تعویض خمیر سیلیکون CPU؛ از مقدار تا روش استفاده
اگر نمیدانید چطور باید خمیر سیلیکون CPU را تعویض کرد در این مطلب همراه ما باشید تا روش انجام این کار را به شما آموزش دهیم.
وقتی کامپیوتر را اسمبل میکنید، استفاده از خمیر سیلیکون یا همان خمیر حرارتی امری ضروری است تا از گرم شدن زیاد پردازنده جلوگیری شود. این ماده، که معمولا چسبناک و نقرهای است، نقش بسیار حیاتی را با پر کردن شکافهای میکروسکوپی بین پردازنده و خنک کننده ایفا میکند.
با پر کردن درست این نقصها، خمیر سیلیکون، انتقال گرما از پردازنده به خنک کننده را بهبود میبخشد. در نتیجه فرایند خنکسازی را به بهینهترین شکل ممکن انجام میدهد. بنابراین، بسیار مهم است که در مواقع ضروری، این خمیر را روی پردازنده اعمال و هر چند وقت یک بار آن را تعویض کنید. اما تعویض خمیر سیلیکون CPU چطور انجام میشود؟
انتخاب بهترین خمیر سیلیکون CPU بسیار حیاتی است، زیرا مستقیماً بر عملکرد و طول عمر سیستم کامپیوتر شما تأثیر میگذارد. خمیر سیلیکون CPU با کیفیت بالا نه تنها به انتقال بهینه گرما کمک میکند بلکه به پردازنده اجازه میدهد با در دمای پایینتر کار کند. بنابراین، یک خمیر سیلیکون CPU که به درستی استفاده شود میتواند با کاهش نیاز به سرعت فن، از ایجاد سر و صدای اضافی در سیستم هم جلوگیری کند.
تأثیر خمیر سیلیکون روی کیفیت کار سیستم
به طور خلاصه، خمیر سیلیکون CPU در حفظ تعادل گرمایی در داخل یک سیستم کامپیوتری بسیار حیاتی است و از پردازنده در برابر آسیبهای احتمالی ناشی از گرم شدن زیاد حفاظت میکند، همچنین عملکرد را بهینه میکند و پایداری کلی سیستم را افزایش میدهد.
تعویض خمیر سیلیکون CPU هر چند سال یکبار بسیار حیاتی است تا انتقال حرارت را به شکل بهینه انجام دهد و از گرم شدن زیاد پردازنده جلوگیری کند. اگر مدتی است که کامپیوتر خود را باز نکردهاید، شاید وقت یک خانهتکانی فرا رسیده باشد. یکی از مهمترین کارهایی که باید در این بین انجام دهید، تعویض خمیر سیلیکون CPU است که در ادامه به آموزش انجام این کار خواهیم پرداخت. همچنین به مقدار مناسب خمیر، نحوهی صحصح پاک کردن آن و موارد دیگر هم اشاره خواهیم کرد.
چگونه خمیر سیلیکون را از سطح پردازنده پاک کنیم؟
اگر نیاز به تعویض خمیر سیلیکون CPU داشته باشید، ابتدا باید خمیر قدیمی را پاک کنید. پیش از شروع، حتما خنککننده یا فن را از روی پردازنده جدا کنید. با برداشتن فن، میتوانید خمیر را که به طور معمول سفید یا خاکستری است، به صورت بصری مشاهده کنید.
- مرحله 1: با یک دستمال میکروفایبر، تلاش کنید تا حداکثر مقدار خمیر حرارتی را بدون ریختن آن روی برد و بدون هیچ آسیبی به پردازنده پاک کنید.
- مرحله 2: دستمال میکروفایبر را کمی به الکل ایزوپروپیل آغشته کنید به گونهای که وقتی آن را فشار میدهید، هیچ قطرهای از الکل چکه نکند. سپس از دستمال مرطوب برای پاک کردن پردازنده استفاده کنید تا تمامی اثرات خمیر قبلی از روی تراشه پاک شود.
- از همین دستمال برای پاک کردن قسمت آغشته به خمیر فن خنککننده هم استفاده کنید.
- مرحله 3: وقتی تمام خمیر قبلی از روی سطح پردازنده و خنککننده آن پاک شد، میتوانید به تعویض خمیر سیلیکون CPU بپردازید.
تعویض خمیر سیلیکون CPU؛ راهنمای قدم به قدم
اگر پردازنده و خنک کننده شما تمیز و آماده هستند، میتوانید به تعویض خمیر سیلیکون CPU اقدام کنید. توجه داشته باشید هیچ اثری از خمیر سیلیکون قبلی روی پردازنده وجود نداشته باشد. در صورت امکان، از خلال دندان برای پاک کردن اثرات باقی مانده در لبههای پردازنده استفاده کنید. حتی میتوانید پردازنده را خارج کرده و با اسپریهای شست و شوی مخصوص، آن را بشویید.
هنگام تعویض خمیر سیلیکون CPU، توجه داشته باشید که مقدار آن بسیار کم باشد. مقدار کوچکی از خمیر سیلیکون CPU به اندازه یک دانه نخود کافی است تا خنککننده شما به راحتی تا 1 سال از خمیر دیگر بینیاز شود. استفاده بیرویه از خمیر سیلیکون نه تنها فایده خاصی ندارد بلکه در برخی از مواقع بعد از داغ شدن روی سطح پردازنده پخش و در صورتی که رسانای قوی باشد، باعث سوختن پردازنده هم میشود. البته اگر خمیر رسانا نباشد، زیادی آن مشکل خاصی برای سیستم به وجود نمیآورد.
- مرحله 1: در ابتدا مقداری از خمیر را به اندازه یک دانه نخود روی مرکز پردازنده اعمال کنید.
- مرحله 2: هم میتوانید با استفاده از یک کاردک یا کارت، خمیر را روی سطح پردازنده پخش کنید و هم میتوانید در همین حالت، با نصب خنککننده، اجازه دهید خمیر خودش پخش شود. اما به صورت کلی، قبل از نصب خنک کننده، نیازی به پخش خمیر سیلیکون نیست چون فشار فن باعث توزیع یکنواخت خمیر روی سطح تراشه خواهد شد.
- مرحله 3: پس از نصب خنک کننده، لبههای پردازنده را بررسی کنید تا ببینید آیا اضافهی خمیر از روی پردازنده نشت کرده یا خیر. در صورت لزوم، با دقت خمیر اضافی را با استفاده از یک دستمال میکروفایبر یا دستمال کاغذی پاک کنید.
اهمیت تمیزکاری کامپیوتر و تعویض خمیر سیلیکون CPU
بر کسی پوشیده نیست که تمیزکاری کیس و همچنین تعویض خمیر سیلیکون CPU تأثیر بهسزایی روی عملکرد صحیح سیستم دارد. در زیر به چند مورد از مهمترین دلایل تمیزکاری سیستم و تعویض خمیر پردازنده میپردازیم تا با اهمیت این کار آشنا شوید.
- بهبود فرایند خنکسازی
- رفع نیاز به چرخش سریع فنها و در نتیجه جلوگیری از خراب شدن آنها
- افزایش طول عمر پردازنده با جلوگیری از داغ شدن آن
- امکان این را به پردازنده میدهد که در فرکانسهای بالاتر فعالیت بدون مشکلی داشته باشد
- باعث بهبود عملکرد پردازشی سیستم میشود
به طور خلاصه، تمیز کردن کامپیوتر و تعویض خمیر سیلیکون CPU اقدامات ضروری هستند که به جلوگیری از گرم شدن زیاد، بهینه کردن کارایی خنک کننده، افزایش عمر مفید اجزا، بهبود پایداری سیستم و ارتقاء کارایی کلی آن کمک میکنند.
چند وقت یک بار باید خمیر پردازنده را تعویض کرد؟
فرکانس تعویض خمیر سیلیکون CPU بستگی به عوامل مختلف و الگوهای استفاده دارد. همچنین شرایط محیطی، ترجیحات شخصی و کیفیت خمیر سیلیکونی که استفاده میکنید هم روی این مدت زمان تأثیر دارد. برخی از کاربران سالها بدون اینکه با مشکل مواجه شوند، با همان خمیر قبلی، به کار خود ادامه میدهند. اما برخی دیگر نیاز دارند تا هر سال خمیر پردازنده را تعویض کنند.
به سفارش اینتل، خمیر پردازنده باید هر دو یا سه سال یک بار تعویض شود. یا زمانی که خنککننده به هر دلیلی از روی پردازنده برداشته میشود، بهتر است خمیر سیلیکون را تعویض کرد. چون خمیر برای یک مدت خاص ماندگاری دارد و بعد از آن، خشک میشود و کاراییاش را از دست میدهد. همیشه سعی کنید دمای پردازنده را تحت نظر داشته باشید تا بدانید چه زمانی باید به کارهای تمیزکاری و تعویض خمیر سیلیکون اقدام کنید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید