نتفلیکس

هر آنچه که باید درباره‌ شبکه نتفلیکس بدانید

از اجاره‌ی DVD تا سلطه بر دنیای سرگرمی

1%
  • 0/10
هر آنچه که باید درباره‌ شبکه نتفلیکس بدانید ۲ ۰۸ دی ۱۳۹۹ مقالات جانبی (تلویزیون) کپی لینک

در این مقاله نگاهی جامع به نتفلیکس (Netflix) خواهیم انداخت؛ سرویس استریمی که حالا به نامی مهم در حوزه‌ی فیلم و سریال تبدیل شده است.

مهم نیست در ایران زندگی می‌کنید یا در کشورهای خارجی سکونت دارید، اگر از علاقه‌مندان به فیلم و سریال باشید، بدون شک نام نتفلیکس را شنیده‌اید. این مجموعه در ابتدا، فعالیت خود را به عنوان اولین شرکت اجاره‌ی دی‌وی‌دی به صورت آنلاین آغاز کرد و با گسترش اینترنت در کشورهای جهان و ارائه‌ی سرویس‌های مقرون به صرفه، تمرکز خود را روی یک سرویس Video on Demand یا به اختصار VOD قرار داد؛ اقدامی که موفقیت‌های بزرگی را برای مدیرانش به همراه داشته است.

نتفلیکس نه تنها کاربران زیادی را به خود جلب کرده، بلکه از اولین سرویس‌های استریمی به شمار می‌رود که تمرکز ویژه‌ای روی تولید فیلم و سریال‌های اورجینال و پرهزینه قرار داد؛ اقدامی که تاثیرش را امروز روی سرویس‌های مشابه از جمله دیزنی پلاس یا HBO Max می‌بینیم. نکته‌ی مهم‌تر اینجا است که آثار اورجینال Netflix در برخی موارد کیفیت بالایی داشته و قابل‌ رقابت با آثار مشابهی هستند که از طریق سینماها یا شبکه‌های کابلی منتشر می‌شوند؛ برای اثبات این ادعا می‌توان به سریال House of Cards یا فیلم سینمایی The Platform اشاره کرد که هر دو جدا از دریافت بازخوردهای مثبت، جوایز معتبری را از آن خود کردند.

از آن‌جایی که نتفلیکس امروزه به بخش جدایی‌ناپذیر و مهمی از صنعت فیلم و سریال تبدیل شده، تصمیم گرفتیم در قالب یک مقاله به معرفی آن بپردازیم.

فهرست مطالب

آشنایی با نتفلیکس

در این بخش، با نتفلیکس و نحوه‌ی کارکردش آشنا شده و همچنین نظرات کارشناسان و مخاطبان را درباره‌ی آن مرور می‌کنیم.

نتفلیکس چیست؟

نتفلیکس در حال حاضر بزرگ‌ترین سرویس استریم جهان به شمار می‌رود که تقریبا در تمامی کشورهای جهان فعالیت رسمی دارد. این سرویس در ابتدا امتیاز پخش فیلم‌ها، سریال‌ها و مستندهای دیگر استودیوها را خریداری کرده و سپس در اختیار مشترکان خود قرار می‌داد اما این رویه در سال ۲۰۱۳ میلادی دچار تغییر شد. مدیران شرکت در آن سال تصمیم گرفتند در کنار پخش محصولات دیگر استودیوها، به ساخت آثار اورجینال بپردازند. نتیجه‌ی اتخاد چنین تصمیمی، اضافه شدن بخش Netflix Originals به دسته‌بندی‌های سایت و همچنین تولید فیلم‌ها و سریال‌های مختلفی بوده که برای مثال می‌توان به خانه‌ی کاغذی یا House of Cards اشاره کرد. این سریال که چهره‌های شناخته‌شده‌ای از جمله کوین اسپیسی را جلوی دوربین خود دارد نه تنها تحسین منتقدان و مخاطبان را برانگیخت، بلکه رقم‌های بالایی را در زمینه‌ی بازدید به ثبت رساند.

موفقیت House of Cards نشان داد نتفلیکس در مسیر درستی قدم گذاشته است. در نتیجه، سرمایه‌گذاری برای تولید فیلم‌ها و سریال‌های اورجینال طی سال‌های گذشته به میزان قابل‌توجهی افزایش یافته است. البته Netflix محصولات خود را به تنهایی تولید نمی‌کند و در بسیاری از موارد شاهد همکاری این نام تجاری با استودیوهای مختلف از جمله مارول، سونی پیکچرز تلویژن، پاورهاوس، یونیورسال پیکچرز و هاسبرو هستیم. در ضمن، طی سال‌های گذشته و با افزایش تمایل مردم برای استفاده از سرویس‌های دیجیتالی، شرکت‌های بیشتری به حوزه‌ی استریم ورود پیدا کرده‌اند. نتیجه‌ی این اتفاق، راه‌اندازی سرویس‌های استریم جدید مانند پرایم ویدیو، هولو، HBO Max و دیزنی پلاس بوده است. اگرچه این نام‌ها توانسته‌اند عملکرد خوبی را از خود در زمینه‌ی جلب مشترک به نمایش بگذارند اما نتفلیکس در حال حاضر بزرگ‌ترین بیشترین تعداد کاربر را دارد.

نتفلیکس چگونه عمل می‌کند؟

نتفلیکس نه تنها یکی از بزرگ‌ترین آرشیوهای فیلم و سریال در جهان محسوب می‌شود، بلکه استفاده از آن بسیار ساده است. پس از ورود به وب سایت رسمی و ثبت نام، کاربر با بنرهایی روبرو می‌شود که محبوب‌ترین آثار را به او معرفی می‌کند. کاربر همچنین به واسطه‌ی دسته‌بندی‌های منظمی که صورت گرفته، به راحتی می‌تواند اثر مورد نظر را بیابد.

فایل‌های مربوط به تمامی فیلم‌ها و سریال‌های نتفلیکس در سرورها ذخیره شده‌اند؛ سرورهایی که تعدادشان چهار هزار و ۶۶۹ عدد بوده و در ۲۴۳ لوکیشن مختلف در سراسر جهان پراکنده شده‌اند تا هیچ کدام مشترکان از لحاظ سرعت پاسخ‌دهی مشکلی نداشته باشند. به محض ورود کاربر به صفحه‌ی مربوط به یک اثر، سرویس ارسال فایل را به پلتفرم آغاز می‌کند تا پخش آغاز شود. در صورتی که کاربر اینترنت پرسرعت و پایداری داشته باشد، بدون هیچ گونه مشکل و قطعی‌ای می‌تواند به تماشای فیلم یا سریال مورد علاقه‌اش بنشیند.

Netflix بر اساس فیلم و سریال‌هایی که کاربر طی چند وقت اخیر تماشا کرده، مواردی را پیشنهاد می‌دهد. متاسفانه این موارد چندان کاربردی نبوده و مشترکان بهتر است برای یافتن آثار مرتبط با ژانرها یا زیرژانرهای مورد نظرشان به وب سایت‌های معتبر مراجعه کرده یا از دوستان و آشنایان خود پرس و جو کنند.

استفاده از سرویس نتفلیکس به چه اینترنتی نیاز دارد؟

اگرچه اینترنت طی سال‌های گذشته در کشورهای مختلف گسترش یافته اما هنوز بسیاری از کاربران از سرویس‌های حجمی استفاده می‌کنند. همین موضوع نگرانی‌هایی را پیرامون حجم مصرفی توسط نتفلیکس به وجود آورده است. علاوه بر این، تماشای فیلم‌ها و سریال‌ از این سرویس استریم نیازمند یک اتصال پرسرعت و پایدار است؛ موضوعی که در بخش قبلی به آن اشاره شد.

اگر یک کاربر بخواهد نسخه‌ی نه چندان با کیفیت فیلم‌ها و سریال‌های نتفلیکس را ببیند به اینترنتی با سرعت ۵۰۰ کیلوبایت بر ثانیه نیاز دارد. این رقم با افزایش کیفیت بیشتر می‌شود. در ادامه می‌توانید ارقام مربوط به هر کیفیت را مشاهده کنید:

  • ۵۰۰ کیلوبایت: حداقل سرعت مورد نیاز
  • ۱.۵ مگابایت: سرعت پیشنهادی
  • ۳ مگابایت: سرعت مورد نیاز برای پخش با کیفیت SD
  • ۵ مگابایت: سرعت مورد نیاز برای پخش با کیفیت HD
  • ۲۵ مگابایت: سرعت مورد نیاز برای پخش با کیفیت UHD

محدودیت مربوط به حجم مصرفی، دیگر موضوعی است که می‌تواند مشترکان نتفلیکس را به دردسر بیاندازد. از همین رو، وب سایت‌های مختلف بررسی‌هایی را انجام دادند تا متوجه شوند این سرویس استریم در شرایط مختلف چه مقدار از حجم سرویس را مصرف می‌کند. در ادامه نتایج بررسی قرار داده شده است:

  • کیفیت پایین (480p): بین ۲۰۰ الی ۳۵۰ مگابایت در هر ساعت
  • کیفیت متوسط (720p): بین ۶۵۰ الی ۷۵۰ مگابایت در هر ساعت
  • کیفیت بالا (1080p): بین ۲.۸ الی ۳.۳ گیگابایت در هر ساعت
  • وضوح تصویر 1440p: حدودا ۴.۲ گیگابایت
  • وضوح تصویر 4K: بین ۶.۵ الی ۱۱.۵ گیگابایت

آیا امکان دانلود محتواهای ویدیویی نتفلیکس وجود دارد؟

نتفلیکس امکانی را برای مشترکان خود فراهم کرده تا بیشتر محتواهای ویدیویی را دانلود کرده و به صورت آفلاین به تماشایشان بنشینند. البته این کار با مرورگر امکان‌پذیر نبوده و حتما باید از طریق نرم‌افزار اختصاصی این سرویس استریم صورت بگیرد.

در صورتی که قابلیت دانلود یک فیلم یا سریال مهیا باشد، آیکونی شبیه به فلش وجود دارد که با لمس یا کلیک روی آن، دانلود محتوای مورد نظر آغاز می‌شود. پس از اتمام فرآیند، کاربر می‌تواند به تب Downloads مراجعه کرده و از آنجا به تماشا بنشیند. توجه داشته باشید، نرم‌افزار اختصاصی نتفلیکس برای سیستم عامل‌های ویندوز، اندروید و iOS در دسترس قرار دارد.

آیا محتواهای ویدیویی نتفلیکس برای کودکان مناسب است؟

بخش عمده‌ی فیلم و سریال‌های Netflix شامل مواردی می‌شوند که به هیچ وجه برای کودکان مناسب نیستند. این موارد می‌تواند محتوای جنسی، خشونت تصویری یا کلامی، موضوعات مرتبط با مواد مخدر یا کلمات نامناسب باشند. با در نظر گرفتن این نکته، می‌توان گفت دسترسی آزادانه‌ی کودکان برای گشت و گذار در این سرویس استریم تصمیم اشتباهی است.

کارمندان نتفلیکس برای حل این مشکل یک راه خاصی را تدارک دیده‌اند: والدین می‌توانند برای کودک یک پروفایل جداگانه ساخته و روی آن محدودیت اعمال کنند تا تنها به فیلم و سریال‌های متناسب با سن خود دسترسی داشته باشد. والدین همچنین می‌توانند با قرار دادن رمز، دسترسی را به صورت کامل از کودک بگیرند.

چه اتفاقی برای تجارت اجاره‌ی دی‌وی‌دی رخ داده است؟

این روزها تقریبا تمام تمرکز نتفلیکس روی سرویس استریم خود قرار دارد. با این حال، بخش اجاره‌ی دی‌وی همچنان فعال بوده و علاقه‌مندان می‌توانند از آن استفاده کنند. البته برای بهره بردن از این سرویس به اشتراکی جدا از اشتراک سرویس استریم نیاز است.

در ضمن، امکان اجاره‌ی دی‌وی‌دی تنها برای کاربران آمریکایی در دسترس قرار دارد.

نتفلیکس در کدام کشورها در دسترس قرار دارد؟

از آن‌جایی که Netflix در بیش از ۲۰۰ کشور جهان در دسترس قرار دارد، سوال بهتر این است که سرویس استریم مزبور در کدام کشورها در دسترس قرار ندارد. برای یافتن پاسخ این سوال توصیه می‌کنیم به لیستی که در ادامه قرار داده شده نگاهی بیاندازید:

  • چین
  • سوریه
  • کره‌ی شمالی
  • شبه‌جزیره‌ی کریمه

از آن‌جایی که نتفلیکس یک شرکت آمریکایی بوده و مجبور است به قوانین این کشور احترام بگذارد، محتوای خود را از دسترس کاربران چهار کشور چین، سوریه، کره‌ی شمالی و شبه‌جزیره‌ی کریمه خارج کرده است. البته کاربران چینی به صورت غیرمستقیم و به واسطه‌ی ناشرهای داخلی می‌توانند به تماشای آثار این شرکت بنشینند.

چگونه در ایران از نتفلیکس استفاده کنیم؟

نتفلیکس در یک برهه‌ی زمانی به دلیل تحریم‌های آمریکا به کاربران ایرانی خدمات ارائه نمی‌داد اما با گذشت مدتی شرایط تغییر کرد. دسترسی بدون مشکل کاربران ایرانی به این سرویس دوام چندانی نداشت؛ زیرا گروهی در ایران معتقد بودند فیلم‌ها و سریال‌های نتفلیکس تناسبی با فرهنگ ایرانی نداشته و از همه مهم‌تر، می‌تواند به سرویس‌های مشابه داخلی ضربه بزند. از همین رو، شبکه نتفلیکس در ایران با فیلتر مواجه شده است. اگر شما قصد دارید به صورت قانونی به یکی از مشترکین شبکه‌ی نتفلیکس تبدیل شوید، باید در ابتدا یک VPN با ثبات تهیه کرده و سپس از طریق بخش «خرید» در سایت نتفلیکس پروسه‌ی خرید را انجام دهید. در هر صورت استفاده‌ی قانونی از نتفلیکس در ایران دردسرهای بسیار زیادی دارد؛ برای مثال در زمان عضویت شما باید کد پستی وارد کنید و اگر این کد پستی در کشور VPN مورد نظرتان تعریف نشده باشد شما نمی‌توانید به مرحله‌ی بعدی از ثبت نام وارد شوید.

اشتراک‌های نتفلیکس چقدر قیمت دارند؟

اشتراک‌های نتفلیکس طی سال‌های اخیر بارها افزایش یافته که همین موضوع انتقادهای زیادی را به همراه داشته است. بیشتر شدن قیمت اشتراک‌ها، نتیجه‌ی افزایش هزینه‌های ساخت فیلم‌ها و سریال‌های اورجینال و همچنین قراردادهایی مختلفی است که شرکت برای به دست آوردن امتیاز پخش محصولات مختلف امضا می‌کند.

ارزان‌ترین اشتراک Netflix در ایالات متحده‌ی آمریکا Basic نام دارد. این اشتراک با قیمت ۸.۹۹ دلار به فروش رسیده و از کیفیت‌های HD و UHD پشتیبانی نمی‌کند. از همین رو، اشتراک مورد نظر برای صفحه‌نمایش‌های بزرگ مانند تلویزیون یا مانیتور به هیچ وجه مناسب نیست. دیگر اشتراک قابل‌خرید برای کاربران آمریکایی، با نام Standard شناخته می‌شود. این اشتراک ۱۳.۹۹ دلار قیمت داشته و از کیفیت HD پشتیبانی می‌کند. در نهایت، به Premium می‌رسیم که با پرداخت ۱۷.۹۹ دلار قابل‌خرید است. کاربر به واسطه‌ی این اشتراک می‌تواند محتواهای ویدیویی را با حداکثر کیفیت UHD تماشا کند. توجه داشته باشید، تمامی ارقام اشاره‌شده به اشتراک‌های یک ماهه مربوط می‌شوند.

در ضمن، در برخی کشورها مانند هند یک نوع اشتراک ارزان‎‌قیمت هم وجود دارد که از کیفیت SD پشتیبانی کرده و تنها روی تلفن‌های همراه و تبلت‌ها قابل‌استفاده است.

نتفلیکس روی چه پلتفرم‌هایی قابل‌استفاده است؟

نتفلیکس به واسطه‌ی هر دستگاهی که قابلیت اتصال به امواج وای‌فای را در خود داشته باشد قابل‌استفاده است. حال این دستگاه می‌خواهد تلفن همراه، تبلت، رایانه‌های شخصی، اکثر تلویزیون هوشمند، ستاپ باکس، انواع آمازون، دستگاه پخش و حتی کنسول بازی باشد. از همین رو، آن را می‌توان یکی از در دسترس‌ترین سرویس‌های دیجیتالی جهان در نظر گرفت.

نرم‌افزار مخصوص نتفلیکس روی سیستم‌عامل‌های تلفن همراه اندروید، ویندوز فون و iOS توسعه یافته و قابل‌دریافت است. البته اجرای آن به نسخه‌ی ۵.۰ اندروید یا iOS نیاز دارد. در این میان، نباید از عدم پشتیبانی نینتندو سوییچ از نتفلیکس غافل شد. این اتفاق در حالی رخ داده که دارندگان این کنسول به راحتی می‌توانند از یوتیوب و سرویس استریم هولو استفاده کنند.

مهم‌ترین فیلم‌ها و سریال‌های اورجینال نتفلیکس چه نام دارند؟

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های نتفلیکس نسبت به رقبای خود، بخش Netflix Originals است که آثار متنوع و زیادی را در خود جای داده است. در ادامه لیست بهترین فیلم‌ها و سریال‌های اورجینال این سرویس استریم محبوب قرار دارد:

فیلم‌های اورجینال نتفلیکس

  • 1922
  • The Ballad of Buster Scruggs
  • Enola Holmes
  • Extraction
  • The Irishman
  • The Little Prince
  • The Meyerowitz Stories
  • Mudbound
  • The Old Guard
  • Okja
  • The Platform
  • Roma
  • War Machine
  • Shirkers
  • To All the Boys I’ve Loved Before

سریال‌های اورجینال نتفلیکس

  • Altered Carbon
  • Black Mirror
  • The Crown
  • Dark
  • GLOW
  • House of Cards
  • Narcos
  • Orange is the New Black
  • Russian Doll
  • Stranger Things
  • Unbreakable Kimmy Schmidt
  • The Witcher
  • The Queen’s Gambit

پربیننده‌ترین فیلم‌ها و سریال‌ها

نتفلیکس اواخر سپتامبر ۲۰۲۱ میلادی و در اقدامی غیرمنتظره، لیست پربیننده‌ترین و فیلم‌ها و سریال‌های خود را به صورت عمومی منتشر کرد. شرکت آمریکایی قبلا درباره عملکرد آثارش صحبت کرده بود اما نخستین بار است که اعداد و ارقام رسمی را به اشتراک می‌گذارد.

نتفلیکس دو لیست متفاوت برای پربیننده‌ترین فیلم‌ها و دو لیست متفاوت برای پربیننده‌ترین سریال‌ها آماده کرده است: لیست شماره یک، آثار را بر اساس تعداد کاربرانی که طی ۲۸ روز نخست عرضه پای تماشایش نشسته‌اند، رده‌بندی کرده است؛ لیست شماره دو هم آثار را بر اساس مجموع بازدیدش طی ۲۸ روز نخست عرضه آماده شده است. توجه داشته باشید، در صورتی که کاربر تنها ۲ دقیقه از یک اثر را ببیند، توسط نتفلیکس یک بازدید به شمار می‌رود.

پربیننده‌ترین فیلم‌های نتفلیکس بر اساس تعداد کاربران:

  • Extraction (۹۹میلیون نفر)
  • Bird Box (۸۹ میلیون نفر)
  • Spenser Confidential (۸۵ میلیون نفر million)
  • Six Underground (۸۳ میلیون نفر)
  • Murder Mystery (۸۳ میلیون نفر)
  • The Old Guard (۷۸ میلیون نفر)
  • Enola Holmes (۷۷ میلیون نفر)
  • Project Power (۷۵ میلیون نفر)
  • Army of the Dead (۷۵ میلیون نفر)
  • Fatherhood (۷۴ میلیون نفر)

پربیننده‌ترین فیلم‌ها براساس مجموع بازدید:

  • Bird Box (۲۸۲ میلیون ساعت)
  • Extraction (۲۳۱ میلیون ساعت)
  • The Irishman (۲۱۵ میلیون ساعت)
  • The Kissing Booth 2 (۲۰۹ میلیون ساعت)
  • Six Underground (۲۰۵ میلیون ساعت)
  • Spenser Confidential (۱۹۷ میلیون ساعت)
  • Enola Holmes (۱۹۰ میلیون ساعت)
  • Army of the Dead (۱۸۷ میلیون ساعت)
  • The Old Guard (۱۸۶ میلیون ساعت)
  • Murder Mystery (۱۷۰ میلیون ساعت)

پربیننده‌ترین سریال‌های نتفلیکس بر اساس تعداد کاربران:

  • Bridgerton (۸۲ میلیون نفر)
  • فصل اول Lupin (۷۶ میلیون نفر)
  • فصل اول سریال The Witcher (۷۶ میلیون نفر)
  • فصل اول -/Life (۶۷ میلیون نفر)
  • فصل سوم Stranger Things (۶۷ میلیون نفر)
  • فصل چهارم Money Heist (۶۵ میلیون نفر)
  • Tiger King (۶۴ میلیون نفر)
  • The Queen’s Gambit (۶۲ کیلیون نفر)
  • فصل اول Sweet Tooth (۶۰ میلیون نفر)
  • فصل اول Emily in Paris (۵۸ میلیون نفر)

پربیننده‌ترین سریال‌ها بر اساس مجموع بازدید:

  • Bridgerton (۶۲۵ میلیون ساعت)
  •  فصل چهارم Money Heist (۶۱۹ میلیون ساعت)
  •  فصل سوم Stranger Things (۵۸۲ میلیون ساعت)
  • فصل اول The Witcher (۵۴۱ میلیون ساعت)
  •  فصل دوم Thirteen Reasons Why (۴۹۶ میلیون ساعت)
  •  فصل اول Thirteen Reasons Why (۴۷۶ میلیون ساعت)
  • فصل دوم You (۴۵۷ میلیون ساعت)
  •  فصل دوم Stranger Things (۴۲۷ میلیون ساعت)
  •   فصل سوم Money Heist (۴۲۶ میلیون ساعت)
  •  فصل اول Ginny & Georgia (۳۸۱ میلیون ساعت)

چگونه می‌توان به صورت رایگان و مجانی از Netflix استفاده کرد؟

نتفلیکس در گذشته امکانی را برای کاربران خود فراهم کرده بود تا بتوانند یک ماه به صورت آزمایشی به استفاده از سرویس استریم بپردازند. این قابلیت دیگر در دسترس کاربران آمریکایی قرار ندارد اما برای کاربران تعداد انگشت‌شماری از کشورها همچنان در دسترس است.

حالت آزمایشی نتفلیکس، تنها روش ممکن برای استفاده‌ی رایگان از این سرویس استریم نیست. کاربران پس از خرید اشتراک می‌توانند آن را در اختیار اعضای خانواده یا دوستان خود قرار دهند. البته اینجا یک نکته‌ی بسیار مهم وجود دارد؛ تعداد افرادی که به صورت همزمان می‌توانند از اکانت استفاده کنند به نوع اشتراک بستگی دارد.

برای مثال، دارندگان اشتراک ساده تنها می‌توانند از یک دستگاه برای پخش فیلم یا سریال استفاده کنند اما دارندگان اشتراک پریمیوم قادر هستند از یک اکانت به صورت همزمان روی چهار دستگاه مختلف بهره ببرند.

کارشناسان و کاربران چه نظری درباره‌ی نتفلیکس دارند؟

تقریبا تمامی کارشناسان به برتری نتفلیکس در مقایسه با رقابای خود اذعان کرده و آن را بزرگ‌ترین و پرطرفدارترین سرویس استریم حال حاضر جهان می‌دانند. با این حال، گروهی از کارشناسان اعتقاد دارند اگر روند افزایش قیمت اشتراک‌ها به همین منوال ادامه داشته باشد، ممکن است جایگاه این سرویس به خطر افتاده و دیگر نام‌ها مشترکان بیشتری را به سمت خود جذب کنند.

اگرچه نظرسنجی جامعی با محوریت سرویس‌های استریم انجام نشده اما مشترکان حدودا ۲۰۰ میلیون نفری نتفلیکس از محبوبیت بالای آن خبر می‌دهد.

نتفلیکس چه رقبایی دارد؟

اگرچه Netflix موفق شده یک امپراتوری در حوزه‌ی استریم فیلم و سریال بسازد اما رقیب‌هایی دارد که به راحتی نمی‌توان نادیده‌شان گرفت. در ادامه نیم‌نگاهی به مهم‌ترین جایگزین‌های این سرویس خواهیم انداخت.

پرایم ویدیو

پرایم ویدیو، یک سرویس استریم متعلق به آمازون است که از لحاظ تولیدات اورجینال به پای نتفلیکس نمی‌رسد اما آرشیو متنوعی از فیلم و سریال را در اختیار مشترکانش قرار می‌دهد. برتری پرایم ویدیو نسبت به نتفلیکس، اشتراک‌های آن است. شما در صورت خرید اشتراک معمولی، بدون هیچ گونه محدودیتی می‌توانید اثر مورد نظر را با کیفیت بالا تماشا کنید.

جدا از تعداد پایین محتوای اورجینال، پرایم ویدیو در مقایسه با نتفلیکس رابط کاربری گیج‌کننده‌ای دارد.

دیزنی پلاس

دیزنی پلاس همان‌طور که از نامش می‌توان حدس زد به والت دیزنی تعلق داشته و یکی از تازه‌واردهای حوزه‌ی استریم فیلم و سریال است. این سرویس به واسطه‌ی آرشیو غنی‌ای از محصولات مارول، پیکسار، جنگ ستارگان، نشنال جئوگرافی و صد البته سریال The Mandalorian موفق شد رشد قابل‌توجهی را در ماه نخست راه‌اندازی به ثبت برساند.

دیزنی پلاس نه تنها اشتراک ارزان‌تری نسبت به نتفلیکس دارد، بلکه طی ماه‌های آینده شاهد افزایش تعداد محصولات اورجینال آن خواهیم بود. با این حال، هیچ محتوای بزرگسالانه‌ای در آن پیدا نمی‌کنید. به بیان دیگر، دیزنی پلاس، سرویسی برای عموم خانواده‌ها است.

هولو

هولو مانند دیزنی پلاس به والت دیزنی تعلق دارد اما به اندازه‌ی دیزنی پلاس مشهور و پرطرفدار نیست. با این حال، گزینه‌ی مناسبی برای کاربران ساکن در ایالات متحده‌ی آمریکا به شمار می‌رود؛ زیرا به واسطه‌ی قراردادهای همکاری‌اش با کانال‌های مختلف، قسمت‌های جدید سریال‌ها را با فاصله‌ی یک روز در دسترس علاقه‌مندان قرار می‌دهد.

هولو همچنین چند اثر اورجینال مانند Handmaid’s Tale دارد که تحسین منتقدان را برانگیخته‌اند. در ضمن، این سرویس ارزان‌ترین اشتراک را در میان تمامی سرویس‌های شناخته‌شده دارد.

اپل تی‌وی پلاس

اپل ‌تی‌وی پلاس، یکی دیگر از تازه‌واردهای حوزه‌ی استریم فیلم و سریال محسوب می‌شود. این سرویس اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی و مدت کوتاهی قبل از دیزنی پلاس در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت.

اگرچه اپل تی‌وی پلاس یکی از بزرگ‌ترین غول‌های حوزه‌ی فناوری را به عنوان پشتیبان خود دارد اما رشد آهسته‌ای را تجربه می‌کند. دلیل این موضوع را باید در آشیو نه چندان غنی جستجو کرد. البته اشتراک‌های این سرویس با قیمت پایینی به فروش گذاشته می‌شود که مزیت مهمی نسبت به رقبا محسوب می‌شود.

تاریخچه‌ی نتفلیکس

در این بخش، مروری بر فراز و نشیب‌هایی خواهیم داشت که نتفلیکس طی سال‌های فعالیت خود پشت سر گذاشته است.

تاسیس

مارک رندولف و رید هستینگز موسسان نتفلیکس هستند. رندولف قبل از آشنایی با هستینگز و تصمیم برای تاسیس Netflix، به عنوان مدیر بازاریابی در شرکت Pure Atria فعالیت می‌کرد؛ شرکتی که هستینگز و دو نفر دیگر تاسیس کرده بودند. هستینگ در سال ۱۹۹۷ میلادی شرکت خود را به مبلغ ۷۰۰ میلیون دلار به Rational Software Corporation فروخت که آن زمان یکی از بزرگ‌ترین خرید و فروش‌ها در تاریخ سیلیکون ولی به شمار می‌رفت. آن دو مدت کوتاهی بعد از این اتفاق تصمیم به تاسیس شرکتی که امروز می‌شناسیم گرفتند.

مارک رندولف در آن زمان مدل تجارت آمازون که بر پایه‌ی خرید و فروش دیجیتالی اجسام مختلف بود را تحسین می‌کرد و قصد داشت از ایده‌ای مشابهی بهره ببرد. او و رید هستینگز در ابتدا تمرکز خود را روی نوارهای وی‌اچ‌اس قرار داده و به بررسی جنبه‌های مختلف آن پرداختند. نهایتا به این نتیجه رسیدند که نوارهای وی‌اچ‌اس گران بوده و همچنین ممکن است در هنگام ارسال صدمه دیده و قابل‌پخش نباشد. در نتیجه، آن را کنار گذاشتند. در همین بین، از گوشه و کنار درباره‌ی دی‌وی‌دی شنیدند که چیزی جدیدی در اواخر دهه‌ی ۹۰ میلادی به شمار می‌رفت.

مارک رندولف و رید هستینگز به منظور بررسی ایده‌ی خود، یک دی‌وی‌دی خریداری کرده و آن را به آدرس خانه‌ی هستینگز پست کردند. پس از دریافت دی‌وی‌دی و کسب اطمینان از سالم بودن، به این نتیجه رسیدند که فروش یا اجاره‌ی دی‌وی‌دی از طریق پست ایده‌ی قابل‌اجرایی است. آن دو نهایتا اولین شرکت اجاره‌ی دی‌وی‌دی به صورت آنلاین را در جهان تاسیس کردند. نتفلیکس در آن زمان تنها ۲۵ کارمند داشت و تعداد آثاری هم که در آرشیوشان موجود بود به رقم ۹۲۵ می‌رسید. آن زمان تقریبا همین تعداد فیلم یا سریال در قالب دی‌وی‌دی عرضه شده بود.

آغاز شکوفایی

نتفلیکس در سپتامبر سال ۱۹۹۷ میلادی اشتراک ماهانه‌ی خود را معرفی کرد تا شرایط برای کنار گذاشتن سیاست‌های قدیمی‌اش مهیا شود. مشتری قبلا هر بار می‌توانست دی‌وی‌دی یک محصول را اجاره کند. به لطف اشتراک ماهانه، خبری از محدودیت در تعداد دی‌وی‌دی‌ها، تاریخ اتمام اجاره و دیرکردهای گزاف نبود. علاوه بر این، هزینه‌های دریافت و ارسال بر عهده‌ی شرکت قرار داشت. در نظر گرفتن چنین مزیت‌هایی برای مشترکان، سر و صدای زیادی به پا کرد و شهرت زیادی را برای این مجموعه‌ی سه ساله به همراه داشت.

نتفلیکس در سال ۲۰۰۰ میلادی حدودا ۳۰۰ هزار مشترک داشت و از خدمات پستی ایالات متحده آمریکا برای ارسال یا دریافت بسته‌ها استفاده می‌کرد. این شرکت در آن زمان عملکرد تجاری چندان خوبی نداشت. از همین رو، مدیران بلاک‌باستر ویدیو (یکی از شرکت‌های بزرگ کرایه دی‌وی‌دی و بازی‌های ویدئویی در آمریکا و جهان) برای خرید نتفلیکس با مبلغ ۵۷ میلیون دلار اعلام آمادگی کردند. هر چند پیشنهادشان با جواب منفی مدیران نتفلیکس مواجه شد.

نتفلیکس اوایل سال ۲۰۰۱ میلادی رشد سریعی را تجربه می‌کرد اما حباب دات-کام و حملات ۱۱ سپتامبر تاثیر غیرقابل‌انکاری روی درآمد شرکت گذاشتند و مدیران را به اخراج یک سوم ۱۲۰ کارمند خود مجبور کردند. با گذشت مدت کوتاهی از این رویدادها، پخش‌کننده‌ی دی‌وی‌دی با قیمت‌های مقرون‌به‌صرفه‌تری وارد بازار شده و در نتیجه، مشتریان شرکت به میزان قابل‌توجهی افزایش یافت. طبق آمارهای رسمی، نتفلیکس با نزدیک شدن به عید شکرگزاری سال ۲۰۰۱ میلادی نزدیک به ۲۰۰ میلیون دلار درآمد کسب کرد.

با افزایش ارزش نتفلیکس، بخشی از سهام این شرکت در مه سال ۲۰۰۲ میلادی به صورت عمومی عرضه شد. در آن زمان پنج میلیون و ۵۰۰ هزار سهم عرضه شده بودند که هر یک ۱۵ دلار قیمت داشتند. نتفلیکس حدودا یک ماه بعد ۸۲۵ هزار سهم دیگر خود را باز هم با قیمت ۱۵ دلار به فروش گذاشت.

نتفلیکس پس از چند سال ضرردهی نهایتا در سال مالی ۲۰۰۳ به سوددهی رسید. این شرکت در بازه‌ی زمانی مورد نظر ۲۷۲ میلیون دلار درآمد داشته که ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار این رقم سود خالص بوده است. در ضمن، بد نیست بدانید تعداد فیلم‌های موجود در آرشیو نتفلیکس در سال ۲۰۰۵ میلادی به رقم ۳۵ هزار رسید. همچنین آن زمان روزانه یک میلیون دی‌وی‌دی برای مشترکان ارسال می‌شد.

ورود به حوزه‌ی استریم و کاهش در میزان فروش دی‌وی‌دی‌ها

مدیران نتفلیکس از مدت‌ها قبل تمایل داشتند فیلم‌ها را به صورت دیجیتالی در اختیار مشترکان خود قرار دهند اما سرعت دانلود پایین و هزینه‌ی بالای استفاده از سرویس‌های اینترنت جلوی چنین اتفاقی را گرفت. اواسط اولین دهه از قرن بیست و یک، شرایط مورد نظر مهیا شد. مدیران شرکت قصد داشتند طرحشان را در قالب Netflix Box به کاربران معرفی کنند. هدفشان این بود که مشترکان فیلم مورد نظر را در طول شب دانلود کرده تا روز بعد بتوانند به تماشایش بنشینند. مسئولان نتفلیکس برای عملی کردن ایده‌ی خود اقدامات لازم از جمله به دست آوردن امتیاز پخش و باقی موارد را انجام داده و آماده‌ی رونمایی بودند اما راه‌اندازی یوتیوب در فوریه‌ی سال ۲۰۰۵ میلادی و نمایش محبوبیت سرویس‌های استریم محور در میان مردم، باعث شد طرح نتفلیکس باکس به طور کامل کنار گذاشته شده و توسعه‌ی یک سیستم پخش آنلاین آغاز شود؛ فرآیندی که نهایتا در سال ۲۰۰۷ میلادی به پایان رسید.

در همین حین که توسعه‌ی سیستم پخش آنلاین ادامه داشت، مدیران نتفلیکس به دنبال توسعه‌ی یک سیستم بودند تا بتواند فیلم‌هایی را پیشنهاد دهد که متناسب با سلیقه‌ی هر مخاطب باشد. در همین راستا، شرکت آمریکایی اعلام کرد اولین توسعه‌دهنده‌ای که بتواند الگوریتم مورد نیاز برای توسعه‌ی چنین سیستمی را ساخته و نتایج بهتری را نسبت به الگوریتم سینمامچ (Cinematch) به ثبت برساند، یک میلیون دلار جایزه خواهد داد.

نتفلیکس در فوریه‌ی سال ۲۰۰۷ میلادی میلیاردمین دی‌وی‌دی خود را ارسال کرد. با گذشت مدت کوتاهی از این اتفاق، تغییر سیاست‌گذاری‌ها شروع شد تا شرکت از مدل سنتی خود، یعنی ارسال دی‌دی‌وی فاصله گرفته و تمرکز خود را روی ارائه‌ی دیجیتالی سرویس‌ها قرار دهد. اتخاذ چنین تصمیمی نتایج مثبتی را به همراه داشت؛ زیرا سیستم Video on Demand شرکت بین سال‌های ۲۰۰۶ الی ۲۰۱۱ رشد قابل‌توجهی را به ثبت رساند. بد نیست به این نکته اشاره شود که در همین بازه‌ی زمانی درآمد حاصل از اجاره دی‌وی‌وی با روندی نزولی مواجه شد.

اگرچه نتفلیکس اولین شرکت آنلاین اجاره‌ی فیلم در جهان بود اما بلاک‌باستر ویدیو از سال ۱۹۸۵ میلادی در زمینه‌ی اجاره‌ی فیلم، سریال یا بازی فعالیت می‌کرد. شعبه‌های این شرکت در ایالات متحده‌ی آمریکا و دیگر کشورهای جهان در دسترس بود و علاقه‌مندان می‌توانستند به آن‌جا مراجعه کرده و محصول مورد نظر خود را تهیه کنند. یکی از مزیت‌های نتفلیکس نسبت به بلاک‌باستر ویدیو، تنوع بالا محصولات بود. با این حال، سرویس استریم نتفلیکس چنین مزیتی نداشت و تنها شامل هزار فیلم و سریال می‌شد، در حالی که تعداد محصولات موجود در آرشیو فیزیکی‌شان نزدیک به ۱۰۰ هزار عنوان بود. مدیران شرکت که به خوبی از چنین نقطه ضعفی با خبر بودند، همزمان با تعداد مشترکان سرویس استریم خود، تعداد محصولات موجود را افزایش دادند. طبق آمارها، تعداد فیلم و سریال‌های موجود در ژوئن سال ۲۰۰۹ از مرز ۱۲ هزار عنوان عبور کرد.

سیستم پیشنهاددهی نتفلیکس نقش بسزایی در موفقیت نتفلیکس داشت. این سیستم با در نظر گرفتن سلیقه‌ی مخاطبان، فیلم‌های باکیفیت اما کمتر دیده ‌شده را به آن‌ها معرفی می‌کرد. به واسطه‌ی این سیستم، از یک سو مخاطب به تماشای اثری می‌نشست که دنبالش می‌گشت. از سویی دیگر، نتفلکیس و همچنین استودیوی سازنده‌ی آن فیلم‌ها که معمولا مجموعه‌های کوچکی بودند، به سوددهی خوبی می‌رسیدند.

نتفلیکس در ژانویه‌ی سال ۲۰۱۳ میلادی اعلام کرد در سه ماهه‌ی پایانی سال ۲۰۱۲ در حدود دو میلیون مشترک جدید جذب کرد تا مجموع مشترکانش در ایالات متحده‌ی آمریکا از مرز ۲۷ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر نفر عبور کند. این شرکت همچنین ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از کشورهای دیگر مشترک داشت. روند رو به رشد Netflix توقف‌ناپذیر بود و نه تنها میزان سودآوری افزایش می‌یافت، بلکه مشترکان داخلی و خارجی هم به میزان قابل‌توجهی بیشتر می‌شدند. همین موضوع باعث شد نتفلیکس تصمیمی جدی برای افزایش فعالیت‌های خود در خارج از آمریکا بگیرد. در ضمن، با ادامه یافتن روند رشد، تعداد مشترکان شرکت در اکتبر سال ۲۰۱۸ میلادی به رقم ۱۳۷ میلیون نفر در سراسر جهان رسید تا نتفلیکس به بزرگ‌ترین سرویس استریم جهان تبدیل شود.

تغییر لوگو و افزایش فعالیت در کشورهای خارجی

نتفلیکس در آوریل سال ۲۰۱۴ میلادی به رکورد ۵۰ میلیون مشترک غیرآمریکایی رسید و ۳۲.۳ درصد از سهم بازار استریم آمریکا را در اختیار داشت. این شرکت در ژوئن همان سال از لوگو و همچنین رابط کاربری جدید سایت خود رونمایی کرد. تغییر لوگو و رابط کاربری بازخوردهای متناقضی را دریافت کرد. عده‌ای از طراحی مینیمالیستی جدید راضی بودند اما عده‌ای دیگر طراحی‌های قدیمی را بهتر می‌دانستند.

در پی پخش Daredevil از نتفلیکس در آوریل سال ۲۰۱۵ میلادی، این سرویس استریم از قابلیت جدید خود تحت عنوان توصیف صوتی رونمایی کرد. این قابلیت، اتفاقات تصویری مهم را برای افراد نابینا یا کم‌بینا شرح می‌دهد تا این دسته از افراد هم بتوانند از فیلم یا سریال مورد نظرشان لذت ببرند. شرکت آمریکایی در همین بازه‌ی زمانی همکاری خود را با مجموعه‌های مختلف شروع کرد تا زیرنویس را به آثارش اضافه کند. هدف از چنین اقدامی، مهیا کردن شرایطی برای تماشای فیلم‌ها و سریال‌ها توسط افراد ناشنوا یا کمشنوا بود. این اقدامات توجه American Council of the Blind را به خود جلب کرد. سازمان مزبور تنها در آمریکا فعالیت داشته و سعی می‌کند سطح کیفی زندگی را برای افراد نابینا و کم‌بینا افزایش دهد. طبق تفاهمنامه‌ای که بین این سازمان و مدیران سرویس به امضا رسید، نتفلیکس متعهد شد حداکثر ۳۰ روز پس از پخش سریال‌های اورجینال خود، قابلیت توصیف صوتی را برای آن‌ها در دسترس قرار دهد.

نتفلیکس در جریان برگزاری CES 2016 از گسترش فعالیت‌های خود در ۱۵۰ کشور جدید خبر داد. لیستی که منتشر شد، چین را در بر نمی‌گرفت. این کشور به دلیل جمعیت بسیار بالای خود، یک بازار مهم به شمار می‌رود اما محدودیت‌هایی توسط دولت کمونیستی اعمال شده بود، اجازه‌ی فعالیت را نمی‌داد. البته رید هستینگز، هم‌موسس نتفلیکس در جریان سخنرانی خود گفت در حال مذاکره با شرکت‌های چینی هستند تا بتوانند محصولات خود را در این کشور پخش کنند. او همچنین تاکید داشت برای آغاز رسمی فعالیت خود در چین عجله‌ای ندارند و در صورتی که نیاز باشد، چند سال صبر می‌کنند. در ضمن، نتفلیکس در ژانویه‌ی همان سال مبارزه با شبکه خصوصی مجازی یا همان برنامه‌های تغییر آی‌پی را آغاز کرد؛ زیرا آن زمان تعداد قابل‌توجهی از کاربران غیرآمریکایی از نرم‌افزار تغییر آی‌پی استفاده می‌کردند تا بتوانند به محتواهای بیشتری دسترسی بیابند؛ محتواهایی که طبق قانون نباید در دسترسشان قرار می‌گرفت.

تلاش‌های نتفلیکس برای فعالیت رسمی در چین سرانجام نتیجه داد و این شرکت با بایدو به تواقق رسید. در نتیجه‌ی امضای یک قرارداد همکاری، تعدادی از محصولات اورجینال نتفلیکس از طریق سرویس استریم iQIYI در اختیار مخاطبان چینی قرار گرفت. در همین حین، رشد تعداد مشترکان افزایش یافت تا جایی که نشریه‌ی Los Angeles Times در یکی از گزارش‌های خود در سال ۲۰۱۷ میلادی اعلام کرد بیش از یک سوم ترافیک مصرفی کاربران ایالات متحده‌ی آمریکا به نتفلیکس مربوط می‌شود. در ضمن، بد نیست بدانید طبق ادعای Global Internet Phenomena، کاربران این سرویس ‍۱۵ درصد از پهنای باند اینترنت در سراسر جهان را مصرف می‌کنند که یک رکورد به شمار می‌رود.

نتفلیکس در دوران همه‌گیری ویروس کرونا

آغاز همه‌گیری ویروس کرونا در مارس ۲۰۲۰ میلادی، بسته شدن سینماها و اعمال طرح قرنطینه‌ی خانگی، نیاز به سرگرمی‌های متنوع را در خانواده‌ها افزایش داد. در نتیجه‌ی این اتفاق، نتفلیکس به شدت مورد توجه قرار گرفت و رشد چشمگیری را در تعداد مشترکان تجربه کرد. طبق گزارشی رسمی که در آوریل سال ۲۰۲۰ منتشر شد، نتفلیکس در سه ماهه‌ی نخست سال ۱۵ میلیون و ۷۷۰ هزار مشترک جدید را به ثبت رساند، در حالی که کارشناسان شرکت رشدی ۷ میلیون نفری را پیش‌بینی کرده بودند. در ضمن، شیوع ویروس کرونا و افزایش استفاده از اینترنت درسراسر جهان، مشکلاتی را برای کاربران به وجود آورد، تا جایی مسئولان شرکت مجبور شدند کیفیت پخش ویدیوها را برای کاربران اروپایی کاهش دهند تا میزان استفاده از پهنای باند اینترنت تا حدودی کاهش یابد.

شیوع کووید-۱۹ جنبه‌های منفی‌ هم داشته است. از آن‌جایی که این ویروس قدرت سرایت بالایی دارد، پروژه‌های سینمایی و سریالی به مدت چندین ماه تعطیل شدند که نتیجه‌ی آن، عقب افتادن پخش آثار مختلف بوده است. البته با گذشت چند ماه و از اواسط تابستان سال جاری میلادی، شرایط بهبود یافت و اجازه‌های لازم برای ادامه‌ی ساخت پروژه‌ها به شرط رعایت پروتکل‌های بهداشتی صادر شد.

طبق آخرین گزارش‌ها، تعداد رسمی مشترکان نتفلیکس ۱۹۳ میلیون نفر بوده که بدون شک این رقم طی ماه‌های گذشته به طرز محسوسی افزایش یافته است.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

2 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments