چگونه گوشی که در لیست گمرک موجود نیست را رجیستر کنیم
راهنمای ثبت گوشی در سامانه گمرک
برای رجیستری گوشی که در لیست گمرک نیست باید مراحل پیچیدهای را طی کرد تا بتوان گوشی را در شبکه تلفن همراه کشور فعال کرد.
ثبت یک گوشی در شبکه همتا و رجیستری تلفن همراه، مراحلی دارد که کاربران در صورتی که گوشی را شخصا از کشورهای دیگر خریداری کرده باشند، باید طی کنند. اما رجیستری گوشی از برندهای کمتر شناخته یا ناشناخته، مراحل رجیستری پیچیدهتری دارد تا دستگاه در شبکه تلفن همراه وارد و فعال شود. پس از تصویب قانون رجیستری و اجرایی شدن آن توسط نهادهای مربوطه، همه گوشیها برای دریافت سرویس مخابراتی، باید داخل این سامانه ثبت شوند. فرایند ثبت دستگاه برای همه گوشی ها تقریبا مشابه است. اما سوال اصلی اینجا است که اگر نام گوشی در سایت گمرک نبود، چه کاری باید انجام دهیم؟
اصولا اگر واردکنندگان اقدام به واردات گوشیهای موبایل کنند برندهای شناخته شده را وارد بازار کشور میکنند، اما اگر برندهای ناشناخته یا کمتر شناخته شده را وارد کنند چون در تعداد بالا این دستگاهها وارد بازار کشور میشوند، روند واردات همانند سایر گوشیها صورت میگیرد و با یک بار وارد کردن برند جدید در لیست همتا، بقیه گوشیها به راحتی در این شبکه ثبت و رجیستر میشوند، اما اگر فردی به شکل شخصی و اصطلاحا بهصورت غیرتجاری گوشی را وارد کرده باشد، اولین مشکلی که وجود دارد، این است که نام گوشی اصلا در لیست گمرک و سامانه همتا نیست و به صورت مسافری وارد شده است. در این صورت اظهار ورود و ثبت رجیستری گوشی به عهده مسافر است.
بر این اساس مسافر لازم است در بدو ورود به کشور در فرودگاه یا گمرک، فرم خوداظهاری پر و اعلام کند که چه مدل گوشی به کشور وارد کرده است. فرم خوداظهاری گوشی شامل اطلاعاتی همچون شماره سریال گوشی (IMEI)، تاریخ تولد و کد ملی مسافر است. پس از آن مسافر باید برای ثبت گوشی خود به سایت گمرک به نشانی https://epl.irica.ir/ImeiRegister مراجعه کرده و بعد از وارد کردن اطلاعات خواسته شده، مدل دستگاه خود را برای ثبت رجیستری انتخاب کند. با توجه به اینکه گوشی که مسافر با خود به کشور آورده، جزو برندهای موجود در لیست گمرک نیست، پس نمیتواند نام دستگاه خود را در لیست گوشیهای موجود در سامانه همتا ثبت کند.
بر این اساس با پیام خطایی مواجه میشود و برای پیگیری، لینکی توسط سایت گمرک ظاهر میشود. به این ترتیب مسافر باید توسط میز خدمت گمرک، موضوع را پیگیری کند و به طور دقیق اطلاعات خواسته شده را برای میز خدمت این سازمان ارسال کند. پس از ارسال اطلاعات، معمولا هفت روز کاری زمان میبرد تا کارشناسان سامانه گمرک مشکل را حل و فصل کنند. البته اضافه شدن گوشی مذکور به لیست گمرک در صورت نداشتن منع قانونی برای ورود دستگاه به کشور، ممکن خواهد بود. برای ثبت گوشیهایی که در لیست همتا وجود ندارد، کاربر باید اطلاعات زیر را برای میز خدمت گمرک ارسال کنید:
- برند گوشی
- مدل
- مدل نامبر
- میزان حافظه داخلی به گیگابایت
- کشور سازنده
- کد ملی شخص مسافر
- تاریخ تولد مسافر
- شماره تماس کاربر جهت اطلاع راسانی
- تصویر از کارت ملی یا صفحه اول گذرنامه
همچنان تنظیمات دستگاه که مدل، برند، حافظه و IMEI و کشور سازنده در آن مشخص باشد. پس از ارسال این اطلاعات برای میز خدمت گمرک، نام گوشی به لیست گوشیهای ثبت شده در سامانه اضافه میشود و پس از آن، مسافر میتواند مانند ادامه فرایند ورود گوشی به صورت مسافری، حقوق گمرکی دستگاه را پرداخت کرده و کد رجیستری را برای فعالسازی در سامانه همتا دریافت کند.
یکی از نکات مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد اینکه حتما اطلاعات گوشی را قبل از اتمام مهلت ۳۰ روزه از زمان ورود به کشور در سامانه گمرک ثبت کنید یا از طریق میز خدمت این موضوع را پیگیری کرده تا درخواست شما ثبت شود. در این صورت اگر فرایند ثبت گوشی در سامانه زمانبر شد یا بهطور موقت امکان ثبت دستگاه وجود نداشت، اطلاعات دستگاه در سامانه ثبت شده و مشخص است که این دستگاه در چه تاریخی و به صورت مسافری وارد شده و کالای قاچاق محسوب نمیشود. از این رو در صورت پایان مهلت ۳۰ روزه، وضعیت رجیستری گوشی تلفن همراه شما قابل پیگیری است.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید