Marvel Movies - Civil War

چرا مارتین اسکورسیزی نظر مثبتی نسبت به فیلم‌های مارول ندارد؟

وقت آن فرا رسیده تا کارگردان برنده اسکار دیدگاه خود را تغییر دهد

1%
  • 0/10
چرا مارتین اسکورسیزی نظر مثبتی نسبت به فیلم‌های مارول ندارد؟ ۲ ۲۶ مهر ۱۳۹۸ مقالات جانبی (سینمایی) کپی لینک

مارتین اسکورسیزی که به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین کارگردانان تاریخ سینما پس از جنگ جهانی دوم محسوب می‌شود‌، در مصاحبه اخیر خود به انتقاد از فیلم‌های مارول پرداخت.

کارگردانانی بودند که طی دهه‌های اخیر توانستند با ساخت آثار ارزشمند نام خود را برای همیشه در تاریخ سینما جاودانه کنند و مارتین اسکورسیزی، یکی از این کارگردانان است. او به‌واسطه ساخت‌ آثاری از جمله Mean Streets، Taxi Driver و Raging Bull توانست استعدادهای خود را در زمینه کارگردانی به اثبات همگان برساند.

آثار قابل‌توجه این کارگردان ایتالیایی-آمریکایی به همین موارد ختم نمی‌شود. او در سال ۲۰۰۶ فیلم The Departed را روانه سینماها کرد که غیر از موفقیت‌ مالی، دستاوردهای دیگری نیز برایش به‌همراه داشت. او برای ساخت این فیلم جنایی توانست جایزه بهترین کارگردانی اسکار آن سال را بدست آورد. روند تولید آثار ارزشمند توسط این کارگردان در سال‌های بعد ادامه یافت. او اخیراً فیلم The Irishman را با حضور رابرت د نیرو و آلپاچینو ساخته که امیدها برای موفقیت‌ آن در زمینه تجاری و هنری بسیار بالاست.

در شرایطی که با گذشت هر روز به تاریخ اکران فیلم The Irishman در اواخر ماه نوامبر نزدیک می‌شویم، مارتین اسکورسیزی صحبت‌هایی انجام داده که به مذاق برخی‌ از جمله جیمز گان خوش نیامده است. اسکورسیزی در بخشی از مصاحبه‌ خود با وبسایت امپایر گفت:

فیلم‌های مارول را تماشا نمی‌کنم. سعی کردم به تماشای آن‌ها بنشینم اما می‌دانید، این سینما نیست. راستش را بخواهید، با وجود خوش‌ساخت بودن و تلاش زیاد بازیگران برای اجرای هر چه بهتر در شرایط سخت، نهایتاً بتوانم این آثار را به پارک‌های تفریحی تشبیه کنم. فیلم‌های مارول، سینمایی نیست که در آن یک انسان تجربیات احساسی و روانشناسی خود را به فرد دیگری انتقال دهد

اگر امیدوار بودید مارتین اسکورسیزی به‌عنوان یکی از کارگردانان مورد علاقه‌ شما ساخت یکی از فیلم‌های مارول همانند The Punisher یا Daredevil را بپذیرد، بهتر است برای همیشه این رویا را به فراموشی بسپارید. کارگردان فیلم Taxi Driver هیچ علاقه‌ای به فیلم‌های مارول ندارد و آن‌ها را سینمای واقعی نمی‌داند. اگرچه او به این نکته اشاره نکرده اما احتمالاً نظر او نسبت به دیگر آثار ژانر ابرقهرمانی نیز به همین صورت است.

در این میان، دو نکته مهم در صحبت‌های مارتین اسکورسیزی وجود دارد که اشاره به آن‌ها خالی از لطف نیست: او نخست به خوش‌ساخت بودن فیلم‌های مارول اشاره کرد؛ سپس به تحسین بازیگران حاضر در این فیلم‌های سینمایی پرداخت. با وجود این‌ موارد، او نظر مثبتی نسبت به این نوع فیلم‌ها ندارد، زیرا جنبه‌های احساسی و روانشناسی تجربه‌های انسانی را به‌صورت موشکافانه مورد بررسی قرار نمی‌دهند. اسکورسیزی در پایان صحبت‌های خود به شباهت پارک‌های تفریحی و فیلم‌های مارول اشاره کرد؛ پارک‌هایی که تنها برای تفریح و سرگرمی ساخته شده و اهداف چندان ارزشمندی را دنبال نمی‌کنند.

شنیدن چنین نظری از مارتین اسکورسیزی که در حال حاضر یکی از بزرگان سینمای جهان به شمار می‌رود، نه تنها طرفداران فیلم‌های مارول، بلکه جیمز گان را هم ناامید کرده است. گان در گذشته دو فیلم از دنیای سینمایی مارول را کارگردانی کرده بود: Guardians of the Galaxy و Guardians of the Galaxy Vol. 2. این کارگردان آمریکایی فعلاً مشغول کار روی فیلم ابرقهرمانی The Suicide Squad است تا آن‌ را برای اکران در سال ۲۰۲۱ آماده کند. او با انتشار دو متن از طریق اکانت رسمی خود در توییتر نسبت به صحبت‌های اسکورسیزی واکنش نشان داد:

مارتین اسکورسیزی یکی از پنج فیلمساز زنده و مورد علاقه من است. وقتی مردم بدون دیدن The Last Temptation of Christ به آن اعتراض می‌کردند عصبانی می‌شدم. حالا که می‌بینیم او فیلم‌های مرا به همین صورت قضاوت می‌کند ناراحت شده‌ام

اولین توییت جیمز گان حاوی یک نکته بسیار مهم است. طبق متن مصاحبه، مارتین اسکورسیزی بدون تماشای کامل فیلم‌های مارول درباره آن‌ها قضاوت کرده است؛ موضوعی که بسیار تعجب‌آور است، زیرا یکی از آثار اسکورسیزی به‌واسطه تم مذهبی مورد پیش‌داوری عموم مردم قرار گرفته بود. در نتیجه، باید بداند که قضاوت درباره یک اثر پیش از تماشا و درک کامل آن می‌تواند به نتیجه‌گیری‌های اشتباه منجر شود. او در سال ۱۹۸۸ فیلم The Last Temptation of Christ را روانه سینماها کرد که به دلیل پرداختی متفاوت به شخصیت حضرت مسیح مورد انتقاد گروه‌ها و اشخاص مذهبی قرار گرفت. نکته جالب ماجرا اینجا بود که بسیاری از آن‌ها حتی به تماشای فیلم ننشسته بودند.

با اینحال‌، مارتین اسکورسیزی تلاش کرد تا به تماشای فیلم‌های مارول بنشیند اما این آثار نتوانستند نظر مثبت او را به خود جلب کنند. در چنین شرایطی، یک سوال مهم به وجود می‌آید: او چه فیلم‌هایی را برای تماشا انتخاب کرد؟ به‌طور حتم، تماشای آثار بی‌کیفیتی همچون Fantastic Four و X-Men: The Last Stand می‌تواند به چنین پیش‌داوری منجر شود. در آن سوی ماجرا، آثار دیگری از جمله Black Panther و Captain America: The Winter Soldier قرار می‌گیرد که به جرات می‌توان آن‌ها را فیلم‌های ارزشمندی دانست.

مارتین اسکورسیزی
جیمز گان از اولین افرادی بود که به صحبت‌های مارتین اسکورسیزی واکنش منفی نشان داد

دومین توییت جیمز گان هم خالی از نکته نیست. او نوشت:

با اینحال، همیشه عاشق اسکورسیزی هستم و به‌خاطر زحماتش برای سینما سپاسگزارم. بی‌صبرانه منتظر هستم تا مرد ایرلندی را ببینم.

گان با انتشار چنین توییتی نشان داد می‌توان همزمان  طرفدار یک شخص بود و در یک موضوع خاص با او اختلاف نظر داشت. او همچنین نشان داد اختلاف نظر با یک فرد نباید باعث شود تا آثار او را نادیده بگیریم یا بایکوت کنیم. در نتیجه، قصد دارد تا در اولین فرصت به تماشای جدیدترین ساخته اسکورسیزی بنشیند. اسکورسیزی تنها نیست و برخی از دیگر فعالان قدیمی حوزه سینما هم نظر مشابهی درباره آثار پرزرق‌وبرق دارند. برای مثال، می‌توان به جودی فاستر و ریدلی اسکات اشاره کرد که طی سال‌های گذشته به انتقاد از فیلم‌های ابرقهرمانی و بلاک‌باستر پرداختند. چنین اظهار نظرهایی از سوی بزرگان سینما می‌تواند خطرناک باشد، زیرا ممکن است روی نگاه مخاطبان عام سینما به این نوع فیلم‌ها تاثیر منفی بگذارد.

ظاهراً، این افراد تنها جنبه‌های تخیلی داستان‌های روایت‌شده در فیلم‌های ابرقهرمانی را می‌بینند و توجهی به بطن اتفاقات ندارند. فرقی نمی‌کند یک داستان در ژانر علمی-تخیلی یا فانتزی باشد، به‌هرحال می‌تواند با پرداختن به مشکلات دنیای واقعی و مشکلات انسانی به اثری ارزشمند تبدیل شود. به بیان دیگر، المان‌های علمی-تخیلی یا فانتزی تنها با هدف ایجاد فضایی متفاوت نسبت به آثار مشابه در داستان قرار گرفته‌اند. برای مثال، فیلم Black Panther را در نظر بگیرید که به موضوع انزواگرایی در سیاست‌های خارجی کشورها پرداخت. حتی مردان ایکس هم پیام‌های اخلاقی در بطن داستان‌های خود دارند. این فرنچایز به ما می‌گوید تمامی انسان‌ها فارغ از تفاوت‌ها حق یک زندگی عادی را دارند. بنابراین، فیلم‌های ابرقهرمانی آن‌طور که برخی فکر می‌کنند دغدغه‌های انسانی را نادیده نگرفته‌اند.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

2 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments