پس از گذشت چندین دهه، محبوبیت جنگ ستارگان (Star Wars) بر هیچکس پوشیده نیست؛ از فیلمهای سینمایی گرفته تا بازیهای ویدیویی، همیشه اثری از استار وارز در دنیای سرگرمی به چشم میخورد. اما ماجراجویی در دنیای وسیع جنگ ستارگان به هیچ عنوان راحت نیست و تقریبا تمام کسانی که اکنون طرفدار استار وارز هستند، پیش از ورود به کهکشان خیلی، خیلی دور به مشکل خوردند. اگر شما هم در انتخاب فیلم مناسب برای آغاز ماراتن استار وارزی خود به مشکل خوردید، در این مقاله قرار است شما را در این مسیر راهنمایی کنیم و تمام ترتیبهای ممکن تماشای فیلم و سریالهای استار وارز را به شما معرفی کنیم.
Star Wars یکی از محبوبترین فرنچایزهای دنیای سرگرمی است و همچون کهکشان بزرگی که در خود جای داده، روز به روز در حال گسترش یافتن است؛ فیلم، سریال، بازی ویدیویی، کمیک بوک و …، همیشه در تمام مدیومهای دنیای سرگرمی شاهد استار وارز بودیم. نام Star Wars برای اولین بار در دههی هفتاد ویترین سینماهای سراسر دنیا را به خود مزین کرد و هنوز که هنوز است، نسل به نسل در حال انتقال است. جنگ ستارگان به قدری محبوب شده که در بسیاری از کشورهای دنیا، به خصوص آمریکا، هر کودک، احتمالا پیش از یادگیری حروف الفبا با شخصیتهای استار وارز آشنا میشود. این میزان محبوبیت، استار وارز را به یکی از تاثیرگذارترین آثار تاریخ در فرهنگ معاصر تبدیل کرده است.
از زمانی که دیزنی (Disney) استودیوی لوکاسفیلم (LucasFilm) را خرید، فرنچایز جنگ ستارگان سال به سال اثر جدیدی را به خود دیده است؛ یک سهگانه فیلم سینمایی از سری فیلمهای حماسهی اسکایواکر، دو فیلم مستقل، چند سریال، بازی ویدیویی، کمیک بوک و رمان، آثاری بودند که دیزنی به ویترین پر زرق و برق استار وارز اضافه کرده، اما زیادی این آثار همیشه بینندگان تازهوارد به این فرنچایز را با مشکل روبرو کرده و همچون هزارتویی پر پیچ و خم، شما را در ابتدای مسیر سردرگم میکند. همانطور که در دایرهالمعارف جنگ ستارگان نیز توضیح دادیم، دیزنی برای حل این مشکل، دنیای استار وارز را به دو بخش کنون (Canon) و لجندز (Legends) تقسیم کرد تا خط داستانی آثار استار وارز را منسجم کند و طرفداران جدید به مشکل برخورد نکنند. دنیای کنون، تاریخ رسمی استار وارز است. هر اتفاق مهمی که در سری فیلمهای سینمایی و … شاهد هستید، در دنیای کنون رخ میدهد. در کنار کنون، آثار لجندز نیز وجود دارند که در جهان گسترش یافتهی جنگ ستارگان (Star Wars Expanded Universe) قرار دارند. آثار لجندز مستقل هستند و در دنیای اصلی استار وارز رخ نمیدهند.
سری فیلمهای جنگ ستارگان به ترتیب خط داستانی ساخته نشدند. ابتدا در دههی هفتاد و هشتاد، قسمتهای چهارم تا ششم، و پس از دو دهه، قسمتهای اول تا سوم اکران شدند. دلیل این اقدام جورج لوکاس همیشه یک سوال در ذهن طرفداران بوده که مایکل کامینسکی (Michael Kaminski) به آن در کتاب تاریخ مخفی جنگ ستارگان (The Secret History of Star Wars) پاسخ داده است. او اذعان دارد که جورج لوکاس به دلیل کمبود امکانات فنی آن زمان در صنعت سینما چنین کاری را انجام داده و ترجیح داده تا حماسهی خود را از میانهی آن آغاز کند. جورج لوکاس تصمیم گرفت تا ظهور تکنولوژیهای جدید در سینما برای سهگانهی پیشدرآمد صبر کند تا بتواند آن چیزی که در ذهن دارد را برای طرفداران به نمایش بگذارد. اکنون که نزدیک به دو دهه از اکران سهگانهی پیشدرآمد گذشته، میفهمیم که این اقدام جورج لوکاس بیدلیل نبوده و ساخت قسمتهای اول تا سوم نیازمند تکنولوژیهای جدید سینما بوده است. از طرفی، در کنار فیلمهای اصلی که از آنان به عنوان حماسهی اسکایواکر (Skywalker Saga) یاد میشود، چند فیلم و سریال مستقل نیز ساخته شده که اتفاقاتشان در فاصلهی زمانی بین قسمتهای اصلی رخ میدهد و به نوعی دنیای کنون را تکمیل میکنند. استار وارز را میتوان به روشهای مختلفی تماشا کرد؛ به ترتیب سال ساخت، به ترتیب خط داستانی یا به ترتیبهای دیگری که توسط طرفداران ساخته شده است. هر کدام از این ترتیبهایی که قرار است در این مقاله معرفی شوند، مزایا و معایب خود را دارند؛ یکی ممکن است یکی از بزرگترین پیچشهای داستانی سینما را برایتان اسپویل کند و دیگری، روند داستانی یکی از مهمترین شخصیتهای سینما را برایتان مشخص کند. به همین دلیل، مسیر ورود به دنیای استار وارز، مسیر سختی است که بدون وجود یک راهنما، در آن سردرگم خواهید شد و به مشکل خواهید خورد. پس اگر قصد دارید به تازگی وارد کهکشان خیلی، خیلی دور شوید، با راهنمای تماشای فیلم و سریالهای استار وارز همراه سرگرمی باشید.
ترتیب تاریخ داستان
دنیای جنگ ستارگان مانند دنیایی که در آن زندگی میکنیم، تاریخی بسیار غنی دارد. نهگانهی حماسهی اسکایواکر که از ۳ سهگانه تشکیل شده، به سه دورهی تاریخی تقسیم میشود: عصر جمهوری (Age of Republic)، عصر شورشیان (Age of Rebellion)، عصر مقاومت (Age of Resistance). یکی از راههای تماشای آثار استار وارز نیز به ترتیب تاریخی وقوع اتفاقات است؛ ترتیبی که خوبی و بدیهای خود را دارد. یکی از خوبیهای این روش این است که شما به ترتیب زمانی با شخصیتهای داستان جلو میروید. در ترتیب تاریخی، شما حداقل از نظر داستانی دچار سردرگمی نخواهید شد. اما استفاده از این روش بدیهای خود را نیز دارد. اگر استار وارز را به ترتیب وقوع اتفاقات تماشا کنید، یکی از بزرگترین رازهای سری فیلمهای استار وارز که در قسمت پنجم فاش میشود، برایتان اسپویل خواهد شد. همچنین در این روش، به اعتقاد بسیاری از طرفداران، شما استار وارز را با بدترین فیلم آن آغاز خواهید کرد که ممکن است شما را از تماشای جنگ ستارگان پشیمان کند. به هر حال ترتیب تاریخی نیز طرفداران خاصی دارد که آن را بیشتر از ترتیبهای دیگر پیشنهاد میکنند. ترتیب تاریخ وقوع اتفاقات آثار جنگ ستارگان به صورت زیر است:
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (۱۹۹۹)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (۲۰۰۲)
- انیمیشن سریالی Star Wars: The Clone Wars (۲۰۰۸-۲۰۲۰)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (۲۰۰۵)
- فیلم سینمایی Solo: A Star Wars Story (۲۰۱۸)
- انیمیشن سریالی Star Wars: Rebels (۲۰۱۴-۲۰۱۸)
- فیلم سینمایی Rogue One: A Star Wars Story (۲۰۱۶)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode IV – A New Hope (۱۹۷۷)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (۱۹۸۰)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (۱۹۸۳)
- سریال The Mandalorian (۲۰۱۹- )
- انیمیشن سریالی Star Wars: Resistance (۲۰۱۸-۲۰۲۰)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (۲۰۱۵)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi (۲۰۱۷)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (۲۰۱۹)
ترتیب سال ساخت
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شد، فیلمهای حماسهی اسکایواکر به سه سهگانه تقسیم میشود؛ قسمتهای اول تا سوم، سهگانهی پیشدرآمد (Prequel Trilogy)، قسمتهای چهارم تا ششم، سهگانهی اصلی (Original Trilogy) و قسمتهای هفتم تا نهم، سهگانهی دنباله (Sequel Trilogy) هستند. اما سری فیلمهای سینمایی استار وارز به ترتیب تاریخ داستان اکران نشدند و ابتدا سهگانهی اصلی اکران شد، سپس سهگانهی پیشدرآمد تا تکنولوژیهای فیلمسازی زمان، توان به تصویر کشیدن صحنههای اکشن آن را پیدا کنند. به همین منظور، یکی دیگر از راههای تماشای فیلمهای جنگ ستارگان، به ترتیب سال ساخت و اکران آنهاست. در این روش یکی از بزرگترین رازهای تاریخ سینما را تجربه میکنید که به یکی از ماندگارترین صحنههای زندگیتان تبدیل خواهد شد. بسیاری از طرفداران قدیمی استار وارز این روش را بهترین روش تماشای استار وارز میدانند، چرا که از همان ابتدا برنامهی ساخت سری فیلمهای این فرنچایز بر این اساس پایهریزی شده بود. هرچند جورج لوکاس (George Lucas)، خالق جنگ ستارگان، پیشنهاد کرده فیلمهای استار وارز را به صورت تاریخ داستانی تماشا کنید، ترتیب سال ساخت نیز یکی از بهترین روشهایی است که میتوانید این فرنچایز را تجربه کنید. ترتیب سال ساخت به صورت زیر است:
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode IV – A New Hope (۱۹۷۷)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (۱۹۸۰)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (۱۹۸۳)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (۱۹۹۹)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (۲۰۰۲)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (۲۰۰۵)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (۲۰۱۵)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi (۲۰۱۷)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (۲۰۱۹)
در این ترتیب، سریال، انیمیشنهای سریالی و دیگر آثار جنگ ستارگان را هر زمان که بخواهید میتوانید تجربه کنید و زمان آن زیاد اهمیتی ندارد که این از مزایای تماشای استار وارز به این روش است.
ترتیب پدرخوانده (Godfather)
در کنار دو لیستی که پیشتر معرفی شدند، یک روش اصلی دیگر نیز برای تماشای جنگ ستارگان وجود دارد که بسیار جالب است. این ترتیب که با نام پدرخوانده (Godfather) شناخته میشود، دو سهگانهی اصلی و پیشدرآمد را با یکدیگر ترکیب میکند تا قسمتهای اول تا سوم مانند یک فلشبک برای دارث ویدر (Darth Vader)، یکی از کلیدیترین شخصیتهای استار وارز، اعمال شود. ایدهی اصلی شکلگیری چنین ترتیبی، این است که پس از فاش شدن راز بزرگ داستان در قسمت پنجم، سراغ سهگانهی پیشدرآمدی برویم که دربارهی ظهور شخصیت دارث ویدر است. این روش نسبت به دو روش دیگر خوبیهای بیشتری دارد و هم از اسپویل شدن نکتهی بزرگ سهگانهی اصلی جلوگیری میکند، هم نقصهای سهگانهی پیشدرآمد را به زیر سایهی قسمتهای دیگر میبرد. ترتیب پدرخوانده به صورت زیر است:
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode IV – A New Hope (۱۹۷۷)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (۱۹۸۰)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (۱۹۹۹)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (۲۰۰۲)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (۲۰۰۵)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (۱۹۸۳)
این ترتیب به دلیل آنکه پیش از ساخت سهگانهی دنباله ساخته شده، قسمتهای هفتم تا نهم را شامل نمیشود و میتوانید آنها را پس از تماشای این لیست تجربه کنید. همچنین در این روش نیز مانند روش ترتیب سال ساخت، تماشای باقی آثار جنگ ستارگان به دلخواه است و زیاد اهمیتی ندارد که چه زمانی آنان را تجربه خواهید کرد.
ترتیب ماشتی (Machete)
هرچند ترتیبهای اصلی و رسمی تماشای جنگ ستارگان سه عدد بیشتر نیست، اما ترتیبهای فرعی جالبی نیز توسط طرفداران ساخته شده که اولین آنان ترتیب ماشتی (Machete) است. این لیست تماشا، برای اولین بار توسط یکی از طرفداران استار وارز به نام رد هیلتون (Red Hilton) طراحی شد؛ لیستی که Star Wars: The Phantom Menace که یکی از بدترین فیلمهای استار وارز است را از سری فیلمهایی که از جنگ ستارگان باید تماشا کنید، حذف میکند. ترتیب ماشتی مانند ترتیب پدرخوانده، شما را از اسپویل شدن پایان قسمت پنجم که یکی از بحثبرانگیزترین رازهای تاریخ سینما است، حفظ خواهد کرد، اما فرصت آشنایی با شخصیت منفور جار جار بینکس (Jar Jar Binks) را از دست خواهید داد! تنها تفاوت این لیست ترتیب با ترتیب پدرخوانده، قسمت اول استار وارز است. رد هیلتون دلیل حذف این قسمت در لیست خود را بیربط بودن آن عنوان کرده است و میگوید که این لیست بیشتر از آنکه بر روی شخصیت آناکین اسکایواکر (Anakin Skywalker) متمرکز شود، بر داستان زندگی لوک اسکایواکر (Luke Skywalker) تمرکز میکند. ترتیب ماشتی فیلمهای استار وارز به صورت زیر است:
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode IV – A New Hope (۱۹۷۷)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (۱۹۸۰)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (۲۰۰۲)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (۲۰۰۵)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (۱۹۸۳)
در این روش نیز مانند روش پدرخوانده، خبری از سهگانهی دنباله نیست، چرا که این لیست پیش از ساخته شدن آنان ایجاد شده و تماشای قسمتهای هفتم تا نهم پس از تماشای این لیست پیشنهاد میشود.
ترتیب رینستر (Rinster)
ترتیب فرعی دیگری نیز با نام رینستر (Rinster) وجود دارد که از طرفداری به نام ارنست رینستر (Ernest Rinster) گرفته شده که دقیقا همان ترتیب پدرخوانده است که پیشتر معرفی شد. تفاوتی که ترتیب رینستر با پدرخوانده دارد، این است که رینستر از قصد فیلمهای سهگانهی دنباله که قسمتهای هفتم تا نهم هستند را از لیست خود حذف کرد، چرا که باور دارد استار وارز تنها از دو سهگانهی نخست تشکیل شده است. ترتیب رینستر به صورت زیر است:
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode IV – A New Hope (۱۹۷۷)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (۱۹۸۰)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (۱۹۹۹)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (۲۰۰۲)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (۲۰۰۵)
- فیلم سینمایی Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (۱۹۸۳)
چه مقدار زمان برای تماشای جنگ ستارگان نیاز است؟
۹ فیلم از حماسهی اسکایواکر و دو فیلم فرعی، فیلمهایی هستند که تا کنون توسط دیزنی ساخته شده است. اگر بخواهید تمام ۱۱ فیلم ساخته شده از استار وارز را تماشا کنید، ۲۵ ساعت و ۷ دقیقه زمان خواهد برد، اما اگر بخواهید فقط سری فیلمهای حماسهی اسکایواکر که شامل قسمتهای اول تا نهم است را تماشا کنید، ۲۰ ساعت و ۳۹ دقیقه زمان نیاز دارید. مدت زمان فیلمهای جنگ ستارگان به صورت زیر است:
- Star Wars: A New Hope – ۱۲۱ minutes
- Star Wars: The Empire Strikes Back — ۱۲۴ minutes
- Star Wars: Return of the Jedi — ۱۳۱ minutes
- Rogue One: A Star Wars Story — ۱۳۳ minutes
- Solo: A Star Wars Story — ۱۳۵ minutes
- Star Wars: The Phantom Menace — ۱۳۶ minutes
- Star Wars: The Force Awakens — ۱۳۸ minutes
- Star Wars: Revenge of the Sith — ۱۴۰ minutes
- Star Wars: Attack of the Clones — ۱۴۲ minutes
- Star Wars: The Last Jedi — ۱۵۲ minutes
- Star Wars: The Rise of Skywalker – ۱۵۵ minutes
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید