند. شایعات به افزایش قیمت قابل توجهی برای اسنپدراگون 8 نسل اشاره می‌کنند. این افزایش هزینه هم سه دلیل دارد؛ یک، ترکیبی از هزینه‌های توسعه هسته سفارشی؛ دو، فناوری ساخت 3 نانومتری گران‌تر TSMC و/یا 3، صرفاً برای اینکه عملکرد اسنپدراگون بهتر است، کوالکام هم هزینه بیشتری از مصرف‌کنندگان دریافت می‌کند.

مشتریان در حالت عادی هم تحت فشار قرار دارند. اما مشخص نیست آیا سامسونگ در مناطق مختلف گوشی‌های گلکسی S25 مجهز به تراشه‌های اسنپدراگون و اگزینوس را با چه قیمتی راهی بازار می‌کند تا بتواند اختلاف قیمتی که این دو تراشه دارند را با قیمت گوشی جبران کند. هزینه ساخت S25 با تراشه اسنپدراگون بالاتر از اگزینوس خواهد بود. در نتیجه اگر شرکت کره‌ای بخواهد قیمت هر دو مدل را مشابه قیمت مدل اسنپدراگون تنظیم کند، کاربران بازار جهانی باید پول اضافه بپردازند، در غیر این صورت شرکت متضرر خواهد شد. 

سامسونگ می‌تواند با دنبال کردن سیاست اپل راهی برای دور زدن این مشکل پیدا کند. رقیب آمریکایی چندین سال است که پردازنده‌های قدیمی‌تر اما هنوز بسیار قدرتمند را در آیفون‌های ارزان‌تر خود استفاده می‌کند. سامسونگ می‌تواند برای کاهش هزینه‌ها گلکسی S25 را با تراشه اگزینوس 2500 به بازار جهانی عرضه کند. این بسیار بهتر از سیاست اپل خواهد بود چون اپل از تراشه‌های قدیمی برای این منظور استفاده می‌کند اما سامسونگ از اگزینوس 2500 که یک تراشه فوق‌العاده قدرتمند و جدید است. با این کار، فاصله فنی بین گلکسی S25، مدل پلاس و اولترا بیشتر خواهد شد اما تنها راهی است که می‌تواند مشکل تفاوت هزینه را بین سه مدل جبران کند.

موضوع فقط قیمت نیست

این فقط قیمت و معیارهای عملکرد خام نیستند که در مورد هسته‌های Cortex Arm در مقابل Oryon/Phoenix مهم هستند. پردازنده سفارشی کوالکام بر اساس معماری قدیمی‌تر Armv8 است، در حالی که محصولات Cortex سال 2024 بر پایه Armv9.2 ساخته شده‌اند و کلی امکانات جدیدتر هم دارند. این موضوع مهم است زیرا Armv9 در سال 2021 چندین بهبود کلیدی را معرفی کرد، از جمله Scalable Vector Extension (SVE2) و Memory Tagging Extension (MTE).

دستورات SVE2 یک ارتقاء بزرگ برای عملکرد یادگیری ماشین و دیگر بارهای کاری DSP است که به‌طور مستقیم روی CPU اجرا می‌شوند. در طول معرفی‌های اخیر، Arm اشاره کرد که حدود 70٪ از برنامه‌های متمرکز بر AI روی CPU اجرا می‌شوند، نه یک پردازنده عصبی اختصاصی. بنابراین، ARM می‌خواهد هسته‌ی X925 جدیدش، اختلاف دو رقمی با نسل گذشته داشته باشد. متغیرهای زیادی وجود دارند، اما ممکن است بارهای کاری ML روی اسنپدراگون 8 نسل 4 نسبت به X925 بدتر اجرا شوند، که توسعه برنامه‌ها را بیشتر به پردازنده عصبی SoC و API‌های داخلی کوالکام وابسته می‌کند.

پردازنده‌های مختلف به معنای تفاوت در ویژگی‌های AI و امنیتی بین این دو تراشه نیز هستند

MTE، از سوی دیگر، برای امنیت بسیار مهم است. این قابلیت به توسعه‌دهندگان کمک می‌کند تا اشکالات حافظه را شناسایی کنند و از اکسپلویت‌های حافظه مانند Spectre و Meltdown جلوگیری کنند. اکنون، هسته‌های Oryon کوالکام ظاهراً بر پایه Armv8.7 هستند و MTE در v8.5 معرفی شده است، بنابراین در تئوری، تراشه‌های PC کوالکام در اینجا مشکلی ندارند. با این حال، اینکه آیا این با Phoenix هم چنین چیزی صادق است یا نه، باید دید.

البته، از آنجایی که گوگل پشتیبانی از MTE را در اندروید 13 معرفی کرد، تنهاگوگل پیکسل 8 و سری vivo X100 از آن استفاده می‌کنند. اما پشتیبانی در سال‌های آینده افزایش خواهد یافت. یک ویژگی امنیتی کاملاً جدید در Armv9 معماری محاسبات محرمانه است، که طراحی شده‌اند تا برنامه‌ها و داده‌های آن‌ها را با حداقل هزینه به‌صورت امن نگهداری کنند. این هنوز یک ویژگی اصلی در اندروید نیست. اما گام بعدی در امنیت لینوکس (و فراتر از آن) است و می‌تواند برای محیط‌های مجازی مفید باشد. در هر صورت، انتظار می‌رود که دستگاه‌های بیشتری از این ویژگی‌های امنیتی مهم در آینده پشتیبانی کنند.

البته، این به تفاوت‌های معمول بین اگزینوس و اسنپدراگون نمی‌پردازد. در حال حاضر یک شکاف در عملکرد گرافیکی وجود دارد که بسته به انتخاب سامسونگ مبنی بر شریک سازنده تراشه‌ی گرافیکی‌اش (شایعه شده که همچنان AMD است) دارد. تاکنون بحث فقط بر سر قدرت پردازشی بود، اما به این نکته نپرداختیم که از لحاظ قدرت گرافیکی، وضعیت چطور خواهد بود. البته اطلاعات زیادی هم در این رابطه در اختیار نداریم که بخواهیم به آن بپردازیم.

نتیجه

اگر قدرت پردازشی اسنپدراگون و اگزینوس در گلکسی S25 طبق چیزی که الان خواندیم متفاوت باشد، بیشترین تأثیرش را روی عملکرد هوش مصنوعی خواهد داشت. نمی‌خواهیم دائما در حال حدس زدن باشیم. اما نشانه‌های واضحی وجود دارند که برخی از بزرگ‌ترین تغییرات تاریخ در پردازنده موبایل را سال آینده و در سری گلکسی S25 شاهد خواهیم بود.

آیا سامسونگ در سری گلکسی S25 مجبور خواهد شد تا یک سری از قابلیت‌های جذاب این گوشی‌ها را به خاطر هم‌تراز کردن‌شان کاهش دهد؟ علاوه بر این، تغییرات همراه با اسنپدراگون 8 نسل 4، به ویژه قابلیت‌های AI و امنیتی CPU آن و مصرف توان، اثراتی در سراسر اکوسیستم اندروید خواهد داشت.

با این تفاسیر، شما فکر می‌کنید چه آینده‌ای در انتظار گلکسی S25 خواهد بود؟ آیا سامسونگ می‌تواند پرچم‌داری در خور رقابت با بهترین‌های بازار نظیر سری آیفون 16 راهی بازار کند؟ چون اپل هم برنامه‌های زیادی برای گوشی‌هایش دارد و از طرفی خود را بیخود و بی‌جهت درگیر سیاست‌های غلط سامسونگ هم نمی‌کند. همه‌ی گوشی‌های این شرکت یک پردازنده‌ی خاص دارند که نهایت نسل‌شان فرق دارد، نه سازنده‌شان. حال سامسونگ چطور می‌خواهد از این مخمصه خود را نجات دهد مشخص نیست.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments