اگر به فناوری علاقهمند باشید، احتمالاً تا کنون اصطلاح رایج متاورس به گوشتان خورده است. بهخصوص طی روزهای اخیر که تبلیغات در مورد این ایده به اوج خود رسید.
روز پنجشنبه فیس بوک اعلام کرد که قرار است نام مجموعهی شرکتهای خود را به متا (Meta) تغییر دهد تا سیاستهای تجاری خود را با جاهطلبی برای ساخت یک جهان مجازی هماهنگ کند.
اصطلاح متاورس به چه معناست؟
مفهوم متاورس برای اولین بار در رمان علمیتخیلی اسنوکرش (Snow Crash) اثر نیل استیفنسون (Neal Stephenson)، برای اشاره به جهان دیجیتالی که از طریق واقعیت مجازی قابل دسترسی است، رایج شد. این رمان نقطهی شروعی برای بهکاربردن اصطلاح متاورس در اغلب آثار علمی تخیلی، مانند فیلمهای ماتریکس (Matrix) و فیلم بازیکن شماره یک آماده (Ready Player One) بود.
مفهوم متاورس در رسانههای پرطرفدار بهعنوان یک قلمرو آنلاین همهجانبه به تصویر کشیده میشود که شبیه به دنیای واقعی به نظر میرسد اما کامپیوتری و مجازی است. افراد میتوانند از طریق هدستهای VR یا مانند مجموعه تلویزیونی Star Trek: The Next Generation، از طریق اتاقهای مخصوص، که در آن افراد واقعی با واقعیتهای مجازی تعامل داشتند، میان جهان مجازی و فیزیکی در رفت و آمد باشند.
متاورس هنوز وجود ندارد. حداقل در حال حاضر چنین چیزی در حد یک مفهوم یا ایده باقی مانده است. گفته میشود این استیو جابز، مدیر اجرایی اپل، بود که برای اولین بار پیامدهایی را که یک شبکهی توزیعشدهی جهانی از رایانههای بههم پیوسته میتواند بر ارتباطات، تجارت و اطلاعات داشته باشد، تشریح کرد.
همانطور که شبکهی جهانی اینترنت بهطور کلی به شخص خاصی تعلق ندارد، همچنین نمیتوان متاورس را بهعنوان یک محصول، فناوری یا خدمات منحصر به فرد شناسایی کرد.
متاورس یا جهان مجازی: بزرگترین شبکهی بههم پیوسته پس از اینترنت
اگر بتوان مفهوم متاورس را به واقعیت تبدیل کرد، انتظار میرود که جهان مجازی به اندازهی توسعهی تلفنهای همراه برای جامعه و صنعت تحول ایجاد کند. امروزه، اینترنت اغلب نقطهی اصلی ورود میلیونها نفر از ما برای دسترسی به دنیای اطلاعات و خدمات، ارتباط و معاشرت با یکدیگر، فروش کالا و سرگرمی است.
پیشبینی میشود که متاورس یک بار دیگر این دستاورد را تکرار خواهد کرد. تنها تفاوت اصلی این است که در جهان مجازی تعیین تمایز بین آفلاین بودن و آنلاین بودن بسیار دشوارتر خواهد بود. این تفاوت میتواند خود را به روشهای مختلفی نشان دهد، با این حال، بسیاری از کارشناسان معتقدند که واقعیت توسعهیافته (XR)، که ترکیبی از واقعیت افزوده، مجازی و ترکیبی است، نقش مهمی در توسعهی جهان مجازی ایفا خواهد کرد. مفهوم متاورس حول محور این ایده شکل گرفته است که محیطهای مجازی و سه بعدی، که در لحظه در دسترس و تعاملی هستند، تحول بزرگی در تعاملات تعامل اجتماعی و تجاری ایجاد خواهند کرد. اگر قرار باشد چنین ایدهای عملی شود، جهان مجازی بهصورت گستردهای به فناوری واقعیت توسعهیافته وابسته خواهد بود.
تاکنون، فناوریهای XR عمدتاً به زیرمجموعهای از بازیهای ویدیویی و برنامههای کاربردی سازمانی محدود بودهاند. با این حال، همانطور که بازیها به طور فزایندهای در حال تبدیل شدن به پلتفرمی برای تجربههای اجتماعی هستند، این احتمال افزایش مییابد که ویژگیهای بازیهای ویدیویی در زمینههای دیگر نیز قابل اعمالکردن باشد.
ارتباط ارزهای دیجیتال به فعالیتهای اقتصادی دنیای واقعی در متاورس
انتظار میرود که متاورس ارتباطی قوی با اقتصاد دنیای واقعی داشته باشد و در نهایت به توسعهی آن منجر شود. به عبارت دیگر، جهان مجازی باید پتانسیل لازم را داشته باشد که شرکتها و افراد بتوانند به همان شیوهی امروزی در فعالیتهای اقتصادی شرکت کنند. به زبان سادهتر، متاورس باید از قابلیت کافی برای ساخت و ساز، تجارت و سرمایهگذاری در محصولات، کالاها و خدمات برخوردار باشد.
این موضوع ممکن است تا حدی به توکنهای غیرقابل معاوضه (NFT)، بهعنوان اساس ارزشگذاری در جهان مجازی متکی باشد. در واقع، NFT ادعای مالکیت یک دارایی دیجیتال منحصر به فرد و غیرقابل تعویض است که در یک سیستم بلاک چین ذخیره میشود. اگر NFT ها به ابزاری رایج برای تجارت کالا در متاورس تبدیل شوند، میتوانند به ترویج استفاده از اکوسیستمهای XR، بهعنوان مکانهایی که افراد برای ترکیب عناصر اقتصاد دیجیتال با زندگی آفلاین خود به آنجا میروند، کمک کنند.
ویژگیها و چالشهای پیش روی جهان مجازی
با وجود اینکه پایههای اساسی شکلگیری متاورس قابل توضیح است، اما متأسفانه نمیتوان دقیقاً شکل آن را پیشبینی کرد. در واقع، ما هنوز در مرحلهی مفهومی و تئوری متاورس قرار داریم. با این حال، متیو بال (Matthew Ball)، یکی از سرمایهگذاران این پروژه، هفت ویژگی اصلی جهان مجازی را برشمرده است که شاید به ذهنهای کنجکاو کمک کند تا چگونگی شکلگیری آن را تصور کنند. این ویژگیها تداوم، همزمانی، تعاملپذیری، و همچنین مملوبودن از محتوا و تجربیات افراد و مشاغل را شامل میشود.
از طرفی، مفاهیمی همچون حریم خصوصی، فراگیر بودن و چگونگی کنترل محتوا و محیطهای مضری که میتوانند شکل بگیرند، از چالشهای پیش روی جهان مجازی به شمار میآیند. ایدهی متاورس تا حد زیادی امیدوار کننده و قابل اجرا به نظر میرسد. بههمین دلیل است که بسیاری از شرکتهای پیشرو در زمینهی فناوری در جهان روی توسعه آن سرمایهگذاری میکنند. اگر چنین مفهومی بتواند به نتیجه برسد، میتوان تصور کرد که رفتار مصرفکنندگان و شرکتهای ارائهدهندهی خدمات را متحول خواهد کرد.
مفهوم متاورس در انحصار شرکت فیسبوک و مارک زاکربرگ
روز پنجشنبه در جریان کنفرانس سالانهی فیس بوک، مارک زاکربرگ اعلام کرد که فیس بوک نام خود را به متا تغییر داده است. او اظهار کرد، من معتقدم که متاورس فصل جدیدی از اینترنت است. همچنین، متاورس تحولی جدید برای شرکت ما نیز هست.
زاکربرگ میگوید، متاورس تکامل بعدی شبکههای اجتماعی است. برای دسترسی به این فناوری، افراد باید از هدستهای واقعیت مجازی (VR) یا عینکهای واقعیت افزوده استفاده کنند که دریچهی ورود به قلمرو دیجیتال هستند.
زاکربرگ در توصیف جهان مجازی بیان کرد، وقتی با دوستان خود بازی میکنید، احساس میکنید که در دنیای متفاوتی قرار دارید. وقتی در یک جلسه در متاورس هستید، احساس میکنید که دقیقاً در اتاق جلسات هستید و با دیگران تماس چشمی دارید. حس مشترکی از فضا تجربه میکنید و فقط به شبکهای از چهرهها روی صفحه چشم نمیدوزید. همچنین، معماران میتوانند طرحهای ساختمانهای دیجیتال را در دفاتر فیزیکی خود به نمایش بگذارند. افراد قادر هستند همراه با دوستانشان از متاورس برای شرکت در کنسرتها بدون نیاز به حضور در مکان فیزیکی استفاده کنند. بهعلاوه، سیستمهای اقتصادی جدید، مبتنی بر ارزهای دیجیتال و کلکسیونهای دیجیتالی به مردم اجازهی خرید و فروش کالا و خدمات را میدهند.
زاکربرگ میگوید، متاورس همچنین نحوهی تعامل افراد با گوشیهای هوشمند یا عینکهای واقعیت افزوده را تغییر میدهد.
مزایای محققشدن رویای جهان مجازی برای شرکت فیسبوک
ایدهی فیس بوک برای عملی کردن متاورس هنوز محقق نشده است. اگر نگوییم دههها، اما به هرحال سالها طول میکشد تا این ایده به واقعیت بپیوندد.
زاکربرگ اشارهای نکرد که فیسبوک دقیقاً چه زمانی میتواند از پروژهی جهان مجازی بهرهبرداری کند. او تنها میگوید، طی دههی آینده، متاورس در دسترس یک میلیارد نفر قرار خواهد گرفت، صدها میلیارد دلار تجارت دیجیتال را میزبانی خواهد کرد و از شغلهای میلیونها خالق و توسعهدهنده حمایت خواهد کرد.
احتمالاً، فیسبوک میتواند تنها با نمایش دادن تبلیغات افراد در متاورس، بر اساس کارهایی که در دنیای مجازی قرار است انجام گیرد، میلیاردها دلار درآمد کسب کند.
در کنار این توضیحات، مارک زاکربرگ نیاز به توسعهدهندگان خارجی را برای ساخت محصولات و خدماتی مانند بازیها، کنسرتها و سایر فعالیتها برای شبیهسازی هرچه بیشتر جهان مجازی به دنیای واقعی مطرح کرد. از نظر تئوری، فیسبوک میتواند از هر درآمدی که توسعهدهندگان بهدست میآورند، سود کسب کند. درست همانطور که اپل و گوگل برای فروش برنامهها در فروشگاههای برنامههایشان از توسعهدهندگان هزینه دریافت میکنند.
متاورس فرصت فیسبوک برای تسلط بر مرزهای بعدی محاسبات است. نتایج عملی شدن این پروژه میتواند سود بسیاری برای این شرکت بههمراه خواهد داشت.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید