مایکروسافت با قیمتگذاری تهاجمی برای کنسولهای جدیدش حسابی سونی را بر سر دوراهی برای تعیین قیمت کنسول PS5 قرار داده است. آیا سونی حاضر میشود برای پیروزی در نسل جدید تن به ضرر بدهد؟
در هفتهای که گذشت، پس از یک سلسله اتفاقات ناگهانی، نه تنها از دومین کنسول ایکسباکس برای نسل نهم پرده برداشته شد، بلکه بالاخره تکلیف قیمت پلتفرمهای جدید مایکروسافت و تاریخ عرضهی آنها هم مشخص شد. پس از هفتهها درز اطلاعات مختلف و کشف شواهد از وجود یک کنسول ضعیفتر از خانوادهی ایکسباکس برای نسل جدید، تصاویر و قیمت آن هم به شکلی عجیب لو رفت تا مایکروسافت بالاخره به بازی شاهین و قمری با سونی پایان دهد. قیمت شگفتانگیز ۳۰۰ دلاری برای ایکسباکس سری اس که مهمترین تفاوت آن با برادر بزرگترش، اجرای بازیها روی وضوح ۱۴۴۰p به جای ۴k است، موضع مایکروسافت را به شدت ارتقا داده؛ با این قیمت، گیمرهای کژوال و افرادی که به هر دلیل اهمیت چندانی به تجربهی بازی با وضوح ۲۱۶۰p نمیدهند قادر خواهند بود با پرداخت هزینهای مناسب پا به نسل جدید بگذارند. از طرفی مایکروسافت با سری ایکس گزینهی ارتقا به کنسولی قدرتمندتر را هم برای گیمرهای علاقهمند فراهم کرده است. به این موارد، سرویس فوقالعادهی Xbox Game Pass را هم اضافه کنید که مکملی بسیار عالی برای سختافزار مایکروسافت است؛ ردموندیها واقعا یک پکیج کمنقص برای انواع مختلف مشتریان فراهم کردهاند.
حالا که تکلیف یکی از دو بازیگر اصلی این حوزه مشخص شده، همه منتظر هستند تا واکنش سونی را به استراتژی جذاب و فکرشدهی مایکروسافت ببینند. تا همین هفتهی گذشته، هر دو شرکت منتظر مشخص شدن قدم بعدی دیگری بودند ولی حالا که پرده از برنامههای مایکروسافت برداشته شده، فشار مضاعفی روی سونی است؛ کمتر از دو ماه تا موعد مقرر برای عرضهی کنسول مانده، اما هنوز هیچ خبری از اعلام قیمت کنسول PS5 و اطلاعات پیشخرید و تاریخ عرضه نیست. تا پیش از این، سکوت آزاردهندهی سونی قابل درک بود؛ به هر حال بخشی از رویهی چینش استراتژی شرکتهای بزرگ، صبر کردن و ارزیابی شرایط بازار و تصمیمات رقباست. حالا اما سونی بیشتر از هر زمانی زیر ذرهبین است. غول ژاپنی بهعنوان برندهی نسل هشتم، چیزهای زیادی برای از دست دادن دارد و اگر در واکنش به رقیب قدرتمندش هوشمندانه عمل نکند، کار سختی برای جبران خواهد داشت.
سونی در حال حاضر با چند مشکل روبهرو است. بدیهیترین آن، قیمت بسیار رقابتی ایکسباکس سری اس است؛ این کنسول کوچک در مقایسه با سری ایکس از GPU ضعیفتر، رم و حافظهی SSD کمتری استفاده میکند که هزینهی تولید آن را برای مایکروسافت تا حد قابل ملاحظهای پایین میآورد. اما مسئله زمانی جالب میشود که بدانیم حتی در صورت ضرر کردن مایکروسافت با فروش هر واحد سری اس، باز هم آسیب چندانی متوجه این غول آمریکایی نخواهد شد. مایکروسافت به عنوان یکی از ارزشمندترین شرکتهای جهان، سرمایهای عظیم در اختیار دارد. علاوه بر این، سود اصلی دارندگان پلتفرم نه از فروش سختافزار، بلکه خرید دیجیتالی محصولات و سرویسهای مختلف توسط کاربران است. چنین چیزی را در نسل هشتم هم شاهد بودیم و مایکروسافت در اوایل عرضهی ایکسباکس وان، از فروش هر کنسول ضرر میداد. همین مسئله از جنبهی سونی، با چند چالش بزرگ همراه است. سونی نه تنها به اندازهی مایکروسافت سرمایه ندارد، بلکه فروش بیشتر سختافزار هم یکی از اهداف مهم این شرکت است. در نسل فعلی، سونی به ازای فروش هر واحد PS4 سود میکند چرا که هزینه تولید دستگاه کمتر از برچسب قیمتی آن است. چنین چیزی بسیار بعید است برای PS5 رخ بدهد. پلیاستیشن جدید، فناوریهای بسیار پیشرفته و پیچیدهای دارد که هزینهی تولید آن یا برای شرکت زیانده میشود یا سربهسر خواهد شد. امید بزرگ سونی برای حفظ مشتریان پرشمارش و اضافه کردن کاربران جدید، عرضهی نسخهی «تمام دیجیتال» پلیاستیشن 5 بود. نسخهای که به دلیل عدم وجود شیار دیسک، ارزانتر درمیآید. مشکل اینجاست که سری اس آنقدر ارزان است که ممکن است همین امید را هم نقش برآب کند!
مشکل بزرگ سونی، جلب توجه دوبارهی گیمرهای عادی و کژوال است؛ جمعیتی که همواره درصد زیادی از کاربران برند پلیاستیشن را تشکیل دادهاند و حالا ممکن است با دیدن قیمت وسوسهبرانگیز سری اس، عطای سونی را به لقایش ببخشند.
نسخهی تمام دیجیتال PS5 از لحاظ قطعات داخلی هیچ تفاوتی با نسخهی معمولی ندارد. این یعنی قدرت پردازشی و گرافیکی هر دو کنسول یکی است و توانایی اجرای بازیها با وضوح ۴k را دارد. بدیهی است که نداشتن یک شیار دیسک نمیتواند قیمت کنسول PS5 تمام دیجیتال را به اندازهی سری اس که بسیاری از قطعاتش با سری ایکس متفاوت است، پایین بیاورد. حال ممکن است پس از عرضهی کنسولها، این ابهام برای خریداران عادی پیش بیاید که چرا «نسخهی ضعیفتر PS5» باید از «نسخهی ضعیفتر ایکسباکس» گرانتر باشد؟ مشکل بعدی سونی، جلب توجه دوبارهی گیمرهای عادی و کژوال است؛ جمعیتی که همواره درصد زیادی از کاربران برند پلیاستیشن را تشکیل دادهاند و حالا ممکن است با دیدن قیمت وسوسهبرانگیز سری اس، عطای سونی را به لقایش ببخشند. تلویزیونهای ۴K هنوز هم در بسیاری از خانهها یافت نمیشوند و روزبهروز هم بیشتر شاهد اهمیت یافتن «نرخ فریم» در برابر «رزولوشن» هستیم. مایکروسافت روی توانایی ایکسباکس سری اس بر اجرای بازیهای با نرخ حداکثر ۱۲۰ فریم بر ثانیه در وضوح ۱۴۴۰p تاکید دارد و به مشتریان اطمینان خاطر میدهد که میتوانند بازیهای محبوبشان را بدون مشکل با کیفیتی مناسب در نسل جدید تجربه کنند. سونی برای آنکه نشان دهد رزولوشن ۴K ارزش هزینهی بیشتر را دارد، کار سختی خواهد داشت.
از جنبههای فنی که بگذریم، به سرویسهای نرمافزاری میرسیم. تجارت خدمات نرمافزاری یکی از برگ برندههای مایکروسافت است و شاخهی ایکسباکس هم با سرویسهای فوقالعادهای چون Game Pass و xCloud، خیز برداشته تا مفهوم «نتفلیکس بازیها» را به حقیقت تبدیل کند. مایکروسافت به خوبی میداند که شاید حتی با قیمتگذاری رقابتی هم فروش سختافزارش از سونی کمتر باشد؛ به همین دلیل رو به ایجاد اکوسیستم یکپارچهای آورده که هدفش ارائهی امکان بازی کردن روی بیشترین دستگاههای ممکن به بیشترین کاربران ممکن است. مایکروسافت با معرفی سرویس All Access حتی امکان خرید قسطی کنسولهایش را هم فراهم کرده و همه جوره به دنبال گنجاندن حداقل یکی از محصولاتش در سبد خرید مردم است؛ محصولی که میتوانند با آن به «تمام ایکسباکس» دسترسی داشته باشند. این استراتژی موجب میشود که بسیاری از مشتریان حتی در صورت خرید PS5، یک ایکسباکس را هم به دلیل قیمت ارزان خودش و سرویسهایش، به ستاپ خود اضافه کنند.
جیم رایان، رییس بخش پلیاستیشن چند ماه پیش اذعان داشته بود که شرکتش اهمیت بیشتری به «ارزش» محصول نسبت به «قیمت» آن میدهد. تعبیر این حرف آن بود که PS5 شاید گرانتر از حد انتظار مخاطبان باشد، اما ارزش هزینهی بیشتر را دارد. این گفتهی رایان تقریبا خیالمان را راحت کرد که PS5 گرانقیمت خواهد بود، اما غافلگیری بزرگ مایکروسافت با ایکسباکس سری اس طبق گزارشها باعث شده که سونی به تردید بیفتد. GameReactor به نقل از منابع خود اذعان کرده که قیمت اولیهی مدنظر سونی تا حد قابلتوجهی از ایکسباکس سری ایکس گرانتر بوده است. این یعنی احتمالا نسخهی تمام دیجیتالی PS5 با قویترین کنسول مایکروسافت که دیسک هم میخورد (۴۹۹ دلار) همقیمت بوده؛ قیمتگذاری مایکروسافت اما باعث شده که سونی گزینهی کاهش قیمت هر دو نسخهی PS5 را در نظر بگیرد. مسئلهای که باعث میشود فروش هر واحد برای شرکت ضررده باشد، اما موضع سونی را تا حد زیادی در این رقابت حفظ میکند.
نباید فراموش کنیم که دست سونی اتفاقا هنوز هم تا حد زیادی باز است. پلیاستیشن در زمینهی محتوای دسته اول و بازیهای انحصاری باکیفیت، با فاصله از ایکسباکس پیش است و در صورت تاکید روی «پریمیوم» بودن کنسول خود، قادر خواهد بود کاربران را برای هزینه کردنِ بیشتر مجاب کند. یکی از شانسهایی که سونی آورده، سردرگم شدن احتمالی مشتریان بر سر تشخیص مدلهای مختلف ایکسباکس است؛ ایکسباکس وان اس، ایکسباکس وان ایکس، ایکسباکس سری اس و ایکسباکس سری ایکس حتی برای نگارندهی این مطلب هم گیجکننده است! تصور کنید یک خریدار کاملا کژوال که از تفاوت دقیق این مدلها آگاه نیست، چقدر با شنیدنشان گیج خواهد شد. قرار دادن برچسب ۳۹۹ دلاری بهعنوان قیمت کنسول PS5 تمام دیجیتال، ایدهآلترین حالت برای سونی است؛ با این کار هم میتواند اختلاف قیمت صد دلاری را با محتوای عالی و قدرت بیشتر کنسول خود توجیه کند، هم گسترهی بیشتری از خریداران را جذب خواهد کرد که ضرر ناشی از هزینه تولید را با سود فروش محصولات دیجیتالی جبران میکنند.
تکلیف قیمت کنسول PS5 احتمالا در رویداد اختصاصی سونی که برای ۲۷ شهریور تدارک دیده شده مشخص خواهد شد. به نظر شما باید انتظار چه قیمتی را داشته باشیم؟
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید