1%
  • 0/10

استارلینک چطور کار می‌کند و چقدر هزینه دارد؟

استارلینک چطور کار می‌کند و چقدر هزینه دارد؟ ۰ ۰۶ شهریور ۱۴۰۲ مقالات فناوری کپی لینک
اتصال اینترنت ماهواره‌ای

استارلینک (Starlink) یک منظومه ماهواره‌ای ساخت شرکت اسپیس‌ایکس برای فراهم کردن اینترنت ماهواره‌ای ‌است که از هزاران ماهواره کوچک در مدار پایینی زمین تشکیل شده است، اما هزینه اینترنت ماهواره‌ای استارلینک چقدر است.

از ابتدا هدف از ساخت استارلینک دسترسی همه مردم دنیا به اینترنت پرسرعت اعلام شد. در حالی که بسیاری از مردم دنیا به اینترنت پرسرعت دسترسی دارند، اما مناطقی هم هستند که نه‌تنها اینترنت پرسرعت، بلکه به هیچ سرویس اینترنتی دسترسی ندارند. بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، ۲.۹ میلیارد نفر یعنی حدود ۳۷ درصد از مردم جهان، به اینترنت دسترسی ندارند که یکی از دلایل اصلی این موضوع کمبود زیرساخت است، اما استارلینک به دنبال دسترسی اکثر مردم دنیا به اینترنت پرسرعت است.

Starlink یک شبکه ماهواره‌ای و ارائه‌دهنده اینترنت است که توسط مالک SpaceX، ایلان ماسک، اداره می‌شود. برخلاف سایر اتصالات پهنای باند که از طریق کابل به یکدیگر متصل می‌شوند، اینترنت استارلینک با استفاده از هزاران ماهواره در مدار زمین به خانه‌های مردم منتقل می‌شود. هدف استارلینک اتصال افرادی به اینترنت است که در نقاط دورافتاده یا صعب‌العبور جهان زندگی می‌کنند، جایی که سرویس‌دهندگان سنتی اینترنت و اپراتورهای مخابراتی وجود ندارند.

در حال حاضر، این فناوری می‌تواند به اکثر نقاط آمریکای شمالی و جنوبی، اروپا و مکان‌های دور افتاده‌تر مانند شمال کانادا و بخش‌هایی از برزیل برسد. اما این شرکت قصد دارد خدمات خود را در چندین کشور آفریقایی از جمله مراکش، چاد و جمهوری دموکراتیک کنگو راه‌اندازی کند. البته این سرویس در بسیاری از کشورها به شکل پراکنده در دسترس است.

اینترنت استارلینک چگونه کار می‌کند؟

پروژه استارلینک سال ۲۰۱۴ کلید خورد و از ابتدا با هدف دسترسی کاربران در مناطق دورافتاده یا روستایی به اینترنت راه‌اندازی شد. Starlink با استفاده از هزاران سایت به‌هم پیوسته مگا به‌شکل صورت فلکی، اینترنت را در اختیار بخش‌های بزرگی از مردم در سراسر جهان قرار می‌دهد.

برخلاف ارائه دهندگان پهنای باند سنتی که از ماهواره‌های ثابت بزرگی استفاده می‌کنند که در مداری حدود ۳۵۷۸۶ کیلومتری به دور زمین می‌چرخند، استارلینک از ماهواره‌های کوچک‌تر و مدار پایین‌تر ۵۵۰ کیلومتری می‌چرخند. سپس اینترنت مستقیما از ماهواره‌ها به یک آنتن آرایه فازی منتقل می‌شود که شبیه به یک بشقاب ماهواره‌ای نصب شده در اطراف خانه عمل می‌کند.

در ۲۳ می ۲۰۱۹ (خرداد ۱۳۹۸)، استارلینک اولین ماهواره‌های خود را به مدار زمین پرتاب کرد و امروز بیش از ۱.۵ میلیون مشترک فعال دارد. طبق گزارش Space.com، اکنون بیش از ۴۵۱۹ ماهواره Starlink در مدار قرار دارد.

از نظر عملکرد، استارلینک دارای سرعت اینترنت متغیر است. طبق گزارش Ookla، اینترنت این شبکه ماهواره‌ای با سرعت متوسط دانلود حدود ۶۵ مگابیت در ثانیه، کمتر از سرعت متوسط اینترنت ۱۰۴.۹۷ مگابیت در ثانیه در سال ۲۰۲۲ است و به این ترتیب کمی کندتر از سرعت اینترنت بی‌سیم 5G معمولی ارایه دهندگان اپراتورهای مخابراتی ثابت است.

با این حال باید به این نکته توجه کرد، در حالی که سرعت اینترنت ممکن است در مقایسه با سایر ISP های سنتی چشمگیر نباشد، اما در مکان‌هایی که هیچ سرویس اینترنتی وجود ندارد، کاربران از این سرویس رضایت دارند.

هزینه استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک چقدر است؟

Starlink در ابتدا به عنوان یک سرویس اینترنتی مقرون به صرفه با هزینه ماهانه ۹۹ دلار به بازار عرضه شد، اما حالا این قیمت افزایش یافته است. هزینه اینترنت ماهواره‌ای استارلینک ماهانه حدود ۱۲۰ دلار، معادل ۶ میلیون تومان است. البته باید به این نکته اشاره کنیم که هر ماهواره نیاز حدود ۳۰ کاربر را فراهم می‌کند.

دریافت سرویس Starlink همچنین شامل یک بار هزینه سخت افزاری حداقل ۵۹۹ دلاری، به علاوه هزینه حمل و نقل متغیر برای نصب آنتن است. از سوی دیگر علاوه‌بر سرویس استاندارد، استارلینک یک گزینه Priority را نیز ارایه می‌کند که دارای خدمات با سرعت بالا تا حداکثر یک ترابایت داده است و ماهانه ۲۵۰ دلار هزینه دارد. این شرکت همچنین سخت افزار با کارایی بالا را برای مشاغل و کاربران واقع در مناطق قطبی ارایه می‌دهد که عملکرد بهتری دارد و می‌تواند دماهای شدیدتر را تحمل کند که نصب تجهیزات در این مناطق حدود ۲۵۰۰ دلار هزینه دارد.

باتوجه به ارقام ارائه شده، مشخص می‌شود که سرویس اینترنت ماهواره‌ای استارلینک کمی گران‌تر از متوسط اینترنت پرسرعت باشد. اما همانطور که گفته شد، استارلینک برای دسترسی اینترنت در مکان‌هایی است که سایر ISP ها نمی‌توانند سرویس ارایه دهند و بهترین و سریع‌ترین گزینه برای بسیاری از کاربران در مکان‌های دور است.

اگرچه اینترنت ماهواره‌ای استارلینک یک سرویس بشردوستانه و در جهت رفاه مردم در سراسر دنیا ارایه شده، اما باز هم با حرف و حدیث‌هایی در رابطه با آن وچود دارد. فوریه سال ۲۰۲۱، ایلان ماسک در توییتر ادعا کرد که سرعت Starlink تا پایان سال به ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه خواهد رسید که طبق گزارش Ookla، این سرعت بالاتر از میانگین عملکرد واقعی است.

با این حال، شاید نگران‌کننده‌ترین موضوع در مورد استارلینک، نارضایتی جامعه علمی در مورد ماهواره‌های مدار پایین این شرکت باشد که اخترشناسان نگرانند این ماهواره‌ها در مشاهدات کیهانی اختلال ایجاد کنند. برخی دیگر ماهواره‌ها را محتمل‌ترین منبع خطر برخورد با زمین می‌دانند.

سوالاتی در مورد عملکرد کلی این سرویس نیز مطرح شده است و کمیسیون ارتباطات فدرال رایانه آمریکا بودجه ۸۸۵.۵ میلیون دلاری استارلینک را برای گسترش به مناطق روستایی به دلیل برآورده نکردن الزامات برنامه لغو کرد. FCC نیز در این مورد اظهار نگرانی کرده که این سرویس نمی‌تواند اهداف سرعت را برآورده کند و ممکن است مقرون به صرفه نباشد.

فقط گذشت زمان مشخص می‌کند که آیا Starlink انتظارات اولیه را برآورده خواهد کرد و گزینه اینترنت مقرون به صرفه را برای مکان‌های دورتر در سراسر جهان ارایه می‌دهد. با توجه به پرتاب ماهواره‌های بیشتر در ماه‌جاری و افزایش تعداد مشتریانش، به نظر نمی‌رسد این شرکت قصد داشته باشد رشد خود را به این زودی متوقف کند.




نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments