عرضه انحصاری بازیهای Call of Duty برای مایکروسافت سودآور نیست
حمله دوباره ردموندیها به سونی
شرکت مایکروسافت برای توجیه خرید اکتیویژن بلیزارد و جلب اعتماد سازمانهای نظارتی، همچنان احتمال عرضه انحصاری بازی های Call of Duty را رد میکند.
مایکروسافت در اوایل سال جاری میلادی کمپانی سرشناس اکتیویژن بلیزارد (Activision Blizzard) را رسما خریداری کرد؛ توافقی به ارزش ۶۸.۷ میلیارد دلار که مالکیت استودیوهای مهمی از جمله تریآرک، اینفینیتی وارد و بلیزارد اینترتینمنت در اختیار ردموندیها قرار میگیرد. علاوه بر این و مهمتر از همه، از این پس ایکس باکس به عنوان صاحب اصلی فرنچایزهای پرطرفداری نظیری کال آو دیوتی به شمار میرود.
البته، این توافق هنوز نهایی نشده و کمیسیون تجارت فدرال آمریکا به همراه دپارتمان عدالت ایالات متحده قرارداد مایکروسافت و اکتیویژن بلیزارد را به طور دقیق بررسی میکنند. در واقع، این دو سازمان برای مقابله با افزایش قدرت بیش از حد کمپانی، باید ابعاد و نتایج قرارداد را ارزیابی کنند. بر اساس قوانین ایالتی آمریکا، اگر این سازمانها قراردادهای بزرگ را تایید نکنند، آن معامله علیرغم توافق طرفین به کلی لغو میشود.
بر این اساس، شرکت مایکروسافت تا به امروز بارها تاکید کرده که هدف از خرید اکتیویژن بلیزارد، اتخاذ سیاستهای انحصارگرایی نیست و این کمپانی همچنان به انتشار بازیهای چند پلتفرمی ادامه میدهند. با این حال، این معامله منافع پلی استیشن را به خطر میاندازد و به همین دلیل، شرکت سونی هر از چند گاهی به عواقب تایید این توافق اشاره میکند تا بتواند از موافقت سازمانها با این خرید جلوگیری کند.
در همین راستا، ژاپنیها مدتی پیش اعلام کردند که تصاحب سری کال آو دیوتی و عرضه انحصاری آن به طور مستقیم در انتخاب کنسول از سوی طرفداران تاثیرگذار است. این ادعا حسابی جنجال برانگیز شد و در ادامه مایکروسافت سونی را به انحصارگرایی متهم کرد و با ارائه مدارکی، مدعی شد که این کمپانی همواره از پیشرفت سرویس اشتراکی ایکس باکس گیم پس جلوگیری میکند. از طرفی، ردموندیها صراحتا اعلام کردند که پلی استیشن با انحصارگرایی بازار صنعت بازیهای ویدیویی را به دست گرفته است.
حال در تازهترین این بحث و جدالها، مایکروسافت در پروندهای به انجمن دفاع اقتصادی کشور برزیل که برای توجیه خرید شرکت اکتیویژن بلیزارد تنظیم شده، اعلام کرد که نگرانیها برای عرضه انحصاری بازی های Call of Duty کاملا بی اساس است؛ چرا که این اقدام نه تنها برای ایکس باکس سودآور نیست، بلکه ضرر و زیان زیادی را نیز تحمیل میکند. آنها معتقد هستند که این رویکرد تنها زمانی برای آنها سودآور خواهد بود که انتشار انحصاری این مجموعه باعث جذب بازیکنان زیادی به اکوسیستم ایکس باکس شود.
شرکت مایکروسافت در این خصوص توضیح میدهد:
اینکه شرکت سونی از انحصاری شدن برخی محتواها نگران میشود، موضوع کاملا عجیبی است؛ چرا که استراتژی آنها در طول سالهای اخیر انحصارگرایی بوده است. با صرف نظر از این موارد، واقعیت ماجرا این است که حفظ بازیهای اکتیویژن بلیزارد و عدم عرضه این عناوین برای سایر کنسولها به سادگی برای مایکروسافت سودآور نیست. این رویکرد تنها زمانی سودآور است که بازیهای اکتیویژن بلیزارد بتوانند تعداد زیادی از بازیکنان را به اکوسیستم ایکس باکس جذب کنند. به علاوه، مایکروسافت باید بتواند درآمد کافی از فروش بازیها برای جبران ضررهای ناشی از انتشار انحصاری آنها به دست آورد.
ردموندیها بر این باور هستند که عرضه انحصاری یک مجموعه، هزینه تولید آن را افزایش میدهد. بنابراین، از یک طرف افزایش هزینه تولید بازیها و از طرفی دیگر، کاهش فروش فرنچایز به خاطر انتشار انحصاری آن، ضرر زیادی را به ایکس باکس وارد میکند؛ ضرری که با گسترش جامعه اکوسیستم ایکس باکس نیز جبران نخواهد شد. ردموندیها میگویند:
اگر این موضوع کافی نیست، باید بگوییم که سیاستهای انحصارگرایی منجر به افزایش هزینه ساخت هر بازی میشود. اگر این هزینه را با هزینههای ناشی از کاهش فروش بازی [به خاطر عرضه انحصاری آن] در نظر بگیریم، بدیهی است که مایکروسافت نمیتواند ضررهای تحمیلشده را با درآمد بیشتر از اکوسیستم ایکس باکس جبران کند.
مایکروسافت در ادامه میگوید که رویکرد آنها همواره بازی محور بوده و عملکرد سرویس ایکس باکس گیم پس این موضوع را به راحتی ثابت میکند. به علاوه، ردموندیها اعتراف میکنند که پلی استیشن وفادارترین کاربران را دارد و خرید اکتیویژن بلیزارد هیچ تاثیری در جایگاه آنها در صنعت بازیها نمیگذارد. مایکروسافت در بخشی از این پرونده نوشته است:
از طرفی، سیاست ایکس باکس همواره بازی محور بوده و خبری از رویکردهای کنسول محور نیست؛ موضوعی که سرویس ایکس باکس گیم پس مهر تاییدی بر آن میزند. همچنین، ما میدانیم که پلی استیشن وفادارترین کاربران را دارد که این وفاداری به برند در دورههای قبل از جنگ کنسولها ایجاد شده است. بدین ترتیب، پلی استیشن همچنان میتواند جایگاه قدرتمند خود در بازار بازیهای ویدیویی را حفظ کند.
مایکروسافت برای توجیه این خرید بزرگ اذعان داشت که حتی اگر بازی های Call of Duty به طور انحصاری برای ایکس باکس عرضه شوند، فضای رقابتی حوزه ویدیو گیم تغییر نمیکند. آنها معتقد هستند که رقابت در این صنعت به چند فرنچایز بزرگ و محبوب خلاصه نمیشود و بدین ترتیب، این معامله تاثیر منفی در بازار نمیگذارد. ردموندیها میگویند:
حتی اگر ساخت و عرضه انحصاری کال آو دیوتی برای ایکس باکس سودآور باشد، این موضوع تاثیری در رقابتها نمیگذارد؛ چرا که رقابت شدیدی در بازار انتشار بازیها وجود دارد. این یک واقعیت است که استراتژیهای انحصارگرایی به طور معمول در صنعت بازیهای ویدیویی اتخاذ میشوند و از طرفی، کنسولهای رقیب نیز از درجه بالایی از وفاداری بازیکنان خود سود میبرند.
در آخر، مایکروسافت بار دیگر تاکید کرد که برنامهای باری تصاحب تمام و کمال سری کال آو دیوتی ندارد و همچنان به انتشار بازیها به طور چند پلتفرمی ادامه خواهد داد. با این حال، آنها میگویند که سیاست انحصارگرایی هیچ سودی را برای ایکس باکس به همراه ندارد. به علاوه، حتی اگر مایکروسافت تن به ضرر و زیانها دهد و رویکرد کنسول محور را در پیش بگیرد، این مورد نیز تغییری در رقابتهای ایکس باکس و پلی استیشن ایجاد نمیکند.
مایکروسافت در این باره توضیح میدهد:
در مجموع، حتی اگر فرض شود که برخی از محتواها به انحصار ایکس باکس تبدیل میشوند، این استراتژی برای مایکروسافت سودآور نخواهد بود. همچنین، حتی اگر این رویکرد اجرایی شود، با توجه به دلایلی که ارائه شد، تاثیری در فضای رقابتی بازار بازیهای ویدیویی نمیگذارد.
بخش سرگرمیهای تعاملی شرکت سونی تاکنون واکنشی از خود به اتهامات مایکروسافت نشان نداده است. آنطور که انتظار میرود، این کمپانی نیز با ارائه مدارک، ردموندیها را به نقض برخی از قوانین متهم خواهند کرد. باید منتظر ماند و دید که در آخر کدام یک از این دو شرکت میتواند سازمانهای نظارتی ایالات متحده آمریکا را قانع کند. در هر حال، اگر همه چیز مطابق با برنامهریزیها پیش برود و سازمانهای نظارتی نیز این معامله را تایید کنند، خرید اکتیویژن بلیزارد در اوایل سال ۲۰۲۳ میلادی نهایی خواهد شد.
لازم به ذکر است که Call of Duty Modern Warfare 2 به عنوان جدیدترین بازی سری کال آو دیوتی در تاریخ ۲۸ اکتبر سال ۲۰۲۲ میلادی (ششم آبان ماه) برای کنسولهای ایکسباکس وان، ایکسباکس سری ایکس، ایکسباکس سری اس، پلیاستیشن 4 و پلیاستیشن 5 و همچنین پلتفرم رایانه شخصی منتشر خواهد شد.
در پایان این خبر، دیدگاه شما در رابطه با گفتههای مایکروسافت در خصوص عدم عرضه انحصاری بازی های Call of Duty چیست؟ به نظر شما، در آخر کدام از یک این دو کمپانی میتواند سازمانهای نظارتی ایالات متحده را قانع کند؟ شما سرنوشت این مجموعه را بعد از بعد از تایید و تکمیل این معامله چگونه پیشبینی میکنید؟ فراموش نکنید که نظرات شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید