خرید استیم دک

آیا خرید استیم دک ارزشش را دارد؟! بررسی مزایا و معایب کنسول دستی Valve

تحقق رویا یا نیاز به صبر بیشتر؟!

1%
  • 0/10
آیا خرید استیم دک ارزشش را دارد؟! بررسی مزایا و معایب کنسول دستی Valve ۶ ۱۰ اسفند ۱۴۰۰ مقالات جانبی (گیم) کپی لینک

خرید استیم دک ارزشش را دارد یا نه؟ این سوال جدیدا بعد از عرضه کنسول دستی و جدید شرکت ولو (Valve)، بین بسیاری از کاربران با دیدن این رایانه کوچک و همراه مخصوص گیم به وجود آمده است. به همین منظور، قصد داریم تا در این مطلب ویژگی‌ها و معایب استیم دک را بررسی کنیم تا ببینیم که آیا واقعا ارزش خرید دارد یا که نه.

چندین سال پیش، ایده اینکه یک کنسول بازی دستی ساخته شود، توسط سونی و تیم پلی استیشن ارائه شد. این شرکت که با کنسول‌های پلی استیشن 1 و پلی استیشن 2 دیگر بر بازار ویدیوگیم سوار شده بود، رسما با عرضه پلی استیشن پورتابل یا همان PSP در سال ۲۰۰۴، یک فاز جدید و متفاوت را آغاز کرد. کنسول دستی PSP مشخصات فنی نسبتا برابری را با پلی استیشن 2 داشت (کمی ضعیف‌تر بود)، و از طرفی باز‌ی‌هایی را اجرا می‌کرد که انحصاری و مخصوص خود آن بودند. عناوین مختلفی از سری‌های محبوب مانند Killzone و God of War برای این دستگاه عرضه شدند و طول عمر چند ساله آن، می‌توان گفت که با موفقیت همراه بود.

با این وجود، پس از عرضه کنسول پلی استیشن 3 در سال ۲۰۰۶ و پیشرفت گرافیکی عناوین مختلف، نیاز به یک کنسول دستی با قدرت اجرایی بهتر و سخت‌افزار قوی‌تر احساس می‌شد. به همین دلیل نیز سونی شروع به معرفی و سپس عرضه کنسول‌های پلی استیشن ویتا (PS Vita) کرد؛ کنسول دستی خاصی که بسیاری از افراد، به آن «غول کوچک سونی» می‌گفتند! مشخصات فنی این دستگاه نسبت به PSP خیلی پیشرفته‌تر بود و در سال ۲۰۱۱ عرضه شد؛ دقیقا دو سال قبل از انتشار ولی استیشن 4.

با این وجود، حمایتی که از کنسول دستی PSP شده بود، هرگز از PS Vita نشد و این دستگاه خیلی خیلی زود به دست فراموشی سپرده شد. به هر حال، افراد فکر می‌کردند که پس از این کنسول دستی کم‌طرفدار، دیگر سونی سراغ این موضوع نمی‌رود و واقعا همین‌طور هم شد! دیگر پس از عرضه پلی استیشن 4، هیچوقت پلی استیشن ویتا 2 یا PSP 2 ساخته نشد! دلیل آن هم خیلی خیلی واضح است؛ اگر کاربران به دنبال یک وسیله برای تجربه بازی‌های ویدیویی به صورت همراه باشند، پیش از آنکه به کنسول دستی فکر کنند از گوشی‌های هوشمند استفاده خواهند کرد!

با این حساب، تا سال‌ها شاهد عرضه هیچ کنسول دستی تازه‌ای نبودیم و با پیشرفت چیپ داخل گوشی‌های هوشمند، کاملا منطقی بود که سازندگان هم به سراغ این ایده نروند. اما سال گذشته، ناگهان شرکت ولو اعلام کرد که قصد دارد تا یک کنسول دستی جدید، با اسمی عجیب به نام Steam Deck را معرفی کند! گفته شد که این دستگاه قرار است تا بازی‌های رایانه شخصی در فروشگاه استیم را در قالب یک گجت پرتابل اجرا کند.

چنین دستگاهی مدت‌ها بود که در ذهن کاربران وجود داشت و احتمال ساخت آن، با پیشرفت تکنولوژی ممکن و ممکن‌تر شده بود. ولی ولو بالاخره ایده را برداشت و عملکرد، آن هم در حالی که هنوز نمی‌دانیم که آیا واقعا می‌توان به استیم دک به عنوان یک کنسول کارآمد اعتماد کرد یا که نه. به همین دلیل، در ادامه برای افرادی که قصد خرید استیم دک را دارند، مزایا و معایب این کنسول گیمینگ کوچک را بررسی خواهیم کرد.

البته در نظر داشته باشید که در حال حاضر رایانه همراه و دستی مانند AYA NEO وجود دارد که از نظر مشخصات فنی هم خیلی قوی‌تر از استیم دک است و حتی می‌تواند Warzone را اجرا کند. با این وجود، قیمت آن دو تا سه برابر استیم دک است!

مزایای استیم دک

با خرید استیم دک، شما عملا صاحب دستگاهی می‌شوید که قابلیت‌های فوق‌العاده فراوانی را ارائه می‌کند. می‌توانید هرجا که دوست دارید برای خود بازی کنید و از تجربه عنوانی مانند Control، داخل اتوبوس و مترو لذت کافی را ببرید! این محصول رسما قدرت اجرایی کافی برای بازی کردن اکثر عناوین مهم و بزرگ را دارد، و حتی می‌توانید لیست بازی‌هایی که با آن سازگار هستند را در رده‌بندی‌های مختلف، مانند «کاملا سازگار»، «قابل اجرا» و «پشتیبانی نشده»، مشاهده کنید.

با این وجود قابلیت اصلی استیم دک، مشخصات فنی و چیپ‌هایی است که در جعبه کوچک آن جا شده‌اند تا دستگاه بتواند بازی‌های روز، و حتی ویندوز را اجرا کند!

مشخصات فنی

هنگامی که نام یک کنسول دستی به نام استیم دک به فضای مجازی رفت و توسط کاربران شناخته شد، اولین موردی که زیر ذره‌بین رفت، مشخصات فنی آن بود. به هر حال، دلیلی که شرکتی مانند سونی دیگر دست به ساختن کنسول‌های دستی نزد، احتمال وجود ضعف در همین بخش است. وقتی که بخواهید جدیدترین بازی‌های روز را روی یک دستگاه به شدت کوچک‌تر تر از کنسول‌های نسل نهمی و هشتمی اجرا کنید، کار سخت می‌شود. اما چنان که پیداست، استیم دک می‌تواند کار شما را برای یک تجربه گیمینگ در مسافرت و به صورت همراه، راه بیندازد.

طراحی و نمایشگر

اولین چیزی که بعد از دکمه‌ها و ظاهر استیم دک دیده می‌شود، نمایشگر آن خواهد بود. صفحه نمایش ۷ اینچی استیم دک از نوع LCD است و وضوح تصویر 1280 × 800 را با نرخ تازه‌سازی تصویر ۶۰ هرتز ارائه می‌کند. سازندگان خود اعلام کرده بودند که این کنسول مخصوص اجرای بازی‌های روز در کیفیت 720p است و این نمایشگر نیز برای انجام این کار مناسب است.

طراحی کنسول هم چیزی نسبتا مشابه با PS Vita و نینتندو سوییچ است؛ یک مکعب مستطیل ۱۱.۷ در ۴.۶ در ۱.۹ اینچی، که روی آن دکمه‌ها و نمایشگر سوار شده‌اند. با این وجود، برخلاف دو دستگاه نام‌برده، استیم دک دارای یک پد لمسی، یا همان Trackpad در هر دو سمت کنار نمایشگر است تا اگر برای بازی خاصی یا حتی استفاده از ویندوز نیاز به موس بود، از آن استفاده کنید؛ درست مثل پد پایین کیبورد در لپ‌تاپ‌ها.

با این وجود برای اینکه بتوانید از استیم دک استفاده کنید، باید قادر باشید تا با وزن ۶۶۹ گرمی آن کنار بیایید! انتظار می‌رود تا افراد پس از مدتی خرید و استفاده از استیم دک انگشتان و مچ دست خیلی قوی‌تری نسبت به قبل داشته باشند. همچنین جالب است بدانید که وزن کنسول‌های دستی قبلی، به ترتیب زیر هستند و در مقایسه با استیم دک می‌توان مثال فیل و فنجان را برای آن‌ها زد.

  • کنسول PSP – حدود ۲۸۰ گرم
  • کنسول PS Vita – حدود ۲۱۹ گرم
  • کنسول نینتندو سوییچ – حدود ۲۹۰ گرم و ۳۹۰ گرم (با اتصال کنترلر)
  • کنسول نینتندو سوییچ Lite – حدود ۲۷۰ گرم
  • کنسول نینتندو سوییچ OLED – حدود ۳۲۲ گرم و ۴۲۱ گرم (با اتصال کنترلر)

در هر صورت حجم قطعات و چیپ‌های به کار رفته داخل استیم دک بسیار بیشتر هستند و از همین جهت نیز کاملا طبیعی است که شاهد چنین وزنی باشیم. اما شاید این امکان وجود داشت تا حداقل وزن آن را به ۵۰۰ گرم کاهش داد.

پردازنده و GPU

این بخش از مطلب درباره خرید استیم دک واقعا جایگاه ویژه‌ای دارد؛ چرا که وقتی یک کنسول دستی کوچک می‌بینیم که ادعا شده می‌تواند بازی‌های رایانه شخصی در استیم را اجرا کند، موضوع کمی عجیب و غریب می‌شود. ما سال‌هاست که منتظر کنسول دستی هستیم که بتواند بازی‌های با گرافیک بالا و مخصوص جدیدترین پلی استیشن، ایکس باکس و پلتفرم رایانه شخصی را اجرا کند! در حالی که با خرید استیم دک به راحتی می‌توانید این رویا را به واقعیت تبدیل کنید. از نظر قدرت اجرایی هم نگران چیزی نباشید، غول کوچک استیم از پس وظایفی که به آن می‌دهید خوب بر می‌آید!

داخل بدنه سنگین و خوش‌دست (برای افراد زورمند) استیم دک، یک چیپ مخصوص و شخصی‌سازی شده AMD به نام Aerith وجود دارد که بر پایه معماری پردازنده Zen 2 ساخته شده است. روی این مدار، گرافیک RDNA 2 سوار شده که روی بهترین پردازنده‌های گرافیکی شرکت AMD استفاده شده و به استیم دک قدرت اجرای انواع و اقسام عناوین AAA را با قدرت ۱.۶ ترافلاپ و سرعت ۱.۶ گیگاهرتز می‌دهد. همچنین پردازنده‌ای که بتواند در پروسه اجرای عناوین مختلف به کنسول نسبتا کوچک استیم کمک کند، همانطور که اشاره شد از نوع شخصی‌سازی شده Zen 2 است که قدرت پردازش ۲.۴ تا ۳.۵ گیگاهرتز را با ۴ هسته داشته و از طرفی توسط خود سازندگان با Ryzen 3000 مقایسه می‌شود!

در نظر داشته باشید که مدل پردازنده گرافیکی به کار رفته در استیم دک با کنسول ایکس باکس سری اس برابر بوده و حتی فرکانس قوی‌تری را به صورت خیلی کمتر ارائه می‌کند. همچنین فرکانس پردازنده اصلی این کنسول دستی تقریبا با سری اس در یک حد است و هر دو Zen 2 هستند؛ با این تفاوت که سری اس، مدل ۸ هسته‌ای را دارد. همچنین لازم به ذکر است که حافظه رم این دستگاه نیز ۱۶ گیگابایت و از نوع LPDDR 5 بوده و عملا هیچ مشکلی را با اجرای چندین برنامه به صورت همزمان ندارد. برای اجرای بازی‌های مختلف نیز همین میزان رم قاعدتا کافی خواهد بود.

قابلیت‌های ویژه

و اما می‌رسیم به یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در میان مزایا و قابلیت‌های استیم دک که یعنی موارد بیشتر و ویژه! در این بخش، اول از همه بگذارید از مسائل ساده شروع کنیم، مثل اینکه شما با استیم دک، می‌توانید از قابلیت اتصال بلوتوث و وای فای استفاده کنید. همچنین اگر فکر می‌کنید که با اینترنت کابلی پینگ در بازی کاهش پیدا می‌کند، استیم دک به این کار هم نه نمی‌گوید. همچنین وجود جک ۳.۵ میلی‌متری هندزفری روی این دستگاه، ثابت می‌کند که برای فردی که تجربه بازی‌های ویدیویی را خیلی دوست دارد، شاید بهتر باشد که به سراغ استیم دک برود تا گوشی‌های پرچمدار امروزی که همین جک را هم ندارند! (البته این فقط یک نظر شخصی بود.. کارایی گوشی با استیم دک خیلی فرق می‌کند). به علاوه، استیم دک خود یک میکروفون برای بازی و صحبت کردن با دوستان را دارد تا حتی بدون نیاز به هدست و هدفون هم با یاران خود در ارتباط باشید.

با این حال، شاید مهم‌ترین قابلیت ویژه استیم دک که در دسته تجهیزات آن هم قرار می‌گیرد، داشتن یک پایه یا همان داک (Dock) باشد که با قرار دادن کنسول روی آن، برخی دسترسی‌های اضافه خواهید داشت. کنسول دستی استیم دک خود درگاه USB-C دارد، اما وقتی آن را به داک متصل کنید (به صورت کابلی یا با گذاشتن دستگاه روی آن)، می‌توانید به چندین USB دیگر و همچنین پورت HDMI دسترسی داشته باشید. دقت کنید که این داک، هرگز مثل نینتندو سوییچ به استیم دک قدرت اجرایی بیشتر نمی‌دهد، و صرفا آن را شارژ کرده و پورت‌های بیشتری را در اختیار کاربر خواهد گذاشت.

حال وقتی که با کابل HDMI این کنسول دستی را به یک نمایشگر قوی متصل می‌کنید، قابلیت گرفتن خروجی 8K با نرخ ۶۰ هرتز و 4K با نرخ ۱۲۰ هرتز را به آن خواهید داد. همچنین می‌توانید برای خود به داک موس و کیبورد وصل کنید و با خرید استیم دک صاحب یک رایانه شخصی قابل حمل و قدرتمند شوید. آن هم در وضعیتی که شما هر زمان که اراده کنید، می‌توانید روی استیم دک ویندوز 11 نصب کرده و از کارایی‌های آن بهره ببرید!

نصب کردن ویندوز بسیاری از محدودیت‌ها برای نصب بازی که توسط رابط کاربری Steam OS مانع کار شما می‌شوند را از سر راه شما برمی‌دارد. با این وجود، باید این مورد به صورت رسمی و توسط خود افراد و ما تست شود تا بتوانیم آن را یک مزیت کاملا هماهنگ بدانیم. برای مثال، باز‌ی‌هایی مانند Fortnite و Call of Duty: Warzone Pacific هستند که حداقل روی کاغذ با خرید استیم دک باید بتوانید آن‌ها را تجربه کنید؛ اما متاسفانه سازندگان این عناوین بازی‌های خود را با این کنسول دستی آماده نکرده‌اند و به همین دلیل دسترسی کاربران با سیستم عامل Steam OS محدود خواهد شد. با این وجود، هنوز نمی‌دانیم که آیا با نصب ویندوز می‌توان هر بازی رایانه شخصی که می‌خواهیم را روی استیم دک نصب کنیم یا که نه.

معایب استیم دک

حرید استیم دک بدون شک ویژگی‌های زیادی که آن‌ها را نام بردیم برای کاربران به همراه خواهد داشت. با این وجود، نکته قابل توجه اینجاست که این دستگاه هنوز مشکلاتی دارد که مانع پیشرفت آن می‌شوند. در واقع معایب کنسول دستی استیم دک اصلا با ویژگی‌های آن برابر نیستند. اما چند عیب بزرگ، می‌توانند خیلی راحت چندین و چند ویژگی مهم را به کلی فاکتور گرفته و کنار بزند! بخصوص برای کنسولی که قرار است به عنوان یک رایانه دستی نسبتا کامل با قیمت زیر ۱۰۰۰ دلار شناخته شود.

باتری استیم دک خود پرتابل بودن دستگاه را زیر سوال می‌برد!

یکی از عمده‌ترین دلایل خرید استیم دک قابل حمل بودن آن است تا کاربر بتواند آن را هرجا که خودش دوست دارد ببرد و به تجربه بازی بپردازد. با این وجود شاخصه اصلی پرتابل بودن یک گجت که با برق کار می‌کند، داشتن یک باتری قوی برای دوام آوردن از چند ساعت تا چند روز است! در حالی که خرید استیم دک چنین وضعیتی را برای کاربر فراهم نمی‌کند.

طبق اعلام رسمی، استیم دک باید بتواند در بالاترین سطح گرافیکی ممکن و نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه، بازی نسبتا سنگینی مانند Control را بدون مشکل تا حداقل ۲ ساعت اجرا کند. اما حال که این کنسول دستی رسما عرضه شده، کاربران و رسانه‌ها گزارش‌های مختلفی را منتشر کرده‌اند که خبر از عملکرد متوسط به پایین این دستگاه می‌دهد! به گفته این افراد و طبق تست‌هایی که روی کنسول استیم دک انجام شده، ظاهرا باتری این محصول فقط می‌تواند تا ۹۰ دقیقه (به صورت میانگین) شارژ نگه دارد؛ در حالی که برخی دیگر از بازی‌های سنگین‌تر صرفا ۷۰ دقیقه می‌توانند از شارژ باتری تا ۰ شدن آن استفاده کنند.

البته این موضوع با توجه به مشخصات فنی و پردازنده گرافیکی قدرتمندی که داخل این دستگاه گذاشته شده، اصلا جای تعجبی را باقی نمی‌گذارد. تعجب واقعی زمانی بود که سازندگان با خرید استیم دک حداقل ۲ تا ۸ ساعت میانگین مصرف شارژ با اجرای بازی در گرافیک بالا را اعلام کرده بودند! به هر حال این می‌تواند به عنوان یک حقه تجاری در نظر گرفته شود و حتی شکایت کاربران را هم به دنبال داشته باشد. گرچه حتی با دادن ۹۰ دقیقه شارژ برای بازی هم می‌توان گفت که استیم دک کار خود را انجام داده و نیازی به سخت‌گیری ندارد.

همچنین جالب است بدانید که پایین آوردن گرافیک و اجرای بازی‌های سبک‌تر هم با ادعای سازندگان در شرکت ولو یکی نیست و شما شاید هرگز نتوانید به همان ۸ ساعت زمان اعلام شده با بازی مداوم برسید! این در حالی است که کنسول دستی دیگری مانند نینتندو سوییچ، می‌تواند حداقل ۴.۵ تا ۹ ساعت گیم پلی را روی مصرف شارژ برای کاربر ارائه کند.

لازم به ذکر است که باتری کنسول دستی استیم دک چیزی حدود ۸۰۰۰ میلی‌آمپر بوده و شارژ ۰ تا ۱۰۰ آن تقریبا ۳ ساعت طول می‌کشد. سرعت شارژ این باتری طبق اعلام رسمی، ۴۵ وات است.

رابط کاربری ناقص

رابط کاربری SteamOS که پس از خرید استیم دک می‌توانید از آن برای اجرای بازی‌ها از آن استفاده کنید، ایده خوبی است که می‌توانید با آن از فروشگاه رسمی و پورت شده استیم استفاده کنید. این در حالی است که ویژگی‌های SteamOS قاعدتا باید به کاربر اجازه دهند تا بتواند به جز اجرای بازی، دسترسی‌های دیگری مانند پخش فیلم و موسیقی و نصب برنامه را هم بدهد. اما این نسخه از نرم‌افزار طراحی شده برای استیم دک، به حدی باگ دارد که شاید در همان ساعت‌های اولیه کار با دستگاه، به کلی از ادامه منصرف شوید!

این مورد توسط اکثر رسانه‌های خارجی مانند The Verge و Wired و … ذکر شده و این سیستم عامل را ناتمام می‌دانند. با این حساب، می‌توان گفت که مشکلات گلیچ و باگ‌های سیستم عامل به زودی حل می‌شود، در حالی که مشکل اصلی، ناتمام بودن خود استیم دک است! خرید کنسول استیم دک در حال حاضر فقط کاربر را با ویژگی‌ها و قابلیت‌های نرم‌افزاری نیمه‌تمام و پر باگ تنها می‌گذارد. با این وجود، حداقل می‌توان گفت که ایده کلی پشت رابط کاربری این محصول کاملا حساب شده است و اگر سازندگان وقت بیشتری را صرف آن می‌کردند، شاید خیلی در عمل بهتر می‌شد.

لازم به ذکر است که تنظیمات دکمه‌ها در کنسول استیم دک به طرز فوق‌العاده‌ای تغییرپذیر هستند. شما دکمه‌های بیشتری را زیر انگشتان خود پشت دستگاه دارید، و می‌توانید آن‌ها را برای هر واکنشی تنظیم کنید. همچنین قابلیت‌های مختلف استفاده از پدهای لمسی، خود از ویژگی‌های جالب استیم دک هستند. برای مثال می‌توانید در لابی بازی که قابلیت چرخاندن شخصیت اصلی وجود دارد، این کار را با پد لمسی انجام دهید یا از آن برای جا به جا کردن نشانگر موس استفاده کنید. نگه داشتن انگشت روی پد، دو یا سه بار زدن روی آن و یا حتی کشیدن یک پترن خاص همگی راه‌های اضافه کردن کنترل‌ها با این صفحه‌های لمسی است.

حافظه داخلی و قیمت

کنسول‌های بازی طی دو دهه گذشته تفاوت‌هایی را در میزان قیمت داشته‌اند که شامل افزایش‌ها و کاهش‌های بسیاری می‌شود. برای مثال، در نسل هشتم شاهد عرضه شدن کنسول‌هایی قوی‌تر از نسخه پایه، به نام‌های ایکس باکس وان ایکس و پلی استیشن 4 پرو بودیم. سپس نیز کنسول‌های نسل نهمی در دو مدل با تفاوت‌های ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلاری عرضه شدند. همچنین کنسول دستی نینتندو سوییچ، حال چند مدل پایه، لایت و اولد را دارد که هرکدام قیمت و ویژگی‌های نسبتا متفاوتی دارند.

اما از وضعیت خرید استیم دک چه خبر؟! بهتر است پیش از آنکه درباره این موضوع توضیحی را بدهیم، نگاهی به لیست قیمت‌های زیر که توسط ولو اعلام شده بیندازید.

  • استیم دک مدل ۶۴ گیگابایتی – ۳۹۹ دلار
  • استیم دک مدل ۲۵۶ گیگابایتی – ۵۲۹ دلار
  • استیم دک مدل ۵۱۲ گیگابایتی – ۶۴۹ دلار

نحوه قیمت‌گذاری برای خرید کنسول استیم دک به این شکل است که سازندگان برخلاف روال معمول، بعد از نسخه ۶۴ گیگابایتی با یک پله پرش از روی مدل ساخته نشده ۱۲۸ گیگابایتی، به سراغ نسخه ۲۵۶ رفته‌اند. این حرکت قاعدتا برای پایین‌تر آوردن قیمت کنسول به کمترین حد ممکن و در حد نینتندو سوییچ است، اما از آنجا که بازی‌های گرافیکی امروزی حداقل تا ۳۰ گیگابایت حجم دارند، این حافظه اصلا کافی نیست. به همین دلیل قابلیت استفاده از رم‌های میکرو SD فراهم شده تا کاربران بتوانند از آن‌ها به عنوان فضایی برای ذخیره‌سازی داده‌های خود استفاده کنند.

داشتن قابلیت پشتیبانی از رم میکرو خیلی حرکت خوب و به جایی است، اما در هر صورت شما سرعت اصلی حافظه داخلی را با این حافظه‌ها حس نخواهید کرد. همچنین اگر بخواهید از نسخه ۶۴ گیگابایتی صرف نظر کرده و به سراغ خرید مدل ۱۲۸ گیگابایتی استیم دک بروید، با یک افزایش قیمت ۱۳۰ دلاری مواجه می‌شوید؛ قیمتی که باید برای خریدن یک حافظه Micro SD درجه ۱ با ظرفیت ۲۵۶ گیگابایت پرداخت کنید! این یعنی در هر صورت قیمت خرید استیم دک برای کاربرانی که بازی‌های زیادی را روی این کنسول دستی نصب می‌کنند، همان حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ دلار خواهد بود؛ در حالی که سازندگان با عرضه نسخه ۶۴ گیگابایتی سعی کرده‌اند تا این مسئله را به صورتی دیگر مطرح کند.

استیم دک یا نینتندو سوییچ؟!

امکان ندارد که وقتی اولین بار به استیم دک نگاه می‌کنید، تصور مقایسه این کنسول دستی را با نینتندو سوییچ نکرده باشید! به هر حال نینتندو سوییچ سال‌هاست که با بازی‌های انحصاری قوی و پورت‌های جالبی که از عناوین مختلف مانند Crysis انجام داده، توانسته است تا بین کاربران جایگاه ویژه‌ای را پیدا کند؛ طوری که حتی طبق آمار منتشر شده، ظاهرا میزان فروش آن در بسیاری از مناطق مختلف حتی از ایکس باکس سری ایکس هم بیشتر بوده است! با این وجود، آیا خرید نینتندو سوییچ بهتر است یا استیم دک از شرکت ولو؟

استیم دکنینتندو سوییچ
نمایشگر ۷ اینچی LCDنمایشگر ۷ اینچی OLED
پردازنده AMD Zen 2پردازنده Nvidia Tegra X1
پردازنده گرافیکی AMD RDNA 2پردازنده گرافیکی Custom Nvidia Maxwell
رم ۱۶ گیگابایتی LPDDR5رم ۴ گیگابایتی LPDDR4

همانطور که در جدول فوق می‌بینید، عملا استیم دک می‌تواند در مشخصات فنی نینتندو سوییچ را با خاک یکسان کند؛ آن هم با احتساب اینکه جدیدترین نینتندو سوییچ حاضر که نسخه OLED است، قیمتی ۳۵۰ دلاری دارد و فقط ۵۰ دلار بیشتر کاربر را به یک دستگاه قوی‌تر به نام استیم دک می‌رساند! با این حال اگر یک چیز باعث محبوبیت بیشتر و فعلی نینتندو سوییچ شود، انحصاری‌های آن مانند سری Mario و The Legend of Zelda خواهند بود، آن هم در حالی که وضعیت استیم دک هنوز به ثبات کافی نرسیده و حتی هیچ اطلاعات کامل و جامعی از ویژگی‌های نصب ویندوز روی آن نمی‌دانیم!

با این حساب، اگر بخواهید سراغ کنسولی بروید که بتوان با آن عناوین گرافیکی و بزرگ را با وضوح تصویر حداقلی 720p و کیفیت مناسب به بالا اجرا کرد، قطعا خرید استیم دک باید گزینه مد نظر شما باشد. اما اگر گرافیک خیلی هم مسئله مهمی نیست و صرفا می‌خواهید تا بازی‌‌های جذاب و انحصاری نینتندو سوییچ را با پورت‌های جالب آن تجربه کنید، پس باید سراغ خرید همین کنسول دستی بروید. به هر حال این انتخابی است که کاملا سلیقه‌ای خواهد بود؛ بین انحصاری‌های نینتندو و قدرت فوق‌العاده بیشتر و دسترسی‌های استیم دک به عنوان یک رایانه شخصی همراه.

بالاخره استیم دک بخریم یا نخریم؟

گرفتن کنسول‌های دستی یک هدف اصلی دارد، اینکه بتوانید برای خود هرجا که می‌روید با دستگاهی که در دست دارید به تجربه جدیدترین عناوین بپردازید. با این حال، چنین چیزی با استیم دک به تحقق می‌پیوندد، البته با یک کابل شارژ بلند که هرجا رفتید آن را به برق متصل کنید! در غیر این صورت فقط دو ساعت می‌توانید از پردازنده قدرتمند آن بهره ببرید! همچنین جالب است بدانید که صدای فن این دستگاه پس از مدتی استفاده به حدی بلند است که شاید حتی باعث ایجاد آلودگی صوتی برای افراد حساس به این موضوع شود.

با این وجود، استیم دک قابلیت‌هایی دارد که شمردن آن‌ها باعث می‌شود تا کاربر علاقه‌مند تمامی معایب را کنار گذاشته و در هر صورت به سراغ خریدن آن برود. داشتن پردازنده قدرتمندی که در ایکس باکس سری اس هم استفاده شده، ویژگی نصب ویندوز، داشتن دکمه‌های بیشتر و پد لمسی و … همگی مواردی هستند که باعث می‌شوند تا ارزش خرید استیم دک چند برابر شود. با این وجود باز هم باید بدانید که این انتخاب، باید با توجه به هر دو جنبه خوب و بد کنسول همراه باشد.

به نظر شخص بنده که نویسنده این مطلب هستم، در حال حاضر استیم دک آماده نیست، مخصوصا از نظر نرم‌افزاری. مشکلات گزارش شده از سیستم عامل Steam OS و باگ‌های آن به شدت زیاد هستند و ممکن است پس از خرید کاربر را عذاب دهند. همچنین اطلاعات لازم از قابلیت نصب ویندوز روی این کنسول دستی باید کاملا بررسی شود تا بتوان آن را به عنوان یک سیستم کارآمد پیشنهاد داد. به همین دلایل نیز می‌توان گفت که فعلا استیم دک برای خریدن آماده نیست و شاید بهتر باشد تا چند ماه دیگر را هم صبر کنید تا کمی بیشتر روی بخش‌های نرم‌افزاری و همچنین پشتیبانی از عناوین مختلف توسط آن کار شود.

اما در نهایت، باز هم تکرار می‌کنم که این انتخاب کاملا سلیقه‌ای است! چرا که استیم دک روی کاغذ عملکرد خیلی خوبی دارد، در عمل ناقص است، و طرح کلی آن هر کاربر علاقه‌مندی را وادار می‌کند تا حداقل چند بار به خریدن آن فکر کند. ولی نظر شما درباره این کنسول دستی جدید چیست؟ آیا می‌توان روی پیشرفت و آینده آن حساب باز کرد، یا اینکه ولو به کلی همه چیز را پس از مدت‌‌ها انتظار رها می‌کند و باید شاهد فراموش شدن استیم دک باشیم؟ 



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

6 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments