1%
  • 0/10

معرفی بازی‌هایی که فریبی بزرگ از آب درآمدند

مراقب جیبتان باشید!

معرفی بازی‌هایی که فریبی بزرگ از آب درآمدند ۰ ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ مقالات جانبی (گیم) کپی لینک

هر صنعتی که رشد کرده و به محبوبیت زیادی برسد، سریعاً مورد توجه افراد سودجو قرار گرفته و این قاعده برای ویدیو گیم هم صدق می‌کند.

ویدیو گیم حالا در کنار سینما و تلویزیون یکی از محبوبترین صنایع مرتبط با سرگرمی بوده و طبق آمارها، بیش از ۳ میلیارد گیمر در سراسر جهان داریم. از این تعداد، بیش از یک میلیارد هم نفر بصورت آنلاین پای تجربه بازی‌های ویدیویی می‌نشینند. استودیوها، شرکت‌ها و گروه‌های فعال در این صنعت محصولات زیادی را در طول یک سال عرضه می‌کنند تا شاید بدین طریق بتوانند به اهداف مختلف خود اعم از مالی برسند.

با توجه به رشدی که صنعت ویدیو گیم طی دو دهه گذشته تجربه کرده، توجه بسیاری از سودجویان و کلاهبرداران به آن جلب شده است. اگرچه تعدادشان بسیار پایین بوده، به هر حال باعث می‌شوند هر از چند گاهی اعتماد گیمرها به سازندگان یا ناشران خدشه ‌دار شود. در ادامه مقاله قصد داریم به تعدادی از بازی‌هایی بپردازیم که فریبی بزرگ بوده‌اند. البته باید تاکید داشت گاهی اوقات شرایط مطابق انتظار پیش نرفته و باعث شد محصولی که قرار بود به بازار بیاید، هرگز در دسترس گیمرها قرار نگرفت.

The Day Before

سازنده: Fntastic

ناشر: Mytona

بازی The Day Before به معنای واقعی کلمه از عرش به فرش را تجربه کرد. در ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی معرفی شد و بواسطه نمایش خیره کننده خود توانست خیلی سریع توجه‌ها را جلب کند. تا جایی که حتی توانست عنوان مورد انتظارترین بازی سال ۲۰۲۳ میلادی را در فروشگاه استیم دریافت کند. این بازی قرار بود یک شوتر با المان‌های ترس، بقا و استخراج باشد. به بیان دیگر، قرار بود کاربران بصورت آنلاین به همکاری پرداخته و در دنیای عظیم و پسا آخرالزمانی بازی به تلاش برای بقا بپردازند و زامبی‌ها را از بین ببرند.

گیم پلی جذاب و جلوه‌های بصری چشم نواز نقش بسزایی در جلب توجه‌ها به The Day Before داشت و عده‌ای خوشبینانه منتظر یک شاهکار بودند تا مدت‌ها پای تجربه‌اش بنشینند. با این حال، از همان ابتدا گروهی نسبت به ماهیت پروژه شک داشتند. چیزی که از بازی The Day Before به نمایش گذاشته شده بود و حرف‌هایی که سازندگان درباره‌اش می‌زدند، همگی نوید یک محصول جاه طلبانه را می‌دادند؛ محصولی که برای دستیابی به آن نیازمند یک تیم بزرگ و صد البته منابع بسیار زیاد بود.

با این حال، استودیو Fntastic تیم کوچکی از توسعه دهندگان را داشت و هیچ کس نمی‌دانست بودجه مورد نیاز برای پروژه‌ای مثل بازی The Day Before را از کجا تامین کرده است. این موضوع در کنار تاخیرهای پی در پی شک‌ها را به یقین تبدیل کرد. گیمرهای باقی مانده هم پس از عرضه بصورت دسترسی زودهنگام متوجه شدند چه کلاهی سرشان رفته است. The Day Before اصلاً چیزی نبود که سازندگان نمایش می‌دادند و از همه مهمتر، همه چیز پر از باگ و مشکلات فنی بود.

در حالی که تنها چند روز از انتشار بصورت دسترسی زودهنگام در استیم می‌گذشت، بازی The Day Before در لیست بدترین محصولات استیم قرار گرفت و تعداد کاربران بسرعت افت کرد (در حدود ۹۰ درصد). با گذشت تنها چهار روز این اتفاق فاجعه بار، استودیو Fntastic با انتشار یک بیانیه از تعطیلی خود خبر داد و تاکید داشت بدلیل اینکه محصولشان از لحاظ مالی بسیار ضعیف عمل کرده، قادر به ادامه فعالیت نیست.

پس از تعطیلی، تعدادی از کارمندان Fntastic به صحبت درباره روند توسعه The Day Before پرداخته و موسسان استودیو را مقصر اول و آخر ماجرا دانستند؛ افرادی که ظاهراً نه تنها نمی‌دانستند از بازی چه می‌خواهند، بلکه بدنبال سوء استفاده از توسعه دهندگان جوان و عدم پرداخت حق و حقوقشان بودند. بد نیست بدانید شرکت Mytona که وظیفه نشر را بر عهده داشت، هزینه‌های پرداختی تمامی کاربران را با همکاری استیم بازگرداند.

اتفاقی که برای The Day Before اتفاق افتاد، موجی از بی اعتمادی را در میان گیمرهای سراسر جهان بوجود آورد. تا جایی که سازندگان بازی Palworld در ابتدای عرضه محصولشان تمام تلاش خود را به کار گرفتند تا بتوانند ثابت کنند یک پروژه واقعی بوده و ماجرا کلاهبرداری نیست.

Abandoned

سازنده: Blue Box Game Studios

ناشر: Blue Box Game Studios

استودیو بلو باکس گیم با همکاری سونی در آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی و بواسطه پستی در وب سایت رسمی PlayStation Blog رونمایی شد. سازندگان در توضیحات خود نوشته شده بودند محصولشان محیطی جهان باز داشته و یک تیراندازیِ ترس و بقا است. جدا از گرافیک خیره کننده، گیم پلی بسیار واقع گرایانه‌ای دارد. برای مثال، سازندگان گفته‌اند دویدن نه تنها باعث خستگی شخصیت اصلی می‌شود، بلکه دقت او حین تیراندازی را کاهش می‌دهد. البته موارد گفته شده نقش چندانی در مورد توجه قرار گرفتن Abandoned نداشتند.

بلو باکس گیم یک استودیو ناشناخته بود و از همه مهمتر، هیچ اطلاعاتی پیرامونش وجود نداشت. جدا از ناشناختگی استودیوی سازنده، Abandoned ویژگی‌هایی داشت که برای سازندگانی تازه کار بسیار جاه طلبانه بنظر می‌رسید. موارد گفته شده در کنار چیزهایی که در تیزر بازی قابل مشاهده بود، گروهی از گیمرها را به گمانه زنی وا داشت و بسیاری از آن‌‌ها به این نتیجه رسیدند که هیدئو کوجیما (Hideo Kojima) در ساخت عنوان مزبور مشارکت داشته و از همه مهمتر، احتمالاً با دنباله معنوی PT مواجه هستیم.

حتی گروهی دیگر از گیمرها به این نتیجه رسیدند که Abandoned یک پروژه مستقل نبوده، بلکه تیزری برای تبلیغ بازی جدید هیدئو کوجیما است. گمانه زنی‌ها پیرامون این بازی و ماهیت استودیو بلو باکس گیم آنقدر زیاد شد که در ادامه بخشی مخصوص به آن در فروم ردیت شکل گرفت تا گیمرها بتوانند به بحث و گفتگو بپردازدند.

سه سال از رونمایی و گمانه زنی‌های متعدد پیرامون Abandoned می‌گذرد و این بازی هنوز عرضه نشده است. حتی نمایشی نداشته و اخباری هم پیرامون ساختش به گوش نمی‌رسد. البته  سازندگان در سال ۲۰۲۲ میلادی گفته بودند عرضه تا اطلاع ثانوی عقب افتاده اما اینکه در ادامه هیچ خبر یا ویدیویی به اشتراک گذاشته نشد، همه را به شک انداخته است. با گذشت چند سال، بسیاری از گیمرها به این نتیجه رسیده‌اند که با یک پوچ افزار یا Vaporware طرف هستیم. پوچ افزار به محصولاتی گفته می‌شود که علی‌رغم وعده سازندگان هرگز به بازار نمی‌آیند.

البته ممکن است Abandoned یک محصول واقعی بود که روند ساختش مطابق انتظار پیش نرفت تا عرضه‌اش اینطور در هاله‌ای از ابهام قرار بگیرد.

Figurality

سازنده: نامشخص

ناشر: نامشخص

بخش سرگرمی‌های تعاملی سونی اوایل سال جاری میلادی یک بازی به نام Helldivers 2 را برای پلی استیشن 5 و رایانه‌های شخصی عرضه کرد. عنوان مزبور برخلاف نسخه پیشین دوربین ایزومتریک (بالا به پایین) نداشته و از یک دوربین سوم شخص بهره می‌برد. داستان هم یک قرن بعد روایت می‌شود. مزارعی که انسان‌ها در کلونی‌های مخلتف برای برداشت ماده‌ای به نام E-710 ایجاد کرده بودند، باعث بوجود آمدن موجوداتی به نام اتوماتون‌ها شده که فقط می‌خواهند بشریت را منقرض کنند. شما در این بازی در نقش نیروهای ویژه به کلونی‌های مختلف فرستاده می‌شوید تا موجودات متخاصم را کشته و کنترل کلونی‌ها را بدست آورید.

اگرچه نسخه پیشین یک عنوان بی سر و صدا بود، Helldivers 2 بشدت مورد توجه قرار گرفت و توانست عنوان «سریع ترین فروش در میان بازی‌های پلی استیشن» را تصاحب کند. بطوری که محبوبیتش روی پلتفرم سامورایی‌ها از Fortnite و Call of Duty: Warzone 2.0 هم فراتر رفت. این محبوبیت روی پلتفرم ویندوز هم رخ داد و طبق آمارها، مجموع فروش بیش از ۱۲ میلیون نسخه است. حتی حالا که تعداد کاربران همزمانش در استیم دچار افت شد، چند ده هزار نفر مشغول تجربه‌اش بوده و اگر بخواهید پای تجربه‌اش بنشینید، هیچ مشکلی در یافتن کاربر نخواهید داشت.

همزمان با انتشار Helldivers 2 و موفقیت ناگهانی و غیرمنتظره‌اش، گروهی از کلاهبرداران دست به کار شده و یک بازی به نام Figurality توسعه داده و از طریق استیم عرضه کردند. نکته جالب ماجرا اینجا است که وقتی به صفحه فروش Figurality مراجعه می‌کردید، با تصاویر و توضیحات متعلق به Helldivers 2 مواجه می‌شدید. حتی استودیو Arrowhead Game Studios و شرکت Play Station PC LLC بترتیب به عنوان سازنده و ناشرش لیست شده بودند. در این میان، تنها نکته‌ای که می‌توانست شک برانگیز باشد، تعداد پایین نقدها و تخفیف بالای آن بود.

این گروه از کلاهبرداران امیدوار بودند گیمرهای کم سن و سالی که هیچ چیز درباره Helldivers 2 ندانسته و تنها درباره‌اش شنیدند را فریب داده و پولشان را به جیب بزنند. البته با توجه به این که استیم قابلیت بازپرداخت هزینه (Refund) را مهیا کرده، اقدامشان تا حدودی عجیب بنظر می‌رسد. هر چند، نباید فراموش کرد درخواست بازگشت پول را باید تا حداکثر دو هفته ثبت کنید. در غیر اینصورت، مورد موافقت قرار نمی‌گیرد. در ضمن، کاربرانی که فریب خورده بودند، سریعاً گزارش داده و شرکت ولو طی چند ساعت پس از دریافتشان، بازی Figurality را سریعاً از فروشگاه خود حذف کرد.

 بد نیست بدانید سازندگان Figurality تنها افرادی نبودند که خواستند از این حربه برای کلاهبرداری بهره ببرند و استیم اوایل سال جاری میلادی تاکنون بیش از ۸۰۰ بازی که سعی داشتند از موفقیت Figurality و Palmworld سوء استفاده کنند را حذف کرد.

Curiosity: What’s inside the Cube

سازنده: 22cans

ناشر: 22cans

اگر از گیمرهای قدیمی باشید، باید پیتر میلنیو (Peter Molyneux) را بشناسید. او یک برنامه نویس و بازیساز انگلیسی بوده و در پرونده هنری خود عناوین شاخصی دارد. میلنیو همچنین بعنوان خالق مجموعه فیبل (Fable) شناخته می‌شود. اگرچه سه نسخه ابتدایی فیبل اصلاً و ابداً بازی‌های بدی نبودند، فرسنگ‌ها با چیزی که میلنیو وعده داده بود، فاصله داشتند. همین وعده‌های بلند پروازانه و عدم پایبندی به آن‌ها باعث شده میلنیو بعنوان فردی نه چندان قابل اعتماد شناخته شود.

پیتر میلنیو و تیمش حدوداً یک دهه پیش از بازی ویدیویی به نام Curiosity: What’s Inside the Cube رونمایی کردند که گیم پلی خاصی دارد. شما بعنوان یک گیمر داخل اتاقی هستید که در وسطش یک مکعب بزرگ شناور قرار دارد. این مکعب از میلیون‌ها مکعب ریز ساخته شده و در وسط آن‌ها جایزه اصلی قرار دارد. هر کدام از ریزمکعب‌ها هم سرنخی از محتوایی که در مرکز قرار دارد را شامل می‌شد. البته کنار زدن ریزمکعب‌ها و رسیدن به مرکز به همین سادگی‌ها نبوده و پیچیدگی زیادی داشت.

پیتر میلنیو وعده داده بود چیزی که در مرکز مکعب قرار دارد، از هر دیدگاهی «شگفت انگیز» بوده و می‌تواند زندگی برنده را برای همیشه تغییر دهد. سرانجام یکی از خریداران بازی توانست به انتها رسیده و جایزه را دریافت کرد: ۱ درصد از درآمد یکی دیگر از بازی‌های میلنیو به نام Godus. کاری به این نداریم که Godus یک بازی پر ایراد بود، مسئله این است که فرد برنده حتی یک سنت هم دریافت نکرد. سازندگان هم تنها گفتند فردی که مسئول برقراری ارتباط با فرد برنده بود، بنا به دلایلی تصمیم به قطع همکاری گرفت.

سوالی که پیش می‌آید این است که پیدا کردن یک فرد جایگزین اینقدر سخت بودکه اتفاق نیافتاد؟ بد نیست بدانید Godus هرگز به سوددهی نرسید و خیلی زود از دسترس خارج شد و دیگر قابل خرید نیست.

Vage Strike

سازنده: Dislocate Games

ناشر: Dislocate Games

اکثر بازی‌هایی که با هدف کلاهبرداری و فریب گیمرها ساخته می‌شوند، محصولاتی هستند که با نگاهی دقیق به صفحه فروششان می‌توان به ماهیتشان پی برد. اگر هم صفحه فروششان خیلی خوب طراحی شده باشد، با نصب و تجربه آن برای چند ثانیه قطعاً به این نتیجه می‌رسید. البته این قاعده برای همه محصولاتی که با هدف کلاهبرداری طراحی و توسعه می‌یابند، صدق نمی‌کند. در ضمن، طی سال‌های گذشته که ارزهای دیجیتال مورد توجه قرار گرفتند، بسیاری از کلاهبرداران به سراغ بازی‌های کریپتو رفتند.

شمای گیمر در یک بازی کریپتو نه تنها وقت می‌گذرانید و لذت می‌برید، بلکه مشغول سرمایه گذاری و کسب درآمد هستید. یکی از بازی‌های کریپتو که از قضا گیم پلی جالب توجهی داشته و نشان می‌دهد تیمی کاربلد پشتش بودند، Vage Strike است که یک تیراندازی اول شخص به شمار می‌رود. یکی از یوتیوبرها که تمرکزش روی بازی‌های کریپتو بود، به بررسی فایل‌ها پرداخت و متوجه شد این محصول در واقع یک بازی دیگر به نام Red Eclipse بوده و تنها تیم سازنده ظاهرش را تا حدود نسبتاً زیادی تغییر داده است.

نمی‌توان با اطمینان گفت اما Vage Strike احتمالاً برای فریب گیمرها نبوده، بلکه برای فریب سرمایه گزاران بوده تا به آن‌ها اطمینان دهند پول‌هایشان خرج یک محصول واقعی می‌شود.

Raw

سازنده: Killerwhale Games

ناشر: Killerwhale Games

بازی Raw که اواسط سال ۲۰۱۹ میلادی در کیک استارتر قرار گرفت تا هزینه ساختش جمع آوری شود، قرار بود یک پروژه جاه طلبانه باشد. خیلی خلاصه وار بخواهیم گیم پلی آن را توضیح دهیم، GTA Online را تصور کنید بدون اینکه تمام توجه آن روی خلافکاری باشد. Raw قرار بود اجازه دهد کاربران به صورت آنلاین در محیطی گسترده یک شغل را انتخاب کرده و به فعالیت و تعامل با دیگران بپردازند.

ایده بازی Raw برای هر گیمری جالب توجه بنظر می‌رسید اما افرادی که مقداری باتجربه باشند، خیلی زود می‌فهمند تمام ماجرا یک کلاهبرداری است. قبل از اینکه بخواهید به یک پروژه در کیک استارتر حمایت مالی کنید، به بخش Risks and Challenges رفته و توضیحات را بخوانید. سازندگان در Killerwhale Games عملاً به هیچ ریسکی اشاره نکرده بودند. همچنین طبق توضیحاتی که داده بودند، بازی با هزینه حدوداً ۳۰۰ هزار دلاری دارای قابلیت‌های متعددی می‌شد. در صورتی که کوچکترین آشنایی‌ای با روند تولید بازی‌ها داشته باشید، باید بدانید ۳۰۰ هزار دلار حتی یک هزارم هزینه تولید بازی‌ای با مقیاس Raw را پوشش نمی‌دهد.

کمپین حمایتی Raw در کیک استارتر نهایتاً معلق شد.

Shroud of the Avatar

سازنده: Portalarium

ناشر: Portalarium

یکی از چهره‌های افسانه‌ای صنعت ویدیو گیم، ریچارد گریت (Richard Garriott) بوده که می‌توان او را در کنار نام‌هایی مثل شیگرو میاموتو (Shigeru Miyamoto) قرار داد. گریت، فرزند یک فضانورد ناسا بوده و خودش نه تنها در حوزه توسعه بازی‌های ویدیویی فعال است، بلکه بصورت خصوصی به فضانوردی می‌پردازد. او همچنین خالق سری بازی‌های Ultima بوده اما برخلاف دیگر چهره‌های افسانه‌ای این صنعت شهرتش را خراب کرد.

بازی Shroud of the Avatar قرار بود بعنوان یک نقش آفرینی تکنفره حکم دنباله‌ای را برای سری Ultima داشته باشد اما در ادامه به یک MMO با پرداخت‌های درون برنامه‌ای گزاف تبدیل شد. البته این بازی در دسترس قرار گرفت اما کاملاً واضح بود که کار روی جلوه‌های بصری به انتها نرسیده و هر کجا قدم می‌گذاشتید، می‌توانستید نشانه‌های تکمیل نبودن پروژه را مشاهده کنید. حتی برخی از آیتم‌ها با قیمت ۳۰  هزار دلار به فروش می‌رسیدند که امروزه با این قیمت می‌توانید خودرویی نو مانند Chevrolet Colorado و Toyota RAV4 تهیه کنید.

Star Citizen

سازنده: Cloud Imperium Games

ناشر: Cloud Imperium Games

نمی‌توان بازی Star Citizen را یک کلاهبرداری یا فریبکاری دانست اما طولانی شدن روند توسعه باعث بوجود آمدن شک‌ها و شبهات زیادی شده است. عنوان مزبور نخستین بار در سال ۲۰۱۲  میلادی معرفی شد و تیم توسعه در ابتدا اعلام کرد آن را در سال ۲۰۱۴ در دسترس قرار می‌دهد اما روند توسعه مطابق انتظار پیش نرفت و با گذشت بیش از یک دهه، همچنان به بازار نیامده است. البته نسخه‌های آزمایشی آن منتشر شده‌اند.

همزمان با ادامه داشتن روند توسعه، سازندگان در Cloud Imperium Games شرایطی را مهیا کردند تا علاقه مندان بتوانند از طریق یک وب سایت اختصاصی یا کیک استارتر مبلغی را برای حمایت پرداخت کنند. طبق آخرین اعلام رسمی که در سال ۲۰۲۲ میلادی رخ داد، این رقم از مرز ۵۰۰ میلیون دلار عبور کرده است. همچنین رقم حمایت‌های خصوصی از مرز ۶۰ میلیون دلار فراتر رفته است.

جدا از هزینه‌هایی که Cloud Imperium Games برای ساخت Star Citizen کرده، تاکنون ۶۰۰ میلیون دلار خرجش شده است. البته که درباره یک بازی بسیار بزرگ و جاه طلبانه با حضور بازیگران مشهور صحبت می‌کنیم اما یک دهه زمان و چنین بودجه‌ای برای تکمیلش کافی نبوده است؟

بنظر شما چه بازی دیگری باید در این لیست قرار بگیرد؟



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments