1%
  • 0/10

اجرای طرح صیانت یا اعمال محدودیت‌های تدریجی

آیا طرح صیانت به زودی اجرایی می‌شود؟

اجرای طرح صیانت یا اعمال محدودیت‌های تدریجی ۲ ۰۸ تیر ۱۴۰۱ یادداشت فناوری کپی لینک
اجرای طرح صیانت محدودیت اینترنت

در حالی که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات طی یکی دو هفته گذشته مدام از افزایش کیفیت و سرعت اینترنت می‌گوید، اعتراض کاربران به کندی اینترنت، عکس این مدعاست و نگرانی‌هایی درباره اجرای طرح صیانت وجود دارد.

اجرای طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی اگرچه مدتی است از سر زبان‌ها افتاده، اما همچنان نگرانی‌ کاربران از اجرای این طرح وجود دارد و در حالی که در برنامه‌های مختلف از صدا و سیما گرفته تا نشست‌های خبری، وزیر ارتباطات از توسعه شبکه فیبر نوری و افزایش کیفیت اینترنت می‌گوید، اما همه ما به نوعی با کندی و اختلالات پی در پی اینترنت دست و پنجه نرم می‌کنیم به طوری که طی یکی دو هفته اخیر، اختلال در دسترسی به یک سری از سایت‎‌ها و استفاده از فیلترشکن‌ها با مشکل جدی روبه‌رو شده و حتی برخی از سایت‌ها که سرورشان در خارج از کشور است، از دسترس خارج شده‌اند.

اما وزیر ارتباطات به کرار نه تنها به سوالات مربوط به کندی و اختلال اینترنت پاسخ نمی‌دهد، بلکه اصرار دارد که کیفیت اینترنت کشور نسبت به یک سال گذشته افزایش یافته و حتی در جدول رتبه‌بندی سرعت در دنیا، چند پله هم بالا رفته‌ایم.

حتی وی در برنامه تلویزیونی چند شب گذشته تاکید کرد که دولت سیزدهم در پی افزایش و توسعه فیبرنوری است و کسی که به دنبال بردن فیبر به خانه مردم است، هیچ وقت به دنبال کم کردن سرعت نیست.

وقتی از وزیر ارتباطات دلیل کندی اینترنت سوال می‌شود وی علاوه بر انکار، اصرار دارد که افزایش تقاضا باعث کندی می‌شود.

اما یکی از موضوعاتی که در صحبت‌های وزیر ارتباطات باعث نگرانی بسیاری از کاربران شده، طرح طبقه بندی اینترنت است.

زارع‌پور اعلام کرده که دسترسی کودکان به اینترنت با اعمال محدودیت ممکن می‌شود تا به محتوای نامناسب دسترسی نداشته باشند.

وی معتقد است در هیچ جای دنیا این طور که کودکان و نوجوانان ما در فضای اینترنت بی پناه رها شده‌اند، چنین چیزی وجود ندارد و فضای اینترنت در کنار ویژگی‌هایی که دارد، قطعا تهدیداتی هم وجود دارد که باید با اعمال قوانین از مشکلات پیش رو جلوگیری کنیم.

در همین راستا وزیر ارتباطات در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ارایه اینترنت کودک در راستای اجرای طرح صیانت اعمال می‌شود، پاسخ داد که چیزی به نام طرح صیانت وجود ندارد و اینترنت کودک هیچ ربطی به محدودیت اینترنت ندارد.

وی در ادامه صحبت‌هایش به رفع فیلتر برخی سکوهای فیلترشده برای گروهی خاص از جمله دانشجویان و اساتید و خبرنگاران اشاره کرد و گفت قصد داریم گشایش‌هایی داشته باشیم تا یک سری پلتفرم‌های فیلترشده در دسترس این گروه‌ها قرار گیرد.

اما موضوع نگران کننده از صحبت‌های وزیر ارتباطات موضوع طبقه بندی دسترسی به اینترنت است که از اینترنت کودکان و نوجوانان آغاز شده و ظاهرا قرار است در آینده به شکل کاملا گسترده اعمال شود.

این موضوع می‌تواند اعمال محدودیت‌های بیشتر، نقض حریم خصوصی و نظارت بر محتوای کاربران را در پی داشته باشد که این قضیه اگرچه بر اساس عقیده وزیر ارتباطات ربطی به اجرای طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی ندارد، اما کاملا همسو و در یک راستا با طرح محدودیت است.

از سوی دیگر طرحی در مجلس تصویب شده مبنی بر خارج‌ شدن رسیدگی به تصمیمات شورای عالی فضای مجازی از زیرنظر دیوان عدالت اداری، که بر اساس آن تمام نرم‌افزار‌های پرکاربرد در فضای مجازی در معرض محدودیت هستند و کسی هم نمی‌تواند به آن اعتراض کند.

با تصویب و نهایی شدن این طرح توسط شورای نگهبان، شکایات و اعتراضات کاربران از مصوبات شورای عالی فضای مجازی، دیگر در دیوان عدالت اداری بررسی نمی‌شود و شورای عالی فضای مجازی از سیاست‌گذار به قانون‌گذار تبدیل می‌شود. بر این اساس تصمیما‌ت شورای عالی فضای مجازی از هرگونه دادخواهی و شکایت افراد و اشخاص مصون می‌شود.

به گفته‌ی غلام‌رضا‌ نوری، رئیس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس، با این مصوبه در عمل فیلترینگ تمام ابزارهای پرکاربرد فضای مجازی همچون واتساپ و ‌اینستاگرام قابلیت اجرایی د‌ارد و اگر شورای نگهبان هم مصوبه مجلس درباره اصلاح قانون آیین دادرسی و تشکیلات دیوان عدالت اداری را تأیید کند، هیچ شخص حقیقی و حقوقی نمی‌تواند شکایت کند که مثلا این تصمیم شما برای اقتصاد، کسب‌وکار، زندگی و گردش آزاد اطلاعات و برای این بخش از حقوق اساسی ما مضر است و درخواست لغو آن را نمی‌توان داد.




نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

2 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments