چند گیگابایت رم برای یک گوشی اندرویدی کافی است؟ یک پرسش تکراری و همچنان مبهم!
۲ تا ۲۴ گیگابایت؛ بالاخره چه میزانی کافی است؟
در این مطلب به بررسی این موضوع میپردازیم که چه میزان رم برای یک گوشی هوشمند کافی است تا بتواند عملکرد درستی از خود به نمایش بگذارد.
رم، یکی از اصلیترین و مهمترین قطعات سختافزاری گوشی هوشمند به حساب میآید؛ به همین خاطر هم هست که بهترین گوشیهای بازار، بیشترین میزان رم را در مقایسه با مدلهای اقتصادی دارند. اما گاهی اوقات این میزان اغراقآمیز میشود. مثلا برخی از گوشیها ۱۲/۱۶ و حتی ۲۴ گیگابایت رم دارند در حالی که میبینیم حتی گوشیهای میانرده با ۸ گیگابایت رم هم قادر به انجام تمام آن کارهای سنگین هستند. حتی گوشیهایی با ۴/۶ گیگابایت رم هم گاهی اوقات در انجام برخی از کارها کافی هستند که باعث میشوند فکر کنیم آیا ۲۴ گیگابایت رم واقعا ضروری است یا یک حرکت تبلیغاتی؟
به صورت کلی اگر بخواهیم بگوییم، گوشیهای ارزان رم کمی دارند و گوشیهای بالارده رم زیاد؛ نمیتوان این مسئله را تغییر داد اما موقع خرید گوشی، شاید کاربران سردرگم شوند که اگر گوشی با ۸ گیگابایت رم خریداری کنند شاید دو سال بعد پشیمان شوند یا اگر گوشی با رم ۶ گیگابایتی بخرند، برای بازی کافی نیست و این نگرانیها که به خاطر تجهیز پرچمدارها به ۱۶ تا ۲۴ گیگابایت رم به وجود میآید.
کاربران از خود میپرسند اگر ۶ گیگابایت کافی باشد، پس چرا مدلهایی با ۲۴ گیگابایت طراحی میشوند؟ اگر ۸ گیگابایت کافی باشد، چرا پرچمدارها ۱۲ گیگابایت رم دارند و مواردی از این دست. بنابراین پرسش ایجاست که چه میزان رمی برای گوشیها کفایت میکند؟
اپل در این زمینه اغراق نکرده و با کاربران روراستتر رفتار میکند. در نتیجه شما میدانید گوشیهای آیفون حتی اگر برای ۳ الی ۴ سال قبل هم باشند، رم آنها برای انجام کارهای مختلف کافی است. بهترین گوشی آیفون هم ۸ گیگابایت رم دارد تا باز هم کاربران دستشان باشد چه میزان رمی کافی است. اما در دنیای اندروید، این معادله به سادگی قابل حل نیست.
مدیریت رم در اندروید
بسیاری از دستگاههای الکترونیکی امروزی از یک نوع حافظه به نام حافظهی دسترسی تصادفی یا به اختصار رم برخوردارند. حدود ده سال پیش، گوشیهای اندروید با ظرفیت ۵۱۲ مگابایت یا ۱ گیگابایت رم عرضه میشدند. اما طی دهههای اخیر، ظرفیت رم گوشیها به شکل چشمگیری افزایش یافته است. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۴، گوشیهای پرچمدار با ظرفیت ۳ گیگابایت رم وارد بازار شدند و در سال ۲۰۱۶، ظرفیت ۴ گیگابایتی به یک میزان استاندارد و متداول تبدیل شد.
به طور کلی، مدیریت حافظهی رم بسیار اهمیت دارد، چرا که هنگام اجرای اپلیکیشنها، بخشی از رم اشغال میشود. اپلیکیشنها و بازیهای مختلف به میزان متفاوتی از این حافظه استفاده میکنند. به عنوان مثال، اپلیکیشنها و بازیهای سبک معمولاً حدود چند صد مگابایت از رم را اشغال میکنند، در حالی که بازیهای پیچیده ممکن است تا ۱.۵ گیگابایت از حافظهی رم را به خود اختصاص دهند.
اگر گوشی شما دارای رم ۴ گیگابایتی باشد، این امکان وجود دارد که چندین اپلیکیشن و بازی معمولی را بتوانید به صورت همزمان اجرا کنید. با این حال، در صورت استفاده همزمان از چندین برنامه و بازی، ظرفیت رم زودتر از انتظار به پایان میرسد. در این شرایط، سیستمهای لپتاپ، سرورها، و کامپیوترهای دسکتاپ از یک روش به نام swapping یا تبادل استفاده میکنند. این روش به معنای جا به جا کردن بخشهایی از حافظهی رم است که اخیرا استفاده نشدهاند و این کار باعث آزاد شدن بخشی از ظرفیت رم میشود. اما این عملیات ممکن است سرعت تبادل اطلاعات را کاهش دهد.
در مورد سیستمعامل اندروید باید بگوییم که از یک تکنیک به نام zRAM استفاده میشود. در این تکنیک، دادهها فشرده شده و در رم ذخیره میشوند. زمانی که به دادههای مورد نظر نیاز پیدا میشود، آنها از حالت فشرده خارج شده و در رم قرار میگیرند تا پردازنده بتواند به آنها دسترسی پیدا کند. با این حال، ظرفیت محدودی برای این کار در نظر گرفته شده است و اگر گوشی شما از نظر ظرفیت رم محدود باشد، برخی از اپلیکیشنها و بازیها به صورت کامل بسته میشوند تا ظرفیت رم آزاد شود.
تکنیک zRAM (زدرم) یک روش فشردهسازی و مدیریت حافظه است که در سیستمعامل اندروید به کار میرود که باعث افزایش بهرهوری استفاده از حافظهی رم میشود. در ادامه، توضیحات بیشتر در مورد تکنیک zRAM آورده شده است:
1. فشردهسازی داده:
- zRAM از الگوریتمهای فشردهسازی مختلفی مانند LZ4 و LZO برای فشردهسازی دادههای موجود در حافظهی رم استفاده میکند. این الگوریتمها به کمک الگوهای فشردهسازی مؤثر، دادهها را با حفظ اطلاعات معنایی به حجم کمتری تبدیل میکنند.
2. ایجاد حافظهی فشرده:
- زمانی که از zRAM استفاده میشود، یک بخش از حافظهی رم به عنوان حافظهی فشرده تعیین میشود و دادههای فشردهشده در این بخش قرار میگیرند. این کار باعث افزایش ظرفیت موجود در حافظهی رم میشود، زیرا دادهها در این بخش با حجم کمتری ذخیره میشوند.
3. مدیریت دینامیک حافظه:
- zRAM به صورت دینامیک و اتوماتیک مدیریت حافظه را انجام میدهد. زمانی که حافظهی رم به سرعت پر میشود، zRAM به طور هوشمند دادههایی را انتخاب کرده و فشرده کرده و در حافظهی فشرده قرار میدهد تا ظرفیت خالی حافظهی رم افزایش یابد.
4. کاهش نیاز به swapping:
- این تکنیک به جای استفاده از swapping که یعنی جا به جا کردن دادهها بین حافظهی رم و حافظهی ذخیره دائمی (مثل دیسک سخت)، از فشردهسازی دادهها برای آزادسازی فضا در حافظهی رم استفاده میکند. این کار باعث کاهش تأخیرهای مربوط به swapping و افزایش سرعت عملکرد سیستم میشود.
در نهایت، تعیین ظرفیت ایدهآل رم برای گوشیهای اندرویدی به میزان استفاده شما و نیازهای اپلیکیشنها و بازیهای مورد استفاده شما بستگی دارد. با این حال میزان رم ایدئال چقدر است؟
انجام آزمایش برای مشخص شدن میزان ایدئال رم؛ تستها چه میگویند؟
برای اینکه مشخص شود چه میزان رم واقعا برای یک گوشی اندرویدی کافی است، تستی روی سه گوشی گلکسی اس ۲۱ اولترا با ۱۲ گیگابایت رم، وانپلاس ۹ پرو با ۸ گیگابایت رم و پیکسل ۳XL با ۴ گیگابایت رم صورت گرفت. دو گوشی سامسونگ و گوگل از اندروید ۱۲ بهره میبردند و وانپلاس هم اندروید ۱۱ را روی خود نصب شده میدید. در هر گوشی، میزان رم آزاد و در دسترس و همچنین میزان رم swap space استفاده شده هم ذکر شد.
سپس شخص بررسیکننده یک بازی را به اجرا درآورد تا مشخص شود چقدر از رم را اشغال میکند و چه تغییراتی در اعداد و ارقام ثبت شده در ابتدای تست، به وجود میآورد. این فرایند آنقدر تکرار شد تا اندروید به اجبار یکی از اپلیکیشنها را در پسزمینه بست تا فضای بیشتری از رم آزاد شود.
شایان ذکر است که در حال حاضر جدیدترین گوشیهای این شرکتها گلگسی اس ۲۳ اولترا، پیکسل ۸ پرو و وانپلاس ۱۱ هستند اما چون میزان رم آنها مورد بررسی قرار گرفته، میتوان این تست را به تمام گوشیهای اندروید هم تعمیم داد.
لیست بازیهای اجرا شده و میزان رمی که اشغال کردند:
- سابوی سرفرز: حدودا ۷۵۰ مگابایت
- 1945 Airforce – حدودا ۸۵۰ مگابایت
- کندی کراش – حدودا ۳۵۰ مگابایت
- Brawl Stars – حدودا ۵۰۰ مگابایت
- ماینکرفت – حدودا ۸۰۰ مگابایت
- آسفالت 9 – حدودا ۸۰۰ مگابایت
- Shadowgun Legends – حدودا ۹۰۰ مگابایت
- الر اسکرولز – حدودا ۹۵۰ مگابایت
- گنشین ایمپکت – حدودا ۱٫۴ گیگابایت
- گوگل کروم – ۱٫۱ گیگابایت
تست گلکسی اس ۲۱ اولترا و پیکسل 3xl
اگرچه گلکسی اس ۲۱ اولترا ۱۲ گیگابایت رم دارد و پیکسل ۳XL فقط ۴ گیگابایت، اما با این حال این دو را در کنار هم قرار دادهایم تا مشخص شود حداقل میزان رم در یک گوشی اندرویدی با یک میزان متوسط، چقدر با هم تفاوت دارند و آیا این تفاوت اصلا معنادار هست یا خیر. خطوط آبی نشان دهندهی میزان رم استفاده نشده و خطوط سبز هم نشاندهندهی میزان حافظهی swap استفاده شده است.
همانطور که مشاهده میکنید، گلکسی اس ۲۱ اولترا در این تست استثنائی ظاهر شد و توانست عالی عمل کند. هرچه فضای رم خالی کمتر شد، حافظهی swap هم بیشتر میشد اما با وجود ۱۲ گیگابایت رم، نمایندهی سامسونگ توانست تمام بازیها را درون حافظهی خود نگه دارد؛ حتی یک برنامه یا بازی هم بسته نشد.
برای اینکه نمایندهی قدر سامسونگ را تسلیم کنیم، گوگل کروم را هم روی آن اجرا و ۱۲ تب مختلف را باز کردیم تا ۲٬۲ گیگابایت از رم را در کهکشانی سامسونگ اشغال کند. اینجا بود که اندروید مجبور شد ماینکرفت را ببندد. باز هم عالی بود؛ اگر شما یکی دو تب در کروم باز کنید و وبگردی هم داشته باشید، باز هم ۱۲ گیگابایت رم آنقدر کافی است تا کلی بازی و برنامهی باز را به حال خود رها کنید.
اما اوضاع و احوال پیکسل کاملا متفاوت بود. این گوشی از آن جایی که فقط ۴ گیگابایت رم داشت، اگرچه از اندروید اصلی و بدون هیچ تغییری بهره میبرد و گوگل هم امکان بهینهسازی آن را بیشتر از هر شرکت دیگری داشت، فقط توانست ۳ بازی را به صورت همزمان در رم خود نگه دارد؛ سابوی سرفرز، 1945 Airforce و کندی کراش. وقتی Brawl Stars به عنوان چهارمین بازی اجرا شد، سابوی سرفرز کاملا بسته شد تا فضای کافی برای اجرای Brawl Stars وجود داشته باشد.
همانطور که انتظار میرفت، ۴ گیگابایت رم یعنی تکنیک جابجایی داده باید برای تعداد بسیار کمی از اپها فعال شود و در واقع فقط تعداد محدودی از آنها را میتوان به صورت باز در حافظه نگه داشت.
تست وانپلاس ۹ پرو
وانپلاس ۹ پرو اما از ۸ گیگابایت رم بهره میبرد و به لطف قابلیت رم بوست که در بسیاری از گوشیهای وانپلاس دیده میشود، بهینهسازی بهتری روی برنامهها و فعالیتهای در حال اجرا صورت میگیرد. هدف این قابلیت این است که بتواند مدیریت رم را به صورت هوشمندتری انجام دهد. در نتیجه با تجزیه و تحلیل عادت استفادهی شما، سعی میکند اپهایی را در پسزمینه باز نگه دارد که میداند شما به احتمال زیاد بار دیگر به سراغش خواهید آمد. در ازا، اپهایی که کمتر از آنها استفاده میکنید را میبندد.
این قابلیت بیشترین فایدهی خود را زمانی نشان میدهد که برنامهها بسته باشند، سپس با پیشبینی اینکه چه اپهایی را بیشتر از سایرین استفاده میکنید، آنها را برای بارگذاری سریعتر آماده میکند. بنابراین برای اینکه مشخص شود آیا ۸ گیگابایت رم برای یک گوشی اندرویدی کافی است یا خیر باید وانپلاس ۹ رو یک بار با فعال بودن رمبوست و بار دیگر با غیرفعال بودنش مورد بررسی قرار میدادیم که نتیجهی آن به شرح زیر است.
نتیجه کمی عجیب بود؛ مخصوصا زمانی که قابلیت رمبوست فعال میشد. شما یک سیستم مدیریت رم فوقالعاده سختگیرانهای را در وانپلاس ۹ پرو شاهد خواهید بود چرا که حتی وقتی فضای کافی وجود داشت، باز هم اپهای خاصی را میبست تا فضای بیشتری در دسترس باشد.
وقتی رمبوست غیرفعال شد، سیستم کاملا متفاوت ظاهر شد. تمام اپها به راحتی اجرا شدند و هیچ یک از آنها اصلا با اجرا شدن دیگری، بسته نشدند. با این حال، در مرحلهی آخر، وقتی آسفالت ۹ اجرا شد، اندروید سابوی سرفرز را بست تا فضای کافی وجود داشته باشد.
اما نکتهی جالب اینجاست که همچنان فضای کافی برای اجرای همزمان آسفالت ۹ و چند بازی دیگر وجود داشت. مثلا وقتی از ۴ گیگابایت فقط ۱ گیگابایت فضای جابجایی وجود داشت، این گوشی شروع به بستن برنامهها کرد.
رم پلاس چیست؟
قابلیت رمپلاس به خصوص برای کاربرانی که از گوشی میانرده و اقتصادی بهره میبرند بسیار ضروری است چرا که بخشی از حافظهی داخلی را به عنوان کمک در اختیار رم اصلی قرار میدهد. اگرچه حافظههای SSD در پرسرعتترین مدل ممکن باز هم از یک رم بسیار کندتر هستند، هیچوقت نمیتوان ضعف سختافزاری یک سیستم از لحاظ رم را با کمک SSD برطرف کرد اما قطعا شاهد بهبود تجربهی کلی خواهید بود؛ مخصوصا اگر فضای بیشتری را از حافظه به رم اختصاص دهید.
بنابراین، یک گوشی اندرویدی به چه میزان حافظهی رم نیاز دارد؟
قطعا ۴ گیگابایت با توجه به نیاز کنونی کاربران اصلا میزان خوبی نیست و فقط میتوان با استفاده از آن، یک سری کارهای ساده و سبک را به صورت همزمان انجام داد تا تجربهی نسبتا خوبی از کار با یک اقتصادی اندرویدی داشت. البته ماندن سه بازی درون حافظه یعنی شما اگر بیشتر با اپلیکیشن کار میکنید، میتوانید بیشتر روی تواناییهای این میزان حافظه حساب کنید.
البته چون غالبا پرچمدارها با ۴ گیگابایت رم عرضه نمیشوند، شما حتی در صورت داشتن یک گوشی با ۴ گیگابایت هم نمیتوانید کار سنگین خاصی با آن انجام دهید چون قطعا این گوشی یک اقتصادی یا میانرده است. با این حال به نظر میرسد یک گوشی میانرده با ۶ گیگابایت رم بتواند در انجام کارهای نسبتا سنگین روزانه، در انجام کارهای مولتی تسکینگ نظیر باز نگه داشتن ۴ الی ۷ برنامه و ۴ الی ۵ بازی در حافظه خوب ظاهر شود.
۱۲ گیگابایت رم فعلا فراتر از نیاز کاربران عادی است و با داشتن آن، قطعا هیچ مشکلی را تا سالها تجربه نخواهید کرد. اما فراموش نکنیم که نرخ تعویض گوشی از لپتاپ و کامپیوتر بسیار بیشتر است و در نتیجه باید در انتخاب سیستم یا لپتاپ دقت کرد و رم زیادی را انتخاب کرد تا مجبور نباشیم هر سال به فکر ارتقا باشیم. اما گوشی را خود به خود بعد از گذشت ۲ تا ۴ سال تعویض میکنیم و این یعنی شما اگر بتوانید هنگام خرید اولیه، محصولی را با حداقل ۸ گیگابایت رم انتخاب کنید، قطعا تا زمان تعویض مشکلی برایتان پیش نخواهد آمد.
با ۱۲ گیگابایت رم، شما میتوانید تقریبا ۱۵ بازی مختلف را از سبک گرفته تا سنگین درون حافظه باز نگه دارید و حتی در این صورت، وبگردی هم انجام دهید. طبیعتا هیچ کاربر معمولی دلیلی برای انجام این کار عجیب ندارد؛ عجیب است که اصلا ۱۵ بازی درون یک گوشی نصب باشد و یک کاربر همهی آنها را در طول روز برای مدتی تجربه کرده و بخواهد آنها را باز نگه دارد تا بعدا به سراغشان برود.
وانپلاس ۹ پرو نشان داد ۸ گیگابایت رم هم کاملا برای یک پرچمدار عادی است چرا که اگر با یک پردازندهی قدرتمند همراه شود، میتواند در انجام سنگینترین کارها هم همراهیتان کند. حتی امکان اجرای چندین اپلیکیشن و بازی و نگه داشتن همهی آنها در حافظه به صورت همزمان هم نباید برای ۸ گیگابایت رم مشکل خاصی باشد. البته این باز هم بستگی به سیستم مدیریت رم گوشی و انتظاراتی دارد که از گوشی خود دارید.
به صورت کلی، پیشنهاد ما این است که اگر قصد خرید یک گوشی اندرویدی را دارید، اگر در محدودیت بودجه هستید، حداقل ۶ گیگابایت رم را مد نظر داشته باشید. البته خوشبختانه این روزها اقتصادیها هم ۸ گیگابایت رم دارند و در نتیجه نمیتوان محدودیت بودجه را بهانهی خاصی دانست مگر در موارد بسیار خاص. بنابراین پیشنهاد ما این است که به سراغ رم ۶ گیگابایتی به عنوان میزان حداقلی بروید. اگر امکانش وجود داشت، مدل ۸ گیگابایتی قطعا گزینهی بهتر و جذابتری است.
برای کسانی که به طور کلی عادت به بستن برنامهها ندارند و همیشه میخواهند در سریعترین زمان ممکن به کار با اپها و بازیها بپردازند، خرید محصولی با ۱۲ گیگابایت رم پیشنهاد میشود. اما ۱۶ گیگابایت رم در این لحظه واقعاً نیاز نیست و بیشتر جنبهی تبلیغاتی دارد. البته گوشیهای تاشو به خاطر نوع کاربردی که دارند شاید به میزان بیشتری از رم نیاز داشته باشند اما گوشیهای عادی اصلا به این میزان رم نیازی ندارند، چه برسد به ۲۴ گیگابایت رم.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید