مهران مدیری

بیوگرافی مهران مدیری

مرد هزار چهره‌ی تلویزیون ایران

1%
  • 0/10
بیوگرافی مهران مدیری ۰ ۲۶ فروردین ۱۴۰۰ مقالات جانبی (سینمایی) کپی لینک

به بهانه‌ی انتشار فصل دوم سریال هیولا تصمیم گرفتیم در قالب یک مقاله نگاهی خلاصه‌وار به زندگی هنری و شخصی مهران مدیری داشته باشیم..

در صورتی که تاریخ صدا و سیما پس از انقلاب سال ۵۷ را بررسی کنید، با نام‌هایی مواجه می‌شوید که تاثیر بسزایی در این سازمان و محصولاتش داشته‌اند. مهران مدیری، یکی از همین افراد است. او در زمینه‌های مختلفی مانند بازیگری، کارگردانی و مجری‌گری فعالیت داشته و طی سه دهه‌ای که از پیوستنش به صدا و سیما می‌گذرد، آثار خاطره‌انگیز بسیاری را جلوی دوربین برده است که برای مثال می‌توان «شب‌های برره» را نام برد؛ اثری که به جرعت یکی از پرطرفدارترین آثار پس از انقلاب بوده است.

فعالیت‌های مهران مدیری به جعبه‌ی جادویی خلاصه نشده و در آثار سینمایی هم نقش داشت. از افتخارات او می‌توان به دریافت ۹ جایزه‌ی حافظ اشاره کرد که یک رکورد محسوب می‌شود. در صورتی که نمی‌دانید، باید بگوییم حافظ یک مراسم اهدای جوایز سالانه بوده و از سوی برخی کارشناسان و کاربران فضای مجازی گلدن گلوب ایرانی لقب گرفته است. مدیری همچنین دکتری افتخاری دانشگاه امریکن لیبرتی لس‌آنجلس و بهترین مجری مرد سال ۱۳۹۵ را در پرونده‌ی هنری خود دارد.

با شروع پخش سریال «دراکولا» که دنباله‌ای برای «هیولا» به شمار می‌رود، تصمیم گرفتیم نگاهی خلاصه‌وار به زندگی هنری و شخصی این چهره‌ی مشهور ایرانی بیندازیم.

فهرست مطالب

آشنایی اولیه با مهران مدیری

مهران مدیری خواننده، مجری، بازیگر و کارگردان ایرانی است. او در تاریخ ۱۸ فروردین سال ۱۳۴۶ شمسی در تهران متولد شد اما اصالتا اراکی به شمار می‌رود. او آخرین فرزند یک خانواده‌ی شش نفری بوده و سه برادر بزرگتر از خود به نام‌های محسن، مسعود و مهرداد دارد. مدیری همچنین متاهل بوده و دو فرزند با نام‌های فرهاد و شهرزاد دارد.

فعالیت در حوزه‌های فیلم و سریال

در این بخش از مقاله نگاهی به پرونده‌ی هنری مهران مدیری می‌اندازیم.

شروع یک مسیر طولانی

مهران مدیری در ۱۶ سالگی با تئاتر آشنا شد و همین اتفاق باقی سال‌های زندگی‌اش را تغییر داد. او موفق شد در دانشگاه پذیرفته شود اما علاقه به هنر باعث شد ترک تحصیل کرده و با مدرک دیپلم در مسیری قدم بگذارد که دوست داشت. نتیجه‌ی تلاش‌های مدیری، ورود به رادیو در سال ۱۳۶۸ بود. او به مدت شش سال به گویندگی در «داستان شب» پرداخت و در همین حین، روی صحنه رفت و در تئاترهای مختلفی از جمله تلگراف، هملت، سیمرغ و ارسنال به نقش‌آفرینی پرداخت.

فعالیت در حوزه‌های رادیو و تلویزیون زمینه‌ساز آشنایی مهران مدیری با اشخاص مختلفی از جمله داریوش کاردان بود. نتیجه‌ی همکاری آن‌ها، یک برنامه‌ی طنز به نام «نوروز ۷۲» بود که به مناسبت فرا رسیدن نوروز سال جدید شمسی ساخته شده بود. مدیری در همان سال «پرواز ۵۷» را ساخت و در دهه‌ی فجر روی آنتن برد. او نه تنها وظیفه‌ی کارگردانی را بر عهده داشت، بلکه در کنار افرادی از جمله رضا عطاران، نصرالله رادش و نادر سلیمانی جلوی دوربین به نقش‌آفرینی پرداخته بود.

مهران مدیری با گذشت مدت کوتاهی از اتمام کار روی پرواز ۵۷، به سراغ پروژه‌ای تازه رفت که امروزه تحت عنوان «ساعت خوش» شناخته می‌شود. این سریال در سال‌های ۱۳۷۲ و ۱۳۷۳ شمسی پخش شد و به خاطر طنز متفاوت خود نسبت به آثار همسبک، مورد توجه قرار گرفت؛ طنزی که چندان به مزاق روزنامه‌های محافظه‌کار مانند کیهان خوش نیامد و باعث اختلافاتی شد. از دیگر نتایج ساخت ساعت خوش، می‌توان به شهرت تعدادی از بازیگران این مجموعه و ورودشان به سینما اشاره کرد که چندان باب میل مدیران وقت تلویزیون نبود.

سازنده‌ی ساعت خوش در ادامه‌ی فعالیت هنری خود کارگردانی یا نقش‌آفرینی در سریال‌ها و برنامه‌های متعددی را برعهده گرفت که برای مثال می‌توان به «نوروز ۷۵»، «ببخشید شما» و «دردسر والدین» اشاره کرد. البته این آثار امروزه چندان در یادها نمانده‌اند. دومین سریال محبوب مهران مدیری نهایتا در سال ۱۳۸۱ و با نام «پاورچین» روی آنتن رفت که مخاطبان زیادی را به خود جلب کرد. محصول شبکه‌ی پنج درباره‌ی یک داماد سرخانه بود که به واسطه‌ی چاپلوسی موفق می‌شود به هدف‌های خود برسد. بد نیست بدانید روستای برره نخستین بار در این اثر مطرح شد.

مهران مدیری یک سال بعد «نقطه چین» را جلوی دوربین برد که درباره‌ی یک آپارتمان سه واحدی و ساکنانش بود. این سریال نام‌های مشهوری مانند سیامک انصاری، محمدرضا هدایتی، سعید پیردوست و ساعد هدایتی را در تیم بازیگری خود داشت اما عموم مردم سریال را با رضا شفیع جم می‌شناسند. او نقش بامشاد را جلوی دوربین ایفا کرد که به دلایل مختلف محبوبیت بالایی را کسب به دست آورد.

«جایزه بزرگ»، سریال دیگری است که مهران مدیری به عنوان کارگردان و بازیگر رویش کار کرد و در نوروز سال ۱۳۸۴ روی آنتن رفت. این اثر درباره‌ی خانواده‌ای است که وضعیت مالی مناسبی ندارند. یکی از اعضای خانواده به صورت مشترک با فردی دیگر یک خودروی گرانقیمت در قرعه‌کشی بانک برنده شده و همین اتفاق، زمینه‌ساز باقی داستان می‌شود. طبق نظرسنجی‌ای که توسط صدا و سیما صورت گرفت، ۷۹ درصد بینندگان از کیفیت اثر رضایت زیادی داشتند.

با گذشت چند ماه از پخش جایزه بزرگ، مهران مدیری یک سریال جدید به نام «شب‌های برره» ساخت تا به روستایی بپردازد که نخستین بار در سریال پاورچین مطرح شده بود. جدا از بازیگران ماهر و داستانی متنوع، اصطلاحات، کلمات و افعال خیالی ساخته شده توسط تیم نویسندگی تا چندین سال در زبان غیررسمی کشور کاربرد داشت. حتی پول‌های خیالی آن میان کودکان رد و بدل می‌شد. تاثیرگذاری شب‌های برره بر فرهنگ عامه در ایران به قدری بود که می‌توان آن را یکی محبوب‌ترین سریال‌های پس از انقلاب دانست.

مهران مدیری با «باغ مظفر» که در سال ۱۳۸۵ شمسی تولید شده بود به تلویزیون بازگشت. داستان روی دو خان تمرکز دارد که داخل یک باغ زندگی کرده و اختلافاتی که میانشان وجود دارد، باعث خلق ماجراهای کمدی می‌شود. این سریال سیامک انصاری، رضا شفیع جم و سحری جعفری جوزانی را جلوی دوربین داشت و از کیفیت بالایی هم برخوردار بود اما نتوانست موفقیت‌های شب‌های برره را برای مهران مدیری تکرار کند.

«مرد هزار چهره»، یکی دیگر از آثار محبوب کارگردان تهرانی است. این سریال نخستین بار در نوروز سال ۱۳۸۷ شمسی روی آنتن رفت و ماجرای مردی را روایت می‌کند که هر بار با شخص دیگری اشتباه گرفته می‌شود. در پی محبوبیتی که مرد هزار چهره به دست آورد، تلویزیون از مهران مدیری خواست دنباله‌ی آن را بسازد؛ اثری که نهایتا با نام «مرد دو هزار چهره» پخش شد. این سریال، آخرین سریال مدیری برای تلویزیون در اولین دوره‌ی همکاری خود با صدا و سیما به شمار می‌رود.

خداحافظ صدا و سیما، سلام شبکه‌ی نمایش خانگی

پس از اتمام مرد دوهزار چهره، مهران مدیری پروژه‌ی تازه‌ای را کلید زد. این سریال مسیر نسبتا پر فراز و نشیبی را طی کرد تا در دسترس علاقه‌مندان قرار بگیرد. با توجه به اخباری که از سال‌های گذشته موجود است، مدیری «قهوه تلخ» را با هدف پخش از صدا و سیما جلوی دوربین برد اما نهایتا هماهنگی‌های لازم برای رخ دادن چنین اتفاقی صورت نگرفت. مدیری هم به جای پخش از شبکه‌های ملی، اثر جدید خود را در شبکه‌ی نمایش خانگی پخش کرد که از قضا توانست توجه مردم را به خود جلب کرده و یکی از موفق‌ترین سریال‌های خانگی لقب بگیرد.

در پی موفقیت‌هایی که قهوه تلخ توانسته بود به دست آورد، فیلمساز ایرانی تصمیم گرفت به فعالیت در حوزه‌ی نمایش خانگی ادامه دهد. نتیجه‌ی اتخاذ چنین تصمیمی، «ویلای من» بود که با همکاری گلرنگ رسانه ساخته شد و بین پاییز ۱۳۹۱ الی بهار ۱۳۹۲ در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت. داستان حول محور فردی ثروتمند می‌چرخد که ثروث زیادی داشته و نفس‌های آخرش را می‌کشد. از آن‌جایی ک هیچ فرزندی ندارد، تصویرش را در روزنامه چاپ می‌کنند تا خویشاوندان خودشان را معرفی کنند. بازیگران قهوه تلخ در ویلای من هم به ایفای نقش پرداختند. با این حال، ویلای من نتوانست موفقیت‌های اثر پیشین را تکرار کند.

مهران مدیری در سال ۱۳۹۲، اثر دیگری را با نام «شوخی کردم» روانه‌ی نمایش خانگی کرد. این سریال در قالب طنز آیتمی ساخته شد؛ آیتم‌هایی که هر کدام سعی دارند معضلات کنونی جامعه‌ی ایران را به تصویر کشیده و به انتقاد از آن بپردازند. شوخی کردم را می‌توان یکی از پرستاره‌ترین آثار مدیری دانست؛ ۶۷ چهره‌ی معروف را در خود جای داده است. بد نیست بدانید این سریال پس از حذفیات متعدد روی آنتن شبکه‌ی پنج رفت.

فرزند صدا و سیما!

در حالی که زمان زیادی به انتهای سال ۱۳۹۲ نمانده بود، مهران مدیری در برنامه‌ی «سه ستاره» با مجری‌گری احسان علیخانی حاضر شد تا غیبت شش ساله‌اش به اتمام برسد. او در جریان صحبت‌های خود گفت اوایل سال آینده به جعبه‌ی جادویی بازمی‌گردد. مدیری همچنین خود را «فرزند صدا و سیما» خواند و تاکید داشت مهم‌ترین آثارش را برای تلویزیون ساخت. از همین رو، بازگشت به این مدیوم اجتناب‌ناپذیر بوده است. در ضمن، کارگردان ایرانی تاکید داشت با رفتن از تلویزیون مخاطب ۷۰ میلیونی را از دست داده و مخاطب ۳ میلیونی را به دست آورد هکه این موضوع همیشه برایش آزار دهنده بود.

مهران مدیری از مهر سال ۱۳۹۳ ساخت اثر جدید خود را به نویسندگی خشایار الوند و امیرمهدی ژوله آغاز کرد که در ابتدا «اتاق عمل» نام داشت اما نهایتا با نام «در حاشیه» روی آنتن رفت. این سریال حول محور جامعه‌ی پزشکی ایران می‌چرخد و همزمان با آغاز فاز فیلمبرداری درگیر حواشی متعددی شد. اینطور که به نظر می‌رسد، نهادهای حامی پزشکان مخالف ساخته شدن چنین اثری و پرداختن به مشکلات گریبانگیر بیماران و دکترها بودند. با وجود مخالفت‌ها و انتقادهای فراوان، مدیری «در حاشیه ۲2» را در ۲۷ قسمت تولید کرد و در سال ۱۳۹۴ روی آنتن برد. برخلاف سریال اصلی، مدیری جلوی دوربین این اثر حاضر نشد.

چهره‌ی مشهور ایرانی اواخر سال ۱۳۹۴ با همکاری مهراب قاسمخانی یک برنامه‌ی تلویزیونی جدید ساخت که ترکیبی از تئائرهای نمایشی و برنامه‌های گفتگومحور است. این برنامه که به مناسبت سال نو ساخته شده بود، از اواخر اسفند روی آنتن رفت و پخشش تا انتهای تعطیلات ادامه داشت. اثر جدید مهران مدیری به سرعت مورد توجه مخاطبان قرار گرفت تا جایی که گروهی از کارشناسان پیش‌بینی کردند با ادامه یافتن شرایط کنونی، دورهمی موفق می‌شود «خندوانه» را کنار زده و به محبوبیت بالاتری دست می‌یابد. طی سال‌های اخیر، فصل‌های بعدی دورهمی ساخته شده‌اند.

اولین تجربه‌ی کارگردانی مهران مدیری در مدیوم سینما

ساعت پنج عصر، اولین تجربه‌ی مهران مدیری در کارگردانی یک اثر سینمایی به شمار می‌رود. این اثر درباره‌ی یک وکیل دادگستری به نان مهرداد پرهام است که باید تا ساعت پنج عصر خود را به بانک رسانده و قسطش را پرداخت کند، در غیر اینصورت بانک خانه‌اش را مصادره می‌کند. پروتاگونیست حین تلاش‌هایش برای رساندن خود به بانک درگیر ماجراهای متفاوتی می‌شود ک هر کدام ریشه در جامعه و شرایط حاکم دارند. هزینه‌ی ساخت ساعت پنج عصر مشخص نیست اما طبق آمارها، میزان فروشش بیش از ۹ میلیارد تومان بوده است.

بازگشت به نمایش خانگی

مهران مدیری پس از اکران ساعت پنج عصر به نمایش خانگی بازگشت و «هیولا» را با همکاری امیر برادران ساخت. این سریال درباره‌ی هوشنگ شرافت است که معلم شیمی بوده و شرایط مالی خوبی ندارد. آشنایی با پدر یکی از شادگردانش، پروتاگونیست را درگیر یک زندگی جنایی کرده و ثروتی عظیم را برایش به همراه می‌آورد. این اثر با وجود بازخوردهای متوسط منتقدان موفق شد رکورد بازدید در نمایش خانگی را شکسته و میانگین ۱۷ میلیون دقیقه تماشا را به ثبت برساند. هر چند، این رکورد مدتی بعد توسط سریال «مانکن» به کارگردانی حسین سهیلی‌زاده شکسته شد. مدیری هم اکنون «دراکولا» را در نمایش خانگی دارد که دنباله‌ی هیولا است.

البته خبری از هوشنگ شرافت و اعضای خانواده‌اش در دراکولا نبوده و تمرکز کامل داستان روی خانواده‌ی کامروا قرار دارد.

ممنوع‌التصویری

«تهران ۱۵۰۰»، یک انیمیشن سینمایی است که در نوروز سال ۱۳۹۲ در سینماهای کشور به نمایش درآمد. اگرچه مهران مدیری صداپیشگی شخصیت اصلی را بر عهده داشت، تصویر او از تیزر تبلیغاتی پخش شد. با رخ دادن این اتفاق، شایعه‌ی ممنوع‌التصویری مدیری در سینما و تلویزیون به وجود آمد؛ شایعه‌ای که بهرام عظیمی کارگردان اولین انیمیشن کامپیوتری بلند ایرانی تایید کرد.

ماجرای «بمب خنده» چه بود؟

در دی ماه سال ۱۳۸۹ اثری در فضای مجازی مجازی منتشرشد که «بمب خنده» نام داشت و نام مهران مدیری را به عنوان کارگردان یدک می‌کشید. این فیلم ۵۰ دقیقه‌ای تقلیدی طنزآمیز از برنامه‌های فارسی ماهواره‌ای بود. بمب خنده طی مدت زمان کوتاهی مورد توجه قرار گرفت.

مهران مدیری در واکنش به انتشار بمب خنده یک بیانیه‌ی نسبتا بلند بالا نوشت و توضیحاتی را ارائه داد. او گفت قبل از اینکه ساخت مرد هزار چهره را آغاز کند، روی اثری کار کرد تا برای نمایش خانگی ساخته می‌شد اما پس از اینکه صدا و سیما ساخت مرد دو هزار چهره را پیشنهاد کرد، پروژه‌ی مزبور را نیمه‌کاره کنار گذاشت. مدیری همچنین تاکید داشت نمی‌داند سی‌دی مربوط به فیلم چگونه به بیرون درز پیدا کرده، چه کسی برایش جلد ساخته و اسم انتخاب کرده و آن را وارد شبکه‌ی قاچاق کشور کرده است.

زندگی خصوصی مهران مدیری

مهران مدیری چندان درباره‌ی زندگی خصوصی‌اش صحبت نمی‌کند اما فرزند پسرش، یعنی فرهاد گفتگویی را با خبرگزاری برنا انجام داد که شامل اطلاعات جالبی می‌شود. طبق گفته‌های او، مادر خانواده علی‌رغم تحصیلات دانشگاهی‌اش در رشته‌ی هنر و ادبیات خانه‌دار بوده و برای خودش می‌نویسد. او هیچ وقت به دنبال چاپ آثارش نبوده و نیست. در ضمن، نام فرهاد را مادر خانواده انتخاب کرد. چنین اتفاقی باعث شد مدیری بارها از اسم فرهاد برای شخصیت‌های آثارش استفاده کند.

فرهاد مدیری در هنرستان موسیقی خوانده و برای ادامه‌ی تحصیل به خارج از ایران رفت. او در برهه‌های زمانی مختلف در رشته‌های متفاوتی مانند بسکتبال مشغول بوده و یکبار هم بازیگری را تجربه کرد. او در برنامه‌ی تلویزیونی جنگ ۷۷ نسخه‌ی کودکی پدر را ایفا کرد؛ زیرا از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به او دارد. فرزند پسر مدیری همچنین تاکید داشت در پشت صحنه‌ی آثار پدرش حاضر بوده اما هیچ وقت علاقه‌ای به حضور جلوی دوربین نداشته و ندارد. البته رویای فیلمسازی در سینما را در سر می‌پروراند.

پسر خانواده‌ی مدیری در بخش دیگری از مصاحبه به گفتگو درباره‌ی آزادی‌های فردی پرداخت. او تاکید داشت محدودیتی برای رفت و آمد در خانه وجود نداشته و گاهی اوقات تا ساعت سه الی چهار بامداد بیرون بود. با این حال، خانواده همیشه می‌دانسته‌اند کجا بوده و مشغول انجام چه کاری است. البته این موضوع برای پدر خانواده صدق نکرده و گاهی اوقات پیش می‌آید بقیه‌ی اعضا نمی‌دانند کجاست و چه کاری می‌کند. در ضمن، با توجه به صحبت‌های فرهاد مدیری می‌توان نتیجه گرفت پدر تولد فرزندانش را به خوبی حفظ کرده و یادش می‌ماند.

فرهاد مدیری در بخش‌های دیگر مصاحبه با خبرگزاری برنا به شوخ‌طبعی ارثی‌اش و همچنین مهارت بالای پدر در ورزش بیلیارد اشاره کرد. اطلاعات موجود از زندگی شخصی مهران مدیری به همین موارد خلاصه نمی‌شود. او در جریان کنفرانس مطبوعاتی‌ای که به مناسبت اکران ساعت پنج عصر برگزار شد، به سوالات تعدادی از خبرنگاران حاضر در رویداد پاسخ داد. یکی از سوال‌ها به کلکسیون‌هایش اختصاص داشت. کارگردان ایرانی در پاسخ گفت به ساعت و ماشین و علاقه‌مند است اما کلکسیونی ندارد.

طبق توضیحات، مهران مدیری ۵ الی ۶ ساعت داشته و برخلاف بسیاری از افراد مشهور تنها یک سیمکارت و خودرو دارد. او کیفیت را مهم‌تر از کیفیت می‌داند. البته مدیری از اشاره به قیمت ساعت‌هایش طفره رفت. با این حال، بررسی تصاویر منتشر شده از مدیری تایید می‌کند او ساعت‌هایی می‌پوشد که بین ۱۹ الی ۳۴ هزار دلار قیمت دارند؛ برای مثال، ساعت او در کنفرانس مطبوعاتی ساعت پنج عصر به برند رولکس تعلق داشت.

کارگردان هیولا در بخش دیگری از مصاحبه به حیوان خانگی عجیب خود اشاره کرد که یک مار پیتون است. او فاش کرد ۱۱ سال پیش و در حالی که مار پیتون تنها ۶ ماه داشت، آن را خریداری کرد و حیوان مورد نظر حالا ۲ متر و ۲۰ سانتی متر طول دارد. به گفته‌ی او، این مار همان ماری است که در سکانس‌هایی از فیلم «همیشه پای یک زن در میان است» حضور یافته بود.

مدیری حین برگزاری کنفرانس مطبوعاتی ساعت پنج عصر اقدام به کشیدن سیگار کرد که حاشیه‌هایی را به وجود آورد. دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در واکنش به این اتفاق گفت: «هر گونه رفتار از طرف افراد سرشناس و قابل‌اعتماد جامعه که سلامت عمومی جامعه را به گونه‌ای به خطر بیاندازد، نباید نادیده گرفته شود.»

بد نیست بدانید مهران مدیری به خاطر حضور در جنگ هشت ساله‌ی ایران و عراق مجبور به ترک تحصیل شد. او در عملیات والفجر ۸ حضور داشت.

خوانندگی مهران مدیری

عموم مردم ایران مهران مدیری را به عنوان بازیگر و کارگردان آثار طنز می‌شناسند اما در زمینه‌ی موسیقی و خوانندگی هم فعالیت‌هایی داشته است. او در سال ۱۳۷۹ آلبوم «از روی سادگی» را با موسیقی بابک بیات و فردین خلعتبری به بازار فرستاد و پس از آن هم چند اجرای زنده داشت.

مهران مدیری آهنگ تیتراژ فیلم «هم‌نفس»، سریال‌های شب‌های برره، باغ مظفر و قهوه تلخ را خوانده است. او همچنین یک قطعه به نام «دارکوب» دارد که سال ۱۳۸۹ در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت. مدیری در شهریور سال ۱۳۹۷ کنسرتی را در برج میلادی برگزار کرد و در جریان آن قطعات «امشب شب مهتابه»، «بیا بریم کوه»، «ناوک مژگان» و «بارون» را خواند. او همچنین قطعه‌ی «سوغاتی» اثر هایده را بازخوانی کرد. مدیری تاکید داشت برای خواندن آن از اردلان سرفراز ترانه‌سرای نامدار اجازه گرفته‌ است. بد نیست بدانید درآمد حاصل از کنسرت مرداد ۱۳۹۷ به خیریه اهدا شد تا برای کودکان شیر خشک تهیه شود.

 

نظر شما درباره این هنرمند پرطرفدار ایرانی چیست؟ با ما در میان بگذارید.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments